Дългото, приключенско читателско лято със Захари Карабашлиев

Дългото, приключенско читателско лято със Захари Карабашлиев

© Личен архивЛято, отпуска и най-сетне - дълго, непрекъснато време за четене. В разгара на сезона "Дневник" реши да се обърне към писатели, поети, преводачи, издатели и ревностни читатели с въпроса какво и как четат. 


Следват препоръките на Захари Карабашлиев - автор на проза, есеистика, драматургия и кино-сценарии и главен редактор на издателство "Сиела". Романът му "18% сиво" има 22 издания в България и класиран е сред стоте най-любими книги на българските читатели в кампанията "Голямото четене" на БНТ. Негови са още книгите "Кратка история на самолета", "Симетрия" и "Откат". Произведенията му са превеждани на почти всички европейски езици, пиесите му са играни у нас, в Европа и Америка. 


Какво четете в момента? Какви книги бихте препоръчали на читателите да вземат със себе си през лятната отпуска?
Както обикновено няколко книги едновременно. Снощи завърших "Празникът на незначителността" на Милан Кундера (ИК "Колибри"). Много кратък роман с оригинална структура, ясен език и богатство на идеи, но кой знае защо, докато четях, усещах досадата на стария майстор от писането.


Веднага  след това започнах "1001 нощ"  Хиляда и една нощ" на Ханан ал-Шейх (ИК "Сиела"). Книгата събира 19 класически истории и ги преплита в една хипнотизираща колекция, богата на хумор, много еротика, насилие и романтика, в която тотално можеш да се изгубиш и разбереш, че любовта е по-голяма от удоволствието, смелостта е по-яка от силата, а в края на краищата доброто винаги побеждава.Не е поредният преразказ на до болка познатите ни приказки – тя е нов прочит на цяла една разказваческа култура, един цял ренесанс преди Ренесанса.


Това са приказки за свръхестественото, любовта, брака, секса, властта, наказанието, богатството, бедността и страстта, които са много по-близки до "Декамерон" на Бокачо, отколкото до "Аладин" на "Дисни". Илюстрациите на книгата са вече наложилия се, талантлив и вечно преоткриващ се Дамян Дамянов ("виновник" за прекрасните илюстрации на последното издание на "Малкият принц" на Екзюпери).  Дамян за пореден успява да улови атмосферата на една история и да я визуализира по свой неповторим начин. Илюстрациите му са най-краткия път към еротиката и екзотиката на арабското Средновековие.


Тази сутрин започнах и "Никой не се спасява сам" - новия роман на една любима писателка Маргарет Манцантини, отново издаден от ИК "Колибри". Чета на порции и "Как действа литературата" на Джеймс Уд (ИК "Кралица Маб") – великолепно и задължително четиво за всички изкушени от сериозното четене (и писане).


Чета в ръкопис превода на романа "Бъдеще" на Дмитрий Глуховски, която ще излезе през есента, под редакцията на Христо Блажев, както и куп други ръкописи.  


Препоръките ми: Първо, за тези, които още не са решили накъде да потеглят през най-близкия уикенд: "101 Отбивки" на Иван Михалев и Елина Цанкова – уникално полезна, страхотни снимки, супер-идейна книга!


Новата биoграфия на Мик Джагър от американския журналист Кристофър Андерсен. Това не е художествена книга, но животът на Джагър е толкова необикновен, че може да се сбърка с художествена измислица и е още по-поразително, че фактите в книгата всъщност са верни. Андерсен се фокусира върху личния живот на вокалиста на "Ролинг стоунс", но описва и кариерата му  - от създаването на групата до тяхната 50-годишнина. Текстът се чете с лекота и въпреки многото факти и имена читателят не се обърква и не губи нишката на историята.


Интересно лятно предложение е и трилърът "Червената лястовица" на Джейсън Матюс, който предстои да излезе на български до седмица. Написан е от ветеран от ЦРУ – поредният таен агент, който след пенсионирането си става писател. Неговата книга обаче се откроява в морето от трилъри, както с необичайните елементи в нея – готварска рецепта на края на всяка глава, главна героиня, която може да вижда аурите на хората, така и с многото детайли от кухнята на разузнаването, които Матюс разкрива.


"Червената лястовица" разказва за агентка на руските тайни служби, която е натоварена със задачата да съблазни американски шпионин и да измъкне от него важна информация. Описана е съдбата на главната героиня, която попада в разузнаването против волята си и е принудена да премине през специално обучение за "секс шпионаж" – нещо, което според критиците на режима в Русия действително се случва там. От книгата разбираме, че студената война като че ли изобщо не е свършвала и всъщност шпионският сблъсък между Русия и Запада продължава с пълна сила.


Друго, за което се сещам е  "Пустинният бог" – исторически роман на Уилбър Смит, а за почитателите на фентъзи  - "Въглен в пепелта" на Сабаа Тахир, "Разбойници" – 21 никога  истории, неизлизали на български, събрани и редактирани от великия майстор Джордж Мартин - величие, класа, луксозно издание. За всички фенове на добрите разкази.


"Стъкленият похлупак" на Силвия Плат е убийствена изповед на една млада жена, която минава през ада на депресията, докосвайки се до най-тъмните бездни на човешката психика. Това е роман от огромно значение за литературата на 20-ти век, истинска съвременна класика, която се появява на българския пазар за първи път от 30 години насам. За младите почитатели на Джон Грийн ще е интересен ъгъл към познати теми.


"Белканто" на Ан Пачет – музика, заложници, политика, любов… Любовта намира дом и на най-невероятните места, независимо от обстоятелствата… Нова класика, определено. "Богат, беден" Ъруин Шоу, защото е проклета класика и всеки мъж трябва да я прочете поне веднъж. А и жена.


Препоръчвам на читателите някоя от книгите на Карл Хайасън, Юнас Юнасон. Разбира се, и "Човек на име Уве" на Фредрик Бакман.


За нашата юношеска аудитория, редактора в тази област Рия има много предложения, но ето някои от тях: "Орденът на ясновидците" - мракът се сгъстява над Пейдж Махони във втората част на поредицата "Сезонът на костите".  Пейдж се оказва забъркана надълбоко във вътрешните интриги на подземния свят на Лондон, а шайките разхайтени престъпни босове се интересуват единствено от това кой ще вземе лъвския пай. Но мрачните стихии, които заплашват да погълнат света настъпват. Какво ще се случи?


"Кралица на кошмара" - втора част от приключенията на любимия ни призрак Анна в "рокля от кръв". Кендар Блейк не се страхува да изцапа страниците на книгите си с кръв и не праща героите си да си измият устата, когато насолят здраво някой психопатичен дух-убиец. Но ловците на духове не се шегуват, а екшънът и чувството за хумор на Блейк не отпускат нито за миг.


"Как да бъдеш популярна" - книгата на Мая ван Уейгънън не е обичайният преразказ на "Гадни момичета", в който едно момиче променя външния си вид и гардероба си и изведнъж се оказва изстреляно на върха на гимназиалната слава. О, да, промени във външния вид и гардероба има безброй - когато Мая открива наръчник по популярност от 50-те години на миналия век и решава да следва съветите му през цялата учебна година, независимо от последиците, тя не знае колко това ще промени живота ѝ. Човек и добре да живее, идва момент, в който обува кюлоти.


За още по-младите читатели – от 9 до 12 годишна възраст:  "Тими Провала 3: Ето че се срещаме отново" - Тими Провала и неговата детективска агенция са напът да постигнат световно величие и вечна слава, но съдбата не спира да поставя перипетии на пътя им под формата на предупреждение за изключване от училище за непристойно поведение. Но старата училищна легенда нашепва за митичен доклад, наречен "Чудо", докарал на автора си 6+++++ преди години. Според преданието ученикът, който го намери и препише, ще стане любимец на всички учители. Но това е мръсна работа, по-добре е за вас да не знаете нищо... п.с. (Всички, които харесвате Дръндьо - тук ще открият нещо много повече – величие!:)


"Българ. Книга - игра" на Неделчо Богданов и Робърт Блонд, който се завръща с най-добрата си книга-игра от последните десет години. Невероятна забава за малки и големи. Ще се смеете с глас с добродушните симпатяги от познатия сериал. Но и на изумително забавния разказвачески талант на Робърт Блонд.


Имате ли книга, която сте открили ненадейно по време на пътешествие и се е превърнала в спомен от него?


Да. Едно томче с разкази на Итало Калвино от осемдесетте, което прочетох преди няколко години. Грабнах го случайно, на път за остров Тасос. Когато пристигнах там, го зачетох на една напечена от слънцето скала по обичайния си начин - отворих случайно, та да видя на коя страница ще ме отведе и на кой от разказите. Попаднах на разказ за един писател на остров. Беше незабравима случайност. Случайност? Кой знае.


Има ли според вас такова нещо като "сезонна" литература - лятна или зимна, книги за море, планина, пътешествия?Ако да, какво я отличава?


"Сезонна" литература не мисля, че има, но сезонно "четене" май съществува. Казват, че лятото предразполага към по-леки четива – приключенски романи, фентъзи, фантастика, докато през зимата уж предпочитаме да четем нехудожествена литература. Аз лично не мисля така. Лятото ми дава почивка, почивката - свободно време, свободното време – време за четене. През лятото мога да отделя часове за каквото ми се прииска в момента.


Та, струва ми се, че добрата литература, както и доброто червено вино, са си целогодишни занимания, въпреки някои вредни, но установени предразсъдъци, че уж горещините предразполагали към по-леки наслади. Четете смело, каквото ви се ще, когато имате време. И както препоръчва любимия Борхес – "Ако една книга те отегчава, не я чети. Не я чети, защото е известна, не я чети, защото е модна, не я чети, защото е стара."  


И накрая. На бургаския централен плаж този уикенд забелязах как на едната хавлия отдясно се четеше сборник с разкази на Жоро Господинов, а момичето отдясно беше с "Кривата на щастието" на Иво Иванов. Двама български автори, пишещи на български, от двете страни на Океана. Какво по-хубаво от това?


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Дневник спокойно може да открие рубрика за критика/рецензии на изданията на българския книжен пазар и да я повери на Карабашлиев - лаконичен, точен и полезен, за да бъде читателят по-добре осведомен и ориентиран в него.

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Добронамерен водач,не търсещ лична изява.Може си го човекът.

 3. 3 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Дневник, трябва да започнете да им искате пари за реклама...
  Вчера Шошо си рекламира книгата, днес Карабашлиев достига нови висина в изкуството да "продава"... Започва добре с Кундера и разни други прилични кнуги на други издателства, но след това....
  Дори и появата на Калвино по-надолу не го извинява!

  Карабашлиев е интересен писател, но само с разказите си и то с първият си сборник. Макар и да не ми допада романа му, нито пък пиесите му, мисля, че беше приличен писател. Казвам беше, защото за мен той е свършен като писател. Няма как и да е другояче, след като е приел да ИМА, вместо да БЪДЕ.
  Да, странно е, че толкова много години в САЩ не успя да си намери място и му тежеше да е просто барман, когато беше литературна звезда в България...
  И за моя голяма изненада, той прие предложението на Веселин Тодоров. Съмнявам се, че като главен редактор на Сиела той ще допринесе за нещо повече от това, да направи Сиела едно "чалга" издателството. Защо чалга-вижте конкурса за роман9то бива, ама да спечели братовчедката на Любен Дилов, който по случайност е в журито...
  Сега ще е още по голяма чалга това, което се задава като шоу по телевизията...
  Добър ход за издателството е привличането на Блажев. Може би засега единственията добър ход, откакто Карабашлиев е в Сиела. Не, че самият Блажев върши нещо, но все пак, с толкова много последователи във фейса, това си е много добър актив в това време...
  Изоставянето на писателската кариера от страна на Карабашлиев показва доста неща, но няма сега да пиша за това. Личният му живот, жена му.... Всеки си знае. Дано поне дъщеря му да си намери мястото в САЩ и с това добре образование, което сега получава, най-вероятно ще успее. Но това показва и други неща за бранша като цяло. И, това, което показва не ми харесва...

 4. 4 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Аз имам малко по-различна оценка за привличането на Блажев от Сиела. Момчето бързо губи авторитет във ФБгрупата, която създаде, заради бруталното лансиране на слаби книги - и това е повод за всекидневни... диалози с потребители. Самият той меко казано е много слаб в комункацията и като цяло не е някакъв плюс за Сиела, поне от тази гледна точка, иначе може да е добър работник. Лично мнение, естествено.

 5. 5 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#4] от "cup_of_tea":

  То и моето си е лично мнение
  Аз визирах последователите в Книголандия.Точно тези хора спомогнаха много бързо да се развие и да набере популярност групата за четенето.
  А, една такава бърза популярност, често кара хората да забравят къде са и какво са. Той си работеше в много добро издателство, но като си повярва че е много значим, че има много последователи и хоп, реши сам да си прави издателство. Интересно е и как има толкова много хора, които вярват, че човека чете по 250-300 книги годишно. По този критерии той надминава дори Шпатов
  Да администрираш блог с близо 15 000 последователи във фейсбук, да имаш друга група, която модерираш във фейсбук, в която има десетки и стотици постове всеки ден с умножено по 10-20-30 като коментари под всеки пост и да работиш сериозно и нормално в издателство , тоест, да редактираш там някакви ръкописи и след това, и да четеш и книги ,всеки ден по една, за блога си...
  Това е работа за екип от 5-6 души. И има много примери по света за такиве инициативи. Но, там има по-силен рекламен пазар и такава една инциатива може да се издържа, че и да печели. Тук му оставата задръстаните пощи всеки ден с нови ръкописи в pdf формат от услужливите издателства. Но, и това не е малко. 99% от блогърите в България са направили блоговете си точно заради това-за да има безплатни pdf

  Блажев беше от първите и затова е толкова популярен и за мен е като печелил от тотото. Грубо сравнение, но сега не ми се мисли за по-добро
  Те са така. Когато не си платил цената за успеха/ богатството си, много често го губиш и тогава нещастието е огромно. Просто, преди това не си знаел какво е да имаш толкова много неща. Тоест, в едни момент пак нямаш нищо, но как се живее със спомените, че си имал толкова много, а сега нямаш нищо...
  Дано му дойде ума и слезе на земята по-скоро.

 6. 6 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Всеки интелигентен готвач или собственик на автомивка в САЩ чете същите книги като Бахарий Зарабашлиев. С изключение на Жоро. Него никой не го чете.

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4450 Неутрално

  Нищо не ми залови окото.

  klimentm
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4450 Неутрално

  До коментар [#5] от "Додо":

  Точно, човек остава с впечатлението че чете 5 /6 книги на седмица , което не може да е вярно.

  klimentm
 9. 9 Профил на dakatarules
  dakatarules
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Има нещо гнило в българската "книжна сфера", ама не знам какво точно... От повечето образи сериозно лъха на парвенющина и поза. А нелепата поредица на Дневник въобще не се нуждае от коментар.

 10. 10 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Всяко издателство на Запад би си уволнило главния редактор, ако заяви публично, че случайно попада на задължителни автори за средния гимназиален клас като Итало Калвино, но се заглежда по жени на плажа и какво има на техните плажни кърпи.
  Ама някой учудва ли се, че това върху кърпата е авторът на "история на кенефа"?

 11. 11 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ех, Зак, Зак...Съжаляваш ли вече, че се прибра, Зак. Българинът от всичко разбира. И от книги, и от ръководене на издателство...Все пак, сигурен съм, че все още си оптимист, както преди две години.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 12. 12 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  Съгласявам се с мнението на Карабашлиев, че и двата романа на Юнас Юнасон са приятно лятно четиво. Казаното от него за "Богат, беден" - " ...защото е проклета класика и всеки мъж трябва да я прочете поне веднъж. А и жена." бих отнесла към друг роман на Ъруин Шоу, "Хляб по водите".

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 13. 13 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Ех, Зак, Зак. Какви хубави жени и хавлии има на плажа!!! Защо да съжаляваш за миенето на коли в САЩ?

 14. 14 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bramasole":

  на български са преведени две прекрасни книги на Ъруин Шоу
  Вечери във Византия и една от най-добрите книги за ВСВ - Младите лъвове.
  В сравнение с тях Хляб по водите е рутинно романче написано за хонорар.

 15. 15 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 458 Неутрално

  18% Сиво ми е една от най-най-най-любимите. Шапка му свалям на Захари Карабашлиев и дай Боже повече личности на културата като него в България.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 16. 16 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  До коментар [#14] от "ana_ni":

  Чела съм всичко на Ъруин Шоу. Споделям мнението Ви за "Младите лъвове", но не и за "Хляб по водите".

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 17. 17 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#14] от "ana_ni":

  младите лъввове - още ме впечатлява - чел съм я наколко пъти с кеф и трепет!

 18. 18 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#17] от "асен георгиев":

  прочетете и Вечери във Византия, много различна и много добра, българския превод от 80-те е страхотен

 19. 19 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лелка":

  Наистина ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK