Най-плашещият петък в годината

Не липсват спортисти и обикновени хора, който смята 13-ти за свое късметлийско число. На снимката бейзболистът от аматьорския отбор "Райс" Тейлър Хенли, с номер 13 на гърба, се поздравява със своя колега с фамилия Петък (Brian Friday)

© Associated Press

Не липсват спортисти и обикновени хора, който смята 13-ти за свое късметлийско число. На снимката бейзболистът от аматьорския отбор "Райс" Тейлър Хенли, с номер 13 на гърба, се поздравява със своя колега с фамилия Петък (Brian Friday)Петък, обикновено е обичан ден. Не и ако е 13-ти обаче, както е днес. Разбира се, този страх не завладява всички, но митът за проклетията на този ден е толкова силен, че имо дори дума, която описва страха от настъпването му - "параскаведекатриафобия". Преведено от гръцки, това буквално ще рече "страх от петък 13-ти".


Според д-р Доналд Доси е един от водещите експерти по фобии в САЩ, само в страната му страдащите от подобна фобия са между 17 и 21 милиона, а симптомите им варират от едва доловимо притеснение до панически страх. При някои хора това води до отмяна на ангажименти, дори пропускане на цял работен ден, посочва експертът.


Ако се вярва на последните проучвания, това суверие носи само на икономиката на САЩ загуби между 2.4 и 2.7 млрд. долара.
Тази масова психоза е причина в повечето американски небостъргачи да няма 13-и етаж, а в самолетите да липсва 13-и ред и 13-а писта на летищата. Множество хотели и болници например умишлено пропускат да сложат 13 като номер на стая. Във Флоренция пък между номерата 12 и 14 на жилищните сгради не се намира 13 (каква изненада!), а 12 и половина... за успокоение на обитателите им.


Суеверието обаче носи и пари - не само на психоаналитиците. Достатъчно е да посочим филмовата поредица "Петък 13-и", която има вече дванадесет части, като първата се появява в далечната 1980 г. Въпреки многото проучвания по темата все още няма яснота защо комбинацията "петък 13-и" предизвиква такъв страх. Исторически погледнато, отговорът може би се крие в това, че в петък, 13 октомври 1307 година френският крал Филип IV и папа Климент V започват наказателна акция срещу тамплиерите, след която стотици от тях биват изтезавани и изгорени на клада по обвинения за ерес.


Обяснението може да се крие и в нумерологията. Според тази наука 12 е цяло число. Месеците в годината са 12, толкова са и зодиакалните знаци. Боговете на Олимп са 12, а също и апостолите на Иисус. Надхвърляйки 12 с 1, числото става нестабилно, тъй като "преминава отвъд границите на целостта". Любителите на митологията пък залагат на хипотезата, че всичко идва от подлата постъпка на скандинавския бог на злото и огъня Локи. Според легендата той нахълтал неканен на празненство на боговете като 13-и гост и убил със стрела от имел бога на радостта Балдер, след което Земята потънала в мрак и траур.


Отговорът на загадката може да се търси и в древния Рим, където магьосниците също се събирали на групи от 12, като вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.


Колкото до деня, препратката тук е по-скоро библейска, а именно – Христос е разпънат на кръста в петък. Според някои учени това е и денят, в който Ева е изкушила Адам със забранения плод. Но независимо къде точно е пресечната точка на истина и факт, следите навеждат към едно заключение... петъкът и числото 13 правят едно доста "некъсметлийско" цяло.


За сведение на страдащите от "параскаведекатриафобия" остава да отбележа, че тази година петък 13 ще имаме още два пъти - през март и ноември.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  ксперти по фобии в САЩ, само в страната му страдащите от подобна фобия са между 17 и 21 милиона, а симптомите им варират от едва доловимо притеснение до панически страх.
  ___________
  Много яко ! Синдрома 13-ти петък трябва да се впише и в икономиката, тези хора не летят със самолети , не ходят на работа , не посещават обществени събития и т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Докато част от човечеството вече приземява сложна апаратура на комети, друга част от човечеството все още вярва в магически предзнаменования, вещици, късметлийски числа...

 3. 3 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Петък 13ти е зле...но събота 14ти е още по зле

  Фреди Крюгер

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Аз пък си харесвам петък,13-ти!

  Tony
 5. 5 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3451 Весело

  Уж не се имам за суеверна, но, когато 13-то число от месеца е петък, се старая да не започвам нещо ново, "снишавам" се денят да премине по-обикновено... Иначе най-проклетият ден ми е вторник. Както е писано в Еклесиаст-а - Има време за всяко нещо, и срок за всяка работа под небето...

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 6. 6 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 772 Неутрално
 7. 7 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#5:"Bramasole"]"снишавам"; се денят да премине [/quote]
  Верну ли? Я, стигааа, стегни са, усмихни са, не май се -
  неска е петък, най-великият ден именуван тринайсеее)))))

 8. 8 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#1] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Идиотите нема свършване. Щото са предимно евреи. Петък-тринайсти е денят - моя мечта!
  На всички, дет в къщи се свират и днес не ми пречат -
  от мени ено гоуемо благодара!

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 529 Любопитно

  Някои не обичат понеделник. Това е ден след почивките, отиваш на работа след купон, крив и махмурлия. Аз лично в понеделник не планирам работа свързана с покупка, продажба или административна. Веднъж с мой роднина трябваше да извадим от провинцията докумет. Отиваме в понеделник, компютрите им не работят, скапали се в петък, два почивни дни, докато дойдат техници, опа-вторник. За другите дни всеки си има пресантиман-я еврейски, я библейски и т.н. Дядо казваше за петък "малката събота."

 10. 10 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 853 Весело

  Честит празник на Jason! Който оживее тази нощ има шанс утре да празнува. 😄😄😄

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 11. 11 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3451 Весело

  До коментар [#7] от "Сиянието на Мрака":

  "Идиотите нема свършване."

  И аз те обичам!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 12. 12 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1360 Весело

  Малееее, като си спомня '86-та, точно на петък 13-ти как се напихме на една бригада в бившият консервен комбинат в Севлиево....
  Съученичките ги беше страх, та цяла нощ пихме, пихме, пазихме ги, пазихме ги.....

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1417 Весело

  Аз пък се надявам днешния ден да ми донесе късмет, затова и съм си купила билети от всички лотарии, които имат тиражи днес. Та така...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на dido7801
  dido7801
  Рейтинг: 233 Любопитно
 15. 15 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#11] от "Bramasole":
  ШЩ

 16. 16 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 620 Любопитно

  Проверете и библейската история за Пурим (по книгата Естир) - когато големец от Мидо-Персия хвърля жребие за всеки ден от годината "до 13-ия ден на 12-ия месец" - ден в който да изтреби юдеите във всичките 128 области на империята...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 17. 17 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 909 Весело

  Макар и още да не е официално приключил, поне за мен днес си беше ден обикновен като предходните в тая седмица.

 18. 18 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Току - що гледах календара за ЦЯЛАТА 2015 година и ..., о, ужас, ами то и 13 МАРТ пак е в п е т ъ к!!!Еееее, ама то бива ли чак пък такова нахалство на ... календара за тази година?!!??! В два поредни месеци от годината да има два пекъка с дата 13-ти!!! Да, ала на мене в живота няколко пъти ми е вървяло като по мед и масло в петък 13-ти и повече съм си патил от неудачи на другото еврейско число - на всяка дата под номер 7-ми. Иначе си мисля, че ако в рнечии глави нямаше да има суеверия, то пък нямаше да има над кого и какво да се смеем. А смехът е здраве и настроение, дори и на 13-ти март 2015 година...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK