Стари обувки за театър "Азарян"

Покойният режисьор крикор Азарян

© Юлия Лазарова

Покойният режисьор крикор АзарянТази неделя (30 август) хората ще могат да дарят чифт стари обувки на театър "Азарян", който ще бъде открит в зала 2 на НДК. Акцията е на фестивала за градска култура "София диша", който тази седмица ще се пренесе на улица "Оборище".


Обувките ще се превърнат в част от дизайна на зала. Идеята е на сценографа Никола Тороманов-Фичо, който ще бъде отговорен за интериора на новия театър.


Обувката не е случаен избор. Преди да стане един от най-големите български режисьори, Крикор Азарян (1934 - 2009 г.) работи като обущар. "Режисьор съм. Можех да бъда обущар или Бог знае какво", казва той в интервю.
Снимката е архивна

© Цветелина Николаева

Снимката е архивна


"Избрах лична вещ, която е на пръв поглед малка и донякъде незабележима, но, умножена и преекспонирана, се превръща в материал или тема за импровизация", обяснява Никола Тороманов пред Днес.бг.


Всеки чифт ще бъде специално обработен и ще се превърне в част от цялостната визия на театъра. По този начин дарителите ще оставят и своя лична следа върху сцената, сред която ще бъдат и чифтове на известни български личности. 


В деня на фестивала на ул. "Оборище" ще има шатра, в която хората ще могат да оставят своите обувки, като попълнят етикет с данните си. След това инициативата ще продължи през септември, когато всеки желаещ ще може да даде обувките си в дирекцията на "Театрално-сценични изкуства", която се намира откъм служебен вход А3 в сградата на НДК.

 

"Режисьор съм. Можех да бъда обущар или Бог знае какво"


Прочети още на: http://www.dnes.bg/teatar/2015/08/24/podarete-starite-si-obuvki-na-teatyr-azarian.274244


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK