Класически български филмови плакати намериха място в IMDB

Плакатът на "Опасен чар" с автор Румен Цанов

Плакатът на "Опасен чар" с автор Румен Цанов



140 български филма в най-голямата онлайн енциклопедия за кино The Internet Movie Database (imdb.com) бяха илюстрирани с оригиналните им плакати. Дигитализирането им е по инициатива на режисьора Георги Дюлгеров, който вече две десетилетия и по собствено желание попълва информация за българско кино в международния сайт.


Плакатите на класически ленти като "Опасен чар", "Любимец 13", "Оркестър без име" и други са дело на известни български художници и са ценни образци в своя жанр. За разлика от публикуването на английски синопсиси към филмите за прикачването на визуален материал в IMDB се заплаща такса. Затова начинанието е подпомогнато от Столичната община и продуцентската къща "Скрийнинг имоушънс". Най-трудната част обаче е била намирането и събирането им, научи "Дневник" от режисьора.


Днес в сайта на IMDb има информация за около 2 000 български филма от всички жанрове – игрални, анимационни, документални, научнопопулярни. Общо енциклопедията съдържа информация за над 3.3 млн. заглавия и 6.5 млн. личности, като се ползва и от професионалисти, и от зрители. Над 60 млн. потребители имат регистрация в сайта.


Скрийншот от сайта на IMDB. Авторите на плакатите също са упоменати.

Скрийншот от сайта на IMDB. Авторите на плакатите също са упоменати.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK