Видео: Далай лама се качи два пъти на сцената на "Гластънбъри"

Далай Лама на "Пирамид стейдж" по време на концерта на Пати Смит

© Dylan Martinez, Reuters

Далай Лама на "Пирамид стейдж" по време на концерта на Пати СмитБез стейдждайвинг, но пред стотици щастливи фестивални гости и против волята на Китай тибетският духовен лидер далай лама се качи два пъти на сцената на музикалния фестивал "Гластънбъри" през уикенда. Той призова за любов, толерантност и прошка за разрешаването на конфликтитe в Близкия изток, пише "Ройтерс".


"Много от проблемите ни са създадени от самите нас. И в този момент в Сирия, Ирак и Нигерия се създава насилие", каза монахът в близо едночасовата си реч, цитиран от Би Би Си. "Човеци да убиват други човеци по религиозни причини - това е немислимо. Носете в себе си посланието на любовта, толерантността и прошката."


Думите му, разбира се, бяха добре приети от хипарски настроената тълпа на фестивала, но не и от Китай. В петък азиатската държава отправи официално съобщение към организаторите на "Гластънбъри", в което заяви, че с поканата към далай лама "дават платформа на антикитайски действия".
Живещият в изгнание тибетец обаче подмина темата в речта си. Вместо това призова човечеството да помисли за "образованието - от детската градина до университета, под някаква форма да учи на добро сърце. Съзнание за грижа за другия".


В неделният ден той взе участие и в дебат за климатичните промени, а по-късно се присъедини към Пати Смит на една от главните сцени на фестивала, където духна торта със свещички. Под нейно ръководство тълпата изпя Happy Birthday за предстоящия му 80-и юбилей.


От своя страна далай лама обяви, че е фен на групата й. "Въпреки че косите ви са бели, сте млади по дух. Аз, вече почти на 80 г., трябва да взема пример от вас." Рожденият му ден е на 6 юли.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK