Националната галерия представя "Индустриалният пейзаж в българската живопис"

Мария Столарова, "Светлините на завода"Националната художествена галерия представя първата си изложба като част от Националния музеен комплекс - "Индустриалния пейзаж в българската живопис през XX век". Тя ще бъде открита в 18 ч. на 19 март в познатите й помещения в бившия царски дворец.


В  индустриалния пейзаж се пресичат едни от най-продуктивните линии в нашето изкуство, смята кураторът на изложбата Кирил Василев. Индустрията като тема се появява в българското изкуство в края на 20-те години на миналия век и е знак както за модернизацията на страната, така и за появата на нова естетика сред определен кръг български художници, пише той.


Никола Танев и Сирак Скитник са едни от първите, които обръщат погледа си натам, а художникът, който превръща индустриалния пейзаж в централна тема на своето творчество е Васил Бараков, който работи през 30-те и 40-те години на миналия век. Негови наследници в по-късните десетилетия са Мария Столарова и Петър Дочев.


В изложбата ще влязат платна от художествени галерии из цялата страна, както и от частни колекционери.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK