Пощенска картичка от Фъргюсън до светлото бъдеще

"Postcards from Ferguson"

© John Lowenstein, Fine Acts

"Postcards from Ferguson""Скъпи приятелю,


Познай от кой край на света е тази гледка:

- площада Тахрир в Египет
- Перления площад в Бахрейн
- Гези парк, Турция
- Фъргюсън, САЩ"

Повече от десет години носителят на награда от World Press Photo Джон Лоуенстийн разказва скрити зад статистиката човешки истории - на безизвестните латиноамерикански животи, които формират най-голямата мигрантска вълна на света - от Южна Америка към САЩ, на чикагското предградие Саут Сайд, известно като пропито с престъпност афроамериканско гето.


След като миналата година списание "Тайм" го праща да отрази сблъсъците във Фъргюсън, Мисури, след убийството на невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун, които предизвикаха общонационални протести срещу полицейското насилие и расизма, Лоуенстийн решава, че кадрите му могат да заживеят втори живот отвъд фотожурналистиката.
Фотопроектът "Пощенски картички от Фъргюсън" е серия от 8 снимки, които напомнят по изразителен начин, че кризисните за човечеството моменти са по-близко във времето и пространството, отколкото ни изглеждат. Те са предназначени за изпращане до приятели, познати, защо не политици - Лоуенстийн се надява, че интимното послание на пощенската картичка ще ангажира по нов начин по-широк кръг от хора в диалога за расова справедливост.


А проектът е част от Fine Acts - инициатива на журналиста и активист за човешки права Яна Бюрер Тавание, дигиталния артист и куратор Джули Фриймън (стипендианти на TED) и социалния предприемач Павел Кунчев, която, както показва името (в приблизителен превод от английски "Добри дела", но и заигравка с fine arts - термина за изящни изкуства), обединява изкуството с активизма.


Пощенска картичка от Фъргюсън до светлото бъдеще

© Fine Acts


Fine Acts дебютира на глобалната конференция за култура и иновации TED 2015 преди седмици, където семената му са посети преди година. Организацията изследва връзката между човешките права и изкуството, като свързва активисти и артисти от цял свят, за да работят заедно върху изкуство за социална промяна.


Засега проектът събира 20 артисти и активисти, стипендианти на TED. Целта му е да курира и създава "съвременно изкуство с кауза", което използва емпатията и въображението като шорткът към съзнанието отвъд парализиращия информационен шум.


"Много активисти имат нуждата не само да информират за проблемите, но и да преведат изключително важната си работа на език, който кара хората да обърнат внимание, да почувстват и да действат. Вярваме (а и всички сме виждали), че изкуството може да помогне за това", казват съоснователите Яна Бюрер Тавание и Павел Кунчев пред "Дневник".


Пощенска картичка от Фъргюсън до светлото бъдеще

© Fine Acts


Първата колекция на Fine Acts, все още в прогрес, е посветена на темата за мира, без да го разбира еднозначно. В инсталацията на Алиша Егърт и Сафуат Салийм "Бъдещето", изложена на TED, светещите крушки илюстрират държавите, в които според световната статистика в момента няма някаква форма на конфликт - 33 от общо 206, макар въпросът колко държави съществуват на планетата да повдига сериозна дискусия сам по себе си, коментира кураторът Джули Фрийман.


Към момента "Мир" включва още 7 проекта на известни артисти и активисти, родени или произхождащи от Палестина, Северна Корея, Ливан, Египет и други места. Сред тях е тази снимка от фотопроекта Survivor ("Оцелелият") на родената в Кувейт палестинска фотографка Лаура Бушнак, съосновател на сдружението RAWIBA на жените фотографи от Близкия изток и активист за достъпа до образование за арабските момичета. В продължение на 6 години тя документира живота на 11-годишния Мохамед като бежанец от войната между Израел и "Хизбула" от 2006 г. 


Мохамед губи и двата си крака, когато моторът на баща му преминава през изостанала мина в последната седмица на конфликта в Ливан. Забравените в земята мини продължават да рушат човешки животи дълго след като крехкият мир е настъпил, а децата представляват 24% процента от жертвите им според Handicap International, пише Бушнак.


Изкуствоведът Бахия Шахаб говори пред TED за графити проекта си "Хиляда пъти не". Лекцията е преведена на български от Дарина Стоянова и Антон Хиков за TED Talks

Част от колекцията е и "Азан" (Adhan) на изкуствоведа от Американския университет в Кайро и уличен артист Бахия Шахаб, чиито творби като протестния графити проект "Сини сутиени" са гостували в галерии из целия свят. Adhan (2014) е мюсюлманският песенен призив за молитва, който в нейната версията, за пръв път от 1400 години, е публично изпълнен от жена -  мецосопраното от египетската опера Май Кемал.


Планът на Fine Acts е творбите да обикалят галерии, музеи, публични места из целия свят - понякога като колекция, понякога поединично. След премиерата си на TED 2015 във Ванкувър "Бъдещето" заминава за Cartagena Data Festival през април, а "Пощенски картички от Фъргюсън" ще бъде в центъра на огромна глобална акция, която се готви около 9 август - годишнината от смъртта на Майкъл Браун.


Пощенска картичка от Фъргюсън до светлото бъдеще

© Fine Acts


"Работим по това цялата първа колекция от близо 20 творби да бъде изложена в Монтерей, Калифорния, в края на август, водим и разговори с няколко културни институции за дългосрочно партньорство. Всичко това, разбира се, е само началото."


Темата на следващата колекция на Fine Acts ще бъде обявена втората половина на 2015 г. и ще бъде отворена за проекти от целия свят.


"В момента работим заедно с артистите си по още около десет работи от колекцията "Мир" и сме близо до капацитета си – но само на TED включихме още два проекта. Ако някой има страхотна идея, няма да кажем не. Но причината към момента да сме включили основно стипендианти на TED е, че имахме нужда от "проверка на теорията" си, без да имаме стартови средства. А освен че са изключително добри в това, което правят, те са и наши добри приятели и се съгласиха да работят изцяло про боно, за което сме безкрайно благодарни."


Fine Acts в момента търси сътрудници, партньори и финансиране.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Пак Чичо Томова Колиба.

 2. 2 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  забравили са да напишат за какво се борят
  "Да може да си ограбваме магазини, бием продавачи, ходим по средата на улицата, бием полицаи, продаваме трева без да ни досаждате, това е наше право и ние се борим за него"

  twitter.com/voxybg
 3. 3 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 554 Неутрално

  "Скъпи приятелю,
  Познай от кой край на света е тази гледка:

  - площада Тахрир в Египет
  - Перления площад в Бахрейн
  - Гези парк, Турция
  - Фъргюсън, САЩ"

  Отг. "Елементарно - там където би.. не, отстрелват негрите.."

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 4. 4 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Ако се гордееш с това, че си черен и се бориш за права - всички ще те подкрепят и ще направят митинг / хепънинг / шествие и т.н. в твоя полза и защита на правата ти.

  Ако се гордееш с това, че си бял и се бориш за права - ще те нарекат расист и нацист, ще те уволнят от работа и ще те линчуват на улицата.

  SAVE EUROPE!!!
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  Добре е ако всичко това не се използва с цели противни на тези които си поставя.

  klimentm
 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  То всички хубаво, ама ако и нещо се виждаше от снимката...

 7. 7 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  пропуснах да отбележа че е връх на наглостта и нахалството да слагаш един долнопробен престъпник от Фергюсън до това, за което се борят в Египет, Бахрейн и Турция с

  "- площада Тахрир в Египет
  - Перления площад в Бахрейн
  - Гези парк, Турция"

  манипулация, която показва що за хора стоят зад инициативата

  twitter.com/voxybg
 8. 8 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Ей, писна ми от хора, които си търсят минетката слава на гърба на човешкото нещастие.

  ОК, съчувствам на чернокожите в САЩ, които биват убивани без причина. Но съчуствам също и на:
  1. Пребитите, убитите или ограбените от негри в САЩ. Пример: майката на моя позната, чиято ръка беше счупена на 14 (четиринадесет) места от негър в Атланта, по време на обир.
  2. Всекидневно обижданите и подлаганите на унижения от негри, граждани на САЩ. Пример: полицаите, които искат съвестно да си вършат работата и които с риск на живота си, влизат в негърските квартали (които не винаги са гета).

  Защо никой не иска да направи "картичка" за тези хора?

  ПС: И не, "негър" за мен не е обидна дума. Имам приятели негри (от Гана, Англия, Куба), които за щастие не са "афроамериканци".

 9. 9 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 668 Неутрално

  ПС: Моля "минетката" да се чете "минутката". Ама май грешката ми не е случайна!

 10. 10 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#2:"voxy"]забравили са да напишат за какво се борят
  "Да може да си ограбваме магазини, бием продавачи, ходим по средата на улицата, бием полицаи, продаваме трева без да ни досаждате, това е наше право и ние се борим за него" [/quote]

  Точно както тук, обитателите на гетата считат, че имали правото (видиш ли) да дънят с някакви маанета денонощно. Както и други "права", които сами са си измислили.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 11. 11 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 639 Весело

  Нормално , демокрацията е само за сините индианци от "Аватар"

 12. 12 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  [quote#8:"irons"]Всекидневно обижданите и подлаганите на унижения от негри, граждани на САЩ[/quote]
  И негрите в Америка са граждани на САЩ.
  [quote#8:"irons"]Пример: полицаите, които искат съвестно да си вършат работата и които с риск на живота си, влизат в негърските квартали (които не винаги са гета)[/quote]
  Между тези полицаи има и негри, също и такива от бедните квартали.
  [quote#8:"irons"]Имам приятели негри (от Гана, Англия, Куба), които за щастие не са "афроамериканци".[/quote]
  Аз имам трима приятели афроамериканци, единият професор по философия, другите двама по история. Според мен са напълно щастливи от това, че са афроамериканци.
  [quote#8:"irons"]Но съчуствам също и на:
  1. Пребитите, убитите или ограбените от негри в САЩ. [/quote]
  Да разбирам, че на убитите от бели, от азиатски произход, от испаноезични и т.н., не съчувстваш.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  "Дневник, хубава статия, но не е четиво за повечето читатели тук--хора, които настръхват пред идеята за равенство пред закона (за това между другото бяха протестите във Фъргюсън и федералното разследване потвърди, че макар в случая с Майкъл Браун такова нарушение да не е имало, расизмът от страна на полицията във Фъргюсън е системен.). Между другото Саут сайд е квартал, а не предградие на Чикаго и включва както гето, така и скъпо оценена недвижима собственост.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  7777 ме е изпреварил! Щях да постна същото!

  Happy face says, adios !
 15. 15 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#4:"Jorg Ancrath"]Ако се гордееш с това, че си черен и се бориш за права - всички ще те подкрепят и ще направят митинг / хепънинг / шествие и т.н. в твоя полза и защита на правата ти.

  Мисля, че черните (и афроамерикан и "афроеропеан" в голямата си част живеят с комплекс, че прародителите им са били роби на белите. И желаят да си го върнат, само че на правнуците на белите. Малко напомня на ситуацията в казармата "мене ме гониха и аз сега ще гоня зайците".
  Освен това черните масово не са способни на системен труд (разбира се има изключения). Слушал съм по ББС за доктората на една черна, в който защитава идеята, че черните генетично не са способни да работят както белите и когато ги принуждават да го правят им нарушават човешките права (!?). Беше по радиото - водещата не посмя да направи нищо повече от това да изрази съмнение че това ще се приложи на практика.
  Изобщо черните по-трудно си контролират емоциите, по-здрави физически са и освен това по-склонни към насилие. Онзи дето го застреля полицая 5 мин преди това граби в магазин и когато продавача се опитва просто го бутва (ама е нещо като 150 кг, 190см) - видеото от охранителната камера идеално характезира 'невинния застрлян'. То и заради това полицая се опитва да го спре като заподозрян.
  Така че цялата дандания е за много неща - правото да мързелуваш, правото да правиш каквото другите не могат (със заплахата че ако опитат ще ги обвиниш в расизъм), да си избиваш комлексите за непостигнатото и сигурно има и други аспекти.

 16. 16 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#8:"irons"]ПС: И не, "негър" за мен не е обидна дума. Имам приятели негри (от Гана, Англия, Куба), които за щастие не са "афроамериканци".[/quote]
  То и Шварценегер да вземе да се преименува, то к'во като на немски името му звучи малко по иначе.
  Абе черните имат право да си казват един на друг негър, ама ако бял им го кавже - расисизъм (циганска му работа).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK