НДК отваря врати за театрални постановки с "позитивни послания"

СОФИЯ СГРАДИ СГРАДА НДК

© Георги Кожухаров

СОФИЯ СГРАДИ СГРАДА НДКИзпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош обяви началото на проекта "Нов театър - НДК". Идеята е да се даде повече пространство за репетиции и нестандартни проекти във всички жанрове в съвместна инициатива с частен театър. В екипа на "Нов театър – НДК" са Александър Урумов, Димитър Стефанов и Цветан Николов. Инициатор на проекта е режисьорът Бойко Илиев.


Театралната сцена ще се помещава на мястото на бившия музикален магазин "Балкантон" в пасажа на НДК и ще събира 160 души. Към нея ще има и денонощно кафене с книжарница. Сцената на "Нов театър - НДК" ще е отворена и за кино, и за опера, и за нощни представления, които ще се играят в петък и събота от 22:00 часа.
Режисьорът Бойко Илиев смята, че "посланията на всички постановки трябва да са позитивни, да вдъхновяват и да оставят приятно усещане у зрителите след представлението, да ги карат да им се живее".


Откриването на проекта ще бъде на 9 март с "Амадеус" на Питър Шафър. Режисьор на спектакъла е Бойко Илиев, ще участват Георги Кадурин, Иван Юруков, Мариус Донкин и Марияна Миланова. Програмата на театъра тръгва неофициално още на 5 март с моноспектакли, детски представления и гостуващи трупи. За месец март са предвидени над 40 представления.
Дни по-рано Мирослав Боршош обяви програмите по друга инициатива на НДК: Национален център на книгата. Идеята му е да подпомага развитието на българската литература. В Консултативния съвет, който изработва правилата центъра, са Алек Попов, Ани Илков, Александър Шпатов, Жаклин Вагенщайн, Манол Пейков, Милена Фучеджиева и Теодора Димова и Радослав Парушев, а в Експертния съвет, който ще прави селекцията, са Амелия Личева, Александър Кръстев, Дарин Тенев, Георги Иванов и Силва Папазян.


По думите на Мирослав Боршош, това трябва да е най-голямото българско място за представяне на книги, което на практика ще бъде денонощна книжарница и библиотека.
Националният център на книгата ще се помещава на първия етаж, вляво от централния вход на НДК. Ще започне да действа през май.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK