"Време разделно" е българският филм на столетието според зрителите на БНТ

"Време разделно" е българският филм на столетието според зрителите на БНТ

© Национален филмов центърИсторическият "Време разделно" на Людмил Стайков стана номер 1 в зрителската класация на БНТ "Лачените обувки на българското кино", която подреди 100-те най-любими български филми на зрителите по случай 100-годишнината на кинематографията у нас. Финалът беше излъчен снощи с гласуване на живо, а първи подгласници станаха "Козият рог" на Методи Андонов и "Оркестър без име" на Людмил Кирков.


След подредбата на първите 90 филма, определена през март остана класирането на челната десетка, което зрителите направиха чрез онлайн анкета на сайта на БНТ до 6 юни и с текстови съобщения по време на предаването. След отсяването на първите седем имаше ново гласуване за топ 3. 


Това са повече от филми - това са три мита, които са се загнездили в българското съзнание, коментира в студиото режисьорът Явор Гърдев, който беше сред 20-имата застъпници за филмите и защитаваше "Козият рог". Сред другите гости бяха Ирмена Чичикова (за "Осъдени души"), Явор Бахаров (за "Всичко е любов"), Драго Симеонов (за "Опасен чар"), Радослав Парушев "(за "Господин за един ден"), Мартичка Божилова (за "Лачените обувки на незнайния войн"), Боряна Пунчева за "Крадецът на праскови", актрисата София Кузева за "Вчера" и други. 
А ето и как зрителите класираха цялата челна десетка в обратен ред:


10. "Лачените обувки на незнайния войн" (1979 г.), реж. Рангел Вълчанов
9. "Господин за един ден" (1983 г.), реж. Николай Волев
8. "Всичко е любов" (1979 г.), реж. Борислав Шаралиев
7. "Крадецът на праскови" (1964 г.), реж. Въло Радев
6. "Опасен чар" (1984 г.), реж. Иван Андонов
5. "Осъдени души" (1975 г.), реж. Въло Радев
4. "Вчера" (1988 г.), реж. Иван Андонов
3."Оркестър без име" (1982 г.), реж. Людмил Кирков
2. "Козият рог" (1972 г.), реж. Методи Андонов
1. "Време разделно" (1987 г.), Людмил Стайков


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK