Фондация "Америка за България" се разграничи от скандала в Софийската филхармония

Софийска филхармония

© Анелия Николова

Софийска филхармонияФондация "Америка за България" обяви, че няма общо със спора в Софийска филхармония и по-никакъв начин не се меси в ръководството на институцията.


От фондацията разпространиха позицията си до медиите, в която отхвърлят обвиненията на диригента Илия Михайлов, че Светлана Терзиева, която е един от мениджьрите на филхармонията, е по някакъв начин свързана с организацията.


"Вторият проблем във Филхармонията е назначаването на г-жа Светлина Терзиева. Директор на програма във фондацията "Америка за България" сега заема най-важната длъжност във Филхармонията - мениджър и управление на творческата дейност. Получава се, че една чужда фондация поставя една от директорките си на най-важната позиция на един национален културен институт и така фондацията се намесва пряко в работата на Филхармонията, превземайки я отвътре. Фондация "Америка за България" де факто си има филхармония. Филхармонията е изпаднала в пълна зависимост от американската фондация", заяви пред БНР Михайлов.
"Фондация "Америка за България" се разграничава от спора между ръководството на Софийска филхармония и диригента Илия Михайлов. Уважаваме свободата и правото на всеки да изразява своето мнение, но когато това засяга други организации, тези твърдения трябва да бъдат подкрепени с факти", гласи съобщението.


"Фондация "Америка за България" подкрепя Софийска филхармония от 2012 година, като оттогава е работила успешно с всички ръководства и екипи на националната институция. В същото време Фондацията е подкрепяла инициативите и музикантите на симфоничните оркестри в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен и Разград, защото вярваме, че качественото изкуство трябва да е достъпно за публиката в цялата страна.


Споменаваната в част от публикациите госпожа Светлина Терзиева никога не е била служител на Фондация "Америка за България", а програмен директор в една от многобройните организации, финансирани от нас и ние не можем да определяме последващия й професионален път.


Дейността на Фондация "Америка за България" е прозрачна и цялата информация за всички финансирани от нас над 550 проекта, включително в областта на изкуството и културата, можете да намерите на нашата интернет страница: http://www.americaforbulgaria.org/grants/area/arts/year/all.


Успехът на повечето световни културни институции се дължи на обединените усилия и съвместното финансиране от държавата, общините, фондации, индивидуални и корпоративни дарители. От 2009 година до днес Фондация "Америка за България" е инвестирала в българското изкуство и култура близо 13,5 милиона щатски долара под формата на безвъзмездна финансова помощ. Подкрепата за класическото изкуство в България – музика, опера и балет – заема малка, но съществена част от усилията ни за издигане на признанието за изкуството и културата в България и неговите достойни творци. Тази подкрепа включва:
 

 • Финансиране на средните и висши училища по изкуствата за осъвременяване на материалната им база, закупуване на нови музикални инструменти, осъвременяване на учебната програма, популяризиране на творческата дейност на техните възпитаници: Националната музикална академия; НМУ "Любомир Пипков" – София, НУИ "Панайот Пипков" – Плевен, както и други училища от системата на Министерство на културата като НХГ "Илия Петров" и НГПИ "Свети Лука" – София; ПГПИ - Троян, НГПИ - Трявна, Училище по каменоделство - Кунино
 • Финансиране на фестивали и конкурси за класическа музика: Майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ; Международен конкурс "Млади виртуози" на НМУ "Любомир Пипков" – София; Перкусионна школа в НУИ "Панайот Пипков" – Плевен; Международен конкурс за камерна музика "Пловдив" на Елмира Дърварова ; "Мартенски музикални дни" в Русе; "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив; "Пиано Екстраваганца (Людмил Ангелов)"; Международен балетен конкурс във Варна; "Музиката на Америка" (Кантус Фирмус и Класик ФМ оркестър); "Американски балет за България" (съвместно с Националната опера и балет); Международните конкурси "Панчо Владигеров" в Шумен, "Светослав Обретенов" в Провадия, "Елена Николай" в Панагюрище и други.
 • Представяне на българската публика на най-добрите образци и творци на българското и световно класическо изкуство: Райна Кабаиванска, Соня Йончева, Светлин Русев, Людмил Ангелов, Евгени Божанов, Веско Пантелеев-Ешкенази, Максим Ешкенази, Елмира Дърварова, Красимира Стоянова, Георги Черкин, Марта Петкова, Красимира Петрова, Джошуа Бел, Мидори, Сара Ченг, Глен Диктеров и много други.
 • Неформално образование по класическа музика за деца: Фондация "Америка за България" полага усилия за популяризиране на класическата музика сред децата и младите хора в България. До момента инициативата "Фортисимо в клас" е достигнала до 12 000 деца в 39 училища в 6 града в България, а фамилните концерти на "Фортисимо Фамилия" са посрещнали над 25 000 деца и родители.
Фондация "Америка за България" не организира безплатни концерти, с изключение на концертите на открито в рамките на "Фортисимо Фест" в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Русе в периода 2010 – 2014. За всички посочени по-горе събития, организаторите продават билети на пазарни цени – към тях има традиционно голям интерес от публиката и те се провеждат пред пълни зали.


Признанието на публиката и на творците ни мотивира да продължаваме да работим за популяризирането на класическото изкуство и да подкрепяме работата на Софийска филхармония и другите културни институции, защото сме убедени, че това е от полза за цялото българско общество."

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2959 Любопитно

  Ваййй, к'ва станала тя?

  Филхармония "Америка за България" ли е, Америка за "Филхармония на България" ли е ... да не знай човек!

  Едно е сигурно - все около свирките се върти работАта ...

 2. 2 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Весело

  Алтруисти...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 3. 3 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1518 Весело

  Господарите, похарчиха слугинята си и си измиха ръцете. Нищо, следващият слуга ще бъде задействан. Така се действа! Да си правят сметката продажниците.

  !

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Сега този диригент следва да бъде и осъден от ръководството на филхармонията, за да се спре плещенето едно към гьотере.

  Интересно, какво е мнението на музикантите, защото ако позволят спонсори им да се очернят по най-безогледен и долен начин, в защита на лични интереси били те и на диригента, ги чака глад.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Трябваше поне още 15 параграфа с хвалби за проектите на "Америка за България", поне хорицата да знаят, че са от добрите.

 6. 6 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Ама разбира се, все някакви соросоиди виновни за всичко. Я аз да попитам фонданция "Русия за България" колко пари е дала за българско изкуство...аааа забравих, тая "фондация" дава само за строително и партийно изкуство - на ти поток, на ти аец, на ти нефтопровод, на ти атака, на ти абв, на ти бсп..На ти стотици милиони за развитие на халтурната дейност на петата колона.

 7. 7 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Весело

  Вехт смех:
  Соц времена. Симфоничен оркестър от СССР пътува на Запад. Всички знаят, че последната цигулка в оркестъра е човек на службите и само се прави, че свири.
  Първата цигулка има "Страдивариус", непрекъснато го наглежда, пази го и не дава никой да диша около него.
  Последната цигулка вече към края на концерта се приближава към него и пита:
  - Какво толкова я пазиш тая цигулка, какво и е толкова ценното има още толкова много в оркестъра?
  Първата цигулка го поглежда, чудейки се как да му обясни.
  - Виж сега, това е все едно на теб да ти поверят "Наган"-а на другаря Дзержински, разбираш ли?

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 8. 8 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "Фондация "Америка за България" се разграничи от скандала в Софийската филхармония"

  Мм.. да. Грандовете получени от "една фондация" трябва да се заслужат. А фондацията ще опитва да се разграничи от всичко в което е "инвестирала".

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 9. 9 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Страна на позорящите я скандали. След като мръсотията стигна до образованието и културата, спокойно може да заключим, че стигнахме дъното. Дишайте спокойно, няма повече накъде.

 10. 10 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Фондация "Америка за България" обяви, че няма общо със спорът в Софийска филхармония и по-никакъв начин не се меси в ръководството на институцията."

  И колко двойки имаме на матурата по БЕЛ?

  Иначе браво на всяка фондация, която подкрепя красивата и стойностна музика. Нека да не политизираме поне вечното и непреходното, балсама за душата.

  No Pain No Gain
 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1518 Весело

  До коментар [#10] от "tokkay":

  Това БЕЛ, за права лопата ли говориш? Къде е имало матура по окопаване?
  Я стига.

 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 730 Неутрално

  "Да си правят сметката продажниците. "

  А защо да е продажник. Работила е за програма, финансирана от фондация "Америка за България". Съответно получавала заплата, плащала си е данъци - всичко е открито, разрешено от закона.
  И още един въпрос - какво или кого е продала? И още три въпроса - каква точно сметка трябва да си прави, защо да си яправи и кой ще и поиска тази сметка.
  Ще ви бъда благодарен ако не се ограничите с поставяне на минус, а ми отговорите.

 13. 13 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1518 Весело

  До коментар [#7] от "graoveca":

  +++++++++++++++++++++3

 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1518 Весело

  До коментар [#12] от "grajdanin1":


  Дори не ми е интересно да пиша минуси или плюсове. А за другото сам се сети.

 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#3] от "AzDebil":

  Да добавя - коментар 12 е насочен към и вдъхновен от коментар 3. Още веднъж ви моля да ми отговорите на въпросите.

 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#14] от "AzDebil":

  "А за другото сам се сети. "

  Не мога да се сетя. Ако не отговорите ще трябва да приема, че вашите вдъхновители дори не са ви обяснили какво точно означава това, което сте написали.

 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1518 Весело

  До коментар [#16] от "grajdanin1":

  А вашите вдъхновители са ви избрали поради липсата на въображение.

 18. 18 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Аз лично имам проблем тази фондация да се набърква в определени области като нелегалната емиграция. Но това да подкрепя културата е само от плюс за обществото ни.
  Така, че диригента да вземе да си направи нещо лошо с палката...

 19. 19 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Боже, плювателите, толкова сте тъпи и страхливи, че когато човек нормално поиска поне малко да аргументирате ругатните си оненемявате. И, моля модератора да не ме трие, защото моето изказване е точно толкова по темата колкото ругатните, например в пост 3.

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1129 Весело

  При демокрациата всичко е стока! Здравето, животът, пък какво остава за по-незначителни неща! Всичко се купува и продава! Медии, политики, принципи, партии, политици, какво остава за по-дребни неща!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1518 Весело

  До коментар [#19] от "grajdanin1":

  Какви тежки думи, обиди, клевети и Присъди раздавате, многоуважаеми "гражданино Първи".
  Като Истина от последна инстанция.
  А не можете да се сетите, че моят коментар, който коментирате, е всеизвестната и универсална схема на властта и доминацията. Схема, приложима от всеки. Ако и вие сте на заплата някъде, не се учедвайте как в един момент ще се разграничат от вас и ще използват някой друг, резервиран за момента, за постигане на целите, които вие сте постигали, но вече сте неудобен.

 22. 22 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#20:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]При демокрациата всичко е стока! [/quote]

  Това не е лошо, така се определя справедливата стойност на нещата в общи линии. Иначе се получават изкривявания по лично усмотрение...

  При капитализма човек за човека е вълк, а при социализма обратното.... ... човека за човек е вълк...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 23. 23 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А Русия колко пари беше дала за българската култура?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 24. 24 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#21:"AzDebil"]че моят коментар, който коментирате, е всеизвестната и универсална схема на властта и доминацията. [/quote]

  Ейй, откога чакахме някой форумен гений да ни разясни тез неща....Без теб нямаше да се оправим, философе!

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 25. 25 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1518 Весело

  До коментар [#24] от "stupid_american":

  Благодаря, радвам се, че съм бил полезен. Благодаря и за комплимента "философ", но уви нямам такива претенции.
  Благодаря.
  !

 26. 26 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  [quote#23:"stupid_american"]А Русия колко пари беше дала за българската култура?[/quote] Не знам за българската култура, но българската наука е получила достатъчно много от бившия СССР,а и от Русия,още от основаването на новата българска държавност през 19 век.Ето един пример:Порфирий Иванович Бахметьев (1860—1913) — русский и болгарский физик и биолог-экспериментатор...Член Болгарской АН. Основатель физико-математического общества в Софии (1898 г.).С 1890 г. преподавал в Софийском университете (с 1895 г. — профессор)

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  [quote#23:"stupid_american"]А Русия колко пари беше дала за българската култура?[/quote]
  статията защитава (хи, хи ) позицията на "фондацията" , къде видя русия ? припомни и дефиницията за трол , наскоро публикувана тук . който плаща , поръчва си .....музика

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  Друг пример. България е сред страните съучредителки на Международния институт за ядрени изследвания в Дубна през 1956 и продължава да участва в неговата дейност и досега , заедно с учени от някои други бивши страни от СИВ(Полша, Словакия, Чехия). 105 елемент на Периодичната система на елементите е наречен Дубний(в чест на заслугите на учените от международния институт)Там са синтезирани и 113, 114, 115, 116, 117 и 118 елементи.

 29. 29 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "тулса":

  Ми като не знаеш за българската култура, трай бе, троле...Много е простичко.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  До коментар [#27] от "deribeev":Няма нищо лошо в дейността на фондацията, сред проектите на които виждам и следния, финансиран с 200,000 лв:
  http://www.americaforbulgaria.org/grants/view/h9T9g6Od
  Математическа гимназия „Др. Петър Берон“ – Варна ще изгради център по природни науки, включващ четири съседни помещения – кабинетите по физика, биология, химия и многофункционална зала, както и прилежащите им хранилища и общи пространства. Гимназията ще проведе и обучение за повишаване квалификацията на учителите по природни науки, информационни технологии, информатика и математика. Съвременно оборудваните лаборатории ще предоставят възможност за по-задълбочена научна и изследователска работа на учениците, формирайки у тях ключови професионални компетенции и мотивирайки ги за реализация в областта на природните науки.

 31. 31 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ама лоши тез американци бе! Ще ми спонсорират те софийската филхармония. Русия спонсорира Волен, те...филхармония! Не ги е срам!

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 32. 32 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4825 Весело

  [quote#3:"AzDebil"]Господарите, похарчиха слугинята си и си измиха ръцете. Нищо, следващият слуга ще бъде задействан. Така се действа! Да си правят сметката продажниците. [/quote]

  Точно така, по комунистически ги отрязваш дебил-че. Що ти требе да четеш статията. Те тази фондация били господарите па ние сме им слугите. Ма много добра опорна точка. Само че виж, прочети какво пише по средата на статията:

  Прочети та малко да са ограмотиш, че тази госпожа е била някакъв чиновник в някой от филиалите на фондацията и въз основа на образованието което има отива да работи на този нов пост, а иначе прочети да видиш какво е направила тази фондация в България:
  Фондация "Америка за България" е инвестирала в българското изкуство и култура близо 13,5 милиона щатски долара под формата на безвъзмездна финансова помощ. Подкрепата за класическото изкуство в България – музика, опера и балет – заема малка, но съществена част от усилията ни за издигане на признанието за изкуството и културата в България и неговите достойни творци. Тази подкрепа включва:

  Финансиране на средните и висши училища по изкуствата за осъвременяване на материалната им база, закупуване на нови музикални инструменти, осъвременяване на учебната програма, популяризиране на творческата дейност на техните възпитаници: Националната музикална академия; НМУ "Любомир Пипков" – София, НУИ "Панайот Пипков" – Плевен, както и други училища от системата на Министерство на културата като НХГ "Илия Петров" и НГПИ "Свети Лука" – София; ПГПИ - Троян, НГПИ - Трявна, Училище по каменоделство - Кунино

  Финансиране на фестивали и конкурси за класическа музика: Майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ; Международен конкурс "Млади виртуози" на НМУ "Любомир Пипков" – София; Перкусионна школа в НУИ "Панайот Пипков" – Плевен; Международен конкурс за камерна музика "Пловдив" на Елмира Дърварова ; "Мартенски музикални дни" в Русе; "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив; "Пиано Екстраваганца (Людмил Ангелов)"; Международен балетен конкурс във Варна; "Музиката на Америка" (Кантус Фирмус и Класик ФМ оркестър); "Американски балет за България" (съвместно с Националната опера и балет); Международните конкурси "Панчо Владигеров" в Шумен, "Светослав Обретенов" в Провадия, "Елена Николай" в Панагюрище и други.

  Представяне на българската публика на най-добрите образци и творци на българското и световно класическо изкуство: Райна Кабаиванска, Соня Йончева, Светлин Русев, Людмил Ангелов, Евгени Божанов, Веско Пантелеев-Ешкенази, Максим Ешкенази, Елмира Дърварова, Красимира Стоянова, Георги Черкин, Марта Петкова, Красимира Петрова, Джошуа Бел, Мидори, Сара Ченг, Глен Диктеров и много други.

  Неформално образование по класическа музика за деца: Фондация "Америка за България" полага усилия за популяризиране на класическата музика сред децата и младите хора в България. До момента инициативата "Фортисимо в клас" е достигнала до 12 000 деца в 39 училища в 6 града в България, а фамилните концерти на "Фортисимо Фамилия" са посрещнали над 25 000 деца и родители.

  Фондация "Америка за България" не организира безплатни концерти, с изключение на концертите на открито в рамките на "Фортисимо Фест" в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Русе в периода 2010 – 2014. За всички посочени по-горе събития, организаторите продават билети на пазарни цени – към тях има традиционно голям интерес от публиката и те се провеждат пред пълни зали.,,

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  До коментар [#29] от "stupid_american":
  Този път ще ти сложа един минус...Не само поради поредната проява на арогантност и фамилиарност,но и понеже за тебе науката е явно тера инкогнита и няма никакво отношение към темата за финансиране на проекти.Както можеш да видиш в предишния ми постинг, Фондацията "Америка за България" е финансирала и проекти в областта на образованието по точните науки...Подозирам , че твоят грант няма нищо общо нито с културата, нито с науката.

 34. 34 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#33] от "тулса":

  Ма те и за науката толкоз са напраили, просто не говорим за това.


  [quote#33:"тулса"]Подозирам , че твоят грант няма нищо общо нито с културата, нито с науката.[/quote]
  Ти сериозно ли мислиш, че някой ми плаща да пиша тука?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 35. 35 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4825 Любопитно

  [quote#30:"тулса"]До коментар [#27] от "deribeev":Няма нищо лошо в дейността на фондацията, сред проектите на които виждам и следния, финансиран с 200,000 лв: [/quote]

  Ти ся пък разваляш опорната точка на другарът Дерибеев, как ни тай срам. Ни виждаш ли как, с какъв плам другарът дерибеев ни обяснява как тази фондация използвала хората като слуги.
  То и аз прочетох в текста, че тази фондация от 2009 година до сега е инвестирала безвъзмездно в България само някакви си 13 млн долара

 36. 36 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Весело

  [quote#34:"stupid_american"]Ти сериозно ли мислиш, че някой ми плаща да пиша тука?[/quote]Като се позамисля, май си прав.Съдейки по твоите познания и нивото на полемиката, никой сериозен човек няма да харчи пари за твоето участие тук..
  Ти си един .."опълченец".Нескопосан, но с благородни намерения,
  заслужаващи моите адмирации.

 37. 37 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#33] от "тулса":

  И още нещо - няма по невъзвратима инвестиция от тази в изкуство, ей затва е различно изкуството, ст. т. Тулса Щото колкото и да ви се иска, точно за класическата музика няма как да измислите някоя мръсотия по повод на фондацията.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3467 Весело

  МОЧА имени Ленина

  Наивно...

  Ако си попържал клетва да служиш верно на Партията,
  нема сила способна да те отклони.

  За "Америка за",
  Въобще за Америка

  Нeма место в
  Петте ни Материка

  До коментар [#5] от "blaf":

  Трябваше поне още 15 параграфа с хвалби за проектите на "Америка за България", поне хорицата да знаят, че са от добрите.

 40. 40 Профил на idenev
  idenev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#34] от "stupid_american":

  Аз няма да се учудя да ти плащат, виждал съм те крайни глупости да пишеш в защита на империята на злото.

  Зареждай в Лукойл, спри империалиста
 41. 41 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4825 Весело

  ,,...От 2009 година до днес Фондация "Америка за България" е инвестирала в българското изкуство и култура близо 13,5 милиона щатски долара под формата на безвъзмездна финансова помощ. Подкрепата за класическото изкуство в България – музика, опера и балет – заема малка, но съществена част от усилията ни за издигане на признанието за изкуството и културата в България и неговите достойни творци. Тази подкрепа включва:...,,

  Как ни гий срам тез американси от таз фондация, да ни подарат ени никакви си 13 милиона долара. И то за какво, за няква си култура, ни моат да ги дадат за борба с корупцията,там там муи майката, наиш ли колко бърже ша са усвоят, те зели да ги дават за цигулари, тъпанжии, гъдулари и други свиркари, ма няат срама, хем богати хем без срама

 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Весело

  [quote#35:"сидер"]инвестирала безвъзмездно в България само някакви си 13 млн долара [/quote] Инвестирала безвъзмездно..звучи малко противоречиво. От ЕС получаваме доста по съществено финансиране,ако съдя по публикациите в медиите.
  На времето имаше в София един Дом на българо съветската дружба.Там се провеждаха ред културни мероприятия(концерти,нови филми, изложби..).Помня, че като ученик и аз се проявих на сцената, тропвайки ръченица
  един път с няколко мои съученици от езиковата гимназия.

 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  [quote#35:"сидер"]Ни виждаш ли как, с какъв плам другарът дерибеев ни обяснява как тази фондация използвала хората като слуги.[/quote]
  статията защитава (хи, хи ) позицията на "фондацията" , къде видя русия ?"
  та да видиш какво съм писал

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  [quote#38:"idenev"]Те са тези, които искат да направят обществото ни "мултикултурно", "толерантно"[/quote]
  Списъкът на финансираните културни прояви не включва пряко подобни дейности.Сега гледам обаче едно перо,което буди ...двойствени чувства в мен.:Фондация „Америка за България“ ще осигури стипендии на най-добрите български студенти, които ще бъдат приети в Американския университет в Благоевград през следващите две години. Над 150 талантливи български студенти ще могат да се възползват от стипендиантската програма. Това четвърто издание на програмата ще предостави пълни стипендии, покриващи цялата такса за обучение, на 20 студенти, както и частични стипендии (между 30% и 60%) на над 130 младежи. Студентите ще получават стипендии в продължение на четири години, в случай че отговарят на определени изисквания. С тази програма, общият брой стипендианти на Фондация „Америка за България“ в Американския университет ще надхвърли 500.

 45. 45 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4825 Неутрално

  [quote#38:"idenev"]Никой няма да инвестира в нещо, от което после няма да извлече полза, американски influence в България - йок!

  Да ве напълно верно е по лелински. Те хамерикансите се полза търсат от тези фондации, ни са кат нашти камунисти, без файда да фърлат на вятъра парите

 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Весело

  [quote#40:"idenev"]виждал съм те крайни глупости да пишеш[/quote]Е...понякога и най-мъдрият си е малко прост,казал бе един класик..

 47. 47 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4825 Любопитно

  [quote#44:"тулса"]Сега гледам обаче едно перо,което буди ...двойствени чувства в мен.:Фондация „Америка за България“ ще осигури стипендии на най-добрите български студенти, които ще бъдат приети в Американския университет в Благоевград през следващите две години.[/quote]

  Това си е типична Американска черта. Няма значениеот каква народност е тинейджера, щом е надарен, някоя фондация поема грижата за него и поема всичките му разходи по време на учението му, това е в Америка, защо да не става и в България. Фондация филантроп дава стипендии на добри студенти да продължат обучението си, какво лошо има в това

 48. 48 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Тая фондация, като един октопод, управлява всичко около нас, задава тон на говорене и крещене, издава вестници, включително този, пише в нета, боядисва наляво - надясно, издържа всички "независими експерти и анализатори" и т.н.

 49. 49 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  [quote#6:"Софиянец"]тая "фондация" дава само за строително и партийно изкуство [/quote]Хайде да не си говорим глупости.Ето една предстояща проява , организирана от Руския културно информационен център-Безплатен концерт за руска духовна музика:
  http://rkic-bg.com/images/hor.jpg
  п.п.Много от финансираните културни прояви от американската
  фондация също са за запознаване и популяризиране на американската култура(музика, изобразително изкуство и т.н.)

 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  [quote#47:"сидер"] Фондация филантроп дава стипендии на добри студенти да продължат обучението си, какво лошо има в това [/quote]..Лошото е, че повечето от тези надарени студенти ще заминат после за щатите и ще си останат там.Подобно ...изтичане на сиво вещество се наблюдава не само по отношение на България.

 51. 51 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4825 Весело

  А Русия колко пари беше дала за българската култура?- цитат на коментар #23 от “stupid_american”

  статията защитава (хи, хи ) позицията на "фондацията" , къде видя русия ? припомни и дефиницията за трол , наскоро публикувана тук . който плаща , поръчва си .....музика
  ....................................................................................
  [quote#43:"deribeev"]Ни виждаш ли как, с какъв плам другарът дерибеев ни обяснява как тази фондация използвала хората като слуги.- цитат на коментар #35 от “сидер”

  статията защитава (хи, хи ) позицията на "фондацията" , къде видя русия ?"
  та да видиш какво съм писал [/quote]

  Дерибейче, ти направо искърти мифката ве

  Колеги вижте едно сравнение относнсо какво и как пише ДЕРИБЕЕВ и си правете сметката какъв е той. Дори и модераторите да ме баннат пак го пускам


 52. 52 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4825 Любопитно

  [quote#50:"тулса"]..Лошото е, че повечето от тези надарени студенти ще заминат после за щатите и ще си останат там.[/quote]

  Все някой ще остане и тука. И това е в полза на България. Един на сто да остане, все пак е нещо. При презумпцията, да я няма тази фондация за да даде тези стипендии, та тези деца да не могат да продължат образованието си

 53. 53 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Очевидно проблемът се търси не там където е.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 54. 54 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4825 Весело

  [quote#43:"deribeev"]Ни виждаш ли как, с какъв плам другарът дерибеев ни обяснява как тази фондация използвала хората като слуги.- цитат на коментар #35 от “сидер”

  статията защитава (хи, хи ) позицията на "фондацията" , къде видя русия ?"
  та да видиш какво съм писал [/quote

  Алоу, преписвача. Това си го прекопирал от #27#
  Там ето какмо пишеш:
  ,,статията защитава (хи, хи ) позицията на "фондацията" , къде видя русия ? припомни и дефиницията за трол , наскоро публикувана тук . който плаща , поръчва си .....музика ,,
  Само че се отнася за друг, така че май си на литърче май
  Няма какво да ми се извиняваш, аз от трол извинение не приемам 55. 55 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А защо набутаха във Филхармонията двете еврейчета за диригенти, че и брат' чеди, че и неучили никога диригентство?

 56. 56 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#50] от "тулса":

  [quote#50:"тулса"]Лошото е, че повечето от тези надарени студенти ще заминат после за щатите и ще си останат там.[/quote]

  Много знаеш ти бе, Тулса. А пак нищо не знаеш. Името "Телерик" говори ли ти нещо? Абсолютно идиотско е, повтарям - идиотско е - да си мислиш, че Америка за България финансира студенти с цел те после да отиват в Щатите. Половината поне БГ студенти от Аериканския остават в България. Неслучайно ти споменах Телерик, има и други. Остават, щото заемат обикновено хубави позиции из България, на много пари. Имат и много примери на успели в БГ студенти. И една много важна подробност, която ти, стари мъдрецо, хич не отчете. Ти какво мислиш - че същите тези деца не ги приемат директно и в Америка ли бе? Напротив - Америка за БЪлгария им дава възможност да останат тук, многознайни ми Тулса. Абе преди да почнеш да разсъждаваш на глас, мисли бе, Тулса.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 57. 57 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#3] от "AzDebil":
  "Да си правят сметката продажниците. "

  До коментар [#21] от "AzDebil":
  "А не можете да се сетите, че моят коментар, който коментирате, е всеизвестната и универсална схема на властта и доминацията. Схема, приложима от всеки."

  От вашите думи излиза, че всеки, който работи, т.е. продава труда си е продажник. Да кажем аз съм съгласен, ама какво ще стане с пролетариата и учението на Маркс и Ленин.

 58. 58 Профил на juzeppe
  juzeppe
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#48] от "polux":

  полукс, ти говориш за "Америка за за България", не те за теб

 59. 59 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#49] от "тулса":


  [quote#49:"тулса"]Хайде да не си говорим глупости.Ето една предстояща проява , организирана от Руския културно информационен център-Безплатен концерт за руска духовна музика: [/quote]

  А ха ха ха. Това ли само намери бре, старши? Това ли ти е примера за това как Русия помагала на българската култура? Ами че то даже не пише дали са български или руски тия хорове бе.

  Ама добре, добре че даде тоя пример. Смятай значи какво търсене е паднало и накрая...тръц! само някаква жалка вечеринка на руското изкуство, и написана на руски, на всичкото отгоре...Горе-долу и на теб вече ти е ясно положението, нали?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 60. 60 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#58] от "juzeppe":

  А совите не са това, което са, нали?!?

  И хапчетата се пият редовно.... освен ако не пропуснем...

 61. 61 Профил на boflute1
  boflute1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#42] от "тулса":

  Гледах в София балет, който не съм и мечтала да видя на живо и за тези цени ( Шехерезада, Форсайт, Ню Йорк Сити балет).

  Като не сте мръднал от ръченицата, дето сте я тропал ( докато се проявявате), как да Ви се обясни за какво иде реч?!

  Жалка история.

 62. 62 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Весело

  До коментар [#61] от "boflute1":
  Аз не знам дали не съм мръднал от ръченицата,ама подобни лични нападки не бяха необходими за да ни осведомите за една от културните прояви ,финансирани от Фондацията.

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Весело

  [quote#59:"stupid_american"]Смятай значи какво търсене е паднало и накрая...тръц! [/quote]Това, че не знаеш за големия принос на България през ранното средновековие за развитието на ърковното пеене и руската духовна музика е едно на ръка.Сигурно не си и чувал за разни незначителни композитори , като Чайковски , Балакирев , Римски Корсаков и Рахманинов, които са се вдъхновявали в своето творчество от тази тръц тръц музика, а и имат и определени творби в тази област (като Литургията на Св Йоан Златоуст на Чайковски например.. )
  Затова пък няма начин да не си бил на Дикси джаз феста.

 64. 64 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#63] от "тулса":

  [quote#63:"тулса"]Това, че не знаеш за големия принос на България през ранното средновековие за развитието на ърковното пеене и руската духовна музика е едно на ръка.[/quote]

  А това какво общо има с това какво днес Русия дава за културата в България? А да - нищо.

  Не можеш да стоиш в темата, ст.т. Тулса - отличителна черта на всеки комуняга. Просто защото темата никога не ви утърва.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 65. 65 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#37:"stupid_american"]няма по невъзвратима инвестиция от тази в изкуство[/quote]

  Извинявай, но явно разбираш и от изкуство точно толкова, колкото от наука.
  Няма по-гарантирана инвестиция, за промяна на съзнанието в желаната посока, от изкуството.

  https://goo.gl/8NG90J
 66. 66 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#65] от "Valeria":


  [quote#65:"Valeria"]Няма по-гарантирана инвестиция, за промяна на съзнанието в желаната посока, от изкуството. [/quote]

  Ами да, така е. Когато Америка за България финансира Софийската филхармония, съзнанието на хората се променя да си мислят, че Америка за България финансира Софийската филхармония! Това е много опасно промиване на мозъци, така е!

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 67. 67 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#66] от "stupid_american":

  Изобщо не визирах АзБ, а принципната ти забележка за изкуството като инвестиция. Не е измислено по-могъщо средство за въздействие на ниво подсъзнание, а вероятно си чувал за невролингвистично програмиране и сублиминални послания, щом споменаваш Телерик

  Ако пък не, питай кака Мадона как си направи милионите...

  https://goo.gl/8NG90J
 68. 68 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  [quote#64:"stupid_american"] А това какво общо има с това какво днес Русия дава за културата в България? А да - нищо. [/quote]Ако ще разглеждаме финансовия аспект,нека да отбележа,че свободен вход за посоченото от мен мероприятие не означава,че някой не е платил пътя ,престоя и хонорара на руските артисти. От друга страна: "Фондация "Америка за България" не организира безплатни концерти..За всички посочени по-горе събития, организаторите продават билети на пазарни цени" .Освен това Руския културно информационен център организира безплатни кръжоци за обучение на деца за балет например или по рисуване.
  п.п. И продъжавай с разпасаните си обръщения.Да не излезе, че си бил стипендиант на Американския университет в крайна сметка.

 69. 69 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#68] от "тулса":


  [quote#68:"тулса"]престоя и хонорара на руските артисти[/quote]

  А ха ха - всяка мурзилка рано или късно прави изявление, което директно опровергава предишно нейно твърдение. Значи, подпомагали българската култура чрез....финансиране на руски хорове.

  Тавариш Тулса, хайде поспри се вече, че сигурно и за собствените си стандарти се оплете в мазната русофилска слуз, която ежедневно изливаш тук.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 70. 70 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#67] от "Valeria":

  [quote#67:"Valeria"]Изобщо не визирах АзБ, а принципната ти забележка за изкуството като инвестиция. Не е измислено по-могъщо средство за въздействие на ниво подсъзнание[/quote]

  Ама тук говорим за ниво "съзнание", тавариша. Айде, ако обичаш, си спести високопарно звучащите безмислици. Ганьо точно с финансиране на симфонии ще му грабнеш сърцето - туй го знаем всички.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  До коментар [#69] от "stupid_american":
  Относно "мазната слуз",заслужаваш определено внимание на хората,чиято работа е да следят за нормалния ход на дискусията.
  Преди да се оттегля от безсмисления разговор с един човек,чията култура определено ни впечатли и днес с ред обидни и пренебрежители квалификации,ще отбележа за протокола ,че ти намеси Русия в темата за...приноса на Фондацията и за възникналия скандал.

 72. 72 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#71] от "тулса":


  [quote#71:"тулса"] с ред обидни и пренебрежители квалификации[/quote]

  като тия ли:

  [quote#63:"тулса"]Сигурно не си и чувал за разни незначителни композитори , като Чайковски , Балакирев , Римски Корсаков и Рахманинов[/quote]

  [quote#36:"тулса"]Ти си един .."опълченец".Нескопосан, но с благородни намерения[/quote]

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 73. 73 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Чувал ли си за тези композитори американер? А за Стравински, Прокофьев, Шостакович? Или си слушал само Копланд?
  До коментар [#72] от "stupid_american":

 74. 74 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Филхармонията е изпаднала в пълна зависимост от американската фондация", заяви пред БНР Михайлов.
  +++

  михайлов е комунист. много обича да идие кашкавал, но не мож да го докопа. магазинът на слепите е затворен. след акта всички животни са тъжни (калигула). затуй михайлов тъжен. интригант и клюкар. смърт на хамерика! venceremos!

 75. 75 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 233 Неутрално

  а сега малко по-сериозно. тоз вид отношения се регулират с понятието "конфликт на интереси". ако е имало такъв конфликт, михайлов е трябвало да предприеме необходимите административни мерки и, в случай на финансови нарушения, да уведоми прокуратурата. изглежда той е предпочел да извие кресчендо, което напомня традиционните позитановски чалги.

 76. 76 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2939 Весело

  Защо фондацията "Амерка за България" постепенно се превръща в неприлична дума? Защото се обясняват като ученички и отричат собствената си дейност, с което създават впечатление, че прикриват нещо нечисто. При това огромно спонсорство във всевъзможни сфери, какво лошо има "А за Б" да си има и филхармония? После да вземат и хора на "кукузелите", а може и протестърките от БНР. Всички доволни.

 77. 77 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2939 Неутрално
 78. 78 Профил на juzeppe
  juzeppe
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#60] от "polux":

  Цитат от американовски сериал ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK