Как паметникът на Бузлуджа преобърна живота ми

Как паметникът на Бузлуджа преобърна живота ми

© Нейт Робърт(YOMADIC), yomadic.comНейт Робърт е австралийски блогър и пътешественик, който вече три години не е свалял раницата от гърба си. През това време негови пътеписи са попадали във "Уошингтън Поуст", Би Би Си, Lonely Planet, USA Today и "Хъфингтън поуст". Последната му публикация с оригинално заглавие "Извинете, но така изглежда България през 2015 г." причини фурор сред българската общност във "Фейсбук". "Дневник" я препубликува с позволението на автора от блога му Yomadic.com.


За повечето хора България е една от онези източноевропейски страни, от които виждаме само откъслечни кадри. 


Възможно е на всеки четири години да мернете някой български шампион по вдигане на тежести на Олимпиадата. Може би сте забелязали любопитен комплект пощенски марки на битака, белязани от подобна на руската азбука, комунистически мотиви и умели рисунки на крави-призьорки. 

Как паметникът на Бузлуджа преобърна живота ми

© Нейт Робърт(YOMADIC), yomadic.com


Помня как хванах по телевизията късен 70-тарски документален филм, в който български таксиджии с гъсти мустаци нищеха политика, докато жените им квасеха кисело мляко и плетяха чорапи. За нас, порасналите "на Запад" Източна Европа бе странен свят, където животът бе близък до нашия и все пак много различен. По някакъв странен начин онази Европа беше екзотична. 
До неотдавна много малко хора на Запад знаеха каквото и да е за Източна Европа. Въпреки това ние бяхме сравнително убедени, че знаем точно какво е тя, тъй като бяхме надлежно информирани от вездесъщите западни медии.


Постепенно се оформи се един мрачен, беден, порутен, комунистически и мътен образ за живота отвъд Желязната завеса, който, за съжаление, все още е заседнал в главите на много хора. Дори и Източна Европа отдавна да е излязла от това състояние. 


Днес, през 2015 година, седем от осемте най-високи небостъргача в света са в Русия. Най-новото метро е в Будапеща, а Румъния има най-бързия интернет на континента. Внимателно изваяният образ на Източна Европа като изостанала, мрачна, сива, кална, опасна и бедна сестра на Западна Европа не е особено адекватен. Всъщност никога не е бил.


Прекарах шест седмици в България, а по-източна Европа от това няма. 


Първоначално смятах да напиша статия от типа "Десетте неща, които да видите и посетите в България", като нямаше да повярвате какво е под номер три. Но после размислих, понеже е много лесно да я опиша в няколко кратки изречения.


България е обичайна европейска държава, с визуално и културно наследство, натрупано по време на няколко империи, с по-стара история от почти всека друга държава на континента. София е изпълнена с живот, модерна европейска столица. Из планините се гушат множество градове, регистрирани в списъка на ЮНЕСКО, а природата в голяма степен е запазила своята чистота и девственост. 


София, България. Никога не съм посещавал град, в който вечер толкова много хора са навън в парка и слушат музика, почиват, разговарят, купонясват и като цяло се радват на живота.

© Нейт Робърт(YOMADIC), yomadic.com

София, България. Никога не съм посещавал град, в който вечер толкова много хора са навън в парка и слушат музика, почиват, разговарят, купонясват и като цяло се радват на живота.


България е била комунистическа почти половин век, но сега единствените останки от това време са разпадащите се паметници, бруталистката архитектура и, както ми казват, тежката бюрокрация. Калдъръмени улички, отрупани с листа се вият през старовремски селца, храната е страхотна, страхоти са и хората. 


Българите са измислили кирилицата (България е причината "Евро" да седи под надписа "EURO" на банкноти, които тя дори не използва).


Отдалечените плажове по брега на Черно море са сигурно най-евтините и най-тихите плажове в цяла Европа.


Очевидно е, че един списък с "Десетте неща, които..." никога не може да представи добре една цяла държава. Работата е там, че от перспективата на средностатистическия турист всичко за всяка една държава по света е вече публикувано, снимано, споделено, харесано и забравено. Вече сигурно съществува повече информация за България, отколкото някога ще искате или от колкото ще се нуждаете, при това на всеки един език. От хиляди години насам България е била на кръстопът между Европа и Азия. Всъщност преди милиони години хората, появили се преди модерните хора, са крачили през земите на България.


Та не виждам особен смисъл да бъда прекалено подробен и да давам съвети какво да видите и да правите за няколко дни, затова ще оставя неизбежните "Десет неща..." за някой друг. Правя го, защото за мен пътуването е лично изследване и винаги е било, винаги ще бъде.


Как паметникът на Бузлуджа преобърна живота ми

© Нейт Робърт(YOMADIC), yomadic.com


За моите повече от 1000 дни на път (досега), България се оказа скритата забележителност. Посещавал съм я седем пъти, откакто тръгнах през 2012 г.. Последният път удължих престоя си, при това по няколко пъти на всяко място, където отсядах. Това бе второто ми посещение на България за годината и смятам да се завърна за трети път. Това е най-добрата препоръка, която бих могъл да дам за България.


Преди няколко седмици осъзнах, че за пръв път дойдох в България, мотивиран изцяло и единствено от една снимка. Но тази снимка ме предизвика не само да дойда в България.


Беше пейзаж на паметника на Бузлуджа, покрит в сняг. Той ме накара да обърна живота си с главата надолу, да опаковам раницата, да напусна работа, да зарежа кариерата си, да оставя семейството и приятелите си на другия край на света и да започна живот на своеволен, полу-бездомен пътник, да видя и почувствам какво наистина се случва там.


Преди няколко дни наченах четвъртата си година на странстване.


Забележка: Не съм спонсориран от българското министерство на туризма, макар че действително им изпратих имейл със следното предложение за туристически девиз: "България: може би трябва да прекарате ваканцията си тук, или пък все тая". Въпреки това престоят ми в "The Crib Hostel" в Пловдив включваше лична двойна стая, ракия, бира, няколко домашно сготвени закуски, учудващо добра мексиканска храна, и всичко от изброените за тяхна сметка. Също като Челси и Скот от "Изживей своята легенда", които срещнах в хостела, Филипа и аз отсядаме единствено и само в този хостел, навсякъде по света.


Ако се регистирате на рецепцията, поздравете от мен моя човек Йоцко - той се ще грижи за вас и не, не ми плащат нищо, за да го кажа. Но може би Йоцко би ми метнал едно тако и една бира. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Благодарим за хубавите думи за нас господин Нейт Робърт,но на чинията на Бузлуджа у нас паметник казват само комунистите.

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 822 Неутрално

  На мен чинията на връх Хаджи Димитър ми преобръща червата...

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Това, че България започва да става позната на западния свят се дължи единствено на факта, че е страна-член на ЕС и че се отърва от "прегръдката" на СССР, респективно Русия.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  [quote#3:"дедо Андро"]... и че се отърва от "прегръдката" на СССР, респективно Русия. [/quote]
  Оппаааа, грешка, не "отърва", а "с мъки прави опити да се отърве".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Бре! Браво и голямо благодаря на този човек!

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3546 Весело

  Като види МОЧА ще остане тук завинаги

 7. 7 Профил на berillo
  berillo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Колцина от нас си спомнят как в училище ни събираха по 2 левчета за шибаните пощенски марки с лика на чинията.....
  Къде е сега столетницата ?
  Иначе благодарности към автора . Дано се появяват все повече такива приятели на България.

  Be3Al2(Si6O18)
 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Чинията на Бузлуджа е ЕДИНСТВЕНОТО което наистина развълнува повечето от чужденците които съм водил по България. Нито хотелите по морето, нито мръсните ни градове. Така че е наистина жалко, че по идеологически причини тя се намира в такова състояние и още по-жалко че много българи я ненавиждат. Явно само необременени с предразсъдъци хора успяват да се възхитят на това безспорно произведение на изкуството.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ".... а природата в голяма степен е запазила своята чистота и девственост...."
  да пита еко-НПО-тата у нас по тоя въпрос, но всичко е въпрос на гледна точка, явно....

 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какво именно го е впечатлило в чинията, не става ясно...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 11. 11 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  наистина все още има хора на запад които не знаят почти нищо за нас...доста спорих с холандец понеже ми обясни че българите били черни,и упорито отказваше да ми повярва че съм българин...на неговата улица в някакво малко градче до амстерадам или село имало няколко семейства 'българи' и те били доста мургави...и накрая като си показах личната карта се разбрахме...това естествено не се случи у нас а в австрия...човека си беше супер убеден че сме черни...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 12. 12 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Ако не бяхме влезли в Ес, чинията на Бузлуджа, курортите на Слънчев бряг с нестинарите и Банско , щеше да е единственото, което мистър Робърт щеше да види от страната. До преди 20 години дори за нас се искаше да имаме "открит лист" и едномесечно заявление за да ни се разреши да идем в Златоград, Триградското ждрело и Резово.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":
  До коментар [#5] от "SSmart":
  До коментар [#7] от "berillo":

  Има и други приятели на България - този новозеландец щедро препоръчва страната ни като достъпна и красива дестинация - http://www.brenontheroad.com/ . Преди това е бил разочарован от Турция.

 14. 14 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ТАКА И НЕ РАЗБРАХ КАКВО ВПЕ4аАТЛЯВА ИСТИНСКИ В БГ..?

 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Определено Нейт е силно впечатлен от чинията на Бузлуджа.Няма лошо от негова страна,но той не знае защо за нас чинията е свързана с онова минало,което дори не искаме да видим в кошмарен сън.
  Но това си е неговата гледна точка.

  Tony
 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1278 Неутрално
 17. 17 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Чета постовете по-горе и се чудя защо сме такива нихилисти ("хейтъри".
  Нормалната реакция на уравновесен човек, под тази статия, би била "страхотно, че оценяват страната ни, страхотно, че знаят толкова неща за българите.".
  А 90% търсят конфронтацията с миналото ни и дори налитат на автора.
  Добре че не ви чува.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 18. 18 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Една от снимките е направена от чинията.Хвана ме срам.Признавам си не съм бил там от ученическите години,но скоро ще отида.На кон.Но не да демонстрирам ,че сме варвари.

 19. 19 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#13] от "Читател":

  Този сайт не се отваря?!?!?!

 20. 20 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Все едно майка ти да се изпърди пред специални за теб хора !

  Твоя си е , има си основания, всички ще те забележат и запомнят, но защо точно с това.

 21. 21 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Има хора, които харесват мизерията в Индия и жегата в пустинята. Има и хора харесващи змии, хлебарки и всякакви други гадини. Просто трябва да приемем, че има и такива хора а не, че е масово явление.
  Намери се един да хареса и паметника на Бузлуджа. How cute

 22. 22 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dr. G.":

  То като само обикаляш и зяпаш всички страни ти се струват прекрасни. Като трябва да работиш и живееш в тая страна нещата са съвсем други. Като господина поживее в страната с една средна заплата няколко месеца и продължи да ни хвали , тогава ще му призная писанието.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 23. 23 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Чудесен и точен анализ. Браво на този човек, значи има и непредубедени. А дано и ние да започнем да виждаме по-често хубавите неща в Родината. Прекрасна е!

 24. 24 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "ostin22":

  Такива културно исторически паметници като паметника на Бузлуджа, потопения град Севтополис, потопената църква в яз. Жребчево и още и още изоставени богатства, могат да породят огромен интерес и да привлекат огромен поток от хора, дошли не само за хубавото ни слънце, евтините храна алкохоли жени и други такива туристически "атракции" на съвременния ни туризъм.

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  На първата снимка Обама свири на акордеон.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]чинията на Бузлуджа у нас паметник казват само комунистите. [/quote]

  Паметник е тя, на човешкото безумие ...

 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#8:"ostin22"]само необременени с предразсъдъци хора успяват да се възхитят на това безспорно произведение на изкуството. [/quote]
  Извинявай, но това звучи извратено !
  Та това "произведение" съществува САМО по идеологически причини, неговите "идеолози", при всичките откраднати милиарди го оставят да се руши /няма лошо/, и по един безумен начин загрозява историческия връх !
  Може би впечатлява чужденците, защото никъде другаде по света няма такава тъпня !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "...България е обичайна европейска държава, с визуално и културно наследство, натрупано по време на няколко империи, с по-стара история от почти всека друга държава на континента. София е изпълнена с живот, модерна европейска столица. Из планините се гушат множество градове, регистрирани в списъка на ЮНЕСКО, а природата в голяма степен е запазила своята чистота и девственост. ...За моите повече от 1000 дни на път (досега), България се оказа скритата забележителност.... " Не може да бъде! Поне ЕДИН човек е написал ИСТИНАТА за България! Ееее- ДОЖИВЯХ!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Преди месец се появи подобна, даже още по-яка статия за България от един друг пътешественик от Нова Зеландия:

  http://www.brenontheroad.com/travel-bulgaria-plovdiv-sofia/

  Човекът дошъл без никакви предварителни нагласи или информация за страната и останал наистина много очарован.
  По мое мнение, ако се справим с корупцията на високо ниво и простащината на ниско ниво, тази държава си е даже екстра.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 30. 30 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Интересна статия. Може би ние не харесваме страната си от гледна точка че тя ни е позната до болка, знаем трудностите и проблемите. Докато за един чужденец тя е нещо непознато, нещо различно. Явно от тези различия се поражда чара и обаянието на България в очите на чужденците. А и автора е сбъркал за нета тъй като у нас е по бърз отколкото в Румъния.

 31. 31 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#24] от "simo87":

  Така е, но на тях попадат само любопитни хора, които бягат от масовия туризъм, направили са си труда да попрочетат малко за страната, в която отиват и разпитват местните. Факт е, че тези хора оставят повече пари, но са малко като брой. Големите кинти са в масовия туризъм.
  А масовият туризъм е Съни Бийч и пиячка. После като ги питаш какво са видели, няма да си спомнят.
  Аз лично предпочитам като отида някъде да изръшкам туристическите забележителности за ден или два и после си хващам картата и тръгвам просто така.

  P.S. Аз на Чинията никога не съм ходила, ама ми е много интересно и все се каня да ида. Факт е, че на чужденците им е още по-интересна и разни приятели от чужбина все ме питат за това място. Даже миналата година щяхме да ходим с едни, но не ни стигна времето.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  [quote#3:"дедо Андро"]Това, че България започва да става позната на западния свят се дължи единствено на факта, че е страна-член на ЕС[/quote]

  Респективно бюджетните авиокомпании.

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Относно пейзажът на Бузлуджа- самата местност няма никаква вина, че комунистите я избраха за своите сбирки и построиха там чинията! Също такава красива гледка се открива и по магистралата София- Варна, само на 20тина км. по нея след София....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  [quote#8:"ostin22"]това безспорно произведение на изкуството.[/quote]

  На тоталитарното "изкуство", другарю.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ще е добре "Дневник" да публикува повече такива статии, вместо да ни облива със сълзливите истории на нелегалните икономически имигранти и да ни насажда несъществуващо чувство за вина, както и да публикува статии, в които се твърди, че едва ли не българите сме най- гадната нация! През 2012г. именно поради факта, че в "Дневник" над 50% от статиите бяха със съдържание, в което УМИШЛЕНО българите се посочваха като отвратителна нация, доброволно изтрих профила си "дядомарт" като го деактивирах и се бях зарекла повече никога да не пиша в "Дневник", защото ми беше дошло до гуша от умишлените неоснователни обвинения към българския народ и българската нация.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И последно- много ми е интересно защо сълзливите фалшиви истории на нелегалните икономически имигранти в България се публикуват от "Дневник" под сектора "Анализи", а тази статия, в която чужденец изказва реалното си мнение за България, което е много положително, е в сектора "Развлечения"....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 549 Разстроено

  Само ние българите рушим паметниците, опитвайки се по този начин да забравим миналото си и така сме обречени вечно да повтаряме старите си грешки, щом няма какво да ни напомня за тях!
  Социалистически движения е имало в цяла Европа през онези години и май само в България част от общество се срамува от това! Тези движения са направили много за това, сегашна Европа да е много по-добре място за живеене, отколкото през 19-ти век! Това, че красивата социалистическа утопия се е преродила в България в грозен уродлив комунизъм, е нещастно стечение на обстоятелствата и съм сигурен, че Димитър Благоев никога не е допускал това развитие на нещата!
  А "чинията" на Бузлуджа може да стане една много хубава туристическа атракция, която да разказва за тази част от историята ни - за социалистическата утопия и за последствията от нея, за да не повтарят следващите поколения тази грешка!

 38. 38 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#35] от "logika":

  Има си причина за това. На журналистите в България явно им се плаща много мизерно, те са нещастни, обезверени, смачкани и в резултат на това в цялата си "журналистическа" дейност дават воля на собствените си гадни чувства, карайки всички останали да страдат покрай тях. Страхотен журналистически "професионализъм"...

 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Забележете кои хора оценяват красотата на България, на нашата природа и на населението ни- хора, които НЕ ИДВАТ нелегално в България, а я посещават като ЗАКОННИ туристи. Това би следвало да говори много....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  [quote#29:"Щ"]По мое мнение, ако се справим с корупцията на високо ниво и простащината на ниско ниво, тази държава си е даже екстра. [/quote]
  Много точно! Което автоматически ще допринесе за малко повече ред.

 41. 41 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 845 Неутрално

  За да разбере случайният турист какво е "развит социализЪм" трябва да е поживял поне 4-5 години по времето на бай ви Тошо.
  Лошото е, че и младото ни поколение не може да го разбере. Поради същата причина.
  И защото вече 25 години все още ни "управляват" класически и мутирали комунисти.

 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#38:"cristo_n"] На журналистите в България явно им се плаща много мизерно,[/quote] Не- проблема е другаде- някое правозащитно НПО се свързва с някоя редакция, уговаря се за публикация в сайта на определен % статии с еди каква си насоченост срещу еди какво си възнаграждение за еди какъв си период от време и нещата стават различни за читателите и коментаторите в този сайт...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не мога да разбера учудването на всички във форума за хубавите думи. Всъщност, толкова много сме се вглъбили да се мразим сами, да плюем по всичко и всеки (не че няма причина), че забравяме за хубавите неща, а те не са никак малко. Това ни е големият проблем. Манталитетът и всеобщата нагласа към всичко. Сакън да не вземем да се похвалим с нещо или пък да вземем да си повярваме, че ще вземе да се оправим. Та тогава ще видим чудо!

  Извинявам се за сарказма! Но е много вярно.

 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#43:"mtzvetkov"] Това ни е големият проблем. Манталитетът и всеобщата нагласа към всичко[/quote] Не- обичайно българите не мислим негативно. Негативното отношение към България беше умишлено насаждано с цел да се почувстваме виновни за това, което сме; за това, че България никога не е била колониална държава, не сме имали колонии в Африка и Азия и за това никой не може да ни задължи да приемаме всякакви нелегални мигранти от Азия и Африка и да сме съгласни бурки да се веят из Витошка и българските градове; за това, че българското общество обичайно толерира хетеросексуалните семейни връзки; за това, че нямаме никаква историческа мотивация да приемаме всякакви твърде различни от европейските общества хора в държавата ни; за това, че сме твърде европейско хомогенно общество и ред други неща...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#27] от "роджър":

  Ами дай да мразим и бутнем и президенството и министерски съвет,Шератон и Цум,Ндк и Нимузей... Нали знаеш историята им? Извинявай,но си жалък.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 46. 46 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Хубаво е, че има такива материали, че хейта вътре в страната, сред българите, преобладава!

  "природата в голяма степен е запазила своята чистота и девственост."

  Това от статията по-горе е много показателно. Напълно подкрепям тази гледна точка. И това е и нещото, което имаме и е необходимо да ценим и да пазим!

 47. 47 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1636 Любопитно

  [quote#8:"ostin22"]Чинията на Бузлуджа е ЕДИНСТВЕНОТО което наистина развълнува повечето от чужденците които съм водил по България.[/quote]
  Ми нормално. Тези гости виждат просто една гледка, а ние (потърпевшите) виждаме символ на един кофти строй... Обясни им, че чинията символизира липсата на тоалетна хартия в тоалетната и ела напиши дали ще са възхитени...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 48. 48 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Прав е Нейт! Божо-вампира трябваше да започне кампания по възстановяването на Чинията, вместо да строи фалшиви 'базилики'! Чужденците биха били привлечени от автентичния комунистически 'барок', отколкото от псевдо-исторически бутафории.

 49. 49 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#46] от "Додо":

  Това за чистотата на природата са пълни глупости но нито вие нито писача на статията има компетенциите да прави това заключение. Поживейте малко в различни страни и попрочетете малко повече какво значи опазване на природата че да видите действително къде сме. Щото аз не знам в Швейцария да има дървена мафия и Бетономорие , например.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#49] от "rex":
  http://www.segabg.com/article.php?id=699011
  11 български плажа са отличени със "Син флаг"...За да получат еко-сертификатът плажовете и пристанищата трябва да покрият около 30 критерия, поделени в четири категории, свързани с обезопасяването, информирането, поддържането на плажа и качеството на водите. Миналата година обектите в България със "Син флаг" също бяха 12.... Видно е, че коментарите са от м. май 2014г.- т.е. миналата година.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  http://www.blueflag.org/menu/awarded-sites/2015/northern-hemisphere/bulgaria/List/Beaches
  http://www.blueflag.org/menu/awarded-sites/2015/northern-hemisphere/bulgaria

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#2:"majorman"]На мен чинията на връх Хаджи Димитър ми преобръща червата... [/quote]
  До коментар [#2] от "majorman":
  И на мен. Но като си помислиш партията, която я построи, преобърна живота на няколко поколения и то не в положителна посока.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 53. 53 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  добре кога най накрая ще я направят на казино и да се свършва, идеално място просто

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 54. 54 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#45:"ostin22"]и президенството и министерски съвет,Шератон и Цум[/quote]
  Товарищ, интересно как пишеш "президентство" и "министерски съвет" с малки букви, а Цум и Шератон - с големи ... харесвай каквото си искаш, и води когото където си искаш ... чинията НЕ Е изкуство !
  И струваше ОГРОМНИ ПАРИ на фалиралата държава /и на всички нас/, само и само за поредния конгрес да се отчетеше поредния зашеметяващ "подвиг" на БКП ... очевидно си на малко години, но от соц. "сой" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 55. 55 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Аз бих предложил на господина да поостане малко по-дълго тук, да поживее и тогава съм сигурен, че друга представа ще си извади.

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  [quote#45:"ostin22"]Ами дай да мразим и бутнем и президенството и министерски съвет,Шератон и Цум,Ндк и Нимузей[/quote]
  Това са сгради в центъра на София, отделно хотел Балкан (вече не е Шератон), и ЦУМ представляват отделен стилов ансамбъл, много хубави сгради. Отделно никой е нямал намерение да ги събаря.

  [quote#37:"cristo_n"]Само ние българите рушим паметниците, опитвайки се по този начин да забравим миналото си и така сме обречени вечно да повтаряме старите си грешки, щом няма какво да ни напомня за тях!
  Социалистически движения е имало в цяла Европа през онези години и май само в България част от общество се срамува от това! [/quote]
  1. да рушим паметници на разни псевдогерои (нелегални = хора извън закона), национални предатели (Г. Димитров)и чужди окупатори, е съвсем нормално. Все едно да оставим БСП да направи паметници на Георги Боков, Мирчо Спасов, ДПС на А. Доган, а АБВ на архаря Първанов.
  2. В България не е имало социализъм, а див комунизъм, управлявала е комунистическа партия, подчинена на съветската КПСС, а не социалистическа. Капиш?

 57. 57 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Ето това са емоциите, които съм виждал в не един широкоскроен чужденец посетил България. Всъщност на много от тях им допада много. Някой даже се заселват, намират си работа, учат езика и заживяват в като нас. Защото България е уникална със всичко което е... само трябва да имаш стомах да я преглътнеш.


 58. 58 Профил на selfmade
  selfmade
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В момента Чинията е място за пишкане. Когато се случи да мина оттам с колелото, винаги го правя. Ритуално е. Но най-много опишкват Чинията комунистите, по време на ежегодното поклонение там. Затова тя мирише изключително на комунистическа пикня. Това руши дори бетона!

 59. 59 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да известни сме с чинията, независимо дали ни се иска. Приятел, американец ми изпрати снимка на чинията с коментар: WTF is that? Чудих се какво да му кажа, май отговорих "това е което остана от комунизма в Българиа"

 60. 60 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1160 Весело

  До коментар [#12] от "barel":

  За открития лист се изискваха и доста връзки, особено за Резово...

 61. 61 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 279 Неутрално

  никога хора НЕЖИВЕЛИ при комунизЪма могат да разберат хора живели ТАМ
  това което за него е странно ,причудливо дори един вид романтично , за нас е като БЪРКАНЕ В НЕЗАРАСНАЛА РАНА
  а е незараснала и НИКОГА НЯМА ДА ЗАРАСНЕ докато не бъде въздадена справедливост за жертвите на режима , за милионите объркани съдби , за оскотелия народ да не продължавам че пак ми става черно пред очите

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 62. 62 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Прекарах шест седмици в България, а по-източна Европа от това няма.

  Не знам това като комплмент ли да го приема? А статията е хубава.

 63. 63 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Препоръчвам да се видят снимките на блога на пътешественика , преди няколко дни ги гледах, заслужава си. Както и коментарите там са интересни.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 64. 64 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#8] от "ostin22":

  гнусник червеногъзест!

 65. 65 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хората, които били крачили тук преди МИЛИОНИ години?

 66. 66 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 917 Неутрално

  За човек като този пътешественик България е екзотика и приятно изненадващо място с хубава храна, много млади хора и дружелюбни домакини.
  Истината е, че каквото искат да ти видят очите на дадено място, това виждат. Ако си настроен положително, ще видиш хубавото. И обратно.
  Помним и филмите за пиянските купони по Слънчев бряг на "доброжелателите" от Острова, та можем да направим сравнение....

 67. 67 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#49] от "rex":

  Къде е морската ивица на Щвейцария? Трябва да се сравняват сравними неща. Иначе за празнописане всички са големи специалисти.

 68. 68 Профил на sorosoidche
  sorosoidche
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Никога не съм посещавал град, в който вечер толкова много хора са навън в парка и слушат музика, почиват, разговарят, купонясват и като цяло се радват на живота."

  Хахаха тоя е попаднал баш на "цвета" на нацията. Мога да напиша 10 думи за софиянците от парка и всичките ще бъдат цензурирани.
  Що се отнася до Бузлуджа, ако се реставрира в автентичния си вид може да се превърне в най-посещаваната от чужденци българска забележителност и да носи десетки милиони приходи.

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2729 Любопитно

  В есето високите небостъргачи в Русия са "ни в клин, ни в ръкав"...

  Авторът пише за Бузлуджанския Пейзаж при чинията.

  А огромната чиния вътре - според филмче онзи ден по новините,
  е порутена и занемарена, но все пак се разпознават оригинални
  картини на мегаломанска простотия.

  Депресиращо, не само като гледка на западнал градеж,
  но с неадекватността на оригиналните нахални претенции и амбиции на чужд и натрапван "вечен и прав обществен строй".

  Постоянна клеветническа пропагандна излагация на "освободителни" лъжи:

  като МОЧА, "Альоша" в Пловдив и т.н.

  С чужди пари, труд и жертви.

  Защо заможни капиталисти от "лявата" БСП - необременени от идеологически предразсъдъци, не ремонтират чинията??...

  Ако има пари за де-идеологизиращ ремонт,
  чинията на Бузлуджа би могла да стане привлекатен туристически обект, в допълнение към изключителната природа и гледки.

  Браво на автора.

  "предложение за туристически девиз:

  "България: може би трябва да прекарате ваканцията си тук,
  или пък все тая"."

  До коментар [#8] от "ostin22":

  Чинията на Бузлуджа е ЕДИНСТВЕНОТО което наистина развълнува повечето от чужденците които съм водил по България.

  Нито хотелите по морето, нито мръсните ни градове. Така че е наистина жалко, че по идеологически причини тя се намира в такова състояние и още по-жалко че много българи я ненавиждат.

  Явно само необременени с предразсъдъци хора успяват да се възхитят на това безспорно произведение на изкуството.

 70. 70 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#67] от "Додо":

  Че като няма морска ивица да не би да няма езера ? Я ходи да видиш колко от тях са бетонирани и колко са накачулени с мутренски вили. А що ми не коментираш дали Швейцария има дървена мафия като искаш да сравняваме сравними величини. А гърците що си не бетонираха плажовете ? Ами турците ? Нали уж били глупаци и ориенталци ? Аман от вас, домораслите патриотари, слуги и клакьори на мутромилиционери и кагебейци. Превърнали сте една от най-красивите страни на Европа в клоака , омазали сте се до ушите, ама си трайкате на топло в ла-ната и дума не давате да се издума че има проблем.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 71. 71 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#28] от "logika":

  ++++++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 72. 72 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1314 Весело

  Да дойде пак момчето. И една ракийца ще му капнем, няма да се излагаме.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  да бе да

  Ще напират чужденци специално за да провеждат там партийни конгреси,
  сред социалистическо искуство:

  картини с изкривени лица... гримаси...
  яки колхознички и трудови маси.

  Чудно как не се е сетил Вежди номенклатурата
  а се прехласва в на Лувър културата

  До коментар [#68] от "sorosoidche":

  Що се отнася до Бузлуджа, ако се реставрира в автентичния си вид може да се превърне в най-посещаваната от чужденци българска забележителност и да носи десетки милиони приходи.

 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#65] от "gdobranov":
  Може би не знаете, но напр. Пловдив и Рим са почти връстници по възраст -"...Вторият по големина български град е сред най-древните поселения на Европа - от около 6000 години има живот по тези места...." http://www.dw.com/bg/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD/a-17928189 Британският The Guardian обяви Пловдив за най-старият жив град в Европа 22 февруари 2015,
  http://www.plovdiv.utre.bg/2015/02/22/302527-britanskiat_the_guardian_obyavi_plovdiv_za_nay_stariat_zhiv_grad_v_evropa ; Пловдив е сред 10-те най-стари градове на света
  ПЕТЪК, 26 СЕПТЕМВРИ, 2014 http://bulevard.bg/news/plovdiv-e-sred-10-te-nay-stari-gradove-na-sveta-5007.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  Никога не съм бил комунист, а 10 години бях борец за демокрация. Но се питам защо сградата сега изглежда по този начин? Преди 30 години изглеждаше другояче. Тези които я проектираха и построиха и тези които платиха бяхме обикновени хора. Каква всъщност е целта на тоталното омаскаряване на социализма от западните апологети и нашенските хайванчета? Ами просто е, по този начин налагат своите приоритети и претенции. Да притежават, да узаконяват и да управляват планетата. а ние ще лапаме мухите, ако ни позволят, разбира се.

 76. 76 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "...Според научните открития, Варнаси е основан около 1000-ата година пр. Хр. на брега на река Ганг. В Пловдив, според археологическите открития, е имало цивилизация с градска култура още 6000 г. пр. Хр...."
  http://www.theguardian.com/cities/2015/feb/16/whats-the-oldest-city-in-the-world
  http://www.plovdiv.utre.bg/2015/02/22/302527-britanskiat_the_guardian_obyavi_plovdiv_za_nay_stariat_zhiv_grad_v_evropa

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#73:"dnevnikar"]картини с изкривени лица... гримаси...
  яки колхознички и трудови маси. [/quote]Приемаха ме за комсомолка точно на Бузлуджа и написаното от Вас е абсолютно точно. Харесвам пейзажи и картините на старите майстори, включително и Болонската школа и илюзионистичния барок, дори и прарафаелитите, но намерих за откровено отблъскващи "картините", с които бе изрисувана отвътре чинията на Бузлуджа...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Весело

  Чинията може да се сравнява само с Каабата за мюсюлманите. Трябва наистина да те е подминала еволюцията, щом в пълно съзнание тръгваш на поклонение към такова нещо

 79. 79 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какви сме комплексари - между нас си само се плюем, ама като дойде някой да ни погали отвън, подвиваме опашки и мъркаме послушно като котенца. Другата крайност е тупане в гърдите за всеки малък успех и преувеличаването му като нещо кооооой знае колко значимо за света и човечеството. Не стига, че сме малко, ами сме и малки...
  А авторът на статията да си я беше прочел поне веднъж, преди да я публикува - бъкана е с правописни грешки!

 80. 80 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#6:"hodounski"]Като види МОЧА ще остане тук завинаги [/quote]
  Ами Альоша,Статуята на свободата ряпа да яде

 81. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#79:"zuramode"]Какви сме комплексари. [/quote] От кога да се гордееш, че в държавата ти се намират едни от най-старите градове В СВЕТА и най- старият град в Европа, е комплекс? Всъщност- Вие какво отношение точно изисквате от българите? Да забравим, че сме във вътъка на европейската цивилизация и да помним само вековете, в които е нямало българска държава? Да плюем на истинското богатство, което имаме като природни дадености, само защото не са в Кан или във Вентимиля? Да се прекланяме пред чуждите природни красоти, само защото трябва да изтрием съзнанието си за български, родните красоти? Не- не става. Считам, че точно Вашият коментар издава абсолютен комплекс, неприсъщ на българите, живеещи постоянно в България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#79:"zuramode"]Другата крайност е ....преувеличаването му като нещо кооооой знае колко значимо за света и човечеството[/quote] Хайде- посочете ми аналог на културата Варна в Европа и в света,м? "...Културата Варна или халколитната култура край Варненския залив е култура, принадлежаща към края на каменно-медната епоха (4400-4100 г. пр. Хр.) и съществуваща в Северна България през този период.Смята се, че находките от Варненски халколитен некропол са най-старото технологично обработено злато в Европа и света, а комплексът в Дуранкулак е дело на най-старото открито досега уседнало културно земеделско население на континента създало първите каменни градежи в Европа..."- уики

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 915 Разстроено

  "During my more than 1000 days of travel (so far), Bulgaria has been the quiet highlight. I’ve visited Bulgaria seven times since I began my journey back in 2012. On this visit, I extended my stay, multiple times, at every place I stopped. It was my second time in Bulgaria this year, and I’m planning on heading back again in a few weeks from now. That’s the best endorsement of Bulgaria I can give."

  Питали са ме, защо накрая реших да се върна в България!
  Ами тоя австралиец е дал обяснение, защо!

  Да разлая троловете!!
 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#83] от "lone_wolf":
  Винаги ще се връщате в България, колкото и време да живеете в друга държава- ние, българите сме такива хора. Колкото и да ни плюят всякакви хора, ние носим в себе си обичта към родната ни страна и това е нещо, което гражданите на държави, съставени предимно от емигранти, не могат да разберат...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 85 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#42:"logika"]Не- проблема е другаде- някое правозащитно НПО се свързва с някоя редакция, уговаря се за публикация в сайта на определен % статии с еди каква си насоченост срещу еди какво си възнаграждение за еди какъв си период от време и нещата стават различни за читателите и коментаторите в този сайт... [/quote]

  Добре де,дай някой адрес,аз явно съм най-големия будала да си поствам безплатно...

 86. 86 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#84] от "logika": Mnogo se razchuvstva)))))

 87. 87 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#86] от "angeles": Българската народопсихология е такава- основана предимно на позитивни чувства, а не на омраза и ненавист.Така, че- преди да се пишат негативни неща за българите, би следвало човек да е живял с нас и да ни познава, но не от българофобски платени статии и репортажи, а от реалността.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 88 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3539 Любопитно

  ,,Как паметникът на Бузлуджа преобърна живота ми,,
  ................................................................................
  ,,....Нейт Робърт е австралийски блогър и пътешественик,....,,
  .................................................................................
  ,,....Последната му публикация с оригинално заглавие "Извинете, но така изглежда България през 2015 г." причини фурор сред българската общност....,,

  А знаете ли, че:
  Този паметник е бил построен с ,,дарения,, на стойност от около 14 млн. тогавашни лева, ,,събрани,, от целият Български народ, чрез марки
  Замисълът е бил, там да се провеждат всички форуми на тогавашната БКП, от приемането на млади комунисти до партийни конгреси. Но нито един конгрес не се е състоял в този комунистически паметник. Нито един млад комунист не е бил приет там в неговите зали.
  След откриването му и разпространението на снимки от вътрешното оформление, а и общият му вид. Е предизвикала Европа да реши, че тази ,,чиния,, е уникален, и за България, и за Европа паметник на Българския комунизъм, и че трябва да се изиска от България този паметник да бъде запазен като Европейски уникат и да бъде разрешено посещението му като туристически обект, с Европейско значение. Но както знаят моите набори '45 година, тогава имаше желязна завеса и такива туристически посещения за чужденци от западна Европа бяха непозволени. Така и не беше видян от нито една чужда партийна делегация, нито един високопоставен лидер на чужда комунистическа партия, дори са малцина наши партийни бонзи влизали и разглеждали този паметник

 89. 89 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#88] от "сидер":

  Бе ти няма начин да не си бил и при комунистите доносник. Щом си се га толкова отявлен хейтър, значи не ти е чиста работата. Я си признай, имаш ли книшка от бекапето, а? А от комсомола? Нема ти се сърдим, знаем, че всички сте оцапани

 90. 90 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Хубаво го е написал обаче... не преимам много на сериозно азиатски физиономии,които остроумичат,че и "израстналите на запад"!
  Представих си за момент, арабуха да пише за Оборище!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 91. 91 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3539 Весело

  [quote#89:"Сиянието на Мрака"]Нема ти се сърдим, знаем, че всички сте оцапани[/quote]

  Добър вечер на секретарчето, ти па от коя позитанска дупка пак излази ве. И като истинско позитанско хейтърче, ноо често я повтаряш таа ваша комунистическа мантра ,, всички са маскари,,
  Само това ти отговарям и повече ай дю дю

 92. 92 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#91] от "сидер":

  Признай си, каскет, нема ти са карами. Всеки греши

 93. 93 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  ПРОСВЕТА

  Тоталитаризмът няма нужда от специално омаскаряване.

  С факта, че 35 години по-късно сумтите срещу млади поколения
  и световни конспирации (по-специално, от страна на Запада... пак), се позиционирате като чуждовосточен неадекватник.


  Сега е демокрация, но едно време да гледаш тоталитарния строй с черногледи очила беше забранено.

  И без допитване до Комисия за досиета е ясно,
  че тогава сте бил 25 или 35 години по-млад... соцлагерник.

  Ако сте биле номеклатурник, ползвали сте привилегията бесплатни розови очила.

  No more.

  Уреди се БКП - с Капитал и свой Нов ред.

  Преждеизложеното обяснява настоящия ви сумтеж.

  плюс...

  1300 години България. Тогава.
  При милиционерския тоталитаризъм за БКП беше привлекателно и лесно да консумира годишнината 1300 България
  за собствено увековечаване.

  Да насили Народа във "всенародни" усилия.
  Политически, финасови, технически, инженерни...
  Строителни войски.
  В мегапроекти: Бузлуджа, НДК и т.н.
  Години по-рано: Мавзолей, МОЧА, "Альоша" и хиляди
  чужди марксистки, ленинистки, сталинистки, комунистки и пр. пропагандни съоръжения в цялата страна.

  За "чест и слава" на БКП... и на Масква.

  Видно и сега.
  БКП БСП узурпатори на Бузлуджа и "всеки км".

  Вашенски хайванчета.

  До коментар [#75] от "Judjuk":

  Никога не съм бил комунист, а 10 години бях борец за демокрация. Но се питам защо сградата сега изглежда по този начин? Преди 30 години изглеждаше другояче. Тези които я проектираха и построиха и тези които платиха бяхме обикновени хора.

  Каква всъщност е целта на тоталното омаскаряване на социализма

  от западните апологети и нашенските хайванчета?
  ...

 94. 94 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#90:"Без соц"]Хубаво го е написал обаче... не преимам много на сериозно азиатски физиономии,които остроумичат,че и "израстналите на запад"! [/quote]
  Това е, защото не си запознат много добре с географията. Все пак Австралия е най-западното място на света.

 95. 95 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#7:"berillo"]Колцина от нас си спомнят как в училище ни събираха по 2 левчета за шибаните пощенски марки с лика на чинията.....[/quote]
  За чинията нямам спомен, но марките в помощ на другарчетата ни от братския виетнамски народ са ми още пред очите.

 96. 96 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#10:"Николай Теллалов"]Какво именно го е впечатлило в чинията, не става ясно... [/quote]
  Е, как какво?
  Мурзилката "ostin22" ти го е казал -
  [quote#8:"ostin22"]това безспорно произведение на изкуството.[/quote]
  Къде другаде по света има такива "произведения на изкуството", с които комунягите да натрапват престъпната си идеология и доминация от най-високо място, метнали се на гърба на цялата страна?

 97. 97 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#45:"ostin22"]Ами дай да мразим и бутнем и президенството и министерски съвет,Шератон и Цум,Ндк и Нимузей... Нали знаеш историята им? [/quote]
  Аз предлагам да се ограничим само до премахването на МОЧА и натрапената ни с него доминация на руския окупатор червеноармеец.

 98. 98 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#47:"gost22"] Обясни им, че чинията символизира липсата на тоалетна хартия в тоалетната и ела напиши дали ще са възхитени...[/quote]
  А също така и посланието на летящата чиния до целия свят и до извънземните дори, че по тези земи живеят и един друг вид хора - комунисти, позволили си да се поставят над народ и Родина, буквално качвайки им се на главите.

 99. 99 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#56:"historama"]2. В България не е имало социализъм, а див комунизъм, управлявала е комунистическа партия, подчинена на съветската КПСС, а не социалистическа. Капиш? [/quote]
  И дори споменатият от мурзилката "Остин22" дядо Димитър Благоев не е бил комунист, а само "тесен социалист".

 100. 100 Профил на gmm
  gmm
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Бях много учудена, че в Трипадвайзър всички коментари на чужденци за паметника на Бузлуджа бяха суперлативи, съответно повечето български супер отрицателни. И аз наистина не разбирам какво им харесва, освен гледката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK