29 години след Чернобил лисиците в района си правят... сандвичи

29 години след Чернобил лисиците в района си правят... сандвичи

© YouTubeВече близо 30 години периметърът около АЕЦ "Чернобил", епицентърът на една от най-тежките ядрени катастрофи в света, е призрачна, обезлюдена зона, която се посещава при специален режим.


Оставена на спокойствие след големия гръм, природата бавно я завзема отново по свои собствени правила. Всяка година там могат да бъдат забелязани все повече вълци, лисици и дори мечки, изчезнали от района преди повече от 100 години.


Но каква била изненадата на екип на радио "Свободна Европа", когато при посещение на мястото във връзка с годишнината преди няколко дни едно от тези животни се оказало не само изключително контактно, но демонстрирало и завидни умения да прави... сандвич.
Във видеоклип, разпространен от Би Би Си, се вижда сравнително слабичка лисица, което без никакво притеснение приема филии хляб и бекон от журналистите. Вместо да ги изяде на място обаче, тя възпитано ги поставя едни върху други и си ги отнася под формата на 5-катов сандвич. Животното няма страх от хора, защото вероятно никога не е виждало, коментира британската телевизия.


От 2007 г. насам съществуват планове за превръщането на зоната около Чернобил в природен резерват, който парадоксално би бил един от най-големите в Европа. Учените все още спорят за ефекта на катастрофата върху живата природа в района, която е обект на няколко интересни документални филма.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK