Мазето на баба Васа в Шабла кани на вернисаж в събота вечер

Кадър от миналогодишната изложба "Записки от подземието", организирана от Младен Бизумич

© baba-vasa.blogspot.com

Кадър от миналогодишната изложба "Записки от подземието", организирана от Младен БизумичВ събота в 7 вечерта, само за една нощ Шабла ще бъде епицентърът на художествения живот по Северното Черноморие: Мазето на баба Васа ще открие годишната си изложба със съвременно изкуство.


Нека заглавието й не ви обърква - "Вторник вечер" идва от името на австрийския колектив от над 15 артисти, които заедно с българските си колеги Леда Екимова, Викенти Комитски, Нестор Ковачев и Лазар Лютаков ще изложат произведения, много от които са специално създадени за къщата на баба Васа.


Повече от 10 години 87-годишната жена поддържа галерия на едно от най-малко вероятните места в тази част на света. В мазето, широко приблизително 11 квадратни метра и по-ниско от човешки бой, досега са гостували над 50 международни художници, които иначе излагат в престижни форуми и зали. Макар и не толкова известна у нас, баба Васа има издаден каталог, а наскоро бе спомената и в eдно от най-влиятелните издания за съвременно изкуство, Artforum.
Баба Васа

© Иван Енчев, baba-vasa.blogspot.com

Баба Васа


Идеята е на нейния внук, живеещия във Виена съвременен художник Лазар Лютаков, и покрай негово произведение от 2001 г., в което експериментира с изграждането на галериен "бял куб" в мазето на стара българска къща. Постепенно обаче сбирките край него добиват собствен облик и той решава да ги превърне в ежегодно събитие.


Въпреки това той казва, че лицето на проекта е баба Васа, а растящата международна мрежа от артисти около мазето просто й помагат. Съществената част от проекта са откриванията, на които се събират художници, съседките й, почиващи и случайно преминаващи през Шабла туристи, всеки със своя багаж от идеи. "То по-скоро има характер на еднократно събитие, хепънинг с отворен край, мила светска вечер. Което също е произведение на изкуството", казва Лютаков.


Мазето на баба Васа е имало покани за участия в чуждестранни изложби, но създателите му са отказали, защото то е много повече от идея, а и това би противоречало на неформалния му характер. Галерията е напълно доволна да съществува извън центъра на събитията, веднъж годишно и "в средата на нищото", където всъщност местните хора я обичат и чакат. "Клише е, че съвременното изкуство изисква някаква много сериозна теоретична подготовка", твърди Лютаков.


Изложбата "Вторник вечер" може да бъде посетена на 8 август от 19 ч. (събота), когато работите си ще покажат Шариф Барува, Леда Екимова, Ева Енгелберт, Карин Фошар, Петер Фритценвалнер, Хелмут Хайс, Конрад Кагер, Лиа Карл, Лудвиг Китингер, Викенти Комитски, Нестор Ковачев, Лазар Лютаков, Фернандо Мешкита, Теа Мьолер, Александър Пушкин, Патриция Райш, Ева Зайлер, Софи Тун, Нора Рекаде и Дорота Валентинович.


Те самите се смятат "за нещо като ситуация, създадена от местното обкръжение или колективни механизми, която често приема формата на временен бар или кухня". Затова ще присъстват лично, в градината ще има парти с музика от Краси Бончев, Дора Делийска, Mitach, Dimnmo, Karine и DJ.


По-нататък мазето няма да приема гости, защото и зимнината на баба Васа трябва да седи някъде.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK