"Дякон Левски" - няколко мнения от киносалона

"Дякон Левски" - няколко мнения от киносалона

© Екип на филмаВтората софийска премиера на спорния филм "Дякон Левски" в четвъртък събра разнородна публика. Не всичките 80 места в "Културен център Г8" бяха заети, но имаше млади и стари, студенти по кино и телевизия, възрастни хора, които рядко идват на кино, както и известни от телевизията лица.


Почти всички изпитваха смесени чувства преди прожекцията заради силните критики спрямо филма. Повечето обаче казаха, че са възнамерявали да го гледат и преди медийния шум.


Провокира ни това, че е актуален - нещо ново, за българщината, така да се изразя, разказаха двама студенти по история, които определиха интереса си като едновременно професионален и личен. "Защото ние приемаме филма като едновремешната Паисиева история - възраждането на българското в нас, което е умряло... явно.." 
"Честно казано, очаквам да е нещо много интересно. Много смело начинание - филм за Левски, доста дълъг. Очаквам нова и различна гледна точка върху живота на Васил Левски, интересни режисьорски решения. Надявам се след време филмът да се запомни с добро. Усилията на режисьора заслужават уважение", каза Христина, студентка по кино и телевизия.


"Аз съм с толкова лоша нагласа от всичко прочетено и чуто, че... нищо чудно и да не ми се стори толкова лош. Надявам се. Когато разбрах, че ще го гледам, още не знаех нищо. А после научих прекалено много", каза възрастна дама, която работи като журналист и преводач и по собствени думи ходи много рядко на кино.


Идеята тази вечер беше на нейната придружителка: "Левски за всеки българин е нещо велико и свято и реших, че трябва да го гледам. Но и аз не знаех нищо предварително, а следварително... Късно е моме за китка."Повечето хора обаче се притесняваха да говорят за каквото и да е "преди да са гледали филма" - дори за обствената си представа за Левски. "Еми... нищо конкретно", "онова, което сме учили в училище",  "каквото са ни преподали по история - почти светец, светило, човек без недостатъци. Ясно е, че не е така, но така сме го учили."


Въпреки че филмът е общо три часа и четирисет минути, почти никой не напусна преди края. Не всички места бяха заети. След прожекцията обаче хората бяха тихи и си тръгнаха бързо.


За студентите по история филмът беше просто "слаб". За друга двойка младежи той "става", макар и връзките между някои сцени да се губят. "Като че ли няма много история. Просто различни епизоди от живота на Левски." Студентката по кино и телевизия обаче хареса "Дякон Левски"." Имаше неща, които не ми допаднаха, но... Развълнува ме, аз го харесах. Особено втората част." 


"Не дойдох с никакви очаквания, но напоследък ми харесва развитието на българското кино - например "Съдилището" на Командарев. Този филм обаче силно ме разочарова - има неприкрито идеологическо послание, може би без да го иска. Мисля, че си идва от автора. За съжаление за мен върви с една много опасна тенденция - изкривено представяне на българската история, свързано с възраждането на особен национализъм." Това разказа преподавателят от НБУ Радосвета Кръстанова, която беше дошла на прожекцията със съпруга си Петър Канев, също преподавател.


"Не бях очаквал комедия за Васил Левски, никога не съм очаквал, че ще мога да му се смея. Впрочем комедийния елемент е най-симпатичният във филма. В момента работя над една книга за високата и ниската попкултура - и този филм е ниска попкултура. Опит за холивудско кино, което да хване популярните нагласи на определен тип млади патриоти. Но това беше и най-доброто, което може да се направи с този тъп сценарий... Според мен филмът не е преднамерено манипулативен, просто е търсил това, на което се кефят хората в блоговете на националистите и го е пресъздал на тяхното ниво, с техният умствен багаж."


На прожекцията беше и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "А на вас хареса ли ви? Не е моята представа за филм за Левски. Измислени факти, изкуствена романтика... допълнителни сюжети, вкарани без никаква връзка... На моменти сериозен, на моменти уестърн. Да бяха намерили поне един исторически консултант. Като че ли онзи филм отпреди 50 години беше по-добър."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK