От лулата до шедьовъра - учени смятат, че Шекспир е пушил марихуана

От лулата до шедьовъра - учени смятат, че Шекспир е пушил марихуана

© Associated PressУчени от Южна Африка смятат, че Уилям Шекспир е писал шедьоврите си под въздействието на марихуана, пише "Индипендънт".


Изследвания на лули, намерени в двора на поета, показват, че в четири от тях е имало останки от канабис. В други две, открити в околностите на Стратфорд на Ейвън, пък са открити следи от листа от кока.


Екипът в Претория работи с изключително нова и чувствителна технология, която може да изследва биологични останки на повече от 400 години. Откритията са публикувани в списанието South African Journal of Science.
През епохата на Елизабет I пушенето на различни от тютюна субстанции било в реда на нещата, разказва британската преса. Марихуаната била широко разпространена из Англия, а за листата от кока се смята, че били "подарени" на пушачите от мореплавателя Франсис Дрейк. Изследванията на лулите показват, че по онова време в Европа са се пушели редица растения, сред които канабисът, коката и сортът тютюн никотиана.


Според специалистите Шекспир не е бил поддръжник на "модерните" листа от кока, а е предпочитал старата "трева". Но дали наистина е бил напушен?


В подкрепа на своето подозрение те предлагат алтернативен прочит на Сонет 76. Там великият автор споменава за "invention in a noted weed", което те интерпретират като творене под влиянието на "славния бурен".


Нататък поетът споменава, че би предпочел да не се занимава със "compounds strange", което може да се преведе и като "странни вещества".


Разбира се, Сонет 76 има и по-ортодоксално прието значение на езика на поета от XVI век, който касае самото писане. Ето как го превежда у нас поета Валери Петров:


Защо в стиха ми нови багри няма,
ни образи, на мода в наши дни?
Защо за причудливост по-голяма
не хвърлям някой поглед настрани?
Защо ми е и гамата такава,
че бързо й отгатват всеки звук,
и всяка моя думичка издава,
че текстът е от мен, а не от друг?
О, тъй е то, защото вечна тема
на мойте стихове сме ти и аз.
Виж слънцето, което се въззема
над хълма тъмен в утринния час —
        на него е подобно мойто слово —
        все старо е и всяко утро — ново.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK