Любопитни факти за Вселената в Деня на хавлиената кърпа

Панорама на Млечния път, заснета в<a href="https://www.flickr.com/photos/esoastronomy/6923443595/in/photolist-bxNsza-9x2Cmr-anMCcT-f7xEcA-8iM87G-f2Ezoe-8jKXLX-c72uFE-hyzqTM-jbGKv8-fKXCdY-nU5jX9-anVYMh-8S8zAi-anFVRn-diDBSM-c6JdD7-aj87Cw-8mQpt3-nVcr1m-kXke9E-h1KM2A-f3pabn-owWAcr-9vsbCA-cRREGs-c7Edz1-ekw9yc-mGV6g9-frYPnk-hi3K5u-kiUo82-fCHhPa-h1KKVg-8oLx1u-jHFuot-nVNsVH-8RDLRq-dfoA6v-geu2H1-cPbHjw-f8jPP8-aibdpA-dJ1SMi-9joBgy-ck7g4m-os4r76-dJ7jHh-hAZHvK-f8jQ1a" target="_blank"> Европейската южна обсерватория</a>. Снимката е споделена в мрежата Flickr и се разпространява под лиценза <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Commons.</a><br /><br />

© Reuters

Панорама на Млечния път, заснета в Европейската южна обсерватория. Снимката е споделена в мрежата Flickr и се разпространява под лиценза Creative Commons.На 25 май светът чества международния Ден на хавлията - спомен за живота и творчеството на автора на "Пътеводител на галактическия стопаджия" Дъглас Адамс, един от най-популярните писатели фантасти. 


Британецът е роден на 11 март 1952 г. в Кеймбридж и умира от инфаркт през 2001 г. - едва на 49-годишна възраст, в Санта Барбара, щата Калифорния. Първият Ден на хавлиената кърпа е отбелязан две седмици след смъртта му. Почитателите на Адамс днес цял ден носят навсякъде със себе си хавлиена кърпа, показвайки, че са готови за всичко, с което може да ги заплаши Вселената.


Британският вестник "Дейли експрес" отбелязва деня, като публикува няколко любопитни факта за Млечния път:
1. Диаметърът на галактиката Млечен път е най-малко 100 000 светлинни години.


2. Формата на Млечния път наподобява огромна спирала.


3. Пълното завъртане на галактиката около центъра ѝ се осъществява за около 200 млн. години.


4. Според изчисленията броят на звездите в Млечния път варира между 100 млрд. и 400 млрд.


5. Галилео Галилей пръв доказва през 1610 г., че галактиката Млечен път е съставена от множество звезди.


6. Римляните са наричали галактиката "Млечен път", а гърците "Млечен кръг". И двете понятия се отнасят за бледата бяла ивица, която може да се види в нощното небе.


7. Около 1380 г. поетът и писател Джефри Чосър, известен като бащата на английската литература, споменава галактиката Млечен път в своя поема.


8. След около 5 млрд. години Млечният път ще се сблъска с галактиката Андромеда.


9. Шоколадовият десерт "Milky Way" ("Млечен път"), създаден през 1923 г., не е кръстен на галактиката, а на популярен по това време млечен шейк.
 


Защо хавлията не трябва да се подценява (из "Пътеводител на галактическия стопаджия"):


"Хавлията е навярно най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава. На първо място, тя е много ценна в чисто практическо отношение — можеш да се загърнеш с нея, за да се топлиш, докато подскачаш по мразовитите луни на Джаглан Бета; можеш да легнеш върху нея на плажа, покрит с жарък мраморен пясък, и да дишаш опияняващия морски въздух на Сантрагинус V; можеш да подремнеш под нея и под звездите, огряващи с яркочервените си лъчи пустинния свят на Кактафун; би могъл да я опънеш като платно на минисал по ленивите тежки води на реката Мот; намокрена, ще ти послужи и в ръкопашен бой; можеш да си завиеш главата с нея, за да не дишаш отровните изпарения или за да не срещнеш погледа на кръвожадния звяр Бъгблатер от Траал (едно невероятно глупаво животно, което си мисли, че ако ти не го виждаш, и то не може да те види — но макар и тъпо като галош, то е много, много кръвожадно); ако изпаднеш в беда, можеш да я размахаш над главата си в знак, че се нуждаеш от помощ, и, разбира се, можеш да се избършеш с нея, ако все още ти се струва достатъчно чиста."

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DL
  DL
  Рейтинг: 240 Неутрално

  "Животът се пропилява в живеене."

  Дъглас Адамс

 2. 2 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  "След около 5 млрд години Млечният път ще се сблъска с галактиката Андромеда"

  И ще погълне двата си спътника, малкият и големият магеланови облаци!

  Имало едно време ссср...
 3. 3 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#2:"citoplast"]"След около 5 млрд години Млечният път ще се сблъска с галактиката Андромеда" [/quote]
  Аз няма да съм жив, ама се притеснявам за Лили Иванова

 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  До коментар [#2] от "citoplast":

  Не е много сигурно, но ще поживеем, ще видим.

 5. 5 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#4] от "Един препатил":

  Не се знае, пък и вие няма да го знаете, но може точно тогава да се преродите пак някъде в тия две галактики.

  Имало едно време ссср...
 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  До коментар [#5] от "citoplast":

  И ще бъда безкрайно щастлив да се срещнем отново!

 7. 7 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#6] от "Един препатил":

  А дано!

  Имало едно време ссср...
 8. 8 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Шоколадовият десерт "Milky Way" ("Млечен път", създаден през 1923 г...."
  Е па, ако това не е скрита реклама

 9. 9 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Любопитни факти за галактиката, не за Вселената

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 10. 10 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Преди 6000 години шумерите са нарисували точен макет на слънчевата ни система. Преди 4000 години египтияните са предвиждали слънчевите затъмнения. Преди 1000 години майте са наблюдавали и описвали звезди от съседни системи. А, в ''цивилизована'' Европа само преди 400 години Галилей под смъртна заплаха от католическата църква бе принуден да ''признае'' че замята е неподвижна и плоска.

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#10] от "yorddj":

  Е, пътят никога не е само нагоре, криволиченето е част от него. На тема наука в момента, мисля сме на прав път. В последните 20 години научихме наистина много.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darth Plagueis":
  Да, ние научихме много, но тези и много други неща са знаели хората от дълбока древност. В това се състои и парадокса, че последните научни открития и артефакти разкриват ''странната'' ни еволюция. Обитателите на земята от преди 6-7000 години са имали повече знания от съвремения човек. Цивилизацията, вместо да набира познания по силата на опита и на базата на предшествениците си, регресира. Това се забелязва най-отчетливо ако разгледаш подробно египетската история. Първите, основателите на Древен Египет преди 5000 години, когато се обединява Долен и Горен, имат много по развита наука и изкуство. Да не говорим за архитектура, стройтелство и медицина. Следващите династии, губят инерцията и колкото повече летят годините, толкова по първобитно и непродуктивно се случват нещата.

 13. 13 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "yorddj":

  Заплаха е имало но по скоро в случая се касае че Галилео не е могъл да докаже своята хипотеза затова че не Земята е център на Вселената и се върти около Слънцето .Неговите открития в областа на астрономият не са случайни-той е "измисля"
  телескоп с който прави своите наблудения но който фактически взаимиства от холандските мореплаватели после им го продава ,но с него наблудава планетите Млечният път а и открива т.н. Слънчевите "точки" които в последствие се оказват Планети-Юпитер доколто си спомням.Прави и много други комерсялни открития като "Пергел" или сектант или как се казва -инструмент за армията и има сериозна поръчка за този уред и бая пари е направил от този пергел.Като професор по математика в Писа доказва че леда и водата имат еднакво тегло а не както по рано се е смятало че леда е по лек от водата.Но явно най голямото му откритие е това за приливите
  и отливите и влиянието на Луната.Но и това не е могъл да докаже и се е отрекъл както и това за формата на Земята и това около къде се върти.Но явно и съдбата на Джордано Бруно не му е била много безразлична както и съдбата на Мария Целесте.Ако бе доказал че Земята се върти окло Слънцето и каква е формата и неминуемо би изгорял като Бруно-макар да е бил голям прятел с Папа Урабнус 8-ми....но
  е нямал доказателства затова се е и отказал А те даже не са и го заплашвали ..само са му цензурирали "Диалозите" и са го
  помолили за доказателства ...Иначе в Библията се казва и за Слънцето и Галилей а бил съгласен с това библейско твърдение
  Навремето пред членове на Академията (в Рим е първата академия на науките по онова време) винаги е трябвало да се доказва практически всяко твърдение и съвета взима мнение дали е истина или не..така Галилей е доказал примерно за леда и водата (че са седнакво тегло ) така е идоказал за точките на Слънцето че не са от телескопа а от плнаети които летят пред Слънцето и т.н . и т.н. Те ако са искали да го изгорят е можело
  и са имали мног поводи но не са искали..искали са само доказателства а той ги е нямал

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#12] от "yorddj":

  Е, чак пък регрес, стига. Има криволичене, със сигурност има знания, които изчезват с различните цивилизации, но това е нормално.
  Но не е вярно, че хората преди 6-7 000 години са имали повече знания от нас сега. Те са имали модел на слънчевата система, а ние имаме модел на галактиката, че и вселената с данни, теории и изучени явления, за които до преди 100 години не се и подозираше

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 913 Весело

  10. Идеята за асфалтиране на млечния път принадлежи на ББ.

 16. 17 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#13] от "the_fat":
  ''През 1610 Галилей получава почетна длъжност в двора на Козимо Медичи, велик херцог на Тоскана и негов бивш студент. През 1612 пътува до Рим, където се включва в Академия деи Линчеи и наблюдава слънчевите петна. По същото време се засилва противопоставянето на теориите на Николай Коперник, които той подкрепя. През 1614 проповедникът Томазо Качини публично осъжда възгледите на Галилей за движението на Земята, обявявайки ги за опасни и близки до ерес. Галилей отива в Рим, за да се защити срещу тези обвинения, но през 1616 кардинал Роберто Белармино лично му връчва забрана да защитава или преподава коперниканска астрономия, защото тя противоречи на приетото тълкуване на Светото писание.''
  ...Не се знае със сигурност дали този болен старец е бил измъчван наистина. В присъдата му се казва, че е бил подложен на „строг разпит“. Според историка по италианско право Итало Мереу това бил формален израз по онова време за описване на мъченията. Много учени са съгласни с това обяснение.

  Така или иначе, на 22 юни 1633 г. Галилей бил осъден в мрачната зала пред членовете на Инквизицията. Той бил осъден за това, че „поддържа фалшиво учение, което противоречи на Светото Божие Писание и поддържа тезата, че Слънцето ... не се движи от изток на запад и че Земята се върти и не е център на света“.

  Галилей не искал да става мъченик и бил принуден да се отрече от възгледите си. След като прочели присъдата му, старият учен, облечен като разкайващ се грешник, коленичил и заявил тържествено: „Отричам се от казаното, проклинам и презирам изречените погрешни еретически твърдения [учението на Коперник] и всички други погрешни, еретически или сектантски възгледи, противоречащи на Светата Църква.“.. 17. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8979 Неутрално

  Астрономи са открили девет небесни обекта, които вероятно са галактики-джуджета, обикалящи Млечния път

 18. 19 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1794 Весело

  Да не идват вогоните?!

 19. 20 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":
  Имах предвид времевия цикъл между 5000 пр.н.е. и 18 век от н.е.. Не случайно давам пример с Египет, чийто първи династии са светлини години пред последните. Далеч съм от идеята да сравнявам древните хора с съвременника, но съм длъжен да ти припомня, че Антрактида бе открита едва преди около 200 години. Но в морски карти на турският адмирал Пири, тя фигурира с географските си форми, без прилежащите и ледове. Пири е живял и воювал преди около 500 г., и е оставил бележки, че ползува информация за картите си от много древни източници.

 20. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3600 Весело

  Отговорът на всичко до тук е 42.

 21. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#20] от "yorddj":

  С това съм напълно съгласен. Цивилизациите ни до сега повече са се затривали една друга, отколкото да наследяват знанията си. Но текущата като че ли се опитва да обърне и това.
  Плюсчето ти е от мен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 23 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Интересно и смешно беше като описваше, че чичото на Форд Перфект умрял от срам, защото на Бетелгиус 5 срамът бил смъртоносна болест. Звучи много налудничаво и смешно, но всъщност не веднъж се е случвало човек да отнеме живота си от срам. При това не говоря за японската култура от миналото - самураите, а истински едва ли не животински срам от сторени злини на територията на Европа. Знаете за какво говоря.

 23. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  До коментар [#17] от "yorddj":

  Църквата е разбрала много добре че Галилей открехва вратата към нещо много опасно наречено "Научно Познание" и за това започва яростна разправа с него.Иначе на светите отци им е било дълбоко безразлично дали Земята или Слънцето са в центъра на Вселената .

  klimentm
 24. 25 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#24] от "klimentm":

  Всъщност бих те допълнил - хелиоцентричната система е била забранена от Католическата църква едва 12 години след съда над Бруно, а самият той е осъден за съвсем други неща, които, макар и свързани, нямат много общо със съвременните научни познания.

 25. 26 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1681 Весело

  [quote#8:"portocala"]Е па, ако това не е скрита реклама [/quote]

  Дреболия. Червената мантия на Дядо Коледа от Кока-Кола е най-голямата скрита реклама...

 26. 27 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#24] от "klimentm":
  Дълбоко си прав! Тези тук с килимявките и с пагоните на ДС, и онези там с тонзорите винаги са имали един и същ интерес. Да проповядват доктрина, в която не вярват, която да успива населението до толко, че само да им пълни джобовете. Има и свещеници, които вярват искрено, но са твърде малко.

 27. 28 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 4009 Весело

  До коментар [#21] от "hodounski":

  Освен отговорът на Великия въпрос, ме кефи и "Рядко пристигам точно там, накъдето съм се запътил, но пък често стигам там, където трябва."
  Мисля, че преразказвам доста близко до цитата.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 28. 29 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Светът, вселената, всичко е безкрайно, непознато и никога няма да бъде опознато. СВЕТАТА ИНКВИЗИЦИЯ е дала възможност човешкият гений да се концентрира върху създаването на шедьоври в строителството, архитектурата и живописта, ненадминати до ден днешен. Всички харесват Венеция, нали! Хората тогава са се хранили с по- качествени храни от днешните и качеството им на живот е било хиляди пъти по- добро. Човек е създаден да се движи, да твори, да създава, а не по цял ден да търка седалката на стола или да се люлее на него!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK