От Микеланджело до Apple, или новото мобилно приложение на Ватикана

Логото на мобилното приложение

© facebook.com

Логото на мобилното приложениеВатиканът пусна мобилно приложение, с което да набира дарения за реставрация на шедьоврите си, съобщи "Гардиън".


Patrum е първата по рода си апликация, пусната от културна институция, която успява да обедини модерната технология с публичното събиране на средства.


Приложението може да се свали безплатно от сайта на Apple. След това потребителите имат възможност да правят дарения за течащи в момента проекти, като минимумът е 10 долара. След като е направено дарение, потребителят се превръща в патрон.
Според мениджъра на инициативата Джулиана Биондо Patrum ще стане една от най-значимите платформи, с които се набират средства за опазване на изкуството.


"Макар галериите да са един от главните източници на приходи за Ватикана, повечето пари отиват за заплати и поддръжка. Не остава много за реставрация на изкуство", коментира Биондо пред сайта за съвременно изкуство Widewalls.ch.


На Ватикана никога не е липсвал патронаж. Някои от най-влиятелните кралски семейства и корпорации са поддържали финансово наследството на папския дом.


Един от най-противоречивите проекти за запазване на изкуството принадлежи на японската телевизия Nippon. Телевизията дава над 4 милиона долара за реставрация на прочутата Сикстинска капела. Стенописът, дело на Микеланджело, бил "освежен" през 80-те години. Повечето от стенописите са били пребоядисани и изчистени от следите на времето. Според "Гардиън" единственото, до което това довелo, било загубата на автентичност на шедьовъра.


Сикстинската капела

© Paolo Cocco, Reuters

Сикстинската капела


За разлика от скептичните "Гардиън" Widewalls твърдят, че Patrum не е просто приложение за събиране на дарения, а онлайн място, където любителите на изкуството могат да създадат своя общност и да споделят интереси и знания.


В момента тече набиране на средства за възстановяване на гоблен във френски стил, както и на няколко работи от 13-14 век на китайския калиграф Зао Йонг.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK