"София диша" е тук за трета неделя, този път - с литература

"София диша" е тук за трета неделя, този път - с литература


Фестивалът за градска култура "София диша" ще затвори за коли ул. "Ангел Кънчев" между "Солунска" и бул. "Патриарх Евтимий" този следобед за третото си издание, посветено на литературата. Десет български издателства и някои от техните автори ще представят новите си книги, а публиката ще може да избира между заглавия, срещи, четения, литературни игри и музика на живо, съобщават организаторите.  


Ето някои от акцентите в програмата, която ще започне в 16 и ще свърши в 22 ч.:


Един любим детски автор - Виктор Самуилов, и художничката Зара Буюклийска ще бъдат пред щанда на издателство "Жанет 45". Поводът е наскоро излязлата книга "Не е честно". Идеята на срещата с поета е децата и техните близки да споделят в писмен вид "Какво според вас не е честно?" и кое е онова, което най-често ни кара да се сърдим. Някой от най-оригиналните отговори ще спечелят книжки като подарък.
"София диша" е тук за трета неделя, този път - с литература

Почитателите на модерна българска поезия пък ще могат да се срещнат с Емануил Видински и Петър Чухов. От 19.30 часа ще започне и концертът на Par Avion Band с участието на Видински.


Ще се завърне ли интересът към книгите игри ще обсъжда сдружението на авторите на този любим жанр от 90-те години. На фестивала посетителите ще се срещнат със създателите на книгите-игри, а с помощта на актьори актьори публиката ще изпита съчетанието на удоволствието от четенето и играта.


Издателство "Еднорог", което участва за втора поредна година, е подготвило литературно четене от романа "Щиглецът" на Дона Тарт, отличен с "Пулицър" за художествена литература през миналата година. То ще започне от 18:30 часа, водено от литературния блогър и журналист Анастасия Карнаух. За най-запалените си читатели издателството е оформило специални томболи с награди.


Издателство "Колибри"ще донесе на публиката разнообразни намаления на книги от най-продаваните си издания, както и среща с младите автори Соня Тодорова и Велина Минкова.


"Нова поезия и проза" е най-новата литературна поредица на издателството на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Идеята за издаване на непознати млади български автори е на директора на издателството Димитър Радичков и на поета и преподавател Ани Илков. Досега тя е включва 14 дебюта, които ще бъдат представени на щанда на издателството. 


Един от писателите - Йордан Радичков, ще се срещне с публиката на събитието. Разговорите си той е решил да пресъздаде в следващото си произведение. Ще присъства и Зорница Гъркова, също млад автор от издателството.


Под мотото "знаем много, но правим твърде малко" Посолството на Германия в София ще покаже изложбата  "Климат? Промени. Знание! Актуални новини от света на науката за климата." Тя е на организацията Джърман Уоч (Germanwatch) за адаптация към климатичните промени тук и сега. Как се променя хранителната сигурност в световен мащаб и каква е отговорността на бизнеса и образованието към климата?


Към изложбата ще бъдат организирани ателие за рисуване на текстилни торби и образователната игра "Не изхвърляйте храна!", специално насочени към деца и родители.


Пълната програма на събитието можете да разгледате на сайта на "София диша". А ето и карта на щандовете и информация за промените в организацията на движението:Престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства ще бъдат забранени, както следва:


1.1. От 08.00 до 23.00 часа на 16.08.2015 г., както следва:
– по ул. "Ангел Кънчев" между ул. "Солунска" и бул. "Патриарх Евтимий";
– пл. "Райко Даскалов".


2. Влизането в двете посоки на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи събитието, ще бъде забранено, както следва:


2.1. От 08.00 до 22.00 часа на 16.08.2015 г. по:
– ул. "Уилям Гладстон" между ул. "Рачо Димчев" и ул. "Ангел Кънчев";
– ул. "Хан Аспарух" между ул. "Г.С.Раковски" и ул. "Ангел Кънчев";
– ул. "Неофит Рилски" между ул. "Христо Белчев" и ул. "Ангел Кънчев";
– ул. "Петър Парчевич" между ул. "Христо Белчев" и ул. "Ангел Кънчев";
– по ул. "Д-р Георги Вълкович".


Моли да ни извините за причиненото неудобство, свързано с временната невъзможност да паркирате автомобилите си на обичайното място, пишат от фестивала. За улеснение е предвидено паркинговото пространство на пл. "Народно събрание", ул. "Гурко", (в отсечката между бул."Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"), Храм-паметник "Св. Александър Невски", където непреместените автомобили с регистрация на водача и/или МПС по местоживеене ще бъдат преместени безплатно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK