От днес София има съвременна градска читалня

От днес София има съвременна градска читалня

© Георги КожухаровОт тази вечер София ще бъде с една идея по-близо до уютните европейски столици, които предлагат богат избор занимания на открито. Градска читалня с над 1500 заглавия ще отвори врати в доскоро запуснатия стъклен павилион в градината пред Народния театър, между фонтана и Софийска градска художествена галерия. Тя ще бъде открита днес от 19 ч. с концерт на ансамбъла за съвременна класическа музика "180 градуса" и в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова, а условието да вземеш книга за в парка или у дома е да дариш една своя.


"читАлнЯта" ще работи всеки ден от 10 до 20 ч. и освен традиционни книги на място ще предлага и електронни на четци PocketBook. Оформлението на павилиона, което използва знаците, специфични за кирилицата, е дело на млади архитекти и дизайнери, а в пространството отпред минувачите могат да се заиграят с азбуката под формата на големи шперплатови букви - за радост на децата.


От днес София има съвременна градска читалня

© Анелия Николова


Мястото ще съчетава функциите на туристически инфо пункт, който залага кирилицата като лице на българската култура. Планира се да работи целогодишно, като първият екип от младежи, които ще работят като библиотекари, вече е нает.
Изненадващо напредничавият проект е плод на успешното сътрудничество между Столична община, "Сдружение за градски читални", "Трансформатори", студентите по архитектура от EASA и още много хора, а инициатор на превръщането му в читалня е Александър Шпатов - адвокат, писател, дългогодишен застъпник на четенето и известен любител на София.


"Като много софиянци и аз отдавна имах идея за това място. Впоследствие се оказа, че много от тях са го виждали точно като читалня." Проектът ще се стопанисва изцяло от Столична община, а основаното от Шпатов и негови приятели "Сдружение за градски читални" отговаря за набирането на книжния фонд, изцяло чрез дарения.


От днес София има съвременна градска читалня

© Георги Кожухаров


В кампанията охотно са се включили над 600 индивидуални и корпоративни дарители, а само на първото събитие са събрани 800 заглавия. "Ще имаме цял рафт с поезия, огромна секция със съвременна българска литература, цял рафт с National Georgraphic, много разкази, цял рафт с Тери Пратчет - очевидно любимия автор на софиянци. Ще има и много криминални романи." 


"Защото поканата беше хората да дарят любимите си книги, книги, които биха искали да четат. А аз си дадох сметка, че по този начин, дарявайки една книга, всеки става част от мястото, вместо само ползвател. И ти си помогнал за него", казва Шпатов.


Остава да видим дали библиотеката ще продължи да работи на принципа на споделянето. "Ако човек дари една книга и вземе друга, най-много да сме на нула и той да не получи втора. Дали съм оптимист или не, тръгнали сме да го правим." 


Първият официален работен ден на читАлнЯта е утре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK