"Кино за пътешественици" отново поема около света през август

"Кино за пътешественици" отново поема около света през август

© Сдружение "Позор"Фестивалът за документално "Кино за пътешественици" на сдружение "Позор" отново ще предложи разходка около света за софиянци, останали в града си през август. Всяка вечер между 6 и 16-ти Културен център Г8 и "Евро синема" ще предложат по две виртуални пътешествия до екзотични и интересни дестинации с близо 20-те филма в програмата, съобщават организаторите.


Фестивалът започва с две предложения - "Тест за издръжливост" в Г8 -  историята на едно колоездачно приключение в Близкия изток, Индия и далечна Азия, Австралия и Европа, дълго 11 месеца и 26 000 километра, и "Меден месец на път" в "Евро синема". Програмата включва както предложения от миналогодишното издание - "Джанапар", "Дневник от Сахара", "24 вкуса от Неапол" (сърежисиран от Паоло Сорентино), така и нови заглавия.


Ето кои са те:
"Кино за пътешественици" отново поема около света през август

© Сдружение "Позор"


ПРОГРАМА Културен център G8
Цена на билета: 7 лв./5 лв. за учащи и пенсионери


06.08 – четвъртък - 20.15 ч. - Културен център G8
Тест за издръжливост – 70 мин.
През 2010 г. Лари и Кевин напускат работа и стягат багажа за голямата авантюра – 26 000 км, 27 държави на 5 континента. Цели 11 месеца те са върху седалката на колело. Маршрутът е труден, понякога екстремен, а местата – необичайни, но вълнуващи - от Близкия изток, Индия и далечна Азия през Австралия, а после обратно до старата, близка, родна Европа.


***


07.08 – петък - 19.15 ч. - Културен център G8
Краят на пътя - 73 мин.
Двама от най-известните стендъп комици на Лондон – Алексис Дабъс и Сай Томас, предприемат вълнуващо пътуване, с което искат да преоткрият себе си и приятелството си. След като се сдобиват с автомобил втора употреба за 100 британски лири, двамата пътешественици поемат по дългия 6000 километра маршрут, включващ колоритните пейзажи на Мароко, Мавритания, Сенегал и Гамбия.


07.08 – петък - 20.30 ч. - Културен център G8
Добре дошли в Банкок - 94 мин.
Впуснете се в едно нетипично приключение из улиците на Банкок. Първо в компанията на сляпо момиче, което открива странен спътник, готов да й покаже красотата на тайландската столица, след това, присъединявайки се към двама симпатични младежи, които ще ви разкрият как да спечелите сърцето на момичетата от Банкок, нощните подвизи на тайландците ще разберете от колоритна проститутка и нейния клиент, който отказва да се раздели с нея, и накрая ще съпреживеете ужаса на типичната барби при срещата й с мърляв клошар.


***


08.08 – събота - 19.15 ч. - Културен център G8
Истории от Бейоглу - 81 мин.
Впечатляващ портрет на Бейголу – сърцето на Истанбул. Една любопитна разходка, която ще ви разведе както из скритите места на колоритния квартал, така и по най-оживената улица в Истанбул "Истиклял". Ще ви срещне с интересни обитатели на квартала, които ще ви разкажат за най-известните културни средища в града, ще се запознаете с нощните птици в местните клубовете, които за пръв път решават да свалят маските и да разкрият истинската си самоличност.


08.08 – събота - 20.45 ч. - Културен център G8
На стоп до Истанбул - 92 мин.
Двама белгийци на средна възраст решават да отидат до Истанбул на автостоп за 7 дни само защото са си резервирали самолетен билет, за да се върнат до родния Брюксел. Напълно убедени, че всички отзивчиви шофьори са интересни личности, те решават да ги интервюират. Но 24 часа по-късно пред тях са цели 3000 км, а те са изминали само 50 и са стопирали едва една-единствена  кола.


***


09.08 – неделя - 19.15 ч. - Културен център G8
Тест за издръжливост - 70 мин.


09.08 – неделя - 20.30 ч. - Културен център G8
Експедиция до края на света - 90 мин.
Благодарете на глобалното затопляне за едно: шанса за създаването на този филм. Замръзналите фиорди на Гренландия са блокирани от лабиринт от непроходими протоци, но Северният полюс бавно се топи и образувалите се тесни водни процепи позволяват на модерния човек да стигне до нови неоткрити места. Заредени с новооткривателския дух на Колумб и приключенския хумор на Вернер Херцог, пъстра експедиция от учени и хора на изкуството се отправя на север към новите земи.


***


10.08 – понеделник - 20.00 ч. - Културен център G8
Утре сме на друго място - 107 мин.
Той е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.


***
11.08 – вторник - 20.15 ч. - Културен център G8
Добре дошли в Сао Пауло - 96 мин.
Знаете ли, че Сао Пауло е най-големият град в Южното полукълбо и че населението му надхвърля 20 милиона души? А знаете ли, че името на Бразилия идва от названието на дървото pau-brasil, от което се добива червена боя за багрене на платове? Чували ли сте гласа на Каетано Велосо, който ви омагьосва с помощта на традиционна бразилска тропикалия и огнени ритми? Подарете си една кратка екскурзия из най-популярните забележителности на Сао Пауло и надникнете в тайните кътчета на мегаполиса, където рядко стъпва туристически крак. 


***


12.08 – сряда - 20.15 ч. - Културен център G8
24 вкуса от Неапол - 70 мин.
Най-добре може да опознаете един град, като се доверите на местните. 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.


***


13.08 – четвъртък - 20.00 ч. - Културен център G8
Шестата стъпка от пътуването - 117 мин.
Никой не обича монотонното ежедневие, но повечето от нас цял живот не могат да избягат от еднообразието. И всичко това е защото не сте срещнали Грег. Философията на живота на Грег е пътят. Той разделя всяко пътуване на 5 стъпки. А до шестата не достигаш ти, тя достига до теб, след като си пътувал дълго. Шестата стъпка от пътуването или те отвежда до целта, или те срива и те оставя там, докъдето си стигнал.


***


14.08 – петък - 19.00 ч. - Културен център G8
Дневник от Сахара - 92 мин.
"Дневник от Сахара" проследява група пътешественици, които пътуват до Сахара. Филмът изследва сблъсъка на културите, разкрит в светлината на Арабската пролет. Сниман на фона на невероятните пейзажи от Мароко, Тунис, Алжир и Либия, този документален филм показва Сахара по начин, рядко изобразяван на голям екран.


14.08 – петък - 20.45 ч. - Културен център G8
Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка - 87 мин.
Филмът проследява пътуването на Александра Лис, която с помощта на сайта за разменно гостуване couchsurfing.org успява да посети 21 държави на 6 континента за 7 месеца. Във всяка една държава Александра преживява уникални мигове и се запознава отблизо с местните традиции, благодарение на своите домакини, които освен безплатен подслон й осигуряват и незабравими изживявания.


***


15.08 – събота - 17.30 ч. - Културен център G8
Пътят Камино и нетипичните пилигрими - 90 мин.
Ронан О`Конър е инструктор в рехабилитационен център за лечение на наркозависими и алкохолици в Австралия. Изминал е пътя Камино пет пъти и твърдо вярва, че ходенето на големи разстояния има лечебен ефект, а класическите терапии в групата му – безспорна вреда върху зависимите. Затова той ги кани да изминат с него 800 км по пътя Сантяго де Компостела.


15.08 – събота - 19.15 ч. - Културен център G8
Дубай: Да търсиш изкуството сред блясъка - 64 мин.
Дубай е град, който привлича вниманието с експлозивното си разрастване и съкрушителния си икономически колапс. Филмът проследява културния капитал на града. Трима артисти смело се изправят срещу съществуващата политическа и социална репресия в града. Един поглед върху взаимодействието на изкуството и хората в Дубай. На моменти забавен, на моменти язвителен, филмът представя истинския живот в Дубай, скрит зад привидния блясък.


15.08 – събота - 20.30 ч. - Културен център G8
Меден месец на път - 82 мин.
Майк и Алана са младоженци и решават да подложат брака си на изпитание като заминат на сватбено пътешествие - 31 000 км върху седалката на мотор, от Аляска до Аржентина. За 207 дни по пътя си срещат 116 двойки - от ортодоксални християни и полигамни протестанти, до суингъри и порно актьори. Всички те им дават своите брачни съвети.


***


16.08 – неделя - 18.45 ч. - Културен център G8
Вземи красивото с теб - 64 мин.
През април 2009 г., Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават на околосветско пътешествие, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътуване по целия свят.  От Щатите, през Южна Америка, Европа и Африка, заснет в 27 държави в продължение на година, "Вземи красивото с теб"  носи посланието, че най-важното нещо за всички нас е да намерим вътрешната си красота. 


16.08 – неделя - 20.00 ч. - Културен център G8
Джанапар - 79 мин.
23-годишният британец Том Алън изоставя подредения си живот на Острова и предприема тригодишно пътешествие с велосипед, по време на което преминава над 20 000 километра на три континента – Европа, Азия и Африка. Сред вълнуващите срещи го очаква и една, която ще промени завинаги живота му, в Ереван той среща бъдещата си съпруга. 


ПРОГРАМА ЕВРО СИНЕМА
Цена на билета: 7 лв./5 лв. за учащи и пенсионери


06.08 – четвъртък - 20.00 ч. - Евро Синема
Меден месец на път - 82 мин.


***
07.08 – петък - 19.00 ч. - Евро Синема
24 вкуса от Неапол – 70 мин.


07.08 – петък - 20.15 ч. - Евро Синема
Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка – 87 мин.


***
08.08 – събота - 19.00 ч. - Евро Синема
Вземи красивото с теб – 64 мин.


08.08. – събота - 20.15 ч. - Евро Синема
Джанапар – 79 мин.


***
09.08 – неделя - 17.15 ч. - Евро Синема
Дубай: Да търсиш изкуството сред блясъка – 64 мин.


09.08 – неделя - 18.30 ч. - Евро Синема
Пътят Камино и нетипичните пилигрими – 90 мин.


09.08 – неделя - 20.15 ч. - Евро Синема
Меден месец на път – 82 мин.


***
10.08 – понеделник - 19.30 ч. - Евро Синема
Шестата стъпка от пътуването – 117 мин.


***
11.08 – вторник - 20.00 ч. - Евро Синема
Дневник от Сахара – 92 мин.


***
12.08 – сряда - 20.00 ч. - Евро Синема
Утре сме на друго място – 107 мин.


***
13.08 – четвъртък - 20.15 ч. - Евро Синема
Добре дошли в Сао Пауло – 96 мин.


***
14.08 – петък - 19.15 ч. - Евро Синема
Краят на пътя – 73 мин.


14.08 – петък - 20.30 ч. - Евро Синема
Добре дошли в Банкок – 94 мин.


***
15.08 – събота - 19.00 ч. - Евро Синема
Тест за издръжливост – 70 мин.


15.08 – събота - 20.15ч. - Евро Синема
Експедиция до края на света - 90мин.


***
16.08 – неделя - 19.00 ч. - Евро Синема
Истории от Бейоглу – 81 мин.


16.08 – неделя - 20.30 ч. - Евро Синема
На стоп до Истанбул – 92 мин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK