Явор Гърдев ще постави "спектакъл-филм" по Хайнер Мюлер в НДК

Явор Гърдев ще постави "спектакъл-филм" по Хайнер Мюлер в НДК

© Адриана Янкулова, Екип на представлениетоКвартет - опасни връзки след края на света" по Хайнер Мюлер е новият театрален експеримент на Явор Гърдев, който си поставя за задача да овладее пространството на зала 1 в НДК само с двама актьори и техните мултиплицирани виртуални образи в реално време. В главните роли на "спектакъла-филм", по определението на режисьора, ще бъдат актьорите Снежина Петрова (Мертьой) и Захари Бахаров (Валмон), а първите представления ще са на 12 и 17 май. 


Поради техническите си характеристики спектакълът ще се играе само 6 пъти годишно. Това е първият театрален проект, изцяло продуциран от НДК. Поставянето на Хайнер Мюлер на толкова голяма сцена е повече от предизвикателство, каза Гърдев на пресконференция днес, където благодари на НДК за смелата инициатива. "Този проект е специален, защото дава ценната възможност да се смесват в реално време жанрове поради спецификата на заснемане и монтаж", смята той.


Явор Гърдев ще постави "спектакъл-филм" по Хайнер Мюлер в НДК

© Цветелина Белутова, Капитал


"Квартет - опасни връзки след края на света" експериментира с анимационната motion capture технология - движенията на актьорите ще бъдат заснети, монтирани и излъчени обратно в реално време. Гърдев определя представлението като "спектакъл-филм". Оператор и художник на осветлението е Орлин Руевски, а сценограф и костюмограф - Огняна Серафимова, със сътрудничеството на аниматора Владимир Тодоров, който отговаря и за виртуалната среда. Музиката е на композитора Калин Николов.
"Квартет" е единственият текст, върху който режисьорът работи за втори път след постановка в "Сфумато" през 90-те години, но прочитът ще бъде съвсем различен. 


"Когато тръбите на апокалипсиса зазвучат в ушите ти, упованието в любовта се засилва. Вкопчваш се в нея, сякаш тя ще удържи победа над смъртта и ще те спаси от пропадането в бездната. Любовта в края на дните е ненаситна. Тя бърза в състезанието със смъртта, защото залогът си самият ти, а времето изтича и камерите предават на живо", гласи анонсът на представлението.


Билетите влизат в продажба от днес на цени от 20 до 50 лв.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK