Фестивалът Transfiguration преобразява родопското село Долен за три дни

Село Долен е архитектурен резерват, известен с покривите си от каменни плочи

© Организаторите

Село Долен е архитектурен резерват, известен с покривите си от каменни плочиФестивалът Transfiguration ще отвори своите врати за почитателите на алтернативната и етно музика между 6 и 9 август в село Долен в Родопите, съобщават организаторите. На събитието ще гостуват състави от българската и чужда сцена като турците Baba Zula, унгарците The Moon and the Nightspirit, гърците Villagers of Ioannina City и една от най-старите подобни групи в България -  "Исихия", за които това ще бъде първи концерт от 10 години насам. Поява ще направи и българската алтернативна рок формация Smallman, а Irfan и "Кайно Йесно Слонце" ще представят нови албуми.


За изпълненията организаторите на фестивала са подготвили специална амфитеатрална сцена по стари стари чертежи на Леонардо да Винчи, изработена  изцяло от естествени материали - камък, дърво, глина и плат. В последния ден на фестивала тя ще се превърне в огромно кино под звездите, където ще се излъчи българският документален филм "Това е България" във full HD формат.


Фестивалът Transfiguration преобразява родопското село Долен за три дни

© Организаторите


Фестивалът разполага и с кръгла сцена, където след дневната програма посетителите ще могат да се насладят на алтернативните електронни и акустични изпълнения на Kliment, The Science, The Third Man и други през късните часове на денонощието.
Между изпълнененията хората ще могат и да вземат участие в различни работилници като роботика, основи на звука, изработване на уникални музикални инструменти и др. Ще могат да направят обиколка на селото, което е архитектурен резерват, да се повозят на балон с горещ въздух или пък просто да починат в приятния кът с хамаци и щандове с книги.


Амфитеатралната сцена на фестивала е изградена изцяло от естествени материали и по техника, скицирана от Леонардо да Винчи.

© Организаторите

Амфитеатралната сцена на фестивала е изградена изцяло от естествени материали и по техника, скицирана от Леонардо да Винчи.


Освен работилниците, организирани щедро от организаторите, посетителите ще имат възможност да разгледат и 24 ротационни изложби, които ще бъдат разпръснати из малките улички на селото. Гостоприемните жители на Долен ще предоставят своите домове и дворове за различни лекции, представления и презентации за всички желаещи.


Цената на билетите е 60 лева за ден и 130 за пълната програма на фестивала, като ще включва място за паркинг и палатка. Влизането на деца под 12 години е безплатно срещу представена декларация от родител.


Фестивалът е част от екологична организацията "За земята", както и от инициативата "СИПИ.ey", която призовава за намаляването на съдовете за еднократна употреба. Затова Transfiguration призовава посетителите да пазят околната среда през четирите дни на събитието.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK