Старо Железаре, където Мая Манолова среща Маргарет Тачър

Старо Железаре, където Мая Манолова среща Маргарет Тачър

© Георги КожухаровДори на 40-градусова жега в малкото Старо Железаре, недалеч от Хисаря, се усеща въодушевление: то е на път да се превърне в първото българско село, цялостно оформено с графити. По-точно, амбицията му е да стане тотално произведение на изкуството: от месец гостуващи полски художници покриват стените и дуварите му с портрети на влиятелни личности редом до тези на местните хора. Вече са се появили Обама, Маргарет Тачър, Стив Джобс, Далай Лама, Мистър Бийн и Волен Сидеров, изрисуван до новия омбудсман Мая Манолова. В блога на проекта "Село на особеностите: фестивал на стенната живопис" пише, че целта е Старо Железаре да бъде зачислено от ЮНЕСКО за паметник на културата.


Инициативата е на художниците Катажина и Венцислав Пирянкови, които имат галерия в Познан, но от няколко години са превърнали наследствената къща на Венцислав в България в арт център, който изследва "срещата между съвременното изкуство и селските традиции". Това е третият летен фестивал, посветен на съживяването на Старо Железаре с артистични средства.


"Фабриката на Уорхол" в село Старо Железаре >


"Йозеф Бойс е казал, че всеки човек е творец. Този проект съвместява елитарното с егалитарното в изкуството. Когато приобщиш хората, се получават доста интересни неща - анахронични образи, исторически, драматически и лирически, от близкото и далечното минало, съпоставени с хората, които все още са тук. Реактивират се изображения от общата памет, например от соцреализма", казва Венцислав Пирянков, визирайки стенопис в центъра по снимка отпреди няколко години - момиче приветства премиера Бойко Борисов с пита хляб по повод откриването на пътя между Хисаря и Панагюрище.
"В нов контекст, този образ от соцреализма дава абсурдни нови рефлексии. Защото колкото и да сме оригинални, съществуваме в епохата на неопостмодернизма. Тоест тотален еклектизъм." 


Осемте художнички, които рисуват стенописите, са негови ученички от подготвителна школа за Академията за изкуство в Познан и гостуването им е изцяло на частни разноски. Те спят в къщата и пристройките в двора, които Венцислав Пирянков на шега нарича "Фабриката на Анди Уорхол" в Старо Железаре. Проектът не ползва европейски средства, нито пък печели от рисунките - цели 38, направени в последните три седмици.


Първоначално предложението на художника местните хора да бъдат изобразени до избрана от тях политическа личност било посрещнато повече от враждебно. Първата портретувана - съседката баба Велика, изографисана без нейно съгласие до кралица Елизабет II, макар и на стената на Пирянков, подгонила авторите с мотика.


Венци Пирянков

© Георги Кожухаров

Венци Пирянков


Впоследствие обаче жителите се отворили към проекта и сега Пирянкови имат списък на чакащите, чиито желания вероятно няма да успеят да изпълнят. За сметка на това вече има Алберт Айнщайн, Юри Гагарин, Тодор Живков, двама глави на римокатолическата църква, два пъти Ангела Меркел... Някои фигури са избрани по лични причини от собствениците на къщите, други са предложени от Венцислав.


За каузата бил спечелен и кмета Иван Тонов, който позволил на артистите да ползват стените на някои обществени сгради. На оградата на техния арт център по свое желание той е изобразен с Фидел Кастро, а баща му също е сред нарисуваните - за къщата си е избрал президента Путин.


Фидел Кастро е на особена почит в Старо Железаре, защото през 1972 г. посещава селото заедно с Индира Ганди. Сцена от тази визита е увековечена и върху пристройката на църквата в центъра. На пощата в съседство фигурират Войчех Ярузелски - генералът, смазал брутално опозицията през 1981 г. в Полша, Михаил Горбачов и втори портрет на Маргарет Тачър. Те не са идвали в селото, но както Венци обяснява, са значими личности от периода на перестройката, а проектът има и силен възрожденски и образователен характер.


Върху "Дома на традициите" - етнографския музей на селото, естествено е показан министърът на културата Вежди Рашидов. В характерна поза, с пура в ръка, той е на един хвърлей разстояние от Лех Валенса и фолклорния ансамбъл на Старо Железаре.


Мая Манолова и Дейвид Камерън - противоположности в село на особеностите

© Георги Кожухаров

Мая Манолова и Дейвид Камерън - противоположности в село на особеностите


Фигурите върху общинските сгради са избрани от Венцислав и Катажина. Двамата не се притесняват от провокативния им характер, който за тях е напълно в традициите на политическото изкуство.


Всъщност най-противоречивата част от проекта се оказала градската тоалетна. На стенописа баба Събка си говори с Ангела Меркел, а от другата страна са Лейди Даяна и Роуан Аткинсън. Въпреки добрата компания хората започнали да се подиграват на баба Събка за мястото. Тогава Венцислав Пирянков решил да прибави и собствения си лик, за да покаже, че към цялото начинание трябва да се подходжда със самоирония.


В действителност трудно се намира жител на Старо Железаре, който да не е доволен от идеята за стенописите. 
Хората спират Венцислав по улиците, за да го поздравят, подаряват пресен зарзават на художниците, или го молят дискретно да дойде да оправи портрета на някой техен близък, чиято усмивка не е съвсем като на снимката.


"На откриванията в големите градове хората идват, пийват вино и въобще не се интересуват от изкуството. Тук наистина се ангажират", отбелязва той.


В селото живеят около 500 души, повечето пенсионери. Макар и не всички да разпознават образите по стените, очакват с нетърпение вернисажа на 1 август от 18 ч, когато арт център Пирянкови ще приема гости от цялата страна. Според Иван Тонов, втори мандат кмет от БСП, фестивалът набира все по-голяма популярност, а интерес да бъдат рисувани вече са проявили и хора от съседните села. Той не смята, че изображенията могат да се прочетат като политическа агитация, защото са изобразени хора от всички краища на парламентарния спектър.


Бай Иван, изобразен на стената на Пирянкови с президента на САЩ Барак Обама.

© Георги Кожухаров

Бай Иван, изобразен на стената на Пирянкови с президента на САЩ Барак Обама.


В района не са чужди на изобретателната агитация - през 2011 г. съседното Ново Железаре стана известно с боядисаната коза, която обикаляше в деня на кметските избори с изрисуван номер на бюлетина и розов надпис "БСП". Венци Пирянков обаче не е бил в България тогава и не си спомня за инцидента. "Ние не сме по перформативното изкуство", отсича той. Художникът казва, че не познава въпросния кандидат-кмет Георги Пирянков, защото фамилията е популярна и в района има много Пирянкови.


За него "Село на особеностите" по-скоро има характер на любопитно проучване, моментна картинка на действителността. Според Катажина пък проектът е сюрреалистично-абсурден - което съвсем не е в противоречие с горното. Ето какво пише тя в анонса за събитието:


"И тази автентичност, както в сюрреалистичните разкази на Роланд Топор, бързо и точно ще намерим в абсурдността на ситуацията, която всъщност е реалността. На муралите ще можете да намерите това, което толкова често се търси в прозата: чудесното, тоест поезията на всекидневния живот, тайната, която се разкрива само на малцина, бягство от съдбата. Тези герои, които са дошли в селото от други държави и култури, са пътували до места изключително отдалечени, които се намират като че ли извън определената карта на света.


Те срещат герои различни от техния свят, от приказка, философски разказ и собствено неограничено въображение. Те се опитват да избягат от съдбата, решавайки пъзел по време на необичайни за тях разговори. Седят на пейките придружавайки очакаването на Годо, пускат корени и изглежда бавно по бавно се трансформират подложени на кафкианска метаморфоза. Те се учат как да различават фикцията от истината... Тук ключовия е мотив, в който с помощта на абсурдно съчетаните изображения и през фантасмагоричната страна сложена върху картата на българското село, можем да усетим есенцията на нашите времена." 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 284 Гневно

  Хайде без Сидеров на паметник на културата, защитен от ЮНЕСКО !

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1862 Неутрално
 3. 3 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Да ме извиняват Пирянкови, но това е абсолютен кич. И като такъв той се харесва от селяните и селяндурите... Питам се защо не отидоха да си драскат драсканиците в Полша и отговорът сам се налага - защото там никой няма да им разреши

 4. 4 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 545 Весело

  Страхотно - значи ще се ходи до там; вманиачена съм на тема графити и улично изкуство или изобщо подобряване на градската среда!

  Яба-даба-ду
 5. 5 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Гневно

  "Старо Железаре, област Хисаря" Баси, колко сте информирани! Браво! Грехота е да смесвате името на един велик държавник с това на една червена ....!

 6. 6 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  "Кмета...по свое желание той е изобразен с Фидел Кастро, а баща му също е сред нарисуваните - за къщата си е избрал президента Путин." Машааллааа, какви "демократи" са си "избрали" селяните...

 7. 7 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#4:"aytep"]графити и улично изкуство или изобщо подобряване на градската среда! [/quote]

  Където започват графитите, оттам започва и гетото! Толкова за това "изкуство" и "подобряването" на средата!

 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Забележете Путин-колко е гооооолям, а Обама - колко е малък...

 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  то е на път да се превърне в първото българско село, цялостно оформено с графити.
  =================================
  Ако перифразираме - като няма хляб, гледайте графити.

 10. 10 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Г-це Благоева,Хисаря не е областен център а е ОБЩИНСКИ! Община е малкото териториално разделение на област.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 11. 11 Профил на consuelo
  consuelo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ех, Ани, ех, Благова!
  * Старо Железаре, област Хисаря
  * Маргарет Тачър ... от периода на перестройката (а може би от века на ВОСР - великата октомврийска соц ревалюция)

 12. 12 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Добра идея и изпълнение!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  [quote#3:"Митев"]Да ме извиняват Пирянкови, но това е абсолютен кич. И като такъв той се харесва от селяните и селяндурите...[/quote]
  Не се ядосвай, Митев. Днес в България има изкуство за всички вкусове. Като не ти харесва кичът на Пирянкови, можеш да идеш да се насладиш на високото изкуство, което представлява паметникът на Тайуън Ланистър, пардон - на цар Самуил, в центъра на София.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#9:"Каишков - Гласът на Америка"] като няма хляб[/quote]
  Хляб има, но има и мързел....

 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  [quote#3:"Митев"]Да ме извиняват Пирянкови, но това е абсолютен кич. [/quote]

  [quote#7:"Митев"]Където започват графитите, оттам започва и гетото! Толкова за това "изкуство" и "подобряването" на средата! [/quote]

  Човек трябва да внимава какво говори, за да не изтърси някаква глупост!
  Митев, за иронията като изразно средство чувал ли си?
  Май не!

 16. 16 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#9] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Винаги успяваш да си свършиш работата на метеното..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2491 Весело

  "Фидел Кастро е на особена почит в Старо Железаре, защото през 1972 г. посещава селото заедно с Индира Ганди. Сцена от тази визита е увековечена и върху пристройката на църквата в центъра.”

  Култово!

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Гневно

  И Меркел върху...селската тоалетна?! Хайде спрете се бре!

 19. 19 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Фидел Кастро и Индира Ганди на стената, на пристройка, на църквата... Хм! Който и да беше...
  Не е лоша идея. Аз уважавам това изкуство, но все пак има граници, които ако се прескочат, изкустовото става трудно различимо от кич.

 20. 20 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Весело

  Че осата Мая ще срещне Тачър, е сигурно. Все пак никой не е безсмъртен.

  chavo64
 21. 21 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 450 Весело

  Като прочетох Старо Железаре, помислих, че става въпрос за Перник

 22. 22 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Недоумявам каква работа имат МаяМата и Болния Волен ? Та тях само завършен идиот може да ги маркира за някакви личности ! Голям резил ! Червен крокодил и избягал от лудницата ! Ха, ха ха !

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Любопитно

  И това е изкуство, както Манолова е политик.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2160 Любопитно

  До коментар [#23] от "etty1":

  Защо да не е изкуство? Кара местните да видят себе си и селото си по различен начин. Преобразява средата им. Тя и Манолова е политик, защото работи в политиката - участва във взимането на решения, които имат последствие за всички ни. Това, че е непочтена или некултурна и че решенията й прецакват маса обикновени българи, не я прави по-малко политик.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Весело

  До коментар [#24] от "7777":

  Да де, нали и аз това казвам.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 26. 26 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Омблудсман маман.

  4itatel
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Неутрално

  Има нещо много символично и симптоматично в това,откъснатостта на страната от световните явления и на селото от ставащото в държавата.

  klimentm
 28. 28 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Първата портретувана - съседката баба Велика, изографисана без нейно съгласие до кралица Елизабет II, макар и на стената на Пирянков, подгонила авторите с мотика."

  След като е била нарисувана без нейно съгласие - напълно основателно ги е подгонила.

  Според мен дори за самото изрисуване на какъвто и да е графит трябва да има съгласие на хората, живеещи наоколо. Всичко друго е някакъв вид насилие, макар и в полето на естетиката.

 29. 29 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Впечатлен съм ! Разгледах галерията . Страшно сполучливи графити !!!

  Stupid people make me sick
 30. 30 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Страхотна идея, но биваше ли толкова отвратителн охора да намахат...волен.....уот дъ фак....тодор живков диктатора...аре стига толкова.

  И разбира се изключително прости селяндури, които искат да ни върнат в 70-те.Нищо читаво ли не остана на село бе

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 31. 31 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 340 Неутрално

  П.С. Това село и жителите наистина ме сдухата.Осъзнах какви дебили живеят по родните села и ми стана лошо.путин, кастро, живков...ми сложете и сталин бе малоумници дърти ферментирали, мамицата ви да е*а малоумна.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  ДЕМОКРАТИЧНА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Прости сме и вие сте, значи сме в съгласие?
  Жалки чебурашки манипулации...

  ДАЛЕЧ ПОД ДОСТОЙНСТВОТО НА ЕВРОСЪЮЗНИ ГРАЖДАНИ.

  "Старо Железаре, където Мая Манолова среща Маргарет Тачър"

 33. 33 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  ПОМНЯ Златю Бояджиев-и той беше нарисувал стените и даже тоалетната си на двора в къщата в Пловдив.Това беше изкуство.Иначе лошо няма нека си рисуват децата,но Старо Железаре е пълно с комунисти.Даже в гробищата имат отделени гробища за комунисти-с петолъчки вместо с кръстове.Нищо не им остава още много.Хисар е община не е област.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK