Проектът "Musica di camera" ще бъде представен във варненската Художествена галерия днес

Росен Идеалов – кларинет, Светослав Славчев – фагот и Ростислав Йовчев – пиано

© Елит мюзик

Росен Идеалов – кларинет, Светослав Славчев – фагот и Ростислав Йовчев – пианоЕвропейския музикален фестивал Варна'2015 продължава днес в Градската художествена галерия с проекта "Musica da camera".


В него трима изявени български музиканти, владеещи до съвършенство тънкостите на своя инструмент, се събират, изкушени от енергията на ансамбловото изпълнение. Това са Росен Идеалов – кларинет, Светослав Славчев – фагот и Ростислав Йовчев – пиано. Във фокуса на концертната им програма е епохата на европейския романтизъм, в която съчетанието на мекия и лиричен звук на кларинета, дълбокия и плътен звук на фагота и богатите и многообразни регистрови качества на пианото провокира творческата инвенция на редица композитори за създаването на красиви и съдържателни произведения.


"Програмата, която представяме, казва Ростислав Йовчев е съчетание на романтична повествователност, възвишена лирика и емоционално приповдигната патетика. Комбинацията на ранната руска романтика в лицета на Михаил Глинка, мащабната и широка Брамсова драматургична линия и късната, на моменти изпълнена с Вагнерова привкус музика на малко познатия Карл Гопфарт създават една убедителна панорама на европейската музика от 19. век с нейната разностранна стилистика и мелодично богатство."
Карл Гопфарт е немски композитор, който свързва творческата си дейност с класическата атмосфера на Ваймар. Твори хорови произведения, песни и камерна музика, като особено внимание заслужават композициите му с участие на духови инструменти. Публиката на концерта тази вечер ще има възможността на чуе Трио в сол минор - кратко тричастно произведение, изградено на базата на дълга, на моменти многословна мелодична линия и равностойно участие на трите инструмента.


"Патетичното трио" от основоположника на руската композиторска школа Михаил Глинка, оригинално създадено за кларинет, фагот и пиано, е написано през 1832 г. Стилът на музиката е далеч от най-познатите ни страници от творчеството на композитора. Триото е плод на пребиваването му в Италия и контакта с оперната музика.


От последния творчески период на Йоханес Брамс е друго трио, което ще бъде представено тази вечер.


"То носи най-зрелите черти на забележителната стиловата характеристика на своя автор – обяснява Ростислав Йовчев - задушевна мелодика, широко дихание, естествено свързани диалози между трите инструмента. Можем да търсим аналог на тази уникална творба сред други късни произведения на Брамс. В нашия концерт замяната на виолончелото с фагот придава по-различен и интригуващ звуков образ на това репертоарно произведение. Неговото впечатляващо композиционно изграждане представя духовния образ на своя автор, чийто гений поставя поанта на немския музикален романтизъм в края на XIX век."


Началото на концерта е в 19ч., а билети могат да бъдат купени както от касана на варненската Опера, така и в Градската художествена галерия.


Европейският музикален фестивал Варна 2015 се организира от агенция "Елит мюзик" и фондация ЛИК. Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и с помощта на частни дарители.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK