Кабаре, Бенджамин Бритън и спомени от въображаеми партита: идва фестивалът "180°"

Кабаре, Бенджамин Бритън и спомени от въображаеми партита: идва фестивалът "180°"

© ОрганизаторитеЗа втора година фестивалът "180 градуса" (180°) ще представи класическата музика по съвременен начин в София. Събитието ще събере артисти от 10 националности от сферите на музиката, танца, театъра, дизайна и изобразителното изкуство между 10 и 13 август. Целта е да се предизвика интерес към експерименталното изкуство и да се създаде поле за изява на млади творци, казват организаторите му - младите музиканти Александър Хаджиев и Елица Богданова.


Фестивалът ще се проведе  на четири централни места - "Фабрика 126", "Склада", Църквата на д-р Лонг на ул. "Раковски" и "Студио 5".  


В първия ден от фестивала публиката ще се пренесе в 20-те години на ХХ век чрез събитието "Années folles" в "Студио 5". Музиката на Кърт Вайл, Жан Франсе, Бохуслав Мартину, Чик Кърия ще бъде изпълнена от 12 артисти, а гостите ще могат да се маскират в стила на десетилетието.
На следващия ден проектът Vox, който разглежда различните видове мъжки и женски гласове, ще бъде представен с разнообразни вокални камерни произведения и инструменти от различни епохи. Изпъленената музика ще бъде от Добринка Табакова, Бенджамин Бритън, Франц Шуберт и Йоханес Брамс.


Концерт в евангелската методистка църква "Доктор Лонг" от миналата година.

© Организаторите

Концерт в евангелската методистка църква "Доктор Лонг" от миналата година.


Програмата на 12 август ще бъде музикален двубой, който ще противопостави съвременната и античната музика. "Шахмат" ще пресъздаде във "Фабрика 126"  игра, в която два ансамбъла ще се борят за "надмощие над публиката". Ще прозвучат произведения на съвременните композитори Никлас Зайдъл и Беноа Моро, композиции от Паул Фрик, Ма-Куа Лин и Майкъл Гордън, както и барокови творби от Бибер, Пандолфи, Бах и Телеман.


На 13 август ще се отбележи 90-годишнината от рождението на Лучано Берио (1925–2003), един от най-известните композитори на съвременна музика. Някои от соловите му и камерни произведения ще бъдат изпълнени на обой, тромпет, виола, ударни инструменти и звуков дизайн от 18 ч. във "Фабрика 126".


От 19 ч. отново във "Фабрика 126" публиката ще  се срещне за първи път и с постановката "8 Reflections on a Party that Actually Never Took Place, Though I Remember It Quite Well"/"8 Спомена за едно парти, което така и не се случи, въпреки че си го спомням доста добре". Проектът е работа на театралните режисьори Маркус Теш, Артур Романовски и Анне Малов. Участват Сара Бицока и четирима музиканти. Изпълнението експериментира с различни звуци и шумове, а изпълнителите ще свирят и пеят едновременно.Съпътстващата програма на 9 август включва още изложба на полско плакатно изкуство, представяне на афроамериканска музика и швейцарска съвременна музика. Ще има и уъркшопи за съвременна и антична музика. Всички събития от фестивала, който ще посети и Дупница, могат да бъдат видени на на неговия уебсайт.


"В момента в България няма сцена за съвременна класическа музика, както и за  по-иновативни изкуства като музикален театър  и пърформънс, към които публиката по света проявява огромен интерес. Нашето желание е да създадем връзка между български и чуждестранни артисти и да дадем на българската публика нещо ново", споделя Александър Хаджиев, част от  "Ансамбъл Модерн", един от най-известните състави в света на съвременната класическа музика.


Фестивалът се осъществява благодарение на неговия и на Елица ентусиазъм, международните им контакти и краудфъндинг кампания, като даренията са добре дошли.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK