Софийската филхармония ще съди бивш диригент за обвиненията в корупция

Софийска филхармония

© Анелия Николова

Софийска филхармонияРъководството на Софийската филхармония обяви като неверни твърденията на Илия Михайлов, бивш диригент на хоровата капела, за корупционни схеми.


В изявление до медиите изпълняващият длъжността директор на филхармонията Виктор Стоянов заявява, че институцията се управлява законно и прозрачно и ще търси решение на спора по съдебен път.


Михайлов беше предсрочно отстранен от директора - Виктор Стоянов. Пред "Дарик" диригентът обясни, че се източват субсидиите за билетите и всеки месец се правят отчисления към трима души. Сред тях е и зам.-министърът на културата Боил Банов. "Ще се обърна към съда", отговори на обвиненията Банов.
"Разкрих корупционни схеми, които действат и стигат на високо ниво, вследствие на което заплатите не се повишават, бавят се хонорари. С една дума - хората мизерстват, едни хора си въртят една схема. Нещата са на две нива - политическите назначения на Реформаторския блок и "Америка за България" и второто нещо е корупционната схема за източване на държавната субсидия", каза Михайлов.


"Във връзка с атаките срещу Софийска филхармония от страна на Илия Михайлов, бивш диригент на хоровата капела, разпространени през последните дни в медиите, в качеството ми на неин управляващ, бих искал да заявя следното:


За времето, в което изпълнявам длъжност директор (от декември 2014 г.), Софийската филхармония се управлява абсолютно законно, прозрачно и в интерес на институцията", гласи съобщението на Виктор Стоянов.


"Твърденията за "схеми" в управлението и разходването на финансите на организацията са лъжа и нелепи. Г-н Михайлов си позволява да прави твърдения, без да цитира никакви факти, което ги прави откровени клевети.


Тъй като смятам, че злонамерените изявления на г-н Михайлов грубо рушат авторитета на Софийската филхармония и петнят имиджа на колегите музиканти, с този случай от тук нататък ще се занимае съдът."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK