Видео: Български късометражни филми получиха награди от нов фестивал във Варна

Видео: Български късометражни филми получиха награди от нов фестивал във Варна

© СдружениеПриключи първото издание на международния фестивал за късометражно кино "Карантината" във Варна.


Наградата "За реабилитация на задния план в киното" отиде при испанския режисьор Хосе Медина и неговия филм "Мъжът от задния план". Филмът от Холандия "Несъществуващо място" спечели отличието "За успешен опит за преодоляване на гравитацията".


С посмъртна награда беше удостоена англичанката Сам Брукс – момичето, което след поставена фатална диагноза решава да посвети последните два месеца от живота си на създаването на документален филм за своите мисли, желания и страхове преди смъртта. Наградата ще бъде изпратена на брат й, помогнал в заснемането на творбата "Сам".
Видео: Български късометражни филми получиха награди от нов фестивал във Варна

© Сдружение


Отличието "За целенасочени усилия в търсенето на чудотворното в киното" бе за късометражния игрален филм от САЩ "В търсене на чудотворното".


Лентата от Франция "Шу Джи в кадър" получи наградата "За оригинално обяснение в любов към киното", а творбата от Испания "Кубизъм на живо", която е с продължителност под две минути, беше отличена с приза "За най-простото и ясно обяснение на кубизма".


Наградата "За неосюрреалистични тенденции в киното" е за филма "Конската глава" (Испания).


Режисьорът на филма от Исландия "Хора. Места. Движения" – датчанинът Троелс Примдал, който беше един от гостите на фестивала, получи наградата на организаторите "За изграждане на универсален и същевременно уникален образ на новите филмови герои".


Част от авторите на филми, участвали във фестивала

© Сдружение

Част от авторите на филми, участвали във фестивала


С отличия си тръгнаха и авторите на трите български филма, които бяха представени на "Карантината". Лентата на Христо Петков, Елена Георгиева и оператора Калин Илиев "1, 2, 3... докато ме откриеш" получи наградата "За деликатност на визуалните внушения". Документалният "Никола Михов" донесе на своите създатели Мариян Стефанов и Розалия Димитрова отличието "За успешно отстояване на лична позиция".


Слав Димитров, дипломантът на Съндърландския университет във Великобритания, също си тръгна с награда за "Търсенето".


Още един гост на фестивала "Карантината" получи наградата си лично – това е режисьорът от Великобритания Кен Петри, който разказа една много интересна, непозната и трогателна история от детството на легендарния Елвис Пресли с творбата си "Подаръкът".


Призът е "За потенциалната възможност за промяна на нечий живот".


Видео: Български късометражни филми получиха награди от нов фестивал във Варна

© Сдружение


Организаторите връчиха специална награда и на Рибарско селище "Карантината" за топлото посрещане и за търпеливото отношение към неканени гости от съвременното изкуство.


Тази година организационният екип от арт сдружение "Дедал" реши призовете да нямат паричен еквивалент. Всяка една от отличените творби получи плакет и почетен диплом с персонално послание към авторите.


В първото издание на международния фестивал за късометражно кино "Карантината" участваха 68 филма от 30 държави. Фестивалът се осъществи с финансовата подкрепа на Програма "Младежта в действие" на Европейския съюз, Фондация "Работилница за граждански инициативи" и "Обществен дарителски фонд за Варна", организатори на "Дарителски кръг за Варна" и Фондация "Америка за България".


Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK