"София диша" втора неделя с визуални изкуства

"София диша" втора неделя с визуални изкуства

© Юлия ЛазароваНа 9 август от 16 до 22 ч. една от най-старите улици в София - "Пиротска" ще се превърне в открита галерия за произведенията на български и чуждестранни съвременни артисти. Второто издание на фестивала "София диша" за тази година е посветено на визуалните изкуства, съобщават организаторите му. 


На ул. "Пиротска" посетителите ще са част от съвместен уъркшоп-демонстрация на младите артисти Климентина  и Велин Заячки. Те ще представят илюстрации, рисувани върху хартия с акрилни маркери и туш, както и създаването на картини, чанти, фотограми и картички. чрез циантопия(фотографската техника от ХІХ век).


Художничката Вени Гълъбова и приложничката Ралица Жекова ще покажат процесите по създаване на графика (линогравюра).  Ще бъде изработена пясъчна мандала, древна форма на изкуство и ритуал, от псхилога Калин Георгиев.
За почитателите на комиските "Ко-миксер" са подготвили срещи с автори и художници, познати от изданията им.


На улица "Пиротска" ще има също танци и музика. Фестивалът"180 градуса"на танца, дизайна, театъра, изобразителното изкуство ще представят програма от кабаре, музикален театър, шахмат, барок и афро-американска музика.


Създателите на LinguCards – познатите двуезични илюстрации- на поговорки  са подготвили игра и работилница за илюстрация на любима поговорка. Ще има и  конкурс за най-оригинална поговорка.


Проектът "София за малчуганите" е голяма рисувана карта на София, с размер за оцветяване 70 x 100 см. Всяко дете ще може да оцвети и да открие своите любими забележителности.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK