Шест елементарни действия, с които можеш да постигнеш много

Шест елементарни действия, с които можеш да постигнеш много

© Time Heroes"Дневник" и платформата за доброволчество TimeHeroes.org. продължават да представят добрите каузи, които търсят своите добри хора. Текстовете са написани от екипа на TimeHeroes.


Ни в клин, ни в ръкав сега ще цитираме Е. М. Форстър и окото ни няма да мигне: "Струва ми се истинско светотатство да заявите за каквото и да е "от това нищо не зависи". Човек никога не знае – как да ви обясня – коя наша постъпка, кое нехайство могат неочаквано да се окажат съдбоносни."* В случая ние имаме предвид някои съвсем конкретни, дребни постъпки, които на всичко отгоре абсолютно очаквано ще се окажат съдбоносни, но нека не прескачаме редове.


Нас например животът ни е научил, че колкото по-отговорна длъжност заема един човек, толкова повече той се оказва изпълнител на невъзможни шпагати, йезуитски ходове и маневри по-сложни и от паралелно паркиране. Смисълът някак безпардонно започва да се замъглява и все по-често на този човек му се приисква някой да му каже на него къде, кога и какво точно действие да извърши – нещо мъничко и елементарно, което той да отиде, да го свърши и да си тръгне пак лек като перце.

Шест елементарни действия, с които можеш да постигнеш много

© Time Heroes
Тайната на тези наглед незначителни действия е, че, добре насочени, те могат да произвеждат не по-малко значим ефект. Тайната на тези елементарни действия е, че са неочаквано освобождаващи и удовлетворяващи.


Да вземем за пример следната ситуация: Съществува схема, в която хората събират всевъзможни пластмасови капачки, предават ги на определени за целта пунктове, а организаторите на инициативата ги дават за рециклиране и със събраните по този начин средства купуват и подаряват електроуреди на центрове за деца, лишени от родителска грижа в цялата страна. Ако ти извършиш елементарното действие да извозиш с личния си автомобил няколко чувала капачки в твоя град или село, почти като на магия променяш живота на десетки човеци.

Шест елементарни действия, с които можеш да постигнеш много

© Time Heroes


С друго елементарно действие – като например заедно с деца бежанци и техните родители да се разходиш до няколко културно-исторически забележителности в и около София, да посетиш музеи, галерии, зоопарка, Витоша или "Патиланци" – не само си прекарваш приятно, а правиш най-истинската и човешка интеграция, наречена гостоприемство.


Шест елементарни действия, с които можеш да постигнеш много

© Time Heroes

Ако пък просто издърпаш изпод кревата кашона с архивирани играчки, конструктори, пъзели, кубчета и други попадения в жанра "образователни", които твоите деца вече са надраснали, можеш с едно ходене до пощата да подариш игра и мечти на други малки човечета, които точно от това имат нужда в момента. С тях работи "Младежка инициативна група Крайморие" в центъра им за занимания с деца в неравностойно положение. Точно така, няма нужда да си говорим какво е играта за всяко дете. Адресът за пратката ще намериш тук.


Съществува също така цял клас елементарни действия, които на незапознат наблюдател могат да се сторят направо абсурдни, но тъкмо те са невидимите малки зъбци на безбройните зъбчати колелца, които движат културата и изкуството напред. Могат да бъдат всичко от посрещане на летището на група международни артисти, през посаждане на жива розова градина на пода на галерия (за инсталацията на вече посрещнатите артисти), до убеждаване на всеки срещнат клошар да си продаде количката (за нуждите на съвсем друг артист). Подобни случки и още много могат да ти се случат например на предстоящия One Design Week в Пловдив, ако решиш да го изживееш като доброволец, отвътре, рамо до рамо с екипа, който вече седма година собственоръчно посажда по нашите земи съвременна култура, устойчиви практики и актуални тенденции от близо и далеч.


В този ред на мисли можем да предложим също да посееш повсеместно любовта към книгите, като се включиш за няколко часа в инициативата "Чети с мен" - стотици знайни и незнайни читатели ще излязат да почетат заедно от любимите си произведения по паркове, библиотеки и читалища на 6 юни. Или да станеш посланик на щъркела Густав и неговите пернати приятели - герои в интерактивната пътуваща изложба "СимБиотично", която разказва забележителната история на бургаското Атанасовско езеро и си търси помощници по цялото трасе (в общо девет града). За да стане опазването на природата лична отговорност на все повече от нас.


Списъкът продължава на TimeHeroes.org.


* "И ангелите там не смеят да пристъпят", превод от английски Мариана Коракова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Не са лоши примерите, макар и част от тях да изглеждат малко измислени, но всяко действие (принциа на пеперудата, е нещо реално, въпреки че е тема на разказ с фантастична тематика.
  Иначе всеки от нас, дори една книга да прочете, нещо се променя, да не говорим за малко по-голямо усилие.

 2. 2 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Известно време и аз събирах капачки, но вече не го правя, защото по този начин бутилката губи огромен процент от функциалността си. Съществува пирамида за ефективния/желателния избор за един боклук/рециклируем материал: на върха е избягването - следва намаляване употребата - смяна на предназначението - чак след това рециклиране и - изхвърляне. Та, след като отделиш капачката от бутилката, вариантите се свеждат само до рециклиране и изхвърляне, за които отново трябва да впрегнеш определено количество енергия, за да получиш... нова бутилка... Порочен, енергоемък процес. Кампанията трябва да еволюира, защото в момента не е ефективна.

  I shave with Occam's razor
 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  заедно с деца бежанци и техните родители да се разходиш до няколко културно-исторически забележителности в и около София
  ..............
  Да, а не може ли например с деца на социално слаби семейства, български?
  Или нашти кучетата ги яли, чуждите са къде по-интересни?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сахаров":

  Как точно предлагаш да се преизползва пластмасова бутилка, не разбрах?
  Ще си трупаш в къщи или просто ще ги хвърлиш в кофата за буклук заедно с капачката ?

 5. 5 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Изключително много ме дразнят мобилните оператори, които във всяка фактура ни призовават да спасяваме дървета, отказвайки се от хартиена фактура, но ни призовават с ХАРТИЕНА диплянка, а освен това бълват СТОТИЦИ ХИЛЯДИ рекламни списания на ХАРТИЯ, които никой не чете....не казвам, че в статията е аналогично, само давам пример...

 6. 6 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#4] от "Климент Горанов":

  В интерес на истината, моите бутилки си ги събирам, не вкъщи, а в работилницата ми, където имам достатъчно място. Измислил съм си начин, как да ги вкарам отново в употреба, няма да навлизам в повече подробности, свързано е с термичната маса или топлопроводимостта на водата.
  Иначе, как ще се преизползват бутилките, трябва да е държавна политика и инициатива, защото освен ефективността, важна е и масовостта на процеса. Със събиране на капачки, които са 8-15% от теглото на бутилката, нищо няма да се постигне.

  I shave with Occam's razor
 7. 7 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 453 Любопитно

  [quote#2:"Сахаров"]Кампанията трябва да еволюира, защото в момента не е ефективна.[/quote]

  Аз мисля, че най-добре би било да се вземе примера на Германия - всички пластмасови бутилки да са с депозит, точно както стъклените. Дори депозита на пластмасовите (25 цента) е 2 пъти по-висок от депозита на стъклените. След употреба се връщат в магазина и тогава си получаваш депозита обратно.

  От години в Германия не може да се види изхвърлена бутилка на улицата. Защото това дори и да се случи, ще мине някой клошар, който ще я вдигне и ще я върне за да си прибере 25-те цента. Така се постига 99% рециклиране на пластмасови бутилки. Гениално е от екологична гледна точка.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 8. 8 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#7] от "blurred":

  ... А да не забравяме и кенчетата - и те трябва да са със същия депозит както и пластмасовите бутилки.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 9. 9 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#7] от "blurred":

  Така е, да, и аз съм го давал този пример тук. Няма нужда да преоткриваме топлата вода. Варианти има, воля се иска.

  I shave with Occam's razor
 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 523 Любопитно

  До коментар [#6] от "Сахаров":

  Разкажи ако искаш с две думи за работилницата си, някакво хоби ли практикуваш или просто си техник по душа. Аз имам такова кътче със стругче, шмиргел, бормашинка и др. техники и си правя различни моделчета за внуците или ремонти на битовата техника. Там се чувствам като цар.

 11. 11 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#10] от "man_un":

  Дървени играчки правя от известно време, като на този етап е хоби, но имам и по-сериозни намерения.

  I shave with Occam's razor
 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#11] от "Сахаров":

  Браво, желая ти успех. Като стар дърводелец ти препоръчвам да избереш най-добрата дървесина, това е важно, и актуални моделчета, но предполагам, че това ти е ясно. През 90-те правех камиончета, влакчета и мебели за Барби. Жив и здрав.

 13. 13 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#11:"Сахаров"]Дървени играчки правя от известно време, като на този етап е хоби, но имам и по-сериозни намерения.[/quote]

  Поздравления, много готино хоби!
  И успех с по-сериозните намерения!

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#3] от "СДС":

  може и с наште. само дето се предполага, че наште не са в толкова уязвима позиция като бежанските.

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK