Фестивалът "Варненско лято" завършва с "Кросовър – на границата на класиката"

Фестивалът "Варненско лято" завършва с "Кросовър – на границата на класиката"

© МФФ "Варненско лято"Днес  започва финалният модул на Международния музикален фестивал "Варненско лято" . Той е наречен "На границата на класиката" и в него първият и най-дългогодишен български фестивал разчупва рамката и се обръща към младите публики.


В последните години от своето развитие фестивалът налага отчетливата тенденция за търсене на допирните точки между класика и съвременност, които да приобщават по-активно нови зрители към случващото се в концертните зали. Тази година проектът е наречен "Кросовър – на границата на класиката" и продължава от 24 до 27 юли. В него с концерти ще се представят Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Живко Петров и приятели, фадо дивата Кристина Бранко, варненецът  Страцимир Павлов -  всеки със своите проекти, талант и виртуозна изпълнителска техника.


Страцимир Павлов

© МФФ "Варненско лято"

Страцимир Павлов
Старт на цикъла на 24 юли ще даде Госпъл проектът, създаден от младия и даровит пианист, композитор и диригент Страцимир Павлов. Участниците в него ще представят афро-американски спиричуъли и госпъл песни. Това са Джанис Харингтън - вокал, Костадин Георгиев - Калки - вокал, Страцимир Павлов - пиано и аранжименти, Валери Ценков - барабани, Борис Казаков - бас, Чавдар Гочев - китара и струнен квартет и "Госпъл хорал – Варна", .Концертът е в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" и започва в 19 ч.


За следващия концерт от цикъла на 25 юли на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще излязат изпълнители от световен ранг. Общото между тях е, че са изключителни виртуози, покорявали сърцата на милиони хора по света, че са новатори в своята област, че партнират изключително успешно както на джаз изпълнители, така и на симфонични оркестри, а всичко това е доказателство, че няма граници между музикалните стилове, жанрове и епохи. 


Теодосий Спасов

© МФФ "Варненско лято"

Теодосий Спасов


Йълдъз Ибрахимова - вокал, Теодосий Спасов – кавал, и Христо Йоцов – ударни инструменти, заедно с Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев ще представят джаз стандарти, пиеси от Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Стефан Стайков, Дюзенлеме Балчи.


Всички пиеси са в обработка за симфоничен оркестър на Ганчо Ганчев.Централно място в концерта ще има световната премиера на Концерта за комплект барабани и симфоничен оркестър на Христо Йоцов.


Кристина Бранко

© МФФ "Варненско лято"

Кристина Бранко


Фадо примата Кристина Бранко от Португалия ще е главното действащо лице в следващия "граничен" проект. За да представят последния й албум "Идеалист" на 26 юли във фестивална Варна заедно с нея ще дойдат още Рикардо Диас – пиано, Хосе Мануел Нето – португалска китара, Бернардо Морейра – контрабас.Кристина Бранко е известна с естетическата си дързост и уникален интерпретаторски стил. Тя превръща фадото в своеобразен феномен на поетичното и литературно наследство на своята страна.


По традиция свързваме фадото с трагични аспекти на живота - страдание, копнеж, безпомощност, които изпитваме при сблъсък със съдбата. Кристина обаче поема по друг път, този на индивидуалността,оригиналността и възторжената радост.И сега, 17 години след дебюта й в Амстердам, след 13 албума и концерти по цял свят, тя решава да обобщи в троен компактдиск цяла една музикална вселена, която включвастотици вълнуващи песни. Кристина Бранко ще се представи в Зала 1 на ФКЦ.


JP3

© МФФ "Варненско лято"

JP3


Пътешествие между класиката и съвременността, между реалното и мистичното, между обикновеното и ексцентричното, между видимото и невидимото,в крайна сметка между световете – това ще представи в своя пореден уникален проект БГ джаз звездатаЖивко Петров със своето трио JP3. То е в състав Веселин Веселинов – Еко – контрабас и Димитър Семов – ударни. Включва се и струнен квартет "Арена" - Пламена Жекова – цигулка, Орлин Цветанов – цигулка, Валентин Геров – виола, и Христо Танев – виолончело. 


Премиерата на "Between the Worlds" на 27 юли ще постави финалните акорди на "Кросовър – на границата на класиката", съвременното предизвикателство в програмата на Международния музикален фестивал"Варненско лято 2015".Концертът е в Градската художествена галерия, началният час е 19:00.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK