"Моята българска история" търси личните спомени на българите

Паметник на Георги Раковски в Борисовата градина

© Юлия Лазарова

Паметник на Георги Раковски в Борисовата градина"Моята българска история", проект на гражданската платформа МoveBG, кани всички да участват в писането на големия разказ за общия ни живот, като публикуват снимки и спомени за сгради и места в родния си град.


Според създателите Саша Безуханова, Филип Филипов, Симеон Попов и Михаил Ваклинов малките лични истории биха придали по-интересен поглед върху знанията ни за миналото, защото ще го изпъстрят с детайли, събития и личности, останали извън учебниците. Те смятат, че това ще направи историята "по-обективна".


Проектът, който е под формата на карта, започна от улиците "Раковски" в София и Велико Търново - не само заради историческата им стойност, но и заради личността на възрожденеца, дал живота си за свободата на България и оставил завета "Нашата свобода от нас зависи", казват от Move BG.
Скрийншот на страницата "Моята българска история" - хотел "Славянска беседа" в София

© Move.bg

Скрийншот на страницата "Моята българска история" - хотел "Славянска беседа" в София


Виртуалната разходка по софийската улица "Раковски" започва от къщата на ген. Георги Вазов - изумителната постройка по проект на Никола Лазаров, днес изчезнала, и продължава с хотел "КООП" и Читалище "Обнова".


След среща с кантората на Христо Станишев, адвокат, и пекарната на Коста Матков, тя отвежда читателя в "Кюлуците" - квартала, в който някога се е изливала водата на Софийската градска баня. Според публикацията там са се намирали и "Напуснатите гробища", отредени за тленните останки на самоубийци, неидентифицирани, застреляни или обесени хора, пишат потребители в сайта.


На историческата карта на столичната улицата "Раковски" е намерил място и домът на Никола Шавкулов, търговец от град Прилеп. Информацията, публикувана от потребител на любознателната платформа, гласи, че Шавкулов е бил банкер и собственик на първата българска фабрика за дълбоко замразяване. Освен това той дарил 200 хиляди златни лева на ВМРО. Просторният "Дом Шавкуловъ" на пресечката с "Цар Освободител" и до днес пази сецесионовия си надпис.


Проектът обяви началото си на рождения ден на Раковски втори април с една съвсем истинска карта.

© facebook.com/MoveBG

Проектът обяви началото си на рождения ден на Раковски втори април с една съвсем истинска карта.

На Великотърновският "Раковски" са отбелязани емблематични по един или друг начин местни обекти - за един това е паметникът на Стефан Стамболов от 1995 г., за друг - кадаифчийница на Самоводската чаршия, водеща началото си още от турско робство. Старата поща, улицата на старите занаяти и изгубения мерак, както и "Сарафидовата къща" също са тук.


Според описанието тя е била дом на Венетия и Стефан Сарафидови, а информация за нея се търси в спомените на Тодор Янков от 1939 г. Тя е приютила участниците в Учредителното народно събрание, приело първата българска конституция.


Организаторите канят всички да споделят спомените и историите, препредавани в семейството им през поколенията и да се огледат в историите на другите. Амбицията им е да обхванат градове в цялата страна, а защо не и разказите на българи от цял свят, във виртуален музей на българската история.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Историята е точна наука и не се прави по спомени, а по "извори", както се наричат различните факти, които реално са се случили. Новата ни история е един постоянен опит изворите да се заменят със спомени, естествено на "нашите" съмишленици.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  До коментар [#1] от "др. Иванов": Което не ти пречи да изопачаваш фактите в твойте коментари, нали?!?


  [quote#0:"коментар в друга тема"]Пък дрОгарят иванОФФ се пЕнеше тук преди време как всеки сульо и пульо можел да ходи на екскурзии до фашистките Турция, Гърция и Италия, кога му дУша сака[/quote]

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/08/2507295_ot_avtogarata_do_letishte_sofiia_-_okolo_chas_put_s/?p=0&ref=id&_ga=1.176819429.1541797760.1427508494#comment-19

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 3. 3 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Истинската история е точно историята на преживяванията на обикновения човек .
  А кобеше наука и се пишеше сфакти , фактите нямаше да са секретни 50 години под формата на секретен архив.Нямаше архивите да се горят от анархисти,архивите да се изнасят в чужди държави и да се показват на науката само изгодните според моментната политическа власт . ..

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Което не ти пречи да изопачаваш фактите в твойте коментари, нали?!? [/quote]

  Това е разликата между фактите и спомените! Факт е, че никога в живота си не съм общувал с хора говорещи на такъв диалект, нито съм твърдял, че Турция, Гърция и Италия са били фашистки държави, а още по-малко, че всеки ходил до там. Обаче в спомените на този човек е друго и то няма нищо общо с реалността или поне не с тази в нашата вселена.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1118 Весело

  Българите нямат нищо общо помежду си освен строго инидивидуалния индивидуализъм, завистта и незачитането на никакъв авторитет!

 6. 6 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 595 Любопитно

  До коментар [#1] от "др. Иванов":

  Бандитите на на Тошо Тъпото от "извора" ли са черпили? Ша паладея!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 7. 7 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1072 Весело

  [quote#4:"др. Иванов"]Факт е, че никога в живота си не съм общувал с хора говорещи на такъв диалект,[/quote]
  К'ъф акцент бре?
  [quote#4:"др. Иванов"]нито съм твърдял, че Турция, Гърция и Италия са били фашистки държави, [/quote]
  Баш Гърция си я наричал "фашистка държава", другите-"западни". Което преди 89 в устата на какива като теб беше само на една стъпка от "фашистка"
  [quote#4:"др. Иванов"]а още по-малко, че всеки ходил до там. [/quote]
  БАШ ТОВА си твърдял, нееднократно, в разни статии за соц'а Аме не че "всеки ходел там", а че "всеки МОЖЕЛ да ходи там" И дори даде за пример баща си, който бил на екскурзия в Истамбул през 60те години. Не ме амбицирай да се разровя, и да ти намеря релевантният ти коментар

  И още нещо: Тези ПРОЗРАЧНИ МАНИПУЛАЦИИ с изопачаване на мои цитати (изпусната думичката "МОЖЕЛ" ги проб'ай с някой друг, НЕ С МЕН!!!. Живял съм няколко години от съзнателният ми живот по време на върлият соц', та още помня подобни манипулационни трикчета, и ги разпознавам за нулево време. ПОНЯЛ?!?
  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 8. 8 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#5:"SSmart"]Българите нямат нищо общо помежду си освен строго инидивидуалния индивидуализъм, завистта и незачитането на никакъв авторитет!
  [/quote]

  Писах ти плюс.Прав си.Най старата вяра на българите е да контактуват с вселенския разум индивидуално. Ни за да оцелеят на земята Вселенския разум им предлага "ЦАР" , който българите избират да слушат или не . За това не почитат никакъв авторитет. Траките- българи макар че са най многобройни не създават държава .Създават я в 681 -ва , като "Царя " съвместява духовното водачество с държавната власт.
  Това е формулата която е запазила българската държава , за разлика от империите и държавите на другите.
  "Царя' трябва да уважава индивидуалността на народа си и да се грижи за съществуването на държавата , за да съхрани човек и държава. .

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Събирайте спомени, докато има хора да помнят.
  Събирайте родови истории, те допълват това, което знаят учените.

  Събирайте всеки своята история, защото общата ни история е все преразказвана от чужди.

  Мъчно ми става като знам какво уважение има в другите държави към всеки дребен факт и всяка дребна вещ, която може един ден да стане история, дори и в момента да не е.
  Толкова достойни имена има в нашето близко минало и в настоящето ни, а ние разпиляваме спомени и вещи с лека ръка и все по-малко помним и знаем.

  След 100 години пак ли да плачат внуците ни, че от историята ни нищо не е останало.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Не че е лоша инициативата, ама се чудя ... където има функциониращо общество никой не изпитва нужда от такива инициативи. Има общество - има обществена памет.
  У нас имаме събиране на едно място на индивиди ... и се опитваме с такива инициативи да събудим някаква обществена памет?
  Нещо ми се струва объркана причинно следствената връзка тука.

 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#8] от "rorikabc":

  Изтървах още едно общо- двата страха на всички българи!

 12. 12 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 832 Разстроено

  Не е коректно в статия за проекта да се изтъква само Мовиращото БГ на Саша Б., при условие че зад него стоят двама конкретни инициатори, чиито имена тук дори не се споменават.

  Разбирам, че трябва да се рекламира навсякъде интернет рожбата на кака Саша - нали рано или късно цяла партия ще правим от/за нея, но просто не е честно дори да не бъдат споменати истинските автори.

 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#8] от "rorikabc":

  както съм ни определил като нация:
  чешити.

 14. 14 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 539 Любопитно

  [quote#1:"др. Иванов"]Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй - во главе со тов. Иванов!
  - подпис на тов. Иванов
  [/quote]

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 15. 15 Профил на ladinn
  ladinn
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Виждам, че и тук се прокрадват мнения, че българинът бил индивидуалист. Това е доста погрешно. Българското общество е много колективистки настроено, до ден днешен ни вълнува "какво ще кажат хората" и "да не се изложим пред чужденците", младите живеят с родителите си докато се оженят, че и след това, и на хора, които имат наистина големи амбиции се казва "ти за нещо повече ли се вземаш". Тези ми твърдения се подкрепят от изследвания на едно от най-големите имена в социалните науки, холандският учен Хофстеде. От години той се занимава с изследване на разликите между различните националности и последствията за управлението на бизнес. Ето тук може да видите показателите ни, може да се сравнява и с други държави: http://geert-hofstede.com/bulgaria.html.

  Просто за пример - при нас скалата на индивидуализъм е 30, а в САЩ е 91. Никакъв индивидуализъм не е това нашето, а просто тарикатщина от дребен тип, за съжаление.

  Колкото до събирането на спомени, в историческата наука това се прави и се използва точно за да добави гледните точки на маргинализирани групи и източници. Защото историята е много далеч от точните науки и редовно бива преразглеждана и оспорвана. И то далеч не само у нас.

 16. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Всеки можеше да ходи в западни държави, но имаше обстоятелства, които възпрепядстваха това, напр. след казармата имаше срок, в който не можеше да пътуваш, дължината му беше според частите в които си служил. Имаше и други ограничения, както ги има и сега, но бяха много повече, защото такива бяха времената. Същите и по-строги ограничения е имало в цял свят, вкл. и Европа. напр. от Испания. След влизане в сила на ЕХЗПЧ пътуването стана свободно за всички и не само стана, а тогава нямахме визи за нито една страна от Западна Европа. Визите се въведоха при "демокрацията" по искане на СДС.

  Гърция и Турция никога не са били фашистки държави, Италия е била. Соца никога не е стимулирал или одобрявал говоренето срещу дадена държава, а за такова срещу народ можеше да има санкции. Всеки който отиде в библиотека и прочете стари вестници ще види, че не се пишеше срещу САЩ, а срещу правителството на САЩ и кръговете около него, а американските работници и фермери ни кръвни дружки.

  Точно затова няма история по спомени, а по извори.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 17. 17 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1072 Весело

  [quote#16:"др. Иванов"]Всеки можеше да ходи в западни държави,[/quote]
  Лъжеш като дърт комунист Ако всеки можел да ходи в "западни държави", защо всички тези които искаха да живеят "на запад" трябваше да летят до Куба през Канада, за да поискат там (в Канада) политическо убежище, и да останат "на запад", бре комунде?!? И да трошат куп пари за скъп самолетен билет?!? Защо не пътуваха с влак до Австрия, Германия, Франция или Скандинавия-на една плюнка място от НРБ, евтино, удобно, АМ?!?

  Тази тема позаглъхна, та едва ли някой друг освен мен ще реагира (аз се абонирах за нея, та ми излиза съобщение че има ново мнение в нея). Ама напиши тази лъжа още веднъж в друга тема, в началото, и виж колко от по възрастните участници ще се съгласят с теб Освен другите форумни комундета-, социалният, комундатчето, каишката, и още някое и друго гастролиращо/на смяна позитанче
  До коментар [#16] от "др. Иванов":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Те как оставаха в Канада? От Хавана плуваха дотам или самолета кацаше в Канада без българските власти да знаят? Уж ДС знаела всичко, а не знаела къде каца цял самолет?!?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  [quote#18:"др. Иванов"]Те как оставаха в Канада? От Хавана плуваха дотам или самолета кацаше в Канада без българските власти да знаят? Уж ДС знаела всичко, а не знаела къде каца цял самолет?!? [/quote]
  Теб артериосклерозата ли те е ударила вече, или се правиш на дръж ми шапката?!?

  Ай' да ти припомня-По времето на соц'а българските самолети на път за Куба кацаха на канадския остроф Нюфаундленд за презареждане с гориво. И докато пътниците (на път за Куба) чакаха в транзитната зала, доста от тях влизаха през вратата на "Имиграцията" и искаха (И ПОЛУЧАВАХА) политическо убежище.
  До коментар [#18] от "др. Иванов":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#10] от "v_l":

  И нищо ли да не правим, да седим и да мърморим?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

  И това не се ли знаеше от ДС или самолета кацаше тайно?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#15] от "ladinn":

  Много интересен линк, в голяма степен съвпада с интуитивното ми впечатление за нас самите.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 23. 23 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  [quote#21:"др. Иванов"]И това не се ли знаеше от ДС или самолета кацаше тайно? [/quote]
  Я спри да се правиш на...меко казано "дръж ми шапката"! Знаеше, ама на чужда територия (канадския Нюфаундленд) не можеше много ефикасно да предотврати тази "измяна на Родината". Компенсираха го с по строг контрол кой лети до Куба, и с пренасочването на екскурзиантите към Аерофлот, които летяха до Куба без кацване в Нюфаундленд, Канада
  До коментар [#21] от "др. Иванов":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 24. 24 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#20] от "Алф":

  Не, но трябва да се има предвид, че докат нещата се случват наопаки е дваж по трудно и дваж по безрезултатно.

  Въпроса е какво трябва да се случи, за да стане тая сбирщина от индивидуалности общество? Може ли въобще?

 25. 25 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  [quote#4:"др. Иванов"]няма нищо общо с реалността или поне не с тази в нашата вселена. [/quote]

  тя,твоята вселена...си е само твоя.факт!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK