Авангарден италиански режисьор гостува на "Варненско лято" и "Световен театър в София"

Кадър от "Орхидеи" на Пипо Делбоно

© Организаторите

Кадър от "Орхидеи" на Пипо ДелбоноСпектакъл на известният италиански авангарден театрален режисьор Пипо Делбоно ще бъде сред гостите на международните театрални фестивали в София и Варна, съобщават организаторите им. "Варненско лято" и "Световен театър в София" ще се проведат съответно между 1 и 11 юни и 5 и 15 юни и ще представят редица отличени европейски постановки. Те ще бъдат субтитрирани за българската публика.


Последният спектакъл на Пипо Делбоно "Орхидеи" (2013 г.) ще открие "Световен театър в София" (5 юни, Младежки театър "Николай Бинев", 19 ч.) и международната програма на "Варненско лято" (7 юни, сцена "Филиал" в морския град). Италианецът не просто поставя пиеси, а създава "тотални представления", които съчетават  театър, танц, визуални изкуства, кино, нетеатрални текстове, класическа и рок музика със собствената си трупа, която създава през 80-те.


Кадър от "Орхидеи" на Пипо Делбоно

© Организаторите

Кадър от "Орхидеи" на Пипо Делбоно


Творческият му път е необичаен - след като завършва театрално училище, прекарва значително време в Азия, изучавайки будизма и източните танци, а обратно в Европа търсенията му го срещат със световноизвестната хореографка Пина Бауш, която допълнително повлиява на неговия театрален език. Делбоно е режисирал опери, класически и собствени спектакли, поставял е представения на пристанища, в затвори и на Венецианското биенале, а специален интерес в работата му са съдбите на маргинализираните хора - емигранти, глухонеми, бездомни, хора от психиатрични институции. Някои от артистите в трупата му имат подобно минало.
В София театърът на Делбоно ще представи "Орхидеи", спектакъл, който преплита автобиографични моменти от живота на режисьора със спомени за майка му, киноцитати, фотография и музиката на "Дийп Пърпъл", Майлс Дейвис, Филип Глас, Нино Рота и други. Френското списание danse нарежда представлението сред най-добрите за 2014 г.


Холандският "Жизнено пространство"

© Организаторите

Холандският "Жизнено пространство"


Вдъхновен от нямото кино и по-специално Бъстър Кийтън, е и спектакълът "Жизнено пространство" на холандеца Якоб Албом (9 юни, Основна сцена на Драматичен театър Варна и 11 юни в Сатиричния театър в София, 19.30 ч.). Оригиналната комбинация от театър, пантомима и танц в творчеството на Албом му носят наградите на лондонския "Майм" фестивал и отличието за пантомима на Датската асоциация на театралните и концертни режисьори (VSCD) през 2012 г. "В "Жизнено пространство" той надниква в малка стая, в която живеят двама мъже. Те са изобретателни и решават проблема за липсата на място, като придават на всеки предмет необичайни и многобройни функции. За помощничка си изобретяват механична домакиня, но съвсем скоро откриват, че тя си има собствено мнение. Напрежението се нагнетява, а стаята става все по-малка и по-малка...", гласи представянето на спектакъла. 


Белгийската танцова продукция "Дистанция" е третото представление, което ще гостува в програмата на двата фестивала на 9 юни във варненската галерия "Графит" и на 12 от 19 ч. в Театрална работилница "Сфумато" в София. Спектакълът на компанията на португалския хореограф Луис Марафа е номиниран за хореография в родината си и отново разглежда въпроса за пространството - този път в смисъла на емоционална и физическа дистанция между хората, чрез двама танцьори на сцената.


Чешкият спектакъл "60-те: Златните години"

© Организаторите

Чешкият спектакъл "60-те: Златните години"


Само във Варна, отново по мотиви, свързани с киното, ще гостува продукцията на пражкия "Дивадло на забрадли" ("Театър на балюстрадата") и режисьора Ян Микулашек "60-те: Златните години", която е базирана на дневниците на режисьора и сценарист Павел Юрачек, едно от имената на новата вълна в чешкото кино през шейсетте години. Бележките от дневника му проследяват сблъсъка на един творец с чехословашката политическата реалност през 60-те години. Микулашек е отличен с една от водещите театрални награди в Чехия за най-добър спектакъл за 2013 г. Представлението може да се види на 8 юни от 19 ч. на сцена "Филиал" на Варненския театър.


Само в София на 14 юни от 19 ч. в Младежки театър "Николай Бинев" може да бъде видяно представлението "Юда" на театъра "Мюнхенер камершпиле" (драматург Лот Векеманс, режисьор Йохан Симонс), създадено по открития през 70-те години коптски препис на гностическото Евангелие от Юда. Във връзка с него в "Гьоте институт" на 15 юни ще бъде проведена и кръглата маса "Евангелието на Юда и театралната му версия", за която в София ще гостува проф. Грегор Вурст, публикувал заедно с Родолфе Касер през 2007 г. превода и едно критично издание на смятаното за изгубено евангелие.


"За мишките и хората" с Джеймс Франко и Крис О’Дауд от програмата със сателитни прожекции във Варна

© Организаторите

"За мишките и хората" с Джеймс Франко и Крис О’Дауд от програмата със сателитни прожекции във Варна


В международната програма на "Варненско лято" влизат още две прожекции от популярния проект на Британския съвет National Theater Live. На 4 юни на живо от Ню Йорк ще се излъчи постановката на "Лонгейкър тиътър" по повестта "За мишките и хората" на Джон Стайнбек с участието на известния американски актьор Джеймс Франко ("Златен глобус", номинация за "Оскар") и номинирания за "Тони" Крис О’Дауд, а на 8 юни варненци ще могат да гледат премиерната продукция на Лондонския национален театър по най-новия текст на известния драматург Том Стопард  "Големият въпрос". 


Повече подробности представленията от международната и българската програма на "Варненско лято", часовете и техните локации могат да бъдат намерени на сайта на фестивала, а билети за постановките в София и в морския град могат да бъдат закупени на касите на съответните театри.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK