Аз не бях политик

Аз не бях политик

© Издателско ателие АбВ рубриката "Четиво" днес ви предлагаме откъс от книгата "Аз не бях политик" от Огнян Герджиков. Издателството е Издателско ателие Аб.


Парламентът – личности и безличияЗадължаващо заглавие. Преди да бъда въвлечен в политиката, слабо се интересувах от парламентарния живот. Следователно имам скромен емпиричен материал.
И все пак.


Великото народно събрание. На първа страница на в. "Дума" снимка с коментар: "Валери Петров слиза от трибуната неразбран". Само този фрагмент е достатъчен, за да ни разтърси из основи. Валери Петров - един от интелектуалните колоси на България. Приел да бъде в Парламента с вярата, че може да е полезен. Да допринесе с мъдростта си на човек с изострени сетива към човешката природа и отношения. Опитва се да внуши едни или други идеи, да зарази с благородството си народното представителство... Но... остава неразбран. Средата е друга. Среда недружелюбна за малцината ни титани на мисълта. Среда, в която най-добре виреят други типажи - властолюбци, политикани, кариеристи, приспособленци, авантаджии...


Мина почти четвърт век от тази снимка във вестника с коментара, но още ми е пред очите. Последващите Народни събрания възпроизвеждат същата картина. Представителите на интелектуалния елит биват обезличавани. Ярки представители на изкуството и науката губят ореола си. Загубват индивидуалността си, излъчването си...


Остави ли следа в Парламента, например един Борис П мовски - ярко явление в художествения ни живот? Ами великолепният ни писател Дончо Цончев? Какво да кажем за един от най-големите ни актьори Коста Цонев. Единствената родя до която се домогна, за да бъде забелязан, бе откриването на 40-то Народно събрание, в качеството си на най-възрастният народен представител. Друг от светилата ни на сцената - Стефан Данаилов, дори и до тази роля не можа да се добере. Добре поне, че влезе в изпълнителната власт като министър на културата. И то - добър министър.


И още актьори: Тодор Колев и Андрей Баташов (светла им памет), Явор Милушев...; цигуларят проф. Димо Димов- поетите: Георги Константинов, Йосиф Петров, Леда Милева..., художникът Георги Баев - носител на Хердерова награда на Виенската академия на изкуствата...


Дори акад. Николай Тодоров - с авторитета си на учен с международно признание, основоположник на балканистика-та, бе обезличен, макар и председател на 7-то Велико народно събрание.


Ами Благовест Сендов - академик, явление в науката ни. Въпреки че беше начело на 37-то Народно събрание, и зам.-председател на 39-то, имаше ли тежестта, каквато притежаваше като учен?


Има още една категория представители на народа. Тях Парламентът не ги е обезличавал. Те изначално са си безлични. Попаднали незнайно как, функцията им е - пълнеж. На тях се разчита да осигуряват кворума. Това означава да седят в пленарната зала, по възможност през цялото време, и периодично да натискат съответните копчета. Високо платени статисти. Някои от тях - с трогателно ниска обща култура. А когато е съчетана със самочувствие, става страшно. Такъв случай имах при официалното ми посещение в Хърватския парламент. Председателят Златко Томчич ни развежда из парламента и бяснява, че е паметник на културата. За да не паднем по-долу, наша парламентарна "звезда" се изперчва: А нашият не е обикновен, а археологически(!?!) паметник на културата".


За миг ми се прииска и аз да отида в археологията.


Има и трета категория. Те знаят защо са там. По правило действат в симбиоза с изпълнителната власт. Всъщност тези хора правят политиката. Част от тях действително мислят и милеят за България. Други - не толкова. Предпочитат личните си интереси. Или нечии други, срещу което получават "полагащото" им се. Не са много, но ги има. Така е, вероятно, навсякъде по света, където има парламент.


И една последна категория. Надпарламентарна. С един представител - Ахмед Доган.


Когато осъзнах, че съм председател на Парламента, реших, че трябва да изпълня заеманата позиция със съдържание. Първо направих протоколен жест към председателя на предходното Народно събрание - Йордан Соколов. С него се познавах покрай научния ми патрон - проф. Таджер, с когото бяха приятели. Поканих го в кабинета си, за да изразя уважението си като негов приемник и да разменим няколко думи и любезности.


След това реших, че е редно да се срещна с всички председатели на парламентарните групи. Реших да е поотделно с всеки от тях. Сметнах, че трябва да започна с Ахмед Доган. Съображението ми бе, че ДПС ни беше коалиционен партньор. Затова нека първо да е с лидера на политическия ни съюзник, а сетне - с опозицията.


Давам нареждане на секретарката ми да покани Доган, в удобно за него време, в кабинета ми. На поканата обаче се отзова... Юнал Лютфи. Той беше в ръководството на ДПС и зам.-председател на Парламента.


"Викали сте лидера ни. Не знам за какво, но ако има нещо, което искате да му кажете, кажете го на мен. Аз ще му предам."


Преведено, това означаваше: "Къде си тръгнал да се правиш на началник? Нивото ти не е като на нашия лидер."


Не само моето ниво, но и нивото на българския Парламент се оказа под това на Ахмед Доган. Той просто не идваше в Парламента. Беше под достойнството му. "Работното му място" бе някъде в сараите му и от време на време, когато сметнеше за необходимо, се появяваше като да пристига от друга планета. Това ставаше на тържествените сесии или при вот на недоверие. Всекидневният парламентарен живот беше под равнището му. И това му неуважение към върховната институция в България, се приемаше, едва ли не, за нормално.


Не отричам качествата му. Напротив. Възхищавал съм се на дълбочината на мисълта му, на изумителните му аналитични способности. Тях ги бях усетил на заседанията на Консултативния съвет при Президента. На тези заседания, особено в началото, бях само слушател. Учех се на политика, макар че там би трябвало да са вече научените. Защото в този съвет участваха първите държавни мъже и жени на България. Когато Доган взимаше думата, си проличаваше високата му класа като политик. Никой не можеше да се мери с него в това отношение.


Опит да се присъедини към тази "надпарламентарна" категория народни представители, по-късно, направи и скандално известният Делян Пеевски. Това вече бе прекалено. Не, че да се поставя над Парламента изобщо е позволено на някого.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Царската подлога... какво стана с него?

 2. 2 Профил на trifo_pl
  trifo_pl
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Остана си подлога.

  ЦацаRatУрааааааааа!
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Голяма част от изброените беше използвана от БКП за придаване имидж на столетницат, а сетне бяха изхвърлени , толкова по зле за интелектуалците които не разбраха че не са поставени там за да бъдат слушани! Всичко това е плач по несъществуващи неща. За това Петров , Радичков и останалите изглеждаха смешно.
  Съвсем друг е пък въпроса за ролята им изобщо в историята ни.

  klimentm
 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Викали сте лидера ни. Не знам за какво, но ако има нещо, което искате да му кажете, кажете го на мен. Аз ще му предам."

  Преведено, това означаваше: "Къде си тръгнал да се правиш на началник? Нивото ти не е като на нашия лидер."

  Не само моето ниво, но и нивото на българския Парламент се оказа под това на Ахмед Доган. Той просто не идваше в Парламента. Беше под достойнството му.

  Ами като има насреща си безхарактерни хора защо да идва на работа. От Председателя на Народното събрание се очаква да има характер и харизма. Той трябва да укротява депутатската простотия и големеенето се? Герджиков за съжаление, явно не е бил в състояние да направи това.

 5. 5 Профил на gelert
  gelert
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Нека да има повече такива "подлоги"!

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Разстроено

  "Когато Доган взимаше думата, си проличаваше високата му класа като политик. Никой не можеше да се мери с него в това отношение."

  Божее, боже.
  На какво дередже са горките ни "политици"...

 7. 7 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Проф. Герджиков ми е чел лекциите по търговско право. Ерудит, светски мъж със светски обноски, много възпитан, усмихнат и толерантен към хората.
  За политика Герджиков оценката ми е нееднозначна, но надделява симпатията, защото всеки си обича студентските години и хората, участвали в тях.

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Този анализ на О. Герджиков аз съм си го направил за себе си отдавна и то във връзка, когато се заговори за нови лица в политиката. Доста от тях той не спомена, както и свитъка с "Приказка за стълбата", който раздадоха на новите депутати когато царя стана премиер. Да, след 89-та много от "селяните" в парламента изчезнаха и на тяхно място дойдоха интелектуалци, завършили по две три висши и какво? Логиката на политиката винаги е една и съща, ако ще парламента да е от Алфа Центавъра. Според мен най-добрата мярка е времето, а ние още сме в началото.

 9. 9 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ха,ха,ха-не били политици,а какво-блюдолизци?!сега пишат книги как са се докоснали до "велики личности"-единия изсече и изнесе горите ни,другия ни върна турското робство с подкрепата на такива"неполитици" като горния писател-неполитик.

 10. 10 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Гневно

  "Когато Доган взимаше думата, си проличаваше високата му класа като политик. Никой не можеше да се мери с него в това отношение."

  Хайде бе, изкарахте го извънземен, този предател на българските интереси.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 11. 11 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#7:"sam_vimes"]Проф. Герджиков ми е чел лекциите по търговско право. Ерудит, светски мъж със светски обноски, много възпитан, усмихнат и толерантен към хората.


  За политика Герджиков оценката ми е нееднозначна, но надделява симпатията, защото всеки си обича студентските години и хората, участвали в тях.[/quote]

  така е ,
  прави ти чест ,че не правиш обобщени оценки
  "прекаленият светец и Богу не е драг"

  а и какъв да е Герджиков като политик - след кат оняма забрани в политиката...

  "бугарски зАкон йе вратА у пОле"........
  не е моя мисъл
  .............

  http://prikachi.com/images.php?images/255/7922255P.jpg

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Така е, не беше. Те и другите не бяха. И как личи само!

 13. 13 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Егати държавата, в която най-висшия политически пост се заема от политически аджамия, който се гордее, че бил напълно неподходящ за него. Отделно, че отношенито му към вреден за обществото ни политически измекяр, като Боянския Дръндар показва твърде съмнителен морал.

  Недостоен е за уважение този случаен Председател на НС и е радостно, че го е споделил в писмен вид. Аз лично по никакъв повод не бих си загубил времето да го чета. И не желая да го познавам.

  Navigare Necesse Est
 14. 14 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ти беше смокинов лист и си достатъчно умен да го разбереш!Хайде честити 14 читателя от родата,а догодина ,жив и здрав очакваме книга за готварство и врачуване.

 15. 15 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Грамотен, начетен и многофункционален българин-европеец...

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Това са едни от най-големите грешки на прехода,че в политиката влязаха хора,които никога не станаха политици.

 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Беше,помним и то защитаваше така наречения Цар.

 18. 18 Профил на petepenev
  petepenev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Който не го бива за нищо става политик.Имаме ги 240 такива.

 19. 19 Профил на dr.m
  dr.m
  Рейтинг: 450 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK