Секс по време на социализъм: хигиена, медицина и физкултура

Снимката е илюстративна - кадър от конкурс "Мис Черно море" в курорта "Албена" - 1987

© Албена

Снимката е илюстративна - кадър от конкурс "Мис Черно море" в курорта "Албена" - 1987"Възможно ли е любовта при социализма да има някаква особена характеристика, отличаваща това чувство от неговите проявления в други исторически условия? Въпросът е всъщност за това как обществата моделират, оформят, насърчават или ограничават едни или други чувства, как допускат или изключват тяхното изразяване; как чувствата – или поне техните артикулации, които са достъпни за наблюдение – зависят от идеологиите, езика, културните практики, очакванията и моралните норми на съответната общност."


Текстовете в сборника "Любовта при социализма. Образци, образи, табута" (съставителство и редакция Даниела Колева, Център за академични изследвания и изд. "Рива", 2015 г.,) показват как усилията на комунистическия режим за директно "психологическо инженерство" биват модифицирани и пренасочвани. "Дневник" препечатва от портал "Култура" една от статиите – "Секс по време на социализъм: хигиена, медицина и физкултура" на Георги Господинов.


Един от възможните разкази за социализма е разказ за отсъствия. Историята на българския социализъм може да бъде описана през различни дефицити. От дефицита на олио, червен пипер, цветни телевизори, дамски превръзки, коли, жилища, през бленуваните корекомски шоколадови яйца, новогодишни портокали, касетофони, търсени на черно от виетнамците, до дефицита на обикновени свободи и права. Там някъде между олиото и свободите стои един друг свенливо премълчаван дефицит – дефицитът на еротическо.
Разбира се, той има своите основания и в една предишна култура.


"Нека подчертаем същественото: българинът изобщо е полово свит. За него половостта не е жизнерадостно състояние…" пише Стефан Гидиков през 1934 г. в известната си статия "Половата свитост на българина като основа на неговия характер"[1].


Тук можем да прибавим и "свенливия реализъм", който Пенчо Славейков сочи като отличителен белег на българските любовни песни в статията си "Народните любовни песни" (1902). В една сравнителна перспектива той заявява, че "в любовта си българинът не е тъй егоист-мъжкар като сърбина, нито декламатор като гърка, не раб като ромънеца, нито зноен като италианеца и сантиментално хладен като бирокръвния немец."[2]


През 1932 г. пак във "Философски преглед" Найден Шейтанов публикува статията "Сексуалната философия на българина"[3], разглеждайки (както и в предишни свои текстове) българската еротична космогония, едно тотално "сексуализуване" на природата и света.


Така че проблематизирането  на полето не е приоритет на социализма. Всъщност това, което става силно проблематично при новата идеология и система, е отсъствието на език, с който да се говори за половата любов. Как тя да се обезопаси и пригоди към една тоталитарна държава, която няма да се церемони много с интимното. (Както прави всеки тоталитаризъм.) Впрочем една от първите акции по пречистване на библиотеките и събиране на книги за аутодафето на 10 май 1933 г. в Берлин се случва точно в Института по сексология. Известна е фотографията на маршируващите студенти националсоциалисти от 6 май същата година пред Института, минути преди да нахлуят вътре и изземат за горене книгите и списанията. Още повече, че основателят на института Магнус Хиршфелд е имал нещастието да бъде евреин и хомосексуален едновременно. Известно е, че при аутодафетата в Германия са били подготвяни специални заклеймяващи "огнени речи" (Feuersprüche). "Долу декадентството и моралното разложение" е предвидено да се вика при хвърлянето в огъня на книги от Хайнрих Ман и Ерих Кестнер. И също така "Не на покваряващата душата полова разпуснатост" при книгите на Фройд.


При липса на свой език социалистическата държава бързо е взела езика на Третия райх. Вероятно, без да си дава сметка или по онази невидима, но налична вътрешна логика, че езикът на тоталитарното по неизбежност и по природа е винаги един и същ навсякъде.


За познаващите езика на социализма не е трудно да видят удивителните съвпадения във фрази като "морално разложение", "покваряващи" и "полова разпуснатост" или "разхайтеност". С обвинението "морално разложен" по време на т.нар. Хулиганска акция от 1958 г. много младежи са арестувани и директно пратени в лагера "Белене". В самото начало на годината Политбюро на ЦК на БКП решава МВР да въдвори на принудителен труд "отявлените и вредните за обществения ред и спокойствие хулигани, крадци-рецидивисти и други разложениелементи".[4]


В протокол от заседание на Политбюро (26 март 1963), посветено на приемането на "конкретни мероприятия за борба с буржоазното влияние след младежта", четем следното: "Има една категория млади хора, които водятизцяло паразитен и разгулен живот…  Пиянството ги е опустошило. Блудствуват – най-вулгарно, нахално, безсрамно… Най-покварените, водени от стремежа за забогатяване и лек живот, изменят на Родината…" (навс. курсив мой, Г.Г.)[5]


Разбира се, проблемът не е само в езика, а в репресиите, до които той води, но това би било тема на друг текст.


Докато през 60-те години на ХХ век светът се наслаждава на едно променено отношение към свободата на отношенията, сексуална революция и пр., свенливият български социализъм като че ли продължава да живее в предишното десетилетие. Половата просвета и пропаганда реализира различни публикации, но те остават като че ли в сферата на симулацията, достатъчно неадекватни на ситуацията. Най-често такива публикации могат да се видят в сп. "Жената днес" и сп. "Младеж". Тук можем да споменем октомврийския брой на "Младеж" от 1964 г. с инициираната там дискусия. Брой, който започва със статията "Ленин за любовта и брака" и завършва с конкретни съвети как се обзавежда домът на младото семейство. Сексуалното си остава табу. Или публикации в списание "Жената днес" (1963) като тази на д-р Петър Милев, научен сътрудник в Педагогическия институт на БАН. В статията си, озаглавена "Проблеми, по които малко се говори", авторът говори за особените усилия, които "трябва да се вложат в борбата за изкореняването на онанизма, или т. нар. "самотен порок" – полово задоволяване по неестествен начин". Част от препоръките включват "да се избягват подправките, преяждането, безделието, еротичните възбуди – танци, филми и пр. … Да се избягва колоезденето и ездата."[6]


Все в същата степен на адекватност са съветите на проф. А.Б. Прайсман в статията му "Хигиена на брака" ("Жената днес", 1967): "Като норма за здрави съпружески двойки се считат 1-2 полови сношения в седмицата. Най-подходящото време е преди сън. Когато единият от съпрузите или и двамата са уморени, допустимо е полово сношение сутрин. Дневното полово общуване не е препоръчително." [7] Защо дневното полово общуване не е препоръчително, можем само да гадаем. Твърде вероятно поради опасност от нарушаване на трудовата дисциплина, намаляване производителността на труда или поради жилищната криза, която така или иначе не позволява полов живот денем.


В едно сравнително изследване върху сексуалното образование и младежта в Източна Европа, публикувано през 80-те години, Волф Ошлиз сочи България като най-драматичния случай на несъответствие между преживяния сексуален опит, силните обществени табута и противоречивите партийни политики, което води до широко разпространена липса на теоретично сексуално познание сред младите.[8]


МЪЖЪТ И ЖЕНАТА ИНТИМНО


В самия край на 70-те сред дефицита на еротическо излиза една книга, която сякаш идва да навакса ускорено "липсата на теоретично сексуално познание" сред млади и стари. Става дума, разбира се, за "Мъжът и жената интимно"[9]. Тя бързо се превръща в колективно споделена тайна, guilty pleasure, секретен наръчник, самоучител, домашен лекар, първи стъпки в половата любов, част от билдунгсромана на последните юноши от соца[10]. Илюстрациите вътре са съзнателно дееротизирани, по-скоро това са графики и схеми, дадени в "напречен" или "надлъжен разрез". Така например известната фиг. 14 (с. 70), която би следвало да представлява същинското съвкупление, повече наподобява устройство на двутактов двигател на мотоциклет "Балкан" или разфасована телешка плешка. Надписът отдолу е красноречив: "Съединени полови органи на жената и мъжа (надлъжен разрез)."[11]


Можем да си представим дефицита на подобна литература, след като въпреки описаното тази книга е малък пробив в студената война между социализма и секса. Книга, която трябва да образова няколко поколения, да стопи семейните ледове и отвори приказка за "лечение на половата студенина" и други смущения. Включително да зададе въпроса "Виновен ли е мъжът за незадоволяването на жената?", който преди това не стои с такава сила, ако влезем в езика на времето. Тази книга свърши доста работа за подрастващите от времето на късния соц. Всеки, тайно посягал към нея, вероятно задълго е останал смутен каква сложна, проблемна и чисто медицинска работа в крайна сметка е сексът.


"Мъжът и жената интимно" е книга с особен статут. Книгата, която може да се намери в почти всеки български дом от онова време, добре скрита на горния заден ред в библиотеката. Една от трите "домашни библии" заедно с "Наша кухня" и "Съвети на домашния майстор", но за разлика от тях обитаваща тъмната, свенлива страна на образцовия дом. Истински бестселър, с няколко издания, първото от които през 1979 г.[12] Автор е д-р Зигфрид Шнабл, известен сексолог и психолог от ГДР. Преводът е направен по деветото преработено немско издание, което показва голямото й търсене не само в България. Излиза в ДИ "Медицина и физкултура" в поредицата "Десет книги за семейството и дома". В тази поредица за следващата 1980 г. са анонсирани още "Красива всеки ден", "Съвети на домашния лекар", "Домашен майстор", "Жилището – обзавеждане, интериор и двор", "Умеете ли да се обличате", "Изкуството да готвим" и пр.


Самото подзаглавие на книгата гласи "Проблеми на нормалния и смутения полов живот", сякаш за да ни смути още в началото и да не останем с впечатление, че сексът може да бъде нещо приятно и безпроблемно. И наистина две трети от книгата се занимава с "Половите смущения и борбата с тях", смущения в мъжката потентност, отклонения в половия живот, предпазване от бременност и пр. Една от главите носи недвусмисленото заглавие "Възможности за лечение на хомосексуалността". Въпреки това трябва да кажем, че изследването на Шнабл звучи твърде разкрепостено и далеч по-адекватно от други родни разработки по темата, на което се дължи и успехът му. Но тук ще загърбим леко самото съдържание на книгата (да не забравяме, че тя все пак е по-представителна за източногерманския дискурс), за да видим тукашното справяне и обговаряне на полето.


Българското издание на "Мъжът и жената интимно" е снабдено с обезопасяващ предговор, подписан от проф. Големанов, директор на Института за здравна просвета. Внимателният прочит на този не повече от страничка и половина въвеждащ текст към книгата казва много неща за това по какъв начин социализмът (в неговия български случай) се опитва да помести половата любов в своя свят. "Сексуалният живот на мъжа и жената ебиологично обусловен и социално моделиран. Той представлява една обективна реалност, която заема важно място в личния и обществения живот на хората." (к-в мой, Г.Г.)[13]


Така още в началото идеологическата рамка малко тромаво и неадекватно дисциплинира убегливото поле на половото. Биологичното, социалното и обективното бързат да обезопасят, да оградят от възможни попълзновения на субективното, асоциалното и разрушителното, които винаги дебнат по този въпрос. Всякакви чувства, като любов, също са изпаднали от това да "обуславят" по някакъв начин половия живот. Така соц-езикът се опитва да бъде асептичен и инструментален, да сведе всичко до биология, обективна реалност и най-вече социална моделираност. По-нататък става дума за това, че необосновано "нашата пропагандна и възпитателна дейност" пренебрегва въпроса за сексуалното възпитание, тъй като дадени явления "обективно съществуват". (Обективното в случая се превръща в обсесия.) Премълчаването им ще означава "отказ от задълженията ни за социалистическо моделиране на сексуалните отношения". Да отбележим това тънко преливане от "социално моделиран" към "социалистическо моделиране". Всичко това в рамките на един, първия, параграф на текста. Какво представлява социалистически моделираното сексуално отношение и по какво то се отличава от капиталистическото, е явно свръхзаданието на здравната пропаганда по половия въпрос.[14]Държавата през съответните институции си е вменила задължението да моделира по социалистически сексуалните отношения. Как това става на практика и дали тя има капацитет да го прави, е друг въпрос. По-скоро се ограничава до редица забранителни процедури и стряскащи предупреждения за опасностите, които дебнат при половия живот, ако не е социалистически моделиран. Опасността, раздута до крайност в учебниците по биология и оскъдните брошури на Министерството на народното здраве, намира бегло място и в този предговор. Макар че тук притеснението е друго, по-скоро чисто идеологическа загриженост от "набирането на некомпетентна информация от страна на младите посредством различни "нелегални" канали". Институциите все пак са си давали сметка за това вторично набавяне на дефицитна информация. Прави впечатление, че младите са прицелната група на тази книга (макар половият живот да е нещо, което засяга по-широка възрастова група). И разбира се, като става дума за млади и за полова просвета, няма как да се мине без писмото на Тодор Живков до ЦК на ДКМС. Като "свещен текст" то може да свърши работа при всякакви ситуации, включително и за нуждите на половата просвета. Следва цитат от писмото: "Въпросите на сексуалната култура, на сексуалното възпитание на младите поколения продължават да стоят почти инкриминирани пред обществеността. Невежеството в тази област често подлага на излишен риск физическото и моралното здраве на младежите. Очевидно налага се да се създаде цялостна система за сексуално и семейно брачно възпитание на подрастващите поколения."[15]


Така вече половият въпрос е "допуснат" или по-точно "спуснат" за разглеждане отгоре, и то от най-високо място. И "от тези позиции заслужава да се даде висока оценка на инициативата на ДИ "Медицина и физкултура"…" Едва тук, за първи път в целия предговор, се споменават авторът и неговата книга, след всички уговорки и "позволението" от първия човек в държавата. Следват няколко думи за изследването и отново в самия край като двойно подсигуряване четем:

Секс по време на социализъм: хигиена, медицина и физкултура

© Издателство "Рива"


"Заслужава особено дебело да се подчертае, че книгата на д-р Шнабл е написана от позициите на комунистическата нравственост и е пропита с голяма любов към човека, висока етичност и една ясна и убедителна тенденция за запазване и укрепване на семейството."[16] Премълчаното, което диктува тези думи, лесно може да бъде изведено. То явно привижда половото като изначално безнравствено, лишено от любов към човека (!), с ниска етичност и ясна тенднеция към разрушаване на семейството.


Така свършва този кратък текст, образцов за липсата на език, за объркването, страховете и неразбирането на институцията около това трудно поддаващо се на "социалистическо моделиране" нещо – половата любов. Разбира се, тук трябва да споменем и семейството с неговата особена култура на премълчаване, трудния разговор вътре в него по тези теми. Една особена смес между патриархална свенливост и социализъм, която условно можем да наречем патриархал-социализъм.[17]


Популярната пропаганда и половата просвета от онова време по-скоро цели да отклони вниманието на младите от секса, да го представи като пълно с ужасни последствия. Не да упъти, а да отпрати. Да стресне и предпази от половото, вместо да образова. Разговорът за сексуалните отношения, който уж все се опитва да се състои, всъщност никога не намира адекватния си език. Лута се между здравата биология, медицинския дискурс на надвисналите венерически болести и една квазиромантическа представа за любовта при социализма. Показателно е, не само в метафориката на имената, че малкото книги, засягащи сексуалните отношения, излизат в издателство "Медицина и физкултура". А брошурите, напътстващи първите сексуални трепети, като "Половото възпитание на подрастващите" на водещия в областта д-р Т. Бостанджиев се издават от Хигиенно-епидемиологична инспекция, гр. Ямбол[18]. Впрочем една трета от тази тънка брошура е посветена с дарвинистка последователност на безполовото размножаване при едноклетъчните, на естествения и полов отбор, оттук на хомосексуалното като аномалия и перверзно състояние. Следват теми като "Рискове на лекомислието", "Венерични болести", "За мастурбирането"…[19]


Някъде там, между хигиената и епидемиологията, между медицината и физкултурата лежи несъстоялото се (или несъстоятелно) полово просвещаване на социализма, малка част от други несъстояли се неща.


Текстът е четен на семинара "Любовта при социализма" в ЦАИ, София и публикуван в едноименния сборник, съставителство и редакция Даниела Колева, ЦАИ, Рива, 2015


[1] Гидиков, Стефан. Половата свитост на българина като основа на неговия характер. // Сп. "Философски преглед", 6, 1934, кн. 2, с. 123-132.


[2] Славейков, П. П. Събрани съчинения в осем тома. Т. 5. Критика и обществени въпроси. Очерци. Пътеписи. С., 1959, с. 113.


[3] Шейтанов, Найден. Сексуалната философия на българина. // Сп. "Философски преглед", 4, 1932, кн. 3.


[4] Вж. Б. Скочев, Хулиганската акция и победата на социализма, http://desebg.com/2011-01-13-09-29-27/860-2012-08-27-07-33-14)


[5] http://www.nbu.bg/webs/historyproject/dokumenti_63-89/razdel7t4/f1bop6ae5092.pdf


[6] Милев, Петър. Проблеми, по които малко се говори. // Сп. "Жената днес", 1963, бр. 8.


[7] Прайсман, А. Б. Хигиена на брака. // Сп. "Жената днес", 1967, бр. 6.


[8] Taylor, Karin "Let’s Twist Again: Youth and Leisure in Socialist Bulgaria", Wien 2006, p. 136


[9] Шнабл, Зигфрид. Мъжът и жената интимно. Преведе от девето преработено немско издание д-р Ото Златарев. София: ДИ "Медицина и физкултура", 1979.


[10] През 2008 г. един от форумите на сайта bg-mamma.com започва разговор около тази книга, който потвърждава особената й популярност тъкмо сред тогавашните деца и юноши. "Ами не знам за какво точно са я купували майка и татко, но определено не е било с цел да образоват мен и брат ми. Чели сме я тайно, но бяхме доста по-малки от възрастта, в която можеш да прилагаш каквото и да било от там на практика." (pasinet)


"Бях на осем, когато я открих в домашната библиотека, прилежно подвързана с обикновена магазинерска хартия. Сигурно за да не се вижда заглавието. Прочетох я с голям интерес. Мисля, че за мен беше полезна по онова време. Особено в частта за отклоненията." (саня)


http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=306580.0;all


[11] Помня, че имаше разрез на двойка в мисионерска поза… голямо зверене и дискусии беше кое какво е …. добре, че малко по-нататък намерихме по-образователни списания със снимков материал. (Labrador)


Вж: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=306580.0;all


[12] Всъщност първото оригинално немско издание е от 1969 година.


[13] Големанов, Хр. Предговор. В: Шнабл, З. Цит. съч., с. 5.


[14] По същото време една от брошурите на МНЗ, която се разпространява масово и безплатно, носи ключовото заглавие "Половата хигиена на социалистическата девойка". Явно за авторите и чиновниците от съответния отдел не е трудно да си представят, че капиталистическата девойка има различна полова хигиена, може би и полова система.


[15] Големанов, Хр. Цит. съч., с. 5.


[16] Големанов, Хр. Цит. съч., с. 6.


[17] "За мен лично в частта, където бяха описани проявленията на различните модели венерически болести: бактерии, гъби… до най-страшните.   В ония ми ти времена, ми беше най-лесничко да се консултирам с книжката… вместо с майка ми – ходи обяснявай… така и така ще ме засили на лекар, друго си е да отидеш при него все пак поуспокоена , че не е трипер… например ." (magesta)
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=306580.0;all


[18] Т.  Бостанджиев, доктор на мед. науки. Половото възпитание на подрастващите.  Ямбол: Издава Хигиенно-епидемиологична инспекция, отдел "Здравна просвета", 1978, 18 с.


[19] Дори учебникът по биология за 8 клас потвърдждава това подозрение. Ранните полови връзки неминуемо водеха до гонорея (трипер) и сифилис. Сифилисът е описан детайлно с трите си стадия – от раничките, през обрива до необратимото загниване на тъканите. Никъде обаче в този урок не се споменава за наличието на презервативи. Дефицит, свян или недопускане, че комсомолецът може да има помисъл за полов живот. (Биология. Учебник за 8. клас на единното средно политехническо училище. София: ДИ "Народна просвета", 1980, с. 138-139.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  през комунизма секс не се е правил, сега - 25 години по-късно само това правим, уви, без съществени резултати

  Времето е наркотик, много от него убива.
 2. 2 Профил на vlad
  vlad
  Рейтинг: 402 Весело

  Някои казват, че комунистите са измислили любовта за да е..т без пари!

  "It's better to be on the dock, wishing you were on the lake, than to be on the lake, wishing you were on the dock"
 3. 3 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 691 Весело

  ''МЪЖЪТ И ЖЕНАТА ИНТИМНО''.Вярно култова книга на "онова" поколение . За нея по-късно пишеше май и във "Васко Да Гама от село Рупча". Е старо поколение .......по късно и ''Кама сутра''.

 4. 4 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 233 Весело

  А помните ли "Фортуната и Хасинта"? Интересно как този супереротичен филм от гледна точка на соцестетиката беше преминал през цензурата. Затова пък го бяха набутали в доста късен час и нашите у дома се чудеха защо не искаме да си лягаме навреме.

 5. 5 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Високата раждаемост по време на комунизма не се дължи на някакво благоденствия на гражданите, тъкмо напротив, тя е била израз на моралната нищета, в която са живели, прослувутият нечовешки израз "незаконно" дете е рожба именно на комунизма....единственият начин да правиш секс по време на комунизма е бил бракът....брачните двойки без деца са били сериозно заклеймявани, така че да си осигурят елементарно спокойствие от "хорската приказка" са били социално принудени да имат деца

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3677 Весело

  При соца имаше безполови работници и работнички.Нещо като пчелички.Не хазваха жената на Някой си.,а„ На наш другар другарката“
  Най-много ми хареса ,че секс се прави преди лягане ,в редки случаи сутрин.Като хапче с упътване.

 7. 7 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 853 Весело

  Георги Господинов, с когото сме връстници, е пропуснал основното образователно четиво на нашето поколение - трескаво ксерокопираните от родителите ни мемоари на Ксавиера Холандер

  https://goo.gl/8NG90J
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  Един малък градец в северна България беше център на голямо АПК (атро-промишлен комплекс - едно от "чудесата" на комунизма, след чието въвеждане през 70-те храната стана хептен кът).

  Специално за въпросното АПК бе построена импозантна сграда в стил "късен соц-брутализъм", с изнесени навън горни етажи, насвиснали като бойници над гражданството.

  На приземния етаж имаше кафе-сладкарница, където можеше да влезе всеки; имаше и ресторант с ограничен достъп, основно за "дейци" на агрокомплекса и за градските първенци, в това число съдии и милиционерски началници.

  Последните два етажа от сградата бяха запечатани почти през по-голямата част от времето и се отваряха само при височайше посещение от "центъра" (София), когато пред сградата паркираха черни Волги, понякога дори Мерцедеси, и от прозорците на ведомствения ресторант гърмеше сръбска музика.

  Сред гражданството се говореше, че въпросните два последни етажа били обзаведени като луксозни спални, в които да отмарят другарите с Волгите, понякога дори Мерцедеси, в компанията на усърдни млади сътруднички на щат към градския народен съвет.

  Какво във всеки малък град се знаеше всичко за всеки - например, че въпросните другарки ходели до съвета веднъж месечно, колкото да си приберат заплатите, като в останалото време посещавали "опреснителни курсове" по околните ловни стопанства, където също трябвало да забавляват гостуващи другари, понякога и от братски комунистически и земеделски партии.

  Някои от тях, кадват, били още живи - озлобени дъртофелници, които с нега си спомняли златния век на др. Тодар.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 691 Весело

  Помня и стари сказания : Бог-дух и дявол-плът, небесно целомъдрие и земна, „грешна“, полова наслада.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stavrogin":

  Имаше другарски съд и в квартала и в трудовия колектив.Критикуват Иванчо и Марийка ,че се целували навън ,а през това време Партиния иПрофсъюзния дейци опипваха по-засуканите.

 11. 11 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 233 Весело

  Изобщо, какъв ти секс. "Слънце, въздух, онанизъм, здрав и бодър организъм".

 12. 12 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 289 Гневно

  Защо на снимката липсва силикон!?

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3166 Весело

  Мечката се мие, чисти във потоците сребристи - има ли за тебе пречка да постъпваш като мечка!.

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  Въпроса с хигената в България и особенно личната, е сага без край. Относно секса впечатлението е,че българките не са удволетворени жени и това си има последствията.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на ШпекСаламНароден
  ШпекСаламНароден
  Рейтинг: 233 Неутрално

  С голям трепет и червен като домат си купих Тази Книга,как ми я продадоха и досега се чудя,бях около 13 годишен тогава.Естествено,прочетох я за ден-два с небивал интерес/по това време нямаше подобна литература,да не говорим за телевизии и.т.н./, често тайничко я разгръщах,удивен от тайните на секса и съветите на писателя.
  За книгата,всеки от моето поколение ,може да разказва с часове...
  Само набързо и аз една случка и спирам-На мой приятел родителите му закупили въпросната книга и след като я чели и мъдрували,сложили я в библиотеката,баща му посипал страниците с някакъв прах,от който след допир,пръстите се оцветяват в синкаво.Нашият човек,естествено изчакал телата да отидат на работа и с потни ръце и в захлас я зачел.После обратно в библиотеката,подравнил я , както си била,само дето пръстите му нещо посинели.И не се измивали.Прибрали се техните и що да видят ?! Отрочето им променило цвета на ръчичките си ! Бащата изпаднал в садо-мадо настроение и го спукал от бой . Амо здраво. С възпитателна цел.Да не чете такива мръсотии.После нашият избяга и го търсиха около седмица с милицията.Че така де - за книгата и времената.Надявам се да не съм ви отегчил.

 16. 16 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 742 Неутрално

  [quote#5:"Stavrogin"]прослувутият нечовешки израз "незаконно" дете е рожба именно на комунизма[/quote]

  Всъщност присъства още в римското право.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 984 Весело

  Как им го рекна навремето онази тетка от оня прословут телемост - "У нас секс нет".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#1:"Безименен"]през комунизма секс не се е правил, сега - 25 години по-късно само това правим, уви, без съществени резултати[/quote]

  за съжаление си прав , мин 101 %

  предефинирането на ценностите не ни направи по-добри......
  само сменихме понятията ... новата "конструкцията" е куха

  този автор - известен на цели Две улици в Люлин и Мизерно предградие от доста време налага други парадигми , подменя факти..

  с една цел....
  да стане и той "пророк на заплата" , да го "дават по телевизора"
  харесва му примера на друг като него...
  "поборник" отпреди год и половина...
  осребрил в президенството
  .......
  "Мъжът и Жената интимно" може да и бил соц. менстрийм

  но Азис и Преслава във формат "искрено и лично"...хич не ме привлича...

 19. 19 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 691 Весело

  Доста материали имало навремето и за отвлечени понятия - духовната култура, които народът ни ''сексуализува''. Човешкият живот се представя в една поговорка така: „От дупка, за дупка, в дупка.“ „Ожени се за мома черноземка“, т. е. помина се. На всекидневния въпрос: „Как си?“ българинът отговаря сексуално: „Горе (умът) – долу (sexus) добре съм!“

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Който си можеше секса в различните му разновидности, не използваше нито литература, нито партийни поръчки. За останалите важи тази статия. Аз поне не познавам мои познати от двата пола, които да са се влияели от тези соцщуротии.

 21. 21 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 936 Весело

  Комсомолците пример за хулиганите.

 22. 22 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 691 Весело

  И ние имахме въпросната книга....Както и "Тайните за мъжа, който всяка жена трябва да знае" на Барбара Де Анджелис .

 23. 24 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stavrogin":


  [quote#5:"Stavrogin"]Високата раждаемост по време на комунизма не се дължи на някакво благоденствия на гражданите,[/quote]Тя и не е била кой знае колко висока.Още през 50-те години започва да спада рязко.Но се е компенсирала сувеличаване на продължителността на живота.

 24. 25 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  [quote#10:"hodounski"]Имаше другарски съд и в квартала и в трудовия колектив.Критикуват Иванчо и Марийка ,че се целували навън ,а през това време Партиния иПрофсъюзния дейци опипваха по-засуканите. [/quote]
  Не знам к'во партийните и профсъюзните дейци са правили, мога само да предполагам

  Ама помня че сгащят ли ме дружинниците "да се натискам" с някоя мацка, веднага летяха доклади до кварталната ни организации на ОФ (и от там до "моруците" ни, и "конско" в къщи), и до моя техникума/нейното училище.

  Та за туй търсехме като бесни "терени" (за купони, или за..."друго", по късно), или ходехме на екскурзии-там поне нямаше дружинници.

  Е, на морето беше много по лесно, особено с чужденките. Които дори и да бяха от соц' лагера, нямаха комплекси/страхове да се понатиснат (и т.н.). А българките все се цупеха що налитаме на чужденки

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Много скопена статия - пише за соца, а цитира книги от 30-те години на мин. век за половата свенливост. Явно за автора е много важно да има снимки, сигурно и не става от порноканалите... Леле "к'во са правили при соц". Ами през феодализма к'во са правили бе, ами през 500 год. османллък?

  За сведение на автора тинейджърите през соца също имаха инструменти и често влизаха в употреба. По бригадите в заводите - 80 % от работниците само за това говореха...

 26. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":


  [quote#8:"Norman Granz"]Сред гражданството се говореше, че въпросните два последни етажа били обзаведени като луксозни спални, в които да отмарят другарите с Волгите, понякога дори Мерцедеси, в компанията на усърдни млади сътруднички на щат към градския народен съвет. [/quote]Публична тайна беше какво имаше на последния етаж на Позитано в централата на БСП,по време на златните години на Серж.като премиер.Така,че това не престанало.Иначе се сещам за "Маргарти и Маргарита"

 27. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#9] от "ytrewq":


  [quote#9:"ytrewq"]Помня и стари сказания : Бог-дух и дявол-плът, небесно целомъдрие и земна, „грешна“, полова наслада. [/quote]Ами и комунизмът като вид религия,не е бил по-различен.

 28. 29 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Моралът" при социализма се крепеше на липсата на квартири.
  "Кафе" с райбер си беше черешката на тортата за извънбрачната връзка.

 29. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  [quote#29:"kastor"]"Моралът" при социализма се крепеше на липсата на квартири. [/quote]

  И на забраната да наемеш хотел в населеното място, където живееш.

  За много от младите читатели на форума това звучи абсурдно, но е точно така: на рецепцията искаха паспорт, и като видеха адресна регистрация от същия град, обикновено викаха милиция.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 31 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Имаше и т.н. "комсомолски" сватби. Момичета опитали забраненият плод преди брака жална им майка ако ги разберат в общинското бюро на ДКМС. Следваха разпити в които сакралният въпрос беше докъде с стигнало п........... .
  Ама, "такова беше времето".

 31. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 33 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 860 Неутрално

  При социализма сексъс беше понятие вражеско и западно. На човека от новия социалистически тип, секс не се полагаше. Поради това всички филми, съдържащи подобни "неприлични" сцени бяха предварително орязвани от бдителната социалистическа ножница.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 33. 34 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 458 Весело

  Посегнах към текста с очакването да се посмея, а той се оказа някаква наукоподобна досада в монументален философски стил с претенции за тотална изчерпателност, характерен за късния соц...
  Минавка!
  Ма гледам тука някакви експонати от археологическия музей се умиляват масирано...геронтологическа им работа...

 34. 35 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това комунизЪма беше егати заблудената система "........Има една категория млади хора, които водят изцяло паразитен и разгулен живот…..Блудствуват – най-вулгарно, нахално, безсрамно… " по този повод се сещам за един стар виц......Две бабички седнали пред блока и одумват преминаващите жени.Едната казала: Еееех Станойке ако знаеш днешните млади колко са безсрамни,аз на времето като го хвана моя Гюро за оная работа и ме е срам ама срам ти казвам,а днешните млади са толкова безсрамни.

 35. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Любопитно

  [quote#33:"Magen David"]При социализма сексъс беше понятие вражеско и западно. На човека от новия социалистически тип, секс не се полагаше.[/quote]
  И как така сме станали почти 9 милиона (без секс) а сега в условията на демократура деца не се раждат и населението е с 2-3 милиона по-малко ?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 37 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Аз си спомням филма Емануела.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 39 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#29] от "kastor":

  Точната приказка беше "Високият морал е всъщност липса на терен."
  Вярно е, че сексът беше тема табу за официалната преса, но иначе въобще не беше табу в компании и дори на работа. И баш комсомолските активисти хич не бяха високо морални. По ученически и студентски бригади се случваха доста случки с участието на командири и комсомолски секретари и секретарки. То и редовите не бяхме за пример като си спомня какво сме правили, направо ме хваща срам

 39. 40 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  Аз бях ученик в края на 80-те и преди да падне бай Тошо даскалите ходиха на кино, когато има филм с ерот.сцени да вардят кой ходи. Мен ме наковаха за Ало такси и секс мисия.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 40. 41 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Не знам, аз съм по-късна реколта, но ми се струва, че младото си е младо и на хормоните не можеш да им наложиш идеи. Разказвали са ми, че преди спина е имало повече и по-разкрепостен секс, някъде 70-те години.

  Тоест, на думи - свян, но на практика - едва ли.

 41. 42 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Весело

  Благодаря ти, Авторе,
  Четох това възпитателно съобщение и съм в дълбоко облекчение -
  кат свлачищен порой отприщена,
  душата ми лети по хмагистралите ... на свободата ...
  Е, преди го имахме за спорт, а сега е индустрия ...

 42. 43 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  В Плевен има сграда с точно същото предназначение, активно използвана до 1989. "Другарките", работещи там, са се водели на отчет от местните власти (висши милиционери и прочие партийна паплач). Част от момичетата са идвали от домовете за деца без родители. Подробностите може да си ги представите и сами.

  Това ни разказа една от "ръководителките" на това място, която след 1989 е била удобно настанена на заплата някъде из местните сдружения, поддържани от държавата. А мястото беше превърнато на ресторант, поне единият от етажите. Сега не знам какво има там.

  Предполагам такива места е имало във всеки град, както и в по-малките "стратегически" градчета.

 43. 44 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  При импотентна и фригидна система като комунизма какво друго може да се очаква?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 44. 45 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#30] от "Norman Granz":
  Не само че не можеше да се отиде на хотел в града, в който живееш.
  Изобщо, на хотел не можеше да се вземе една стая от "несемейна двойка".
  Случвало се е на родителите ми, (със законен граждански брак, но с различни имена).
  Най - забавното е, че ми се случи и на мен, и то в началото на 90 - те.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 45. 46 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#36:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]И как така сме станали почти 9 милиона (без секс) [/quote]
  Ами явно не със секс, а с размножаване по социалистически Четох навремето някаква брошура, в която се казваше, че всяка другарка трябвало да изпълни своя дълг към обществото, като затвори очи и изтърпи тази процедура в името на раждането на новото поколение.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 46. 47 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Секс по време на социализЪма, съветски лозунг:

  "У СССР секс не было!"

  Универсална истина е, че именно сексуалният нагон движи развитието на политиката, икономиката, бизнеса. Всички реклами по телевизията са в по-малка или по-голяма степен свързани със секса. Но комунистите явно за 80 години максизъм-ленинизъм не успяха да разберат този факт. В българския фолклор се разказват хиляди истории на застаряващи гларуси, които по време на своята младост обикаляли Слънчев бряг и всяка вечер си лягали с германки, чехкини, рускини и други. Официалната политика на комунистите обаче беше друга - "ние сме дълбоко морално общество, без никаква сексуална свободия, а тези западняци от загниващия капитализъм са разюздани развратници, които се натискат, където намерят". И когато в началото на 90-те години на преден план излязоха кръчмарските фолк изпълнители, те възпяха всичките "морални сексуални ценности" от комунизма с истинския им вулгарен простонароден език. Днес много хора говорят за пошлия език на чалга културата, но не е ли точно това изказване на глас на онзи сексуален нагон, който комунистите криха толкова години под официални пропаганди? Докато си беше през комунизма - по телевизора говорят колко сме морални, а пред телевизора стоят група мъже и единият разказва как онзи ден отишъл на гости у съседката и правили еди какво си. Те това е социализЪма - един живот живееш наяве, за друг живот слушаш по официозите.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 47. 48 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#37] от "dragozow":

  Порнокината в Атина бяха място за срещи на нашите хтуристи ...

 48. 49 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 467 Весело

  [quote#43:"tily_lily"]В Плевен има сграда с точно същото предназначение, активно използвана до 1989. "Другарките", работещи там, са се водели на отчет от местните власти (висши милиционери и прочие партийна паплач). [/quote]

  Коя е въпр. сграда в Плевен ??
  или и ти трябва да налееш Гориво в "общия демократичен патос"  [quote#38:"camila"]Дедо, вместо да ни потапяш в селските си спомени за автомат П Калашников, да беше се сетил, че трябваше да разкажеш как истинският син демократ на твоите години задължително е получил първата си ерекция след началото на демократичните промени през 89-а.[/quote]

  не прави от Незначимите значими

  те отдавна не получават ерекция ...
  освен във форума-криейки се зад клиширан изказ , омешан с полуистини и гарниран с измислени имена

 49. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  [quote#43:"tily_lily"]Предполагам такива места е имало във всеки град, както и в по-малките "стратегически" градчета.[/quote]

  Няма съмнение, че е така.

  По-горе един колега е споделил, че по студетнските и ученически бригади другарите от "комсомолския актив" най-активно са нарушавали постулатите на социалистическия морал.

  Тоталитарната диктатура се изразява - между другото - и в неотменимото право на върхушката да нарушава всички закони, които налага върху простолюдието.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 51 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 864 Весело

  Всъщност, както е известно,
  «В СССР секса нет»

 51. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  [quote#27:"yanne"]Публична тайна беше какво имаше на последния етаж на Позитано в централата на БСП,по време на златните години на Серж.като премиер.[/quote]

  Гей бар?

  След като спомена Серж, някак си ми е трудно да си представя друго...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 53 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  [quote#0:"статията"] Възможно ли е любовта при социализма да има някаква особена характеристика[/quote]
  А каква е особената характеристика на любвта при капитализма и демокрацията-нейната пазарна насоченост и пълния либерализъм

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 53. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  "...Защо дневното полово общуване не е препоръчително, можем само да гадаем...." Не- няма нищо за гадаене- социалистическите труженици трябваше да са оптимално работоспособни- никакви сексуални занимания през деня- човек трябва да има сили да РАБОТИ, а не да прави секс

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1841 Весело

  Спомням си навремето как наказаха другарите Иван Абаджиев (партийния деятел, не треньора) и Костадин Гяуров с изключване от Политбюро за "морално разложение". Бяха им вдигнали мерника за нещо друго, но моралното разложение се оказа удобна причина.
  Въобще бай Тошо разкарваше всеки един, който според него придобиеше твърде много власт. Страхуваше се от дворцов преврат и май беше прав, защото точно такъв го застигна.
  Иначе студентството по това време беше наясно с всички аспекти на секса, а по предприятията си имаше двойки дългогодишни любовници.

 55. 56 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 627 Разстроено

  " Сексът е вида култури , която наред с много други не е особено равита у българите"

  /изстрадано заключение на автора/

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 56. 57 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Много благодаря на Дневник за препечатката от Култура. Наистина, научих нещо ново за секса по време на социализма. Може и така да е било. Жалко само, че Г.Господинов не е обърнал внимание на обикновеното ебане, защото такова практикувахме по времето на тоталитаризма ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 57. 58 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Това за хотела всички го знаеха, при тогавашните забрани не беше много напред в класацията.

  Но когато отидохме на къмпинг, със собствена палатка, тетката на входа ни изхвърли като мръсни прелюбодейци, ми се видя в повече.

  Не че след време не се появи друга двойка със същия проблем, и нещата се решиха с подходящо групиране, но важното беше непрекъснато са бъдеш слаган на мястото си, някой другар да решава и мисли вместо тебе.

  Малко винтче, за което другарите си бяха присвоили правото да решават кога, къде и колко да завият.

  А голямата трагедия е, че някои все още си мислят, че да си част от соц. машинката е било върховното щастие, . Е, сигурно са били част от хората с отвертките, а днес вместо др. Иванов са г-н Никой.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 58. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4812 Весело

  Много популярна тема във всички пост-соц страни, особено СССР. В този ред на мисли предлагам следващата да бъде "Кафето през работно време."

 59. 60 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Фундаментална тема???Държавата е в демографски колапс, но ние нищим особеностите на социалисическия секс, секс който и при капитализма и при социализма, че и при т.нар.преход си е едно и също.

  ZeroOne
 60. 61 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  [quote#37:"dragozow"]Аз си спомням филма Емануела.[/quote]

  Вечна памет на Силвия Кристел!

 61. 62 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Една жена ми на опашката казала, че...Добре развита фантазия на тема соц. проституция.

  ZeroOne
 62. 63 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1145 Весело

  С едно гадже, на връщането "на стоп" от Созопол, замръкнахме в Карлово. В хотела не пожелаха да ни дадат една стая, а две единични. Взеха ни и последните стотинки.
  Ние разбира се използвахме само едната. Секс по време на социализъм...

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 63. 64 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#60] от "ZeroOne":

  Статията, а и родените явно чрез светото зачатие грънчо и янчо искат да ни убедят че сега има всичко, а при соца нямало и хляб.на въпроса а защо намаляваме и застаряваме, въпреки всички благини не дават смислен отговор!

 64. 65 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Много голяма тема и не ми се заппочва по обедно време :
  При соца , винаги съществуваше един ГЕНЕРАЛЕН проблем - като или АКО се наложи - млади гаджета - да пресиват в хотел :) Имаше даже НОЩНИ проверки - КОЙ от гостите на хотела "спи" в друга стая !!?? И с КОГО е там !!
  Хахаха..
  Какво знаете вие- младите глупаци от 'соц.партийте "" ..ДНЕС ....))

  BIG AL
 65. 66 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#54:"logika"]"...Защо дневното полово общуване не е препоръчително, можем само да гадаем...." Не- няма нищо за гадаене- социалистическите труженици трябваше да са оптимално работоспособни- никакви сексуални занимания през деня- човек трябва да има сили да РАБОТИ, а не да прави секс[/quote]
  Защо дневното полово общуване не е препоръчително, можем само да гадаем. Твърде вероятно поради опасност от нарушаване на трудовата дисциплина, намаляване производителността на труда или поради жилищната криза, която така или иначе не позволява полов живот денем.
  .................................

  Когато човек е корифей на логиката - няма нужда да чете текста докрай!

 66. 67 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Лейди" -казал английският лорд ..
  --Тази нощ ме карахте да извършвам такива движения и разни други "гнусни" неща , че през следващите 2 години няма да спя в стая с ВАС !!
  Изпълнил съм си, дълга , задължението !!!

  BIG AL
 67. 68 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#15] от "ШпекСаламНароден":

  Аз пък я намерих в шкафчето на баща ми - бях на около 15 години. Четях я когато бях сам в къщи. Минаха години взех, че се ожених. Няколко дни след сватбата, татко ми я донесе и тържествено каза, че вече мога да я прочета. Аз също тържествено му казах, че вече няма нужда. Такава е моята история с тази книжка.

 68. 69 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#67] от "BIG AL":
  Впрочем скоро в самия дневник имаше статия за това колко деца са били отнети от самотни майки и как тези хора са били преследвани и унижавани, като това е продължило до 80 те години, и това в разкрепостената и демократична великобритания!

 69. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4880 Весело

  Секса беше дребнобуржоазно извращение. Истинския нов човек на социализма обичаше другарката си защото заедно с нея строяха светлото бъдеще!

  klimentm
 70. 71 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#5:"Stavrogin"]рачните двойки без деца са били сериозно заклеймявани, така че да си осигурят елементарно спокойствие от "хорската приказка" са били социално принудени да имат деца [/quote]
  Тая "мисъл" е достойна за сегашните последователи на Гьоелс. Е,и статията -също.
  а извеждането на теза и търсенето на факти за нейното обяснение си е типично за "умната" и" демократична" част от "интелигенцията".

 71. 72 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Снимката е готина. Тия девойки едва ли са по-долу от долу от "големите" модели. Па даже бих казал- по-жизнени и женствени са.

 72. 73 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Весело

  [quote#70:"klimentm"]Секса беше дребнобуржоазно извращение. Истинския нов човек на социализма обичаше другарката си защото заедно с нея строяха светлото бъдеще! [/quote]
  За дребнобуржоазните извращения не съм толкова наясно. Ама социалистическият човек и другарката в живота си обичаше, защото градяха основната клетка на обществото, и хубавата колежка обичаше/ако му се отвореше парашутът/, с която строеше светлото бъдеще, и ако успееше и някоя социалистическа другарка от Полша,Чехия и Русия обичаше,щото социализъмЪт е бъдещето на света.

 73. 74 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#70] от "klimentm":
  "Истинския нов човек на социализма обичаше другарката си защото заедно с нея строяха светлото бъдеще!"
  Припомни ми, че правоверните партийни членове наричаха жените си "моята другарка".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 74. 75 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#63] от "grand funk railroad": Сега можеш да си наемеш стая за час. И девойка също.

 75. 76 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Весело

  [quote#56:"biba_jaba"] " Сексът е от вида култури , която наред с много други не е особено равита у българите"
  /изстрадано заключение на автора/ [/quote]
  Какво да се прави. На едни им пускаха,на други-не.
  За сметка на това сега имат възможност да заработят, избивайки си комплексите. Щом това ги прави щастливи.

 76. 77 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1352 Весело

  Какво било, било. Важното е, че някак сме на лице, очевидно поколението на родителите ни е било от проницателни хора.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 77. 78 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#23] от "mahjongg":

  Майкооооо, е те това ми дойде капак!

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 78. 79 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#47] от "Lou":

  ние сме дълбоко морално общество, без никаква сексуална свободия, а тези западняци от загниващия капитализъм са разюздани развратници, които се натискат, където намерят"....

  Що ли ми се припомнят т.н. евроскептици

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 79. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 81 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  [quote#39:"aralambi"]По ученически и студентски бригади се случваха доста случки с участието на командири и комсомолски секретари и секретарки. [/quote]

  Спомням си, че в края на седемдесетте години отидох на купон по случай приключването на една такава студентска бригада, където бяха мои приятели. После напразно се опитвах да заспя в спалното помещение за 20-30 момичета, защото приятелят на една от тях я беше навестил и задружно тормозиха ръждясалата пружина на желязното легло цяла нощ.

 81. 82 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Възможно ли е любовта при социализма да има някаква особена характеристика, отличаваща това чувство от неговите проявления в други исторически условия?"
  +++

  Възможно е. През соца често спираха водата. Преди и след секс. И токът. Преди, наедно, и след водата.

 82. 83 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Някой тук не е съгласен с изказването ми. Колега, заглавието на статията е "Секс по време на социализъм: ХИГИЕНА, медицина и физкултура". Не аз спирах водата през соца.

 83. 84 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  На снимката рядко красиви момичета, без силиконови и други чалга простотии ! Вероятно всичките те днес са грохнали бабишкели, но в своето време, наистина са били секс-бомби !
  Гледам и чета с респект !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 84. 85 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  [quote#58:"ujc33369406"]важното беше непрекъснато са бъдеш слаган на мястото си, някой другар да решава и мисли вместо тебе.[/quote]

  Именно.

  И затова им е толкова криво на разните др. Ивановци и останалата червена фатмашка сган, че вече никой не ги бръсне за слива, най-много да отнесат някоя подигравка по форумите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 86 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#41] от "dasho":

  " Разказвали са ми,че преди спина е имало повече и по-разкрепостен секс ..."


  Бях на 28 години, когато пристигнах в СССР/ Русия . Абсолютно никой и не мислеше да се съобразява с каквато и да е комунистическа догма - секс без ограничения ! Много хора правеха същото и в България,но тук нещата имаха нормално развитие, докато в Русия беше друго . Там Альошата пиеше, както и днес,Наташка винаги е била неудовлетворена, а ние българите не бяхме нито пияници, нито се съобразявахме с каквото и да било, на всичко отгоре бяхме и много по-красиво облечени, към това добавете и славата на чужденци и картината става ясна . Когато коментирахме житието-битието, всички се оплакваха, че денонощието има САМО 24 часа и времето за спане не стига ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 86. 87 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#55] от "pamela":

  " Въобще бай Тошо разкарваше всеки ..."


  При посещение не др. Фидел Кастро, тогава млад, красив и загадъчен, другарките от висшите комунистически етажи, буквално му се натискали, което е карало др. Живков да беснее но ... тихомълком ... Все пак др. Кастро е представител на братска Куба ...!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 87. 88 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#11:"gallno"]Изобщо, какъв ти секс. "Слънце, въздух, онанизъм, здрав и бодър организъм".[/quote]
  И в България, както и в СССР, секс нямаше и всички бяха категорично против!

  https://www.youtube.com/watch?v=0zldKrY4-y4

  #KOЙ номинира бокова!
 88. 89 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#18] от "Копейки ,Самогон ,Чемодан":

  Паралелна констатация!

 89. 90 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#68] от "koko65bg":

  "Иванчо пораснал и майка му повикала баща му:
  -Стояне, да вземеш да обясниш на детето за птичките и за пчеличките, вече е голямо, може да срещне някое момиче...
  Бащата на Иванчо го повикал и му казал:
  -Иванчо, спомняш ли си преди 2 седмици какво правихме с оная майка и дъщеря й?
  -Да, татко...
  -Е, и при птичките и пчеличките е същото..."

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 90. 91 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#64] от "ban":

  " ... а защо намаляваме и застарчваме, въпреки всички благини, не дават точен отговор "


  За това пък аз ще ти го дам ! Една огромна част от българите напуснаха, България направо прогонени от БКП-ДС бандюгите ! Тези българи живеят, работят и се размножават на новите си адреси в ЕС и САЩ ! Вече няколко пъти бях свидетел на това,как родителите говорят на български с по-голямата дъщеря и на немски с по-малката . Само първият път попитах и вече знам : По-малката се е родила в Германия, посещава немска детска градина и и е много по-лесно да говори на немски, а, иначе знае, че е българско дете и може да каже на български : " Добър ден " и " Моля " ; " Благодаря " с което знанията по български приключват !
  Пред вид тоталитарния режим и желанието на хората да живеят свободно и независимо от партийни секретари и всякаква партийна сволоч, младите хора напуснаха България и си намериха друга Родина - чужбина . Колко от тях ще се върнат и дали ще се върнат, не смея да гадая .
  Описаното по-горе е едно от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА БКП - ДС !!!
  Попитай ме, защо мисля така !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 91. 92 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 571 Весело

  Ей браво бе Дрогарето-как било готино,как го дигали и прочие.
  Чикиджии си бехте ,чикиджии си останахте,капеха Ви слюнките кога имаше Дрогарски съд-и некакви нещастници требваше да се бракуват щото това било повелята на Партията!
  ----------------------------------------------------------------
  И затова винаги си спомням съдбата на Железното Мите-отиваше на 16-06 на морето и се връщаше на 7-09.
  Като закъсаше за пари пълнеше с хайвер и богати педе...уги от гнилия запад,или бабички дето за последно са близали кожена какалашка по време на Кубинската криза.
  Но дори желязото понякога потдава-както си ядяхме във Фрегатата-скочи като Хари Худини през борда като видя че идва Фрау Допел Доктор фон унд цу Еделсбергер.
  После го питам що ти стана бе Мите--Не мога братче ,не мога да я гледам-ако си сложи една торба ,,Кореком" на главата става-опрасквам я за 5 минути,хубаво ама зема да се души ,пък ѝ взе да и аресва и на мен иска торба да ми слага-казах ѝ -...бал съм ти и 50 марки и златните синджири.Германки колко искаш-по две на вечер да опатквам-парите пак съм си ги искарал!

 92. 93 Профил на apramov
  apramov
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#18] от "Копейки ,Самогон ,Чемодан":

  Прочитайки повърхностното писание на г-н Господинов, мислех да напиша горе-долу същия коментар. Радвам се, че се е намерил някой, който да го напише преди мен

 93. 94 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 467 Весело

  [quote#89:"sandpiper5"]Паралелна констатация!
  [/quote]


  [quote#93:"apramov"]Прочитайки повърхностното писание на г-н Господинов, мислех да напиша горе-долу същия коментар. Радвам се, че се е намерил някой, който да го напише преди мен[/quote]

  благодаря за оценката ,
  коментар № 89 е на същото мнение
  .........
  което потвърждава максимата , че

  "когато всички мислят еднакво - реално никой не мисли"

  от 93 коментара - под 3 % си позволяват да разсъждават обективно..

  как да стане с такъв процент , примерно на Избори ??

  не се очаква във форум да има хора-запознати с понятието "колективно мислене" ....
  от емпиричната психология...

  но форумът е представителна извадка и дава отговор на много нелицеприятни въпроси

 94. 95 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#28] от "yanne":


  [quote#27:"yanne"]Публична тайна беше какво имаше на последния етаж на Позитано в централата на БСП,по време на златните години на Серж.като премиер.Така,че това не престанало.Иначе се сещам за "Маргарти и Маргарита" [/quote]
  Така и така си говорим по въпроса, и сещате ли се за "Една жена на 33", който както и други филми се мерна и изчезна след разгромяваща статия в Работническо дело.
  Но иначе, независимо от отношението на на разните партийни фактори секса, сексуалните отношения и любовта ги е имало има и ще има независимо от идеологиите или религиите - няма как, каквото природата е направила, даже и Миурин не може да промени.

 95. 96 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Не съм приемала "Мъжът и жената интимно" като книга със соц. пропаганда и идеолоигически насочена. По онова време почти всичко напечатано беше такова и ние се бяхме научили да отделяме ценното от баластрата. За моето поколение тази книга се оказа изключително важна, защото нямаше друг източник да се информираш по интимните въпроси - за родителите тези теми бяха табу, друга литература нямаше, оставаше някой приятел или братовчедка, които вече имаха сексуален опит.
  Смело мога да кажа, че беше от най-четените книги.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 96. 97 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3695 Неутрално

  Бе, размножавахме си се нормално...

 97. 98 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#37:"dragozow"]Аз си спомням филма Емануела.[/quote]

  Хахааа, кой не го помни, гледахме го на видео, 18-то копие, размазано вече .
  Наскоро го дадоха по някакъв канал и ми беше любопитно - ми то съвсем невинен филм изглеждаше. А някога беше върхът на еротиката!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 98. 99 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#91] от "niksan1":
  Много елементарно никсън, да беше прочел че същите проблеми имат и прибалтийските страни, а и други, където бкп-дс-сдс и тем подобни не е имало! Това явление е страничен ефект на капитализма и напредъка на технологиите!

 99. 100 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2542 Весело

  До коментар [#97] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Нали! И ти, и Господинов и много други. Какво яко поколение, рожба на соцсекса!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK