"Дякон Левски" - няколко мнения от киносалона

"Дякон Левски" - няколко мнения от киносалона

© Екип на филмаВтората софийска премиера на спорния филм "Дякон Левски" в четвъртък събра разнородна публика. Не всичките 80 места в "Културен център Г8" бяха заети, но имаше млади и стари, студенти по кино и телевизия, възрастни хора, които рядко идват на кино, както и известни от телевизията лица.


Почти всички изпитваха смесени чувства преди прожекцията заради силните критики спрямо филма. Повечето обаче казаха, че са възнамерявали да го гледат и преди медийния шум.


Провокира ни това, че е актуален - нещо ново, за българщината, така да се изразя, разказаха двама студенти по история, които определиха интереса си като едновременно професионален и личен. "Защото ние приемаме филма като едновремешната Паисиева история - възраждането на българското в нас, което е умряло... явно.." 
"Честно казано, очаквам да е нещо много интересно. Много смело начинание - филм за Левски, доста дълъг. Очаквам нова и различна гледна точка върху живота на Васил Левски, интересни режисьорски решения. Надявам се след време филмът да се запомни с добро. Усилията на режисьора заслужават уважение", каза Христина, студентка по кино и телевизия.


"Аз съм с толкова лоша нагласа от всичко прочетено и чуто, че... нищо чудно и да не ми се стори толкова лош. Надявам се. Когато разбрах, че ще го гледам, още не знаех нищо. А после научих прекалено много", каза възрастна дама, която работи като журналист и преводач и по собствени думи ходи много рядко на кино.


Идеята тази вечер беше на нейната придружителка: "Левски за всеки българин е нещо велико и свято и реших, че трябва да го гледам. Но и аз не знаех нищо предварително, а следварително... Късно е моме за китка."Повечето хора обаче се притесняваха да говорят за каквото и да е "преди да са гледали филма" - дори за обствената си представа за Левски. "Еми... нищо конкретно", "онова, което сме учили в училище",  "каквото са ни преподали по история - почти светец, светило, човек без недостатъци. Ясно е, че не е така, но така сме го учили."


Въпреки че филмът е общо три часа и четирисет минути, почти никой не напусна преди края. Не всички места бяха заети. След прожекцията обаче хората бяха тихи и си тръгнаха бързо.


За студентите по история филмът беше просто "слаб". За друга двойка младежи той "става", макар и връзките между някои сцени да се губят. "Като че ли няма много история. Просто различни епизоди от живота на Левски." Студентката по кино и телевизия обаче хареса "Дякон Левски"." Имаше неща, които не ми допаднаха, но... Развълнува ме, аз го харесах. Особено втората част." 


"Не дойдох с никакви очаквания, но напоследък ми харесва развитието на българското кино - например "Съдилището" на Командарев. Този филм обаче силно ме разочарова - има неприкрито идеологическо послание, може би без да го иска. Мисля, че си идва от автора. За съжаление за мен върви с една много опасна тенденция - изкривено представяне на българската история, свързано с възраждането на особен национализъм." Това разказа преподавателят от НБУ Радосвета Кръстанова, която беше дошла на прожекцията със съпруга си Петър Канев, също преподавател.


"Не бях очаквал комедия за Васил Левски, никога не съм очаквал, че ще мога да му се смея. Впрочем комедийния елемент е най-симпатичният във филма. В момента работя над една книга за високата и ниската попкултура - и този филм е ниска попкултура. Опит за холивудско кино, което да хване популярните нагласи на определен тип млади патриоти. Но това беше и най-доброто, което може да се направи с този тъп сценарий... Според мен филмът не е преднамерено манипулативен, просто е търсил това, на което се кефят хората в блоговете на националистите и го е пресъздал на тяхното ниво, с техният умствен багаж."


На прожекцията беше и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "А на вас хареса ли ви? Не е моята представа за филм за Левски. Измислени факти, изкуствена романтика... допълнителни сюжети, вкарани без никаква връзка... На моменти сериозен, на моменти уестърн. Да бяха намерили поне един исторически консултант. Като че ли онзи филм отпреди 50 години беше по-добър."

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertyuio
  qwertyuio
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Този филм го гледах и не ми хареса много.Що годе става но не оправда очакванията ми.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Неутрално

  След като продължаваме да правим реклама на наглостта на Генчèв ще повторя с извинение моето мнение
  Има един роман в две части '' За свободата'' от Стефан Дичев.... Някой чел ли го е - за мен това е образът на Левски , който най-много ми отговаря на това което си го представям....Иначе има и книга на Христо Стоянов - скандална...как иначе,където е убиец на деца,майка му се удавя в кладенеца -страшна работа...,а филмът просто е снобизъм на Максим Генчев - да покаже и Холивуд и кунг -фу на забавен кадър ,за да не пропусне майсторлъка му драгият зрител,...няма лошо,но ако не беше за Левски едва ли щеше да е така гледан....

  [email protected]
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Като че ли онзи филм отпреди 50 години беше по-добър."Този не съм гледал.Онзи обаче отпреди 44 години"Демонът на Империята"си беше комедия с много силното присъствие на Георги Калоянчев в ролята на Ибрахим ага.

 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Оставете го човека на мира. Той нито е неолиберал, нито неоконсерватор, нито либертарианец, още по-малко вярва в Невидимата Ръка на Пазара и неговата, чудодейна самолековита сила.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Интригуваща е съдбата на едно от най-великите стихотворения в българската поезия. „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев. То е публикувано за първи път в "Стенен календар за 1876 година". Първата редакция звучи така:
  "Плачи! Там близо до град София
  видя аз стърчи черно бесило.
  И твоят един син, Българио,
  виси на него...Със страшна сила
  зимата пее свойта зла песен."
  Кой знае защо, някой е "поправил", па може и неволно да е допуснал грешка, която придава на нов смисъл на стиховете:
  "Плачи! Там близо край град София
  стърчи, аз видях, черно бесило
  и твой един син, Българийо,
  виси на него със страшна сила."
  Така го знаем и ние, нали? Но второто не е верното. И все пак..вече 142 години Апостола "виси със страшна сила на бесилото", умивайки лицето на България с Христовоподобната си саможертва.

 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":


  [quote#2:"karabastun"]Има един роман в две части '' За свободата'' от Стефан Дичев.... Някой чел ли го е [/quote]
  Имам ги и двата тома още първото издание и съм го чел няколко пъти !
  [quote#2:"karabastun"]за мен това е образът на Левски , който най-много ми отговаря на това което си го представям.[/quote]
  И на ме !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#2:"karabastun"]а филмът просто е снобизъм на Максим Генчев [/quote]
  В това което изгледах преди малко , има е3дин образ който се появява на три пъти и носи на врата си като брошка един орден, който в никакъв случай НЕ е брошка , а нагръден знак , който се носи на лявата гръд !
  Пародия !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1478 Неутрално
 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 961 Любопитно

  защо се вдига такъв шум за един очакван а и вече явен провал ,казват поне че е финансиран изцяло от частни спонсори ,които сега ще трябва да пият по една студена вода ,но такива неща се случват в цял свят

 10. 10 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 905 Неутрално

  [quote#5:"Сиянието на Мрака"]Кой знае защо, някой е "поправил", па може и неволно да е допуснал грешка, [/quote]

  Не някой, ами баш Захари Стоянов, при това съвсем преднамерено. Иначе целиат оригинал е:

  Дякон Васил Левски

  О, Майко моя, родино света!
  Защо тъй горко, тъй скръбно плачеш?
  Гарване и ти, птицо проклета,
  Над чий гроб там тъй грозно грачеш?

  О, зная, зная, ти плачеш, майко
  Затуй, че ти си черна робиня;
  Затуй, че твоят свещен глас, майко,
  Е глас без помощ, глас вов пустиня!

  Плачи! Там близо до град София
  Вида аз стърчи черно бесило.
  И твоят един син, Българио,
  Виси на него... Със страшна сила

  Зимата пее свойта зла песен.
  Вихрове гонят тръни в полето
  И студ, и мраз - плач безнадежден
  Навяват на теб скръб на сърдцето.

  Гарванът грачи грозно, зловещо,
  Псета и вълци вият в мъглата;
  Старци се богу молят горещо,
  Жените плачат, пищат децата!

  Умря той вече! Юнашка сила
  Твойте тиране скриха в земята!
  О, майко моя, родино мила,
  Плачи за него, кълни съдбата!

 11. 11 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Неутрално

  не гледах филма ,

  ако нямаше "подгляваща медийна атака" - резултатите щяха да
  са други..


  предвид унищожителната критика на "авторитетите" - присвоили си правото да налагат естетическите категории :
  Добро / Лошо.........

  нищо неочаквано в коментарите  очевидно Максим Генчев не е наел "правилните" консултанти..
  и резултатът е на лице

  без богопомазаните специалисти почти всеки е обречен

  друг е въпроса , че самият Левски е преформатиран , клиширан..идеализиран
  а и той е бил човек със същите слабости като нашите
  ...........
  малко известен фаст е , че преди да го обесят е опитал да се самоубие-удряйки си главата в стената на килията

  разбрале , че се е жертвал за хора които нямат проблем с робството
  ..........
  Достоевски , като пряк участник .."дава повече"

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/703

 12. 12 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Гледах го и за мое съжаление го намирам за слаб филм.
  Пълен е с исторически неточности и дори измислици... мачовско и грубовато "модерно" осъвременяване на образа на Дякона; на моменти явно се губи сюжетната линия.
  Ако някой много държи да гледа филм за Левски да си пусне "Демонът на империята" ...стар, доста наивен и идеологизиран сериал, но пак е по-добър.

 13. 13 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Народ от мрънкалници не заслужава и толкова.

  Мразя да мразя!
 14. 14 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Образът на Левски е доста канонизиран , ама бил псувал, ами аз не познавам мъж , който не попържа.

 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Гаче ли, Красимире ? - хайде холан, че и никак ...

 16. 16 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Гневно

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Стигнахме да се питаме, някой чел ли е "За свободата", Божко !!!...

 17. 17 Профил на valya.m
  valya.m
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#14] от "Harvey Specter":

  Аз не познавам мъж, който не си бърка в носа, например, ама трябва ли да покажат Левски на път за бесилото да си бръкне в носа, за да го представят като "човек оът плът и кръв, на който нищо човешко не му е чуждо"...
  Ако пък и го бяха показали как се почесва...

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сиянието на Мрака":

  Темата за промените във въпросното стихотворение я обсъждахме преди години в университета с професора по семиотика. Той показа не два, а повече варианти, включително черновата на самия Ботев. Нищо общо с познатия ни вариант. Доста нахвърляни неорганизирани стихове.
  Както е известно, съвременните догми и представи за нашите загинали революционери са създадени около 10-15 години след Освобождението. Тогава младата нация се е нуждаела от герои и затова започва мощна националистическа кампания. Не знам дали е известно на публиката, но след смъртта си Ботев е бил забравен доста дълго време. Едва в края на века неговият образ е съживен и въздигнат в култ. Цяло десетилетие Ботев е бил почти изтрит от народната памет.
  За самото стихотворение - професорът по семиотика каза, промените са правени от Захари Стоянов точно по времето на "съживяването" на Ботев в културната сфера. Стоянов си е позволил да редактира творбата на Ботев. Точно с тази фраза за "страшната сила" се променя основно смисъла на творбата. Целта явно е била да се предаде повече сила върху самото обесване, за да има по-голям отзвук в читателите и да подсили националистическите чувства на българина.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 19. 19 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  Максим Генчев е "криво колело" ,
  басма не цепи... за това го смачкаха..

  опита се да "бръкне " в народопсихологията на българина...

  и беше "монтиран"
  ...........
  американците имат поговорка:

  Ако си умен - защо си беден " ???

 20. 20 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 711 Неутрално

  важно е да има бой по турците

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  [quote#1:"plamen_77."]Този филм го гледах и не ми хареса много.Що годе става но не оправда очакванията ми. [/quote]
  21:09
  20 фев, 2015
  Дали пък е случайно ,че точно ти коментираш секунди след публикацията на статията?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2161 Любопитно

  [quote#19:"Цензор"]американците имат поговорка:

  Ако си умен - защо си беден " ??? [/quote]
  Чувал съм много пъти тази копмплексарска поговорка!
  Ама то същото е и с Левски , по тази логика ако беше момче като Христо Белокровский (героя на Алеко) както е бил мъничък и русичък живота му е щял да бъде приказка изпълнена с мъдрост и разкош ако някой ментор подобен на консулула (разбирай Сорос) който да му плати образованието а после да гледа умно и да поучава а когато дядо Петко отиде да види биологичния си син да му тръшне вратата!
  Така ,че не им се възхищавай на "умните" на парите.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lou":

  Аз лично мисля че стихотворението така е по хубаво и силно.

  klimentm
 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Още ли я коментираме тази халтура? И онзи режисьор, който за пръв път чува критика и крещи до 190 пулс?
  Стига, моля ви. Има къде къде по-качествени театрални постановки, които да се коментират. Насилствените напъни за 'българско кино' (барабар Петко с мъжете) не са толкова интересни, все още.

 25. 25 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1441 Весело

  Мастърска школа за ... ангели и artисти...
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204745104045684&set=a.1187088035580.2028074.1179677035&type=1&theater

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#10] от "8th_ball":

  Благодаря.Винаги ме просълзява.
  За мен това е най-силната, образна поезия.

 27. 27 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 511 Неутрално

  От създателите на Азис...чãлгата в българското кино... продължава опростачването на българския народ. Семитите слуги на сатаната искат да оставят българския народ без ценностна система. Калифорния на калифорнийците

 28. 28 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Ще го гледам. Защото наполседък около нас се изсипват толкова лъжи, че чеовек не може да вярва и на собствените си очи и уши.

  По-горе някой каза, че след освобождението много образи са канонизирани за повдигане на националния дух. Мисля че още ни трябват тези образи.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 29. 29 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "dosetliv":

  Уникално е+
  С изненада открих, че прапраплеменницата на Левски познавам много добре. Не съм знаела, че е от този род. Е, знаейки що човек е, напълно приемам критичната й оценка за филма. Най-малкото тя никога не би омаловажила филм с худ. стойност, да оставим вс др на страна.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 30. 30 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1366 Весело

  И аз ще гледам филма, само че няма да си купувам билет, защото авторът му каза, че това не е комерсиален проект, а целта му е идеална

 31. 31 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Романът " За свободата" на Стефан Дичев е откраднат и преписан от Яна Язова.Виждате ли колко не сме дорасли за Левски....

  4itatel
 32. 32 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#19:"Русофоб"]Ако си умен - защо си беден " ??? [/quote]

  Например, защото си почтен.
  Не съм гледала филма, но гледах интересен дебат при Люба Кулезич днес, мисля, че трябва да се върне към професията си.

  "Winter is Coming"
 33. 33 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#30] от "Митев":

  Да, аз също предпочитам безплатната прожекция!

  "Winter is Coming"
 34. 34 Профил на Васо Тарабата
  Васо Тарабата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  треаше има повече порно му иба майката

 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Неутрално

  До коментар [#31] от "4itatel":

  глупост.....или трол..

  [email protected]
 36. 36 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  И този филм, както и "Мера според мера" са една пародия, желана от политическия елит преди, но защо и сега. Едниствено филмът "Време разделно " уважава българското национално съзнание. Особено този за македонското движение беше една отвратителна пародия.

 37. 37 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Малиии, то само трейлъра ти стига! Клише до клишето - хора и ръченици по поляните, насилие над девици - цици, тумбаци и баджаци, а Левски-то същинска нинджа!

 38. 38 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Всички анкетирани казват, че много чели, много слушали, тоест отишли са предубедени. Трябва да се гледа и всеки сам да си направи преценката и ако може да се абстрахира от четеното.

  Hamster
 39. 39 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Ама защо музиката е като на видео игра?

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 40. 40 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Не съм го гледал но еваларката бича на режисьора. Такава истерия с гаменското си поведение предизвика, че си осигури миниум няколко пъти повече публика.
  А няма да се "жертвам" щото съм "обиден" на наш Батков.
  Това не може да бъде "моят" Левски. Визирам и Апостолът на свободата и клуба.

 41. 41 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "Harvey Specter":


  Защо Левски НЕ БИ МОГЪЛ да псува (вашите познатие не ни интересуват):

  1 - Левски е оставил достатъчно писмени свидетелства за личността, характера и културата си.
  2 - Защото достатъчно хора са общували с него, а после са или разказали, или записали впечатленията си.
  3 - Защото Левски до края на живота си Е останал духовно лице.

  и едно от мен

  4 - Защото по онова време, дори да си искал да изкараш една "по-засукана", никога не би казал "Да ти .... майката"... Със сигурност и лексиката, и нагласата е била съвсем различна.

 42. 42 Профил на .
  .
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#40] от "kastor":

  Ти не си в ред.
  Само малоум може да прави някаква връзка между Васил Левски и някакъв мизерен футболен клуб от Подуене, накичил се с това име без никой да го упълномощавал.
  Навъдиха се всякакви тарикати, мошенници, измекяри, които да правят пари и да лъскат имидж на гърба на Апостола.
  Че и портрети над главите си му окачат, и говорят от негово име, сякаш им е оставил наследство

 43. 43 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#38] от "Hamster":

  Точно така, така се прави по широкия свят. Защо въобще на някого са потрябвали книги и знания, всичко трябва да се прави с незамърсен от ум мозък.

  Какво от това, че Уилям Уолъс не е могъл да извика FREEEDOOOM, тъй като англичаните са му били отрязали езика далеч преди това.
  Или пък принцесата, изиграна от Софи Марсо, какво от това, че по времето на Уолъс е била само на 4 години... Я какъв хубав филм стана. И колко много пари донесе и на производителите, че и на Шотландия...

 44. 44 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1097 Весело

  [quote#43:"tsu"]Защо въобще на някого са потрябвали книги и знания[/quote]

  Имах предвид рецензии за филма, дядо. Споко нè се пени

  Hamster
 45. 45 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#42] от "Xiaomi":

  Е, па не може всички да са у ред. Особено когато си пресен трол.
  Клубът Левски отдавна се е еманципирал. Малцина от антилевскарите защото в България всички сме левскари, (про и анти) вдяват, че патрон на клубът Левски не е името на Апостолът на свободата. Васил Иванов Кунчев. Левски е прякор, придобил гражданственост. Но това са тънки работи.

 46. 46 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Не смятам да гледам филма - предполагам, ще е само загуба на време и ще ме подразни

 47. 47 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#36] от "evtimvz":
  "Мера според мера" е добър филм по силна книга. Заснет е в стил на магическа реалност, с много майсторска камера. Действително показва събитията през погледа на един прост овчар. Хората участвали в онези събития не са имали съзнание да уникалност и историчност. В тяхното си ежедневие те са се борили за съдбата си, но ежедневието си е течало, с шегите и даже простотиите. Патосът се появява след десетилетия в спомените.
  За Левски първо трябва ГОЛЯМ сценарии и гениален оператор. Палитрата трябва да по-приглушена.
  Пример за най-добър филм за Възраждането е "Апостолите". Много пипнат, страхотен актьорски състав

 48. 48 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Филмът не съм го гледал. Днес обаче чух нещо и ми се изясни ситуацията. Хасан Азис, кметът на Кърджали, е бил на премиерата в НДК и забележете - изнесъл е слово! Откъде накъде?! Явно е кой е финансирал и осъществил филма.

 49. 49 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Васил Левски в стил Джеки Чан прелита пространства, раздава ритници, мушка лошите и стреля с два пищова едновременно като Джулиано Джема! Безумие!
  И отново старите клишета - сватба с хоро, софра на поляната, изнасилвания, гола женска плът, дебели чорбаджии и мазни негативни характери, патетични слова и призиви...
  За добър исторически филм трябва много изпипан в детайлите сценарий и МНОГО историческа култура. Сегашните ни кинаджии го нямат нито едното, нито другото!

 50. 50 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 635 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Има един роман в две части '' За свободата'' от Стефан Дичев.... Някой чел ли го е - за мен това е образът на Левски , който най-много ми отговаря на това което си го представям...[/quote]
  Страшна книга. Стефан Дичев пресъздава прекрасно образите на Левски, Раковски, баба Тонка Обретенова, Стефан Караджа и други български герои. Да направят филм по нея, исторически сериал. Само че, за целта, някой трябва да я е прочел. Скоро се сетих за тази книга и потърсих в интернет нещо за нея. Открих, че се продава само в сайтове за антикварни книги.

  Аз
 51. 51 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 869 Неутрално


  До коментар [#41] от "tsu":

  Затова и Боримечката казва - майка му стара

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK