Фотогалерия: Момчето, което стана четиринадесетият далай лама

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4712 Любопитно

  До коментар [#1] от "12345":

  А ти нямаш ли собствено мнение ?!

  klimentm
 3. 4 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Аман от нескопосни преводни статии/репортажи/каквото е това тук. А и пълно с всякакъв тип грешки. Егати и неграмотните „журналисти“. Но то вече и една свирка е достатъчна, за да станеш „журналя“. Как да е, да отдадем почит на далай лама и на борбите на тибетци за свобода. Ненаситните комунисти надали скоро ще пуснат Тибет току-така...

 4. 5 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Респект, голям респект към Далай Лама!

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 5. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Тибетската духовност и литература са едно богатство за цялото човечество, което все още недостатъчно познаваме и ценим. Кога Тибет ще има истинска автономия е трудно да се прогнозира, но то не е нещо невъзможно - нали подобна схема вече действа в Хонконг. Моментът, когато това се случи, ще е знаменателен - ще покаже, че човечеството реално цени подобно духовно богатство.

 6. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Историята на китайското нахлуване и окупация на Тибет е доста смъртафърцана в горния текст. А става дума за брутално комунистическо завоюване на една независима държава - държава на духа, в която се настанява насилието, бруталността и омразата. Далай лама през 1950 тръгва в емиграция, но се връща, за да пази народа си и се опитва да направи компромис, но китайците са нетърпими и тибетците вдигат въстания от 1956 до 1959, когато Далай лама е принуден да напусне страната си.

 7. 8 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":

  Нема се пуашиш, китайското посолство следи каксе движи китайската биржа. Щот те са дрогаре, ама не какви да е, а дрогаре капиталисти. Та в тоз смысл далайламята им е най-малкият проблем, понимаеш.

 8. 9 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Доста младолик изглежда за 80 годишен

 9. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Да е жив и здрав,много обичам и уважавам Далай Лама!

  Tony
 10. 11 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 535 Неутрално

  въстание се пише, не възстание

 11. 12 Профил на авгежзи
  авгежзи
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Добре е, че макар със закъснение, отразихте осемдесетгодишнината на Четиринадесетия Далай лама, "Дневник".
  Но си мисля, че след като в текстовете към снимките немалко пъти споменавате официалното виждане на Китай, какви територии са били под китайски политически контрол през тридесетте години на дваесети век и така нататък, щеше да е добре да се обърнете и към тибетската история. Защото така написано е все едно да говорите за завладяната от Източната римска империя България през 11 в., но само от гледна точка на владетелите.
  Тибет е държава с вековна независима история, със собствена писменост, с безспорно място в световната култура...

 12. 13 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Шаренийка...

 13. 14 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Пък ние в България си имаме патриарх!
  Но за него няма такива статии и снимки.

 14. 15 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Далай лама е много ерудиран и мъдър човек. Пожелавам дълъг живот и осъществяване на мечтите му.
  /ако някой помни филма "Седем години в Тибет" - там показват живота на Далай лама като момче/

 15. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3994 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":

  Не знам каква история си учил, но фактите са, че Тибет не е била независима държава в периода 1912-1950 г. През 1912 г. китайските войски дислоцирани в тази китайска провинция са изтеглени от там, защото през 1911 г. последната китайска династия Цин бива свалена от власт, китайските патриоти създават китайска република, която обаче от самото създаване се сблъсква с много проблеми... един от тях е многобройни военни сепараристки генерали, които отцепват цели провинции от централната власт. Това е така наречения период на war lords в Китай. Или с други думи един вид гражданска война... та в това тежко за страната време китайското правителство изтегля своите войски от Тибет и ги праща на места където има много по-голяма нужда от тях. Но, въпреки това Китай никога не се отказва от своята провинция Тибет... самия Тибет пак в този период от 1912 до 1950 г. НЕ е признат като независима държава НИТО от ООН, нито от която е да е друга държава. Когато спира японската агресия в Китай и когато приключва последната гражданска война в Китай (1948-1949г.) в Китай настъпва граждански мир в страната, съвсем естествено войските се връщат отново в Тибет, както си е било преди 1912 г.

  Сега относно по древната история на Тибет.... първо наистина е имало тибетска държава в миналото, всъщност тя си е била направо империя и е била много силна за времето си... това е било някъде към 7-10 век, но по-късно Тибет попада на властта на китайци и монголци. Първо по време на монголската династия Юен през 13 век целия Тибет става част от Китайската империя. Точно тогавс между другото става и "покръстването" на монголците в будизма. Преди това монголците са изповядвали някакъв вид шаманизъм... Днешните монголци изповядват тибетски будизъм, които е дошъл от тибетски монаси. Китайците между другото са благодарни за това, защото според тях по този начин те облагородяват дивите монголци... и те се цивилизоват поне донякъде. (имам предвид монголците). И днес продължават братските отношения между монголци и тибетци. Паралел за нещо подобно в Европа е приемането на Християнството от европейските викинги, които преди това са били доста див народ... Но да се върнем на Тибет, след разпадането на Монголската империя, тя се разделя на 4-ри части. Тибет е част от една от тези 4 монголски държави. След това тибетците са били васали на различни държави, имало е и кратки периоди на автономия. И всичко приключва през 18 век, кагато китайската династия Цин превзема напълно Тибет... от тогава досега Тибет си е все китайска провинция. Това е накратко историята...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Тибет е планина с територия колкото Европа и там живеят десетки хиляди племена и стотици националности. Китай е малтинационална държава с хиляди националности и всака си има автономия. А ламата го ползват като панаирджийска маймунка.

  Judjuk
 17. 18 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  Хехехе, трол със собствено мнение. Все едно комунист със съвест.

 18. 19 Профил на авгежзи
  авгежзи
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Малко се зачудих и ти каква история си учил, но да се върнем към фактите.
  Тибет е империя в периода 7-9 в. След това империята се разпада на малки владения и започва преобразуване, при което управлението преминава в ръцете на духовниците. Териториите започват да се управляват както политически, така и икономически от различни манастири и будистки школи.
  През 13 в. в азитаксата, а и в европейската история нахлуват монголите. Те превземат Китай, установявайки своя династия там за няколко века напред. И ако трябва да сме коректни де факто по-голямата част от земите на Китайската империя са под монголско владичество. Освен в Поднебесната обаче монголите нахлуват и в тибетските религиозно-феодални княжества. Но с Тибет монголите установяват политико-духовен съюз. Светската власт е при монголите, а религиозната в Тибет. И това продължава векове. През всички тях Тибет е културен и религиозен център със самоуправление (първо се създава институцията "цар на Тибет", а през 15 в. тази на Далай лама) и огромно влияние.
  Чак през осемнадесети век, вече отървалият се от династията Юен, Китай заема мястото на монголите като политически попечител на Тибет. Но първоначално всичко се запазило като един политико-религиозен съюз. Едва по-късно, особено през 19 в., Китай започнал целева асимилационната политика спрямо тибетските управници, отнемайки им все повече и повече власт.
  Така се стига до началото на двадесети век и избухването на революцията в Китай. Тогава тибетският елит се възползва и обявява независимост. Начело на Тибет е Тринадесетия Далай лама - личност със сериозна светска насоченост. Та тогава китайските гарнизони не са били просто преместени на друго място, а са били изгонени от Тибет. Водени са кръвопролитни боеве, при които тибетците разгромявт китайците. И ако трябва да направим паралел за събитията между Тибет и Китай в началото на 20 в. и нещо по-близо до нашата история, то спокойно можем да си припомним обявяването на въстанието на Петър и Асен през 12 в.

 19. 20 Профил на ajuga
  ajuga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Прекрасна галерия! Сн. #8 - когато добруването на хората е приоритет, религията е въпрос на география.

 20. 21 Профил на gzw14434665
  gzw14434665
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това е най-истинската религия. Православието е демонска вяра - Исус е бил превъплъщение на будисткия демон Мара и целта му е била да отдалечи колкото се може хора от просветлението и четирите благородни истини. И е успял - днес 3 милиарда изповядват авраамическите религии и едва 200 милиона будизма. Но още Буда е казал че в един момент учението му ще изчезне и хората ще изповядват лъже-учения които ще ги отдалечават от нирвана.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK