Филмът "Пламен" с награда от кинофестивала в Солун

Андре Андреев по време на представянето на филма си в Солун
Снимка: Фестивал за документално кино Солун'2015

Андре Андреев по време на представянето на филма си в Солун Снимка: Фестивал за документално кино Солун'2015Документалният филм "Пламен" на режисьора Андре Андреев е спечелил наградата на публиката за чуждестранен филм под 45 мин. на фестивала за документално кино в Солун. Това съобщи сценаристът на продукцията Мартин Маринос.


Филмът разказва за трагедията на 37 годишния Пламен Горанов – един от най-активните участници в зимните протести в България от 2013 г., които изведоха по улиците на Варна десетки хиляди граждани. Кулминация на най-масовия израз на недоволство в България след 1989 г. бе датата 20 февруари, когато Пламен Горанов се самозапали пред парадния вход на кметството във Варна докато протестираше с искане за оставка на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов и целия Общински съвет.
Филмът "Пламен" е продуциран от американската компанията "Dress Code". Нейни основатели са Андре Андреев и Дан Ковърт. Преди да Бъде показан на фетивала в Солун, който се проведе от 17 до 22 малт. т.г., той беше включен в програмата на фестивала "София филмфест" и съпътстващия го "София филмфест Варна".


"Пламен" проследява причините за протеста на Пламен Горанов, който в крайна сметка доведе да смъртта му. Документалната продукция е изградена на базата на интервюта с най-близките приятели на Пламен, както и с журналисти, отразили трагедията му.
Фестивалът за документално кино в Солун е най-голямото киносъбитие в Гърция. Фокусът в програмата му е поставен върху продукции, които отразяват съвременни културни и социални проблеми.


"Видяхме в Пламен и в страстта му към изкуството и фотографията човек, който споделя нашите ценности и интереси, казаха преди премиерата на филма си в Бългаария Андре Андреев и Мартин Маринос. Това е още една причина за желанието ни да запознаем всички с Пламен, като по този начин почетем неговата забележителна личност и житейски път завършил с трагичен край".


Официален трейлър на филма "Пламен"


Андре е роден и израснал в Перник, а Дан Ковърт в Охайо, САЩ. След като работят няколко години в MTV те решили да основат собствена компания. Това се случва през 2008г. Филмите, които са създали са показвани от SXSW, The Webby Awards, Vimeo Staff Picks, Seattle International Film Festival и др.


Сценаристът на филма "Пламен"Мартин Маринос е докторант във факултета по медии и комуникации в Питсбъргския университет в САЩ. Дисертацията му е върху връзката между неолибералната трансформация на медийната сфера в България и крайнодесния дискурс.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK