Американски режисьори вдъхват живот на три български пиеси в "Червената къща"

Американски режисьори вдъхват живот на три български пиеси в "Червената къща"

© фейсбукАмерикански режисьори ще вдъхнат живот на три нови български пиеси в Центъра за култура и дебат "Червената къща" в София в проекта Page on Stage ("Станица на сцена") , съобщават организаторите от фондация "Елизабет Костова".


Текстовете са преведени от различни преводачи и ще се четат от актьори под режисурата на Елена Хейман, Самюел Бугелн и Нейтън Купър. Избраните произведения са "Времева болест" на Иван Димитров", "Лиля" на Кристос Хартомацидис и "Кота 506" на Ясен Василев, съответно на 7, 8, 9 април от 19 часа.


"Страница на сцена" е средство за обмен на драматургични и литературни познания между български и американски режисьори и се подпомага от фондации "Елизабет Костова" и "Арт Офис".
Инициативата осигурява възможност за професионално развитие на авторите на пиеси и съвременната драматургия, като се изследва промяната в текста при превода и преминаването от страницата до сцената.


"Времева болест" от Иван Димитров. Четат  Димитър НиколовМарий Росен и Пьотр Кшемински 


Черна екологична комедия с елементи на фантастика:


Един ден в дома на Христо се материализират Михаил и Рафаил. Те твърдят, че идват от едно постапокалиптично бъдеще, от свят, който се намира в непреодолима екологическа криза. Както и че са агенти. И че имат някаква мисия. Двамата изобщо не са благоразположени към Христо. Дори напротив! Не спират да го обиждат, а понякога дори си позволяват да са груби към него не само с думи. За тях няма значение кой е и какъв е Христо, защото той е част от едно поколение, което е съсипало планетата Земя. 


"Лиля" от Христос Христомацидис, четат Антонио ДимитриевскиДелян Илиев,Елена ДимитроваМила Банчева


Театрална мистерия, чиято тема са животът и смъртта на Маяковски. Разглеждат се любовният триъгълник със семейство Брик и връзката му с новата му любима – Вероника Полонская. Водещ обаче е сблъсъкът на Поета с Властта, с неизменното и присъстващо навсякъде Ведомство. С бързо действие и сюрреалистични ситуации се представя личната му драма. Разкриват се отношенията му с Властта, която от една страна го почита, а от друга го задушава и води в крайна сметка до самоубийство. Живият ритъм и многото хумор, понякога с горчив привкус, приковават вниманието на зрителя, който не може да гледа безучастно. 

"Кота 506" от Ясен Василев, четат Александър МитревНевена КалудоваЯвор Костов


"Кота 506" е изцяло изградена от документални материали – спомени, писма и документи, разпределени в три гласа: гласът на поета, гласът на държавата и хор на близките. Контрастът и конфликтът между тези гласове е движещата сила на текста, който чрез колаж от фрагменти изгражда един възможен поглед към живота и смъртта на Гео Милев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK