Видео: За мащаба на Вселената с хумор от Стивън Хокинг

Видео: За мащаба на Вселената с хумор от Стивън Хокинг

© ReutersДори за не особено вярващите в християнския свят дните около Великден са време за смирение и размисъл за важните неща, които поставят съществуването ни в перспектива. Кой обаче да се погрижи за душите на атеистите, ако не британските проповедници на хумора "Монти Пайтън", и то с помощта на световноизвестния космолог и теоретичен физик Стивън Хокинг. 


На 13 април те пуснаха в YouTube кавър на популярната си "Галактическата песен" (Galaxy Song) от филма "Монти Пайтън и смисълът на живота" (1983 г.), в изпълнение на популярния учен, който заради заболяването си общува с характерен компютърно генериран глас.

Ако се почувствате потиснати, помнете, че се намирате на планета, която обикаля с 19 мили в секунда около звезда, която се намира на 30 хил. светлинни години от центъра на една от милионите галактики във Вселената, която се разширява с 12 милиона мили в минута, успокоява той.  "Така че помислете си каква невероятна случайност е рождението ви и се помолете някъде там има разумен живот, защото тук долу няма надежда".


Това не е първият музикален запис за Хокинг - "Пинк флойд" на два пъти семплираха негови изказвания за свои песни. Видеоклипът е част от кратката поява на физика в прощалното шоу на британските комици "Монти Пайтън на живо (предимно)" от миналата година, но излиза за първи път по случай Record Store Day 2015.


1000 копия на песента ще бъдат пуснати на плоча за тазгодишния празник на 18 април, когато музикалните магазини ще продават редки и лимитирани серии записи, съобщава "Гардиън".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Неутрално
 2. 2 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хокинг има завидно чувство за хумор за неговото положение.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 3. 3 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 638 Разстроено

  "Така че помислете си каква невероятна случайност е рождението ви и се помолете някъде там да има разумен живот, защото тук долу няма надежда".

  !

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 716 Весело

  Сър Стивън неслучайно беше на последното О2 представление на Питоните! Респект!

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  До коментар [#2] от "Никола Георгиев":

  Невероятно силен дух

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  Хокинг започва да дразни , скоро четох че е регистрирал името си като търговска марка.

  klimentm
 7. 7 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 661 Неутрално
 8. 8 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 661 Неутрално

  ПС: трябва да си англичанин, за да приемеш личната си трагедия с такова чувство за хумор!

 9. 9 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2817 Весело

  Аз пак да кажа, че се масово се бърка атеизъм и агностицизъм.

  Сравнително образованите и не суеверни хора сме АГНОСТИЦИ - НЕ ЗНАЕМ кво има отвъд границата на сетивата ни и системата ни за колективни знания известна като Наука. Може да е сичко, но засега НЕ ГО ЗНАЕМ.

  Атеистите са на практика същите като религиозните понеже претендират, че ЗНАЯТ (в техния случай, че нема господ или нещо такова).

  Дали има или нема НЕ Е ЯСНО и секи който претендира, че баш точно на него му е ясно има ли нема ли, е заслепен самозаблуден глупак. Умерено религиозните поне са хепи като спазват някви формални обреди с надежда, че по тоя начин предразполагат НЕИЗВЕСТНОТО.

  Въпреки, че аз примерно ако бях господ щях точно такива подмазвачески мишки яко да ги действам

  Use your Illusion
 10. 10 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 452 Любопитно

  До коментар [#9] от "evlampi":

  Малко уточнение: Атеистите не вярват, че има бог, а агностиците твърдят, че не знаят дали има бог. Никой истински атеист няма да дойде и да ти каже: "Знам, че няма бог".

  Атеизмът е просто отхвърляне на твърдението за съществуването на бог при липсата на убедителни доказателства в подрепа на същото това твърдение. Основанието за таква позиция спрямо вярата е:

  1. Изключителното твърдение се нуждае от изключително доказателство. Тук не може да има място за неясноти, тълкувания и предположения.
  В скоби можем да отбележим мимоходом, че в Библията много находчиво са затворили предварително устата на всички бъдещи критици на вярата християнска с Тома Неверни - т.нар. в демагогията похват "отравяне на кладенеца".

  2. Въпросното доказателство е длъжен да го предстваи този, който прави твърдението (за съществуването на бог, в случая), т.е. вярващият трябва да докаже съществуването на бог, а не атеистът - несъществуването на бог.
  Прост пример: Чайникът на (Бертранд) Ръсел - ако някой твърди, че чайник от китайски порцелан обикаля около Слънцето на орбита между Земята и Марс, той самият трябва да подкрепи твърдението си с доказателства, а не да очакава всички да му повярват, защото, обективно погледнато, никой няма физическата възможност да докаже противното.

  3. На основание на т.1 и т.2 можем да формулираме т.нар. Острие на Хитчънс: "Твърдение, което се приема без доказателство, може да се отхвърли без доказателство".

  Нещата, разбира се, са мнооого по-сложни, но има откъде да се научат - стига човек да иска.

 11. 11 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  До коментар [#10] от "mrtoyaga":

  Да, обаче отхвърлянето на некви очевидно несъстоятелни религиозни приказки за непорочно зачеващи стринки не означава, че НЯМА висша сила.

  НЕ ЗНАЕМ има ли няма ли. Това е. Мое да има, мое да нема, мое да е некво абсолютно ненормално. Примерно едно колибри колко пъти маха в секунда с крилцата си намери в нета и ше се шашнеш.

  Use your Illusion
 12. 12 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#11] от "evlampi":

  Тъй де, нали и аз туй думам; прочети по-внимателно предния пост. Никой не е доказал, че съществува бог, както и никой не е доказал, че не съществува. Просто атеистите се произнасят по въпроса за вярата, а агностиците - по въпроса за познанието.

  Тъй като въпросът (за съществуването на бог) остава открит, интелектуално отговорната позиция би трябвало да бъде тази, която нито отхвърля напълно, нито приема безрезервно съществуването на бог. Тука възрастните сме се разбрали, че индивидът (трябва да) има пълната свобода от коя страна на спора (който предполага равнопоставеност на страните) да застане и доколко да е нюансирана позицията му.

  Някои предпочитат да се захванат с проблема веднага (по пътя на вярата или срещу нея; контрапродуктивен подход по принцип), а други - да установим поне това, което със сигурност знаем (по пътя на науката)... а то не е чак толкова много.

  Много може да се каже още, но Ст.Й.Лец го е казал кратко и ясно: "Всички богове са били безсмъртни".

 13. 13 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 243 Неутрално

  "Така че помислете си каква невероятна случайност е рождението ви и се помолете някъде там има разумен живот, защото тук долу няма надежда"

  1. Къде "тук долу"?
  2. Къде "там"?
  3. Как наличието на разумен живот другаде е нещо, от което имаме облага?
  4. Аз съм зает човек и не мога да прочета 1 тон глупости.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 14. 14 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 573 Весело

  [quote#13:"tak40309320"]4. Аз съм зает човек и не мога да прочета 1 тон глупости. [/quote]
  5. Ако си чел "Винету", спри да четеш изобщо.
  6. Време е да почнеш да пишеш!

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 15. 15 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  [quote#9:"evlampi"]Атеистите са на практика същите като религиозните понеже претендират, че ЗНАЯТ (в техния случай, че нема господ или нещо такова). [/quote]

  До коментар [#9] от "evlampi":


  До коментар [#10] от "mrtoyaga":

  Намесвам се в диалог в който mrtoyaga е обяснил повече от добре каквото трябва. Не мога да се сдържа обаче, като човек на науката и атеист, да отбележа че незнанието на нещо не означава че не можем ясно и честно да оборим глупусти. Това че съвременната наука не може ясно да интегрира 4те сили с квантовата механика не значи че има Бог който ме гледа как пикая в тоалетната. Има научни принципи по които нещата се обясняват и обяснението се доказва така че всеки на Земята или в която и да е точка на Вселената може да повтори експеримента. Неща които не могат да се обяснят изискват нови експерименти и теории и науката е достатъчно честна да каже че не може да обясни нещо. Не такъв е случаят с религията - "Религията ни дава уникалната възможност да обясним всичко притежавайки знания за нищо" Затова и Религията е привлекателна за прости и мързеливи хора които не обичат да мислят и като четат на ум си мърдат устните.
  Дори и глупавата теза че виждате ли науката също прави грешки не е вярна. Науката е провижънал, отразява степен на знания и технология в даден момент. Това че Айнщайн е предложил теорията на относителността не означава че теорията за гравитацията на Нютън е грешна. Просто едно е надстройка на другото. Това че в света има не повече от 10 човека които истински разбират квантовата механика не означава че не съществува - всеки транзистор и диод на земята е практическо доказателство че квантовата механика е валидна теория.
  В същото време Религията предлага като обяснения измишльотини които които вероятно са били секси когато са измислени през бронзовата ера и досега отказва да предложи нещо по-смислено. Затова въпреки че не мога да обясня защо има толкова много Тъмна Маса и Енергия във Вселената, това не ми пречи да мога да разбера че религиите са притчи за слабоумни и метод за контрол на хората. И най-важното не обясняват нищо.
  За съжеление не можем да използваме религиите дори и като обикновен морален кодекс, защото всички те изискват безмълвно подчинение на догми и тъпотии и най-вече за да запазят съществуването си отричат всички други религии с което са донесли на човечеството най-големите трагедии.

  California Über Alles
 16. 16 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 734 Неутрално

  [quote#15:"Pontif А"]Това че съвременната наука не може ясно да интегрира 4те сили с квантовата механика[/quote]

  Скоро имах интересен разговор с учен, който цял живот се занимава с тази материя и той ми сподели, че вече има серизен пробив за обединяването на три от тези взаимодействия. Гравитацията малко се дърпа, но и това ще стане. Поздрави.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 17. 17 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  До коментар [#15] от "Pontif А":

  Както казах аз съм агностик, което значи че поначало считам фантазирането на тема кво има отвъд тва дето засега го знаем чрез нАуката, за точно това - фантазиране.

  Има фантазии дето се развиват в хипотези и евентуално научни теории и евентуално някои успяват да бъдат доказани в някъв контекст (все още няма обща).

  А религията щом я има, на хората които ги влече явно им е необходима. Все пак като ходят по църкви в условията на светска държава са в некви рамки. Ако не е тва, ше плъзнат секти и ще си такова таковата.

  Атностиците и атеистите можем без това, но религиозните просто имат нужда от ритуали. Та пресечната точка е ритуалите им да са приемливи в контекста на светска държава и разбира се да не е задължително нерелигиозните да участваме в тея циркове.

  Use your Illusion
 18. 18 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#16] от "Чоко и Боко":


  [quote#16:"Чоко и Боко"]Гравитацията малко се дърпа, но и това ще стане. Поздрави.[/quote]
  Мисля че сега след като доказаха Хигс бозона като носител на маса при експериментите в Церн, теорията им се върза. Но математиката е толкова сложна че .... за мене е недостъпна. А и не ми харесва че трябва да се използва толкова извратена математика с 11 пространства .... А предпочитам по-разбираемите теории. Без Гравитацията всичко им се връзва обаче.

  California Über Alles
 19. 19 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#17] от "evlampi":

  Който е религиозен е по-щастлив. Аз не мога да бъда. Абсолютно всички култури и по време на всички исторически периоди е имало някъква форма на религия. Това е вътрешна потребност на човека в следствие на самоосъзнаването. Животните не се нуждаят от религия защото не са самоосъзнати. Ако наистина имаше Господ той щеше да направи и животните религиозни. Причината да се нуждаеш от Бог когато се самоосъзнаеш е че разбираш че си смъртен. Нали поне в това не се съмняваш. Осъзнаването че каквото и да правиш ще умреш е депресиращо. Има център в мозъка който е отговорен за самоуспокояването и подтискането на този вид депресия. Намира се зад дясното ухо. Ако си непрекъснато депресиран не можеш да оцелееш лесно. Така чрез естествения подбор хората при които този център не е достатъчно развит са измрели и по трудно са прокриетвали. Останали са хората които могат да се самоуспокоят и следователно са "религиозни". Ако изкуствено с електромагнитни вълни е раздразни този център ще започнеш да имаш религиозни видения - като светещи ангели, божества и други такива. Това е нещо като самомедитация. Така че хората като вид са предразположени към вярване в нещо извън нас, над нас и в това че смъртта не е края а само преминаване в нещо друго. Мозъка просто отказва да приеме че е обречен.
  Хубаво ама аз си мисля че вече трябва да сме на ниво където да можем да приемем този факт. Аз знам че ще умра без значение дали съм Християнин, Мюсулманин, Будист или Атеист. Нищо не може да ме спаси. В момента в който мозъка ми умре дори и тялото ми да бъде подържано изкуствено да живее аз като личност вече няма да съществувам. След мене ще остане само генетичния ми материал чрез децата ми. Но и те ще умрат и техните деца също и Земята и Слънчевата Система и Галактиката и всички Галактики и всички Черни Дупки дори според квантовата механика ще губят по електрон тук и там и за достатъчно дълго време ще изчезнат. И как мога да съм сигурен в това? Ентропия! Принцип във физиката. Доказан! И аз нямам поблем с това. Както се казва в песента от статиията самия шанс да съм жив е просто невероятен. Самия шанс двамата да живеем в едно и също историческо време на една и съща Галактика и Планета също е невероятен. И ако рабираш смисъла на това "чудо" ще разбереш и смисъла на живота. Не случайно песента е от филма "Смисъла на живота" Затова за мене смисъла на живота не е да треперя и да се опитвам да се харесвам на някакъв си Бог или Алла или Буда. За мене смисъла на живота е да знаеш колко уникално е самото си съ]ествуване и да се радваш и наслаждаваш на преминаването на времето - The meaning of life is enjoying the passing of time.

  California Über Alles
 20. 20 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2817 Весело

  До коментар [#19] от "Pontif А":

  Хубаво е, че съм нагляр и в тва ми качество моа си позволявам да критикувам очевидно ужасно много по-умни от мен хора:

  Стената от текст отблъсква. Чисто на случаен принц

  ип да си джиткаш параграфи е по-добре. Вертикалното свободно място е важен похват.

  Use your Illusion
 21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#20] от "evlampi":

  Мисля че имахме някъква дискусия и всеки си предлага разбиранията. Едва ли може да се каже кой е "по-умен"
  Нещо не мога да ти схвана поста.

  California Über Alles
 22. 22 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  До коментар [#21] от "Pontif А":

  Имам предвид чисто като оформяне, че ако текстът е повече, е много по-лесно за четене ако чат-пат има по някой празен ред, дори стриктно логически да не са абзаци отделните части.

  Де да знам де, поне на мен ми е по-лесно

  Use your Illusion
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK