Учени ще изпращат съобщения до извънземни цивилизации

Учени ще изпращат съобщения до извънземни цивилизации

© NASA, Associated PressУмишленото сигнализиране на други цивилизации в галактиката повдига въпроси, които се от значение за всички хора на Земята, и като съобщение, и като последствия от контакта. A преди да бъде изпратено каквото и да е съобщение трябва да има световна научна, политическа и обществена дискусия."


Декларацията на група учени и изследователи беше публикувана на страницата на SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) в началото на февруари в отговор на предложението на SETI за по-активно търсене на извънземни цивилизации.


През 1960 г. радио-астрономът Франк Дрейк прави първото обширно търсене на извънземни цивилизации в дълбокия космос. Той насочва 85-метрова чиния на радиотелескоп към две близки, подобни на Слънцето звезди, настройвайки я на честота, която според него извънземна цивилизация може да използва за междузвездна комуникация.
За момента звездите нямат какво да кажат.


Така започва SETI, търсенето на извънземен разум, форма на астрономическо изследване, която улавя въображението на много хора около планетата, но досега не успя да открие и една планета, която иска да каже "Привет". Можете да си изберете причина – няма такива, много са далеч, заети са да гледат футбол, или са толкова шокирани, че не искат да имат нищо общо с нас.


В последните месеци някои SETI изследователи настояват за по-агресивни действия. Вместо само да слушаме, ние ще предаваме послания, насочени към новооткритите планети, обикалящи около далечни звезди.


Естествено, това е спорно, защото ... вогони, клингони, и "пришълците" на Ридли Скот. Лошите извънземни, не Чубака.


"Реакцията на извънземни на съобщение от Земята понастоящем не може да бъде преценена", гласи петицията. "Не знаем нищо за намеренията и способностите на извънземните, а и е невъзможно да се предскаже дали те ще бъдат добронамерени или враждебни."


Според привържениците на по-активната програма това няма значение, тъй като извънземните вече знаят за нас. Радио и телевизионните предавания от десетилетия се излъчват с достатъчна сила, така че всяка напреднала цивилизация може да идентифицира Земята. А след няколкостотин епизода на "Дързост и красота" всяка разумна цивилизация би била леко бясна.


Антената на най-големият радиотелескоп в света - "Аресибо" в Пуерто Рико

© Seth Shostak, Associated Press

Антената на най-големият радиотелескоп в света - "Аресибо" в Пуерто Рико


"Ние вече сме изпратили сигнали в космоса, които сигнализират нашето присъствие, като трансмисии и даже осветление през последните 70 години", казва Сет Шостак, астроном в института SETI в Калифорния и привърженик на по-агресивния подход, пред The Washington Post.


Това е вярно само до една степен, казват критиците на активното SETI. Те твърдят, че разпространението на телевизионни и радио сигнали е разнопосочно и много по-слабо и трудно за отркиване, отколкото тясно фокусиран сигнал. Същите критици смятат, че е лоша практика за учените да се опитват да осъществят междузвездна комуникация, без разрешение от останалата част от човечеството. Стои и въпросът за какво точно съобщение до звездите става дума.


"Мисля, че е загуба на време за момента. Това е като някой да се опитва да изпрати имейл до някой, на когото не знае нито името, нито имейл адреса", казва Франк Дрейк по време на срещата на Американската асоциация за развитие на науката тази година.


Това е същият Дрейк от "уравнението на Дрейк", написано през 1961 г., което предлага техника за изчисляване на изобилието на комуникативни цивилизации.


N=R*· fp· n e· f l· f i· f c· L


Резултатът е около 10 000 извънземни цивилизации, които бихме могли да открием, ако търсим на правилните места и с правилните техники.


"Това са 10 000, които може да открием. Има много повече", уточнява Дрейк. "Има по-млади цивилизации, които не могат да бъдат открити, защото не разполагат с технологията, и има по-стари, които имат технология, която е толкова добра, че не губи енергия (и следователно не може да бъде засечена – бел.ред.)."


Уравнението не е толкова сложно, колкото изглежда. Броят (N) на откриваеми цивилизации е продукт на седем фактора: степента на формиране на звезди (R *), малката част от звезди с планетарни системи (fp), средният брой на обитаемите планети на планетарна система (n e), частта от тях, на която действително има живот (f l), частта, на която има разумен живот (f i), тези от тях, които имат средства за комуникация (f c) и средната продължителност на живота на такива цивилизации (L).


Екзопланети - извън нашата Слънчева система - за първи път са открити през 1995 г. Телескопът "Кеплер" и други обсерватории са немерили близо 1 000 от тях. Астрономите смятат, че е много вероятно в нашата галактика да има десетки милиарди планети в така наречената "обитаема зона".


The Karl G. Jansky Very Large Array - основната радио обсерватория на НАСА, която се използва от SETI

© NASA, NASA

The Karl G. Jansky Very Large Array - основната радио обсерватория на НАСА, която се използва от SETI


Но след първите три фактора в уравнението на Дрейк, се навлиза неясна територия. На колко от тези потенциално обитаеми планети действително има живот? Никой не знае, защото ние все още не знаем как се е зародил животът на Земята. Каква е вероятността, че прост микробен живот ще се превърне в комплексен многоклетъчен организъм? Също никой не знае, защото имаме само една гледна точка - Земята.


Дали интелигентните същества са склонни да бъдат комуникативни и потенциално откриваеми? Никой няма представа. И накрая идва и това зловещо "L" в края на уравнението: Дали технологичните цивилизации са склонни да оцеляват дълго време?


"Тези фактори са напълно неизвестни. Това е чудесен начин да се организира нашето невежество", казва Джил Тартър, астроном от SETI.


"Ние сме любопитни да разберем по колко различни начина може да се развие живот... И дали е възможно да имаме дълго бъдеще."


Това е, защото ние бихме най-вероятно открили много стара цивилизация, а не млада. Това е въпрос на статистически вероятности. Вселената е на 13.8 милиарда години. Ако засечем сигнал, е много малко вероятно той да бъде от цивилизация, която едва наскоро е станала комуникативна


Идеята на SETI не е нова и няколко организации и частни лица са се опитвали да контактуват директно с далечни планетарни системи.


Руският астроном Александър Зайцев многократно изпраща съобщения до близките звезди. НАСА също се включи като излъчи песента на Бийтълс "Across the Universe" към звездата Поларис през 2008 г. ("Виждам, че това е началото на нова епоха, в която ние ще комуникираме с милиарди планети през вселената", каза Йоко Оно по случая, цитирана в официално събщение на НАСА).


"Шансът, че някой ще получи нашите съобщения са пренебрежимо малки", казва Дрейк и добавя че не притеснява, че човечеството ще изпадне в депресия при контакт с напреднала цивилизация. Децата не са депресирани от компанията на възрастни, казва той и оприличава изследванията на SETI с тези на древните цивилизации на Земята, като гърците и римляните.


"Ние ще направим археологията на бъдещето", казва Дрейк. "Отиваме, за да разберем какво ще стане."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Зорлем си търсим белята.


  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 2. 2 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 442 Весело

  Само извънземните могат да ни помогнат да пооправим бъркотията която направи цивилизацията ни.

 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Безсмислено. И извънземните няма да ни искат.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  В последните години песимизмът ми малко се позасили. Едно време смятахме че Слънчевата система е един модел за образуване на планети около практически всяка звезда. Досега сме открили над хиляда планети, но нито една от системите дори и малко не наподобява слънчевата система. Гиганти големи колкото Юпитер за три дни или за часове обикалят по елипсовидни орбити около звездата си измитайки всички планети подобни на Земята. Няколкото открити супер-земи са на такова разстояние от звездата че практически е невъзможно да съществува вода на повърхността.

  С други думи, съгласно статистиката системите подобни на слънчевата вече са под 0.001% и нашата звездна система не е правило, а е изключение, уникат.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 5. 5 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Весело

  Абе, аз от кога пращам известия,ма никой до сега не се е обадил да ме вземат със себе си.

 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  "Това са 10 000, които може да открием. Има много повече", уточнява Дрейк

  Сещам се за думите на един учен, но не и за името му, който беше казал, че е невъзможно да сме сами, би било голяма загуба на пространство! Затова мисля, че при над 100 милиярда звезди само в нашата галактика, числото 10000 изглежда смешно!

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Любен Дилов. Тежестта на скафандъра.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  СЕТИ и НАСА да вземат да си уеднаквят програмите.. Едните търсят извънземните в Космоса, другите бичат летящи чинии в зона Б51 с помощта на Сивите. От ерата на проекта Аполо до сега има оставени и изпратени какви ли не неща до наште хора от космоса-и на Луната, и песента на Валя Балканска, и разни други информации на тема биология и математика. Ами дано са добронамерени, ако ги има...

 9. 9 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  да вземат да млъкнат...ще ни натресат некакви изроди, рано или късно

 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  да пращат. имАли пари, инвестирАли, па било то и всуе.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на thebigbull
  thebigbull
  Рейтинг: 394 Весело

  те и мравките ни пращат хабер кой знае от кога, ама кой да забележи

 12. 12 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Възрастта на вселената я изчисляват на 14 милиарда години, а на слънчевата система на "само" четири. Теоритично може да има цивилизации на милиарди години. НО динозаврите са населявали земята в продължение на 250 милиона години и не са направили скока към разум и цивилизация, а нашата, маймунската е на възраст между 300 000 и 10 000 в зависимост от гледната точка, и още не сме намерили нищо подобно.
  Едно е да намериш живот, какъвто несъмнено има, друго е той да е разумен.

  Hamster
 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Въпросните дали се замислят за щастието на туземците открити от белите?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#7] от "dasho":

  Мда. И Джоди Фостър. Контакт. Общо взето, това е популярна реплика при фантастите, а и напълно логична.


  [quote#4:"emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)"]С други думи, съгласно статистиката системите подобни на слънчевата вече са под 0.001%[/quote]


  Това съвсем не е малко число все пак. Проблемът не ни е дали и колко други планети, подобна на нашата има към ден днешен. По-скоро, тази величина не е особено важна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 767 Неутрално

  [quote#4:"emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)"] и нашата звездна система не е правило, а е изключение, уникат. [/quote]


  Хахаха, добър виц.

  If you are going through hell... Keep going!
 16. 16 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 244 Неутрално

  С две думи: фартюк!

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 17. 17 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#13:"Цецо"]Въпросните дали се замислят за щастието на туземците открити от белите? [/quote]

  Шансовете са най-малкото фифти-фифти.
  Но ако са много по-развити от нас, няма причина да искат нещо от цивилизована планета, при условие, че е пълно с незаселени такива, където могат да си го получат без съпротива. А ако са по-зле развити - не са страшни. Тоест шансовете да са някви зли типове, които искат да ни поробят са практически никакви. Но понеже досега си траят са дори още по-никакви.

  Hamster
 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hamster":

  Видимо цивилизация на близко до нашето ниво не може да установи контакт. А ако са на ниво междузвездни полети разликата е дори по-голяма отколкото между диваците и белите "откриватели". И съответно ние ще имаме думата по-малко отколкото диваците.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 19. 19 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#4:"emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)"]съгласно статистиката системите подобни на слънчевата вече са под 0.001% и нашата звездна система не е правило, а е изключение, уникат[/quote]

  Ама това според "статистиката" на Баба Ванга? Щото според НАСА : http://kepler.nasa.gov/Mission/discoveries/

  Hamster
 20. 20 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#18] от "Цецо":

  Ако са чак толкова развити, от нас ще искат да си джиткаме, тоест само за веселба. Какво толкова могат да искат от нас? Да ни се порадват, да ни научат на някой и друг трик и да ни гледат сеира.
  Само в нашта галактика има милиони системи с планети като нашата, но без цивилизации - готови за колонизиране и без никой да пречи. Нали това казвам.
  Защо им е да колонизират вече заета планета като има толкова незаети? При нас може да дойдат да си поговорим и да се изфукат само, не да ни колонизират и да ни ползват за батерии

  Hamster
 21. 21 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#10] от "abdelhaqq":

  Съгласен

 22. 22 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мене повече ме кефи да търсят планети, годни за человеческо обитание. Не че мога или можем да отидем там, но мислено поне си представям ако можехме.
  И в "извънземни" не вервам

 23. 23 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#4] от "emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)":

  Примерно Кеплер 11-б е почти същата като Земята, спокойно може да има и там някоя Баба Ванга.

  Hamster
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  Май най прав е бил Ферми като е попитал" Къде са те?"

  klimentm
 25. 25 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 536 Весело

  Според мен посоката е сгрешена. Те, извънземните са навсякъде между нас, просто трябва да се говори на висок глас и готово.

  забавление и приключение
 26. 26 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hamster":

  Защо си ми я пратил тази таблица като не я четеш? Виж в четвъртата колона колко от тези планети имат маса близо до земната, след това им виж температурата и периодът за обиколка около звездата. уведоми ме ако видиш нещо обнадеждаващо, Кеплер такъв.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 27. 27 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 584 Весело

  До коментар [#17] от "Hamster":

  Остава, отсреща да са "съизмеримо развити" с нас - ще почакаме няколко светлинни години ...

 28. 28 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Весело

  [quote#26:"emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)"]Кеплер такъв[/quote]

  А сега сравни откритите от Кеплер с броя на всички звезди в галактиката
  Пък и Кеплер може да открива само по-големшки планети, малките са му доста трудни, та за тва само големи открива, което изобщо не означава, че такива няма, Папа Инокентий такъв.

  Hamster
 29. 29 Профил на h2s
  h2s
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "... и нашата звездна система не е правило, а е изключение, уникат. - цитат на коментар #4 от “emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)”


  Хахаха, добър виц."

  Не е виц. Вероятността да възникне разбираем за наш разум и живот е равна на вероятността да има някъде планета като нашата. Въпреки безкрайността на Вселената, практически няма шанс нашите условия някъде да са повторени.

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Не сме сами. Никого не търсете...

 31. 31 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  За момента звездите нямат какво да кажат.
  ---
  Емзеперикс, Емзеперикс, братче мило, обади се, хахаха.
  След 35 години сега прочетох, че всъщност е "MZ/X"
  :D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#26] от "emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)":

  Ей ти ъртлайк планети, осем открити има засега.
  http://www.nasa.gov/press/2015/january/nasa-s-kepler-marks-1000th-exoplanet-discovery-uncovers-more-small-worlds-in/

  Hamster
 33. 33 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#30:"Добрин ВЕЛКОВ"]Не сме сами. Никого не търсете...[/quote]

  И защо тогава токова копаха военните в Царичина ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 34. 34 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#3:"ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA"]Безсмислено. И извънземните няма да ни искат.[/quote]

  Как да ни искат с толкова крадливи и завистливи комунета даже и летящата чиния на Бузлуджа си я окрадоха та сега няма с какво да си идат на Цървената планета Марс.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 35. 35 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#4] от "emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)":

  Уникалността на нашата слънчева система не е това, че имаме за звезда жълто джудже и планети като земята на която има живот, че се намира в един от спиралните ръкави с по малка популация на звезди, а в това, че разтоянието между земята и слънцето е точно толкова, колкото трябва за да има възможност за зараждане на живот. А такива системи като нашата дал бог. Но растоянието е много важно, в смисъл за въглеродни форми като нас! За други форми в които не са заложени на въглерода, трябват други условия, може би и друг вид звезда, гравитация, атмосвера и т.н. Но това са само прогнози, тъи като пряко (масово) доказателство за извънземни все още няма.

  Имало едно време ссср...
 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#33] от "Танас":

  За по-сигурно.

 37. 37 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  До коментар [#3] от "ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA":

  Според мен отдавна са ни открили ,но не сме надеждни.

 38. 38 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Доказателство, че наистина има извънземен разум е, че досега никой не иска да се свърже с нас...

 39. 39 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#28] от "Hamster":


  [quote#28:"Hamster"]Пък и Кеплер може да открива само по-големшки планети, малките са му доста трудни[/quote]

  Не само големите, ами за да ги открие, Кеплер и еклиптиката на системата трябва да са в една равнина. Е с толеранс на ъгъла, някакви минимални градуси, заради големите растояния.

  Имало едно време ссср...
 40. 40 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А готови ли са хората за среща със друга цивилизация.Само се говори но не се обяснява какво да правим защото те ще са първите които ще ни посетят и то много скоро.Говоря за официално защото неофициално сме били посещавани не един и два пъти.Още не сме дорасли до там че да ни приемат и да ни помагат защото при нас а на земята е алчността и завистта и сме забравили що е обич,любов,разбирателство,приятелство и най вече МИР.Изгубили сме всички тези ценности в този забързан и несигурен живот който водим през последния век.

 41. 41 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 542 Неутрално

  както е казал айнщайн : най-доброто доказателство за съществуване на извънземна разумна цивилизация е, че никой не се е опитвал да се свързва с нас

  veni vidi fugi
 42. 42 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#40] от "ahorra":


  [quote#40:"ahorra"]А готови ли са хората за среща със друга цивилизация[/quote]
  Поне за българите съм сигурен...изтърпели сме византийската...после турската...скапахме и руската...така, че никаква чужда цивилизация няма да може да ни изненада...

 43. 43 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  [quote#40:"ahorra"]при нас а на земята е алчността и завистта и сме забравили що е обич,любов,разбирателство,приятелство и най вече МИР[/quote]

  А не може ли техните ценности да не са базирани на юдео-християнски шит и примерно да се кефят да лочат ракия, да слушат метъл и да копулират? Ти откъде знаеш каква им е ценностната система? Може пък да са фенове точно на алчността и не на любовта.

  Hamster
 44. 44 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#36:"Добрин ВЕЛКОВ"]
  За по-сигурно.[/quote]

  Ходил съм там по работа и то сходна.
  Въртяха една сонда 70 метра и я продухвах с ерлифт понеже умниците бях заклещили едно бибо и го строшили, смлели го със сондата та го изхвърлих на парчета.
  Та там си има някакво излъчване и се усеща а разказите на местните са правдоподобни а и другото е че самолети не летят над това място, Кръстова гора и още едно понеже уредите им не работят. Викат имало някаква стена вътре с надписи.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 45. 45 Профил на shafrana
  shafrana
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много ми е интересно, защо си представят че именно разумните цивилизации трябва да изглеждат като хората а не като дървета например или да са риби. И защо те трябва да имат нашето мислене? Значи хем търсим хора, хем развити, хем да имат и нашто мислене, е ми няма да намерят! И друг въпрос, ние отговаряме ли на техните сигнали? Не! Защо? Защото не можем да ги засечем. И те така си мислят като нас, "ако са малко напреднали, трябва да имат това и това". Ние първо трябва да се научим да откриваме живот какъвто и да е той на далечните планети, пък после разумен. И още нещо, сигнала който изпращаме до далечните планети пътува хиляди години, докато стигне до там и да е имало цивилизация може вече да е загинала
  и обратно ако те ни отговорят, ние вече няма да съществуваме.

 46. 46 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#44] от "Танас":

  Обади се на СЕТИ да не губят време да търсят из космоса, що си траеш!?

  Hamster
 47. 47 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#46:"Hamster"]Обади се на СЕТИ да не губят време да търсят из космоса, що си траеш!?
  [/quote]

  Да бе Добата да ме докладва после на ВКР - то, че издавам военна тайна.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 48. 48 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#32:"Hamster"]Ей ти ъртлайк планети, осем открити има засега. [/quote]
  А колко планети изобщо има открити досега?

 49. 49 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Учени ще изпращат съобщения до извънземни цивилизации
  ..................................................

  И за какъв дявол - напредналите цивилизации отдавна са ни открили, онези около нас и под нас са глухи за подобно ниво послания....

 50. 50 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#39] от "citoplast":

  Сега готвят още един, забравих му името, който ще разпъне "шит" на 4200 километра пред себе си, за да може да затъмни звездата и да наблюдава по-добре планетите и. До две-три години ще е готов, сега тестват разпъването на щита в JPL.

  Hamster
 51. 51 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#48] от "nenad":

  Над хиляда.

  Hamster
 52. 52 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Даа,в хола на брат ми бяха влезли някакви през антената на Булсатком.Шише ирландско беше изпил.
  Шегата настрана,Contact с Джоди Фостър е от любимите ми филми.Тези учени правят от малкото смислени неща,извън конюктурата.

 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  Не смятам че уравнението на Дрейк изобщо доказва нещо. Мисля че Земята е много специално място, на нужното разстояние от Слънцето , с естествен спътник и защитена от Юпитер и Сатурн, мисля че живота и още повече разума е изключително рядък във Вселената а бездните които го разделят са почти неопреодолими. Надеждата за откриване на извънземни братя е по скоро копнеж за осмисляне на живота ни изобщо, За сега .

  klimentm
 54. 54 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  Разум има НАВСЯКЪДЕ!
  Просто ние търсим такъв, дето да е на нашето ниво, при това "вместен" в белтъчна(или поне въглеродна/силициева) обвивка!
  А ако изходим от определението за разум като "Свойство на самоорганизация" можем да го намерим навсякъде!
  Някои му викат "БОГ"
  В същност е едно от началата на Мирозданието, заедно с Материята и Движението.
  Разум, Материя и Движение - в религията ги интерпретират като Бог, Син и (Свети)Дух, но мисля, че е по-сложно.

 55. 55 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "Цецо":

  Не мога да си представя, как американската армия би използвала цялата си мощ срещу племената в Амазонка, защото не вярват в капитализма, или пък цивилизация, която има технология да пътува между звездите да ни метне заради някакви ресурси на планетата, при положение, че космоса е пълен със същите тези ресурси. Просто Холивуд ни промиват мозъците.

 56. 56 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#53] от "klimentm":

  Ако уравнението на Дрейк се сметне със сегашните данни - а именно, че всъщност има много повече планети, отколкото той е заложил - крайният резултат ще се покачи с няколко порядъка. Но пак не означава, че някоя от всички тези ще ни открие/ ни е открила/ ние ще я открием. "Слушалкие на СЕТИ в момента не покриват и 20% от небето и честотите и не се слуша постоянно. Докато не се покрие цялото небе и на 100% поне най-вероятните честоти шансът да се засече нещо клони към нула или към лудия късмет.

 57. 57 Профил на Boicho Stankov
  Boicho Stankov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Мда...
  Филмът е съвсем пресен по темата. Battleship.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 58. 58 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#53:"klimentm"]Не смятам че уравнението на Дрейк изобщо доказва нещо[/quote]

  То всъщност уравнението на Дрейк изобщо не претендира да доказва, опитва се да прогнозира и да изчисли вероятност, пък и не е уравнение а формула.
  За това пък Мичио Каку е изчислил по леко променена формула, че една на всеки двадесет звезди има ъртлайк планети, от които една на всеки пет може да има живот. Частта за цивилизациите е загадка все още, но няма спешност и до там ще стигнем и то по-скоро скоро, отколкото късно, науката се развива с бясна скорост.

  Hamster
 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  До коментар [#54] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  На мен много ми допада тази идея! Мисля че е много ясна и обяснява много неща.Пиер Тейяр дьо Шарден я развива в "Феномена човек" и Дейвид Бом в "Развиващия се разум" ,приликата между еволюцията на живата и не жива материя е удивително еднаква ,строежа на Вселената и нейната еволюция към по сложни форми,според авторите това се дължи на точно това ,разумния стремеж към самоорганизация и съвършенство.

  klimentm
 60. 60 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#50] от "Hamster":

  И аз прочето нещо повъпроса, но не разбрах за датата на извеждането му.

  Имало едно време ссср...
 61. 61 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От малко дете се интересувах от астрономия, съзвездията които научих тогава след 45 години още мога да ги отрия. И досега следя на популярно ниво космологията и астрономията.
  Но сега вече мисля, че зад всички тези изследвания освен безкрайната човешка жажда за знание стои и макар скрит в сянка стремежа да получава (работа, пари, услуги и т.н.).
  Изследването на Слънчевата система е нещо достижимо. От друга страна изследването на най-близката звезда е недостижимо и ще бъде такова през следващите N години. Пристигането на сигнал до хипотетична разумна цивилизация ще отнеме да речем ... 100 години (откритите планети от земен тип обикалящи около звезди слънчев тип). И да приемем че ще го получат и ще го върнат - ами още 101 години. Т.е. ако търсим себеподобни (каквото е търсенето в момента) отговора ще го получат пра-пра внуците, което в голяма степен го обезмисля (ще има ли още цивилизация на Земята?).
  Отделно кой е казал че искат да ни чуят, или вече не ни слушат, използват и т.н. Или Те са на ниво Бог или просто Е Бог?

  Астрономите и специалистите по космически изследвания са най-скъпо платените учени (четох статистика наскоро). И това плащане става с пари и уредите също и логистиката и и и. Освен това си спомням как преди година ако се не лъжа изведнъж се побликуваха данни за много открити екзопланети, което съвпадна с някакво бюджетно рязане в америка и ... тях не ги отрязаха.

 62. 62 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  До коментар [#59] от "klimentm":
  При възприемането на идеята за наличие на трите "кита": съзнание, материя и движение, върху тях може да се изгради всякаква космогонска теория!
  Но остава въпросът КОЙ е първоначалният КРИЕЙТЪР? И какво е имало преди НАЧАЛОТО?
  (Определенията на "Завета" - СЛОВО и на Маркс/Енгелс - МЪРТВА МАТЕРИЯ са еднакво безсмислени, щото остава въпроса "От къде са се взели?"

  Но мисля, че ние търсим "чужд" разум на "хоризонтално" ниво като нещо локално обособено тук и там във Вселената, а той (РАЗУМЪТ) СЪЩЕСТВУВА НАВСЯКЪДЕ (на повърхността на Планетите, в Ядрата им, в Звездите ядра и т.н.) и е от съвсем различен порядък, като при това обаче навсякъде е проява на една и съща фундаментална същност!
  Знам, че го формулирам неясно, ама толкова мога - не съм Маркс/Енгелс или Хегел ... за жалост!

 63. 63 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#23] от "Hamster":

  [quote#23:"Hamster"]Примерно Кеплер 11-б е почти същата като Земята[/quote]

  Не мечтателствай и не си фантазирай, науката с фантазии няма как да върви напред.

  Видя ли че температурата и е 849К, т.е около 575C? Обиколката и около звездата е за 10 дни, т.е. в такава близост е че и една молекула атмосфера неиздухана от звездата.

  [quote#28:"Hamster"]Пък и Кеплер може да открива само по-големшки планети[/quote]

  Това е вярно, но проблемът е че орбитите им са елиптични което значи че премитат малките планети. Ако орбитата на Юпитер беше елиптична нас със сигурност нямаше да ни има.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 64. 64 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#28] от "Hamster":

  [quote#28:"Hamster"]А сега сравни откритите от Кеплер с броя на всички звезди в галактиката [/quote]

  Така е юнак. Само че аз затова говоря за статистика защото примерно от 1000 открити звездни системи нито една не е като нашата. Това статистически свежда вероятността от 400 милиарда на по-малко от 400 милиона. Пак не е малко число но тепърва има да го проверяваме.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 65. 65 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  До коментар [#61] от "Minddestruction":

  Има резон в това което казваш,просто ни предлагат това което всички искат да чуят.

  klimentm
 66. 66 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#15] от "dante_18":

  [quote#15:"dante_18"]Хахаха, добър виц. [/quote]

  Сложих ти един плюс за настроението. Вицът обаче е верен. Учените бяха убедени че ако има планетни системи то те по законите на гравитацията трябва да се формират досущ като нашата. Даже имаше един коефициент по който като бъде умножен радиусът на една орбита и се получава радиуса на следващата. Нищо подобно не се доказа. Точно наобратно, диви и непредсказуеми системи.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 67. 67 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да добавя - изследванията на климата на Земята и дълбините на океана ще допринесат много повече за цялото Човечество и всеки един от потомците ни. Т.е. инвестициите в наука ще бъдат много по-разумни. Не че отричам фундаменталната наука, ама все пак трябва да си жив и нахранен за да можеш да се занимаваш с наука.
  Един камък донесен от Луната струва далеч повече от всичко със същото тегло намерено/произведено на Земята. За сега и следващите столетия Земята е единственото, което Човечеството има.
  Елементарни сметки показват колко струва апарат до Луната, Марс и колко народ може да се лекува, образова облече и нахрани със същия разход на средства. А другото, фундаменталното бъдещето? Според мен за следващите столетия е (не)научна фантастика. Хубаво е да се мечтае, ама и трябва да се яде.

 68. 68 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нека не се тревожат! Господ ще им получи всичките съобщения на тия клетници! Ако е имало по-развити цивилизации, до сега през всичкото това време на човечеството, са щели да ни намерят. Много пари се харчат в Америка и някои се мъчат да оправдаят заплатите си с хобито си. Жалко нещо! Нито Библията са чели, нито вярват на предците си как и от Кого человек е създаден, къде е живял, какво е направил, какви са последствията от това и накъде се е запътил. Слава на Отца и Сина и Светого Духа во веки веков! Амин! Нека да продължат да търсят извънземни, горките клетници!

 69. 69 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Определено можем да се свържем единствено с цивилизации, които са на нашето ниво на развитие. А това е невъзможно, поради ниското ниво на технологиите. По-развитите от нас отдавна са загърбили електромагнитните средства на комуникации, а по-ниско развитите още не са ги открили. Освен това, формите на живот ще се окажат далеч по-разнообразни, от представите ни. Това предопределя и почти невъзможния шанс ние да открием извънземна цивилизация. Далеч по-възможно е, някоя много по-развита цивилизация да открие нас. Но дали ще ни забележи, поради огромната разлика в технологиите е съмнително! Въобще този въпрос е изключително сложен! Много по- сложен, отколкото можем да си представим!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 70. 70 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Ела, вълко, изяж ме"...

  Свобода за Надежда Савченко!
 71. 71 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#0:"статия"]А след няколкостотин епизода на "Дързост и красота" всяка разумна цивилизация би била леко бясна.[/quote]
  Е, те т'ва е ключа. На никоя разумна цивилизация не би и се общувало с нас, все пак общуването, ако и да не е полезно, трябва да е поне приятно, а защо да се губят време и усилия да се хвърка из Космоса в търсене на поредните недорасляци?! Все пак никой не обикаля квартала си, с единствената цел да издири и да се сприятели с местните тъпчовци.

 72. 72 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 509 Неутрално

  [quote#38:"BGman1"]Доказателство, че наистина има извънземен разум е, че досега никой не иска да се свърже с нас...[/quote]

  100 точки!

  Лили
 73. 73 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Стивън Хокинг каза преди години да не дърпаме дявола за опашката. Аз на Стивън му вярвам.

  Лили
 74. 74 Профил на n3tm0nk
  n3tm0nk
  Рейтинг: 601 Неутрално
 75. 75 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#55:"OMUNVINGE"]Не мога да си представя, как американската армия би използвала цялата си мощ срещу племената в Амазонка,[/quote]
  А можеш ли да си представиш какво са направили колонизаторите на Америките, след като са "открили" местните индианци? Ако не ти стига фантазията - има го записано в учебниците по история. Приятно четене!

 76. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#75] от "nenad":

  ЕСТЕСТВЕНО, говоренето на глупости от промити антиамерикански мозъци и сеенето на съветско-руска пропаганда, неможе да бъде прекратено дори и пред такива теми и статии.
  Няма как...
  Трябва да покажем търпение, разбиране и поносимост, щото имаме работа с една тотална мозъчна недоразвиост.

 77. 77 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#76:"convince"]говоренето на глупости [/quote]
  Кое от казаното от мен е глупост?

 78. 78 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#69:"lz2"]Определено можем да се свържем единствено с цивилизации, които са на нашето ниво на развитие. [/quote]
  Мисля, че допускаш грешка, която доста колеги тук допускат - не става дума за "ниво", а за "тип". Няма как да се свържем с цивилизация на нашето "ниво", много сме слаби, все още, в науката и технологиите. Така че, ако има контакт - ще е с цивилизация, която многократно ни превъзхожда. Друг е въпросът, че дори много по-развити цивилизации от нашата вероятно не биха могли да установят контакт с цивилизации от съвършено различен тип...Такива възможности могат да имат само най-напреднали цивилизации. Които със сигурност ни наблюдават. Най-малкото защото прохождаща цивилизация , като нашата, на определен етап от своето развитие можа да се окаже опасна не само за себе си, а и за вселената въобще. Окажем ли са на прага на унищжение на вселената - несъмнено ще разберем дали извънземните са тук, намесата им ще е неминуема!

 79. 79 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#77] от "nenad":

  Абсолютно, цялостно и конструктивно мисловно, като естество на съпреживяна тотална психична отклоненост в резултат на многогоишно нагнетяване на лъжи и изкривяване нарочно на исторически факти пропагандирани, чрез образование и ежедневна политика превърнала в убеждения популизма на една върхушка подопечна на КГБ/ДС комуноиди от България заголили задни телеса в северна посока.

 80. 80 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#79:"convince"]тотална психична отклоненост [/quote]

  Е, тук съм съгласен - неотклоненият ти отговор напълно го доказва!

 81. 81 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "Вместо само да слушаме, ние ще предаваме послания, насочени към новооткритите планети, обикалящи около далечни звезди."

  Това ми звучи като 5-годишно детенце да изтърчи при някой педофил и да го попита "Чичко, имаш ли бонбони?"

  Ами може и да получи бонбон...

 82. 82 Профил на neznamtova
  neznamtova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#68] от "Ivo Ivanov":

  За справка на твоята логика, провери от кога е земята, от кога датира човешкото население и кога е открита америка, после говори ще ли са да ни намерят

 83. 83 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Вместо да си седим на Д-тата,което е най добре искаме да се ровим там за което знаем много малко, и без това 90% е тъмна материя за която не знаем нищо с нашите примитивни възприятия....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 84. 84 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Доказателство, че във Вселената има разум е, че той не иска да се свърже с нас

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 85. 85 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  Опасенията че можем да попаднем на злонамерени гении не са основателни. Злостолничеството няма как да е съвършенно. Но със сегашната техника не можем да преодолеем космическата пропаст. Затова ресурсът трябва да се съсредоточи тук на земята. Първо трябва да установим връзка със задгробното, ако то изобщо съществува. Или със съзидателните сили, които са построили вселената. Направим ли това, извънземните няма смисъл да ги търсим. Те ще ни бъдат под ръка.

 86. 86 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  Пак ще се случи в най-стратегическия ден на Бойко... Всичко ще провалят... тези гиди учЕни...

  Свобода за Надежда Савченко!
 87. 87 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4077 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hamster":


  [quote#17:"Hamster"]Тоест шансовете да са някви зли типове, които искат да ни поробят са практически никакви.[/quote]Е,те и индианците така са си мислили,ама....

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Имам два въпроса:
  - Може ли да се смята за доказано, че техничес-кото развитие на една цивилизация не довежда до нейното самоунищожаване? Защото като гледам как сме я подкарали на нашата Земя...
  - Не е ли по-вероятно една високо развита цивилизация да спазва Първата директива:
  "Не се намесвай".

 90. 91 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Скоростта на светлината - не си ли давате сметка какво ограничение е това.
  Не разбирате ли, че за мащабите дори на няколко глактики наоколо това е изключително ниска скорост.
  От Земята до слънцето - осем минути!

  Това е като желязна завеса, смо че вечна и непреодолима.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 91. 92 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  В съвременото ни разбиране за света антропоцентризма заема огромна част от представите ни за Вселената.Не е зле да се отърсим малако от него.

  klimentm
 92. 93 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#2] от "mopper":

  Типично българско мислене от пост комунизма - чакаме да дойде някой друг да ни оправи.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 93. 94 Профил на dormin
  dormin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Интересни коментари, но как никой не се сети, че т.нар. планети и звезди не са далечни светове и че цялата космология и представа за вселената е пълна фантастика. Нито един човек не може да е сигурен, че има космос. Може да звучи абсурдно, но моля обяснете ми как сте сигурни, че има космос и че нещо е на милиарди светлинни години от земята или, че на светлинка в небето има океан. Нито един от тези учени не е стъпвал в космоса, но иначе знае колко дълбок е океана на Ганимед, който пък от своя страна не е нищо друго освен малка светлинка в небето увеличена с телескоп. Замислете се какви детайли ви дават за неща на огромно разстояние от Земята, а не знаят какво точно има на 20 км под нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK