Филмът за Левски - интересна тема за изследвания

Актьорът Веселин Плачков в ролята на Левски е похвален от рецензентите

© Екип на филма

Актьорът Веселин Плачков в ролята на Левски е похвален от рецензентитеОще един слаб филм за Левски", "пълен провал", "аматьорски, слаб и самонадеян" - това казват първите рецензии за филма (във в. "Преса" и в. "Сега"). Подобни отзиви за филма, който тръгва по кината, се срещат и в социалните мрежи. Много са. Явно филмът успява да привлече внимание. Както обобщи във "Фейсбук"  журналистът Иван Бедров: "Разбрах: а) има филм за Левски, б) цяла България го коментира вече. Някакво кино с милион места ли са открили, че не помня?"


("Дневник" ви предлага част от първите реакции и ще продължи темата, която надхвърля конкретния повод - филмът. Неговата премиера мина в НДК преди няколко дни, но показването му в кината тепърва предстои.)


От авторите: Магически историцизъм
и повествование - фантастично
На страницата на филма "Дякон Левски" във "Фейсбук" може да се прочете следното:


Н.В. Зрителя: - БРАТЕ!!!
ПОКЛАНЯМ ТИ СЕ ДОЗЕМИ!!!
Благодаря ти за този поетичен урок по Родолюбие!!!
Повествованието ти е фантастично!!!
Режисурата е като четка на Божествен художник, който постепенно пълни картината си с вълнуващи багри... Актьорската непосредственост увлича, прави те съпричастен и ГОРД, че си БЪЛГАРИН...
Комплименти и за Оператора, чиято камера като орлица се рееше над героите, сякаш решила да прегърне и запази БЪЛГАРЩИНАТА...
... Още веднъж, Макс, П О К Л О Н!!!


Филмът, представен в съобщението до медиите:


"Със своя филм "Дякон Левски" режисьорът Максим Генчев ни повежда през живота на Апостола на българската свобода – от детските му години, до извисяването му на бесилото – българската Голгота. Погледът на Генчев е на съвременник, но изразните му средства редуват магически историцизъм с почти документална стилистика...


...Образът на Васил Левски оживява в нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа – жив и емоционален, едновременно човек и светец."


Из интервюто на режисьора Максим Генчев пред в. "Стандарт":


- Г-н Генчев, зрители смятат, че филмът ви е прекалено дълъг. Какво бихте им отговорили?
- Дълъг е за хора, които не могат да се концентрират. Които бързат да се дрогират, пушат или ходят до тоалетната. Аз имам заснет шест часа материал. Използвал съм половината. По екраните филмът ще тръгне в две серии. Щом свърши първата част, хората ще си отидат вкъщи. После ще дойдат пак и ще извадят десет лева, за да гледат и втората...


- По форумите питат - защо Левски псува?
- Левски псува турчин, който казва, че трябва да го изядат чакалите. В псувнята има оплодителен, а не унищожителен заряд. Той е жив човек, обикновен, от плът и кръв. Защо да не си позволява да попържа. В записките на Христо Големия, които съм ползвал, речникът е безумно простоват, народен, без никакви прилагателни. Борави се със стотина думи, в които има и много псувни. Редно е да ме попитате защо сърбинът, който псува турците, когато го изхвърлят от крепостта, се възприема нормално. Щом се псува, значи има причини за това. Който гледа филма, ще бъде готов не само да псува, но и да се бие.

Има думата правнучката на сестрата на Левски

Почти няма вестник, сайт или телевизия, пропуснала да потърси и цитира мнението на правнучката на сестрата на Левски Христина Богданова. Във "Фейсбук" тя написа:

"Току-що се прибирам от премиерата на филма "Дякон Левски". В изключително редки моменти от живота си нямам думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована.

По повод масовия интерес към мнението на потомците културологът проф.Ивайло Дичев отбеляза във "Фейсбук":


"Интересна тема за антропологическо изследване: физическите потомци на Левски се мислят като привилегировани тълкуватели на филма за него."


Левски е светиня, не пипайте


Ивайло Дичев обръща внимание и на, както го нарича, "обобщаващия коментар" на Nikolay Vetev - ВНВУ "Васил Левски" - Велико Търново:


"Винаги съм се старал да бъда обективен... има много неща в исляма, с които не съм съгласен, но с едно съм напълно съгласен, а и ТО Е БОЖА ЗАПОВЕД ОТ СТАРИЯ ЗАВЕТ - ДА НЕ СЕ ИЗОБРАЗЯВА ПО НИКАКЪВ НАЧИН БОГ, НИТО КАТО ЖИВОТНО, НИТО КАТО ЧОВЕК, НИТО КАТО ЦВЕТЕ - САМО С БУКВИ!!!
За мен Ботев, Левски, Бенковски, ако не БОГОВЕ, са поне едни светини, едни ангели на свободата!"


***


"Дякон Левски" е проект на Максим Генчев, който освен режисьор е и сценарист, и изпълнител на една от главните роли. Филмът е направен изцяло с частни средства и се разпространява независимо - местата, където може да бъде гледан от днес из страната са изредени на страницата му във "Фейсбук". В ролята на Левски е актьорът Веселин Плачков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK