"НеБългарите", които обикнаха България и я избраха за свой дом

Саиф-ур Рехман, Пакистан - треньор по крикет, собственик на ресторант.<br />
<strong>Източник:</strong> <a href="http://www.multikulti.bg/unbulgarians/peoplebg08.html" target="_blank">Проектът "НеБългарите"</a>

© Антони Георгиев

Саиф-ур Рехман, Пакистан - треньор по крикет, собственик на ресторант.
Източник: Проектът "НеБългарите"Можеш ли да опишеш България с три думи?
Ще повторя думите на бившия пакистански премиер Беназир Бхуто: "България е рай на земята." Красива страна, хубави хора, в центъра на столицата се намират синагога, джамия и църкви. Това е красотата на България – че има мир, че никой не пречи на другия. Говоря за обикновените хора, като народ. Другото е природата – Господ е дал на България хубава природа и се дразня, като видя как я замърсяваме. Като пътувам в Родопите, понякога спирам колата, гледам и си казвам: "Ето така ще бъде, ако някога отида в рая."

Това е отговорът на 40-годишният Саиф-ур Рехман от Пакистан. Той живее в България от 20 години и планира да остане тук. Има щастлив живот, много български приятели и обича българските традиции като именните дни, които винаги са добър повод за гости. Той е треньор по крикет, собственик на ресторант.


За Саиф-ур и още 29 имигранти в България разказва проектът "НеБългарите" на Фондация Free Speech International в партньорство с "Мулти култи колектив", който е осъществен в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Целта му е да разчупи клишетата и да адресира проблема за езика на омразата, който се възроди покрай бежанската вълна в последните две години. Освен със сайта с портретите и историите на георите-небългари, проектът беше представен и като изложба в Бургас и Пловдив през лятото, а през октомври идва и в София.


По данни на Евростат през 2013 г. в България са живеели около 42 000 чужденци, или 0,6% от населението. Около 11 000 са от Европейския съюз, останалите са от всички други страни в света. Много от тях са добре интегрирани в обществото – имат професии, занимават се с бизнес, преподават или се учат. Немалка част са тук предимно по време на туристическия сезон – те са се възползвали от неотдавнашния бум в пазара на недвижими имоти и са купили "втори дом" за себе си и за семействата си. Много чужди граждани са в България по лични причини – последвали са своите български съпрузи или съпруги, за да създадат семейство.


През 2014 г. около 11 000 души са потърсили закрила в България, като повече от половината са получили бежански или хуманитарен статут от Държавната агенция за бежанците.

Раджаб Мохамади със съпругата си Масуме и двете си дъщери Хадиджа и Наргес, Афганистан - живеят в лагера на Държавната агенция за бежанците в Овча купел от 2012 г. Раджаб е часовникар, а Масуме - фризьорка. а Хадиджа и Наргес са ученички в българско училище. Казват, че с удоволствие носят мартеници и в България нямат проблеми освен административните.<br />"Искаме да живеем тук. Защото обичаме България и искаме достоен живот. Аз обичам да уча история и биология, всичките предмети обичам, понякога мисля да стана лекар, но повече искам да стана археолог.", казва Хадиджа.<br /><strong>Източник:</strong> <a href="http://www.multikulti.bg/unbulgarians/peoplebg29.html" target="_blank">Проектът "НеБългарите"</a>

© Антони Георгиев

Раджаб Мохамади със съпругата си Масуме и двете си дъщери Хадиджа и Наргес, Афганистан - живеят в лагера на Държавната агенция за бежанците в Овча купел от 2012 г. Раджаб е часовникар, а Масуме - фризьорка. а Хадиджа и Наргес са ученички в българско училище. Казват, че с удоволствие носят мартеници и в България нямат проблеми освен административните.
"Искаме да живеем тук. Защото обичаме България и искаме достоен живот. Аз обичам да уча история и биология, всичките предмети обичам, понякога мисля да стана лекар, но повече искам да стана археолог.", казва Хадиджа.
Източник: Проектът "НеБългарите"


Всеки от героите на "НеБългарите" позира за портрет с нещо характерно българско - носия, роза, гъдулка. Отговаря и на кратка анкета: "България изненада ли те с нещо?", "Има ли нещо типично българско", "Опиши България с три думи" и др. Фотографът на проекта е Антони Георгиев, главният редактор на Vagabond, което е единственото българско списание на английски език в България, а интервютата е взела Димана Трънкова - главен редактор на списанието за пътешествия из Гърция - Go Greece! и един от дългогодишните автори на Vagabond. 
"Речта на омразата и изключването на "другия", на "различния" са част от риториката на псевдопатриотизма. Напоследък някои много обичат да лепят етикети, но етикетите никога не могат да опишат или обяснят сложни обществени процеси като например имиграцията (и емиграцията). Тъй както българите напускат България по различни причини, така и чужденци идват да живеят тук също по различни причини. Тъй както българите не искат техните деца, роднини и приятели да бъдат дискриминирани в Западна Европа, така и чужденците в България се надяват на същото. С "НеБългарите" се опитваме да разкажем с езика на фотографията сложните истории на някои от хората, дошли тук. Всички те са различни, нито една не подлежи на етикетиране", разказва за проекта Антони Георгиев пред "Дневник". 
По думите му подготовката и продукцията продължили около година. "Мулти култи колектив" са извършили по-голямата част от организационната работа, а творчеството било оставено на екипа на Vagabond. 
Рин Ямамура, Япония - сценограф. Добшла преди 15 години, за да учи куклена сценография в НАТФИЗ и останала. Смята за типично мрънкането на българите и това че умеят да свършат нещо голямо, но не и да обърнат внимание на детайлите. Трите думи, с които описва България са: <strong>черно, </strong><strong>бяло, цветно. </strong><br /><strong>Източник:</strong> <a href="http://www.multikulti.bg/unbulgarians/peoplebg02.html" target="_blank">Проектът "НеБългарите"</a>

© Антони Георгиев

Рин Ямамура, Япония - сценограф. Добшла преди 15 години, за да учи куклена сценография в НАТФИЗ и останала. Смята за типично мрънкането на българите и това че умеят да свършат нещо голямо, но не и да обърнат внимание на детайлите. Трите думи, с които описва България са: черно, бяло, цветно. 
Източник: Проектът "НеБългарите"


Като главен редактор на българското списание на английски език, според Георгиев пред "европейските граждани на България, които знаят езици, пътували са, учили са някъде в чужбина, чели са книги и имат широк поглед върху света", не стои въпроса дали страната ни е станала по-космополитна. Митът за еднонационалността на България пък ще се поддържа "докато има безскрупулни политици, подкрепяни от шарлатани, които правят политически капитал от най-низки инстинкти, и медии, които затвърждават клишета и стереотипи вместо да се опитат да ги анализират".


Нора Обандо от Никарагуа е дипломиран психолог, но след като пристига в България през 2008 г. със съпруга си българин, започва да преподава испански език в Институт "Сервантес" в София.<br />Описва България с думите <strong>чиста, тъжна и борбена.</strong> Тъжна, защото "Мисля, че хората може да се усмихват повече. Имат безценни неща тук, но не ги оценяват. При нас, в Никарагуа, държавата е много бедна, но хората знаят, че нищо не могат да променят, и гледат да се радват на живота."<br /><strong><br />Източник:</strong> <a href="http://www.multikulti.bg/unbulgarians/peoplebg17.html" target="_blank">Проектът "НеБългарите"</a>

© Антони Георгиев

Нора Обандо от Никарагуа е дипломиран психолог, но след като пристига в България през 2008 г. със съпруга си българин, започва да преподава испански език в Институт "Сервантес" в София.
Описва България с думите чиста, тъжна и борбена. Тъжна, защото "Мисля, че хората може да се усмихват повече. Имат безценни неща тук, но не ги оценяват. При нас, в Никарагуа, държавата е много бедна, но хората знаят, че нищо не могат да променят, и гледат да се радват на живота."


Източник: Проектът "НеБългарите"


Впечатление в отговорите на "небългарите" прави, че говорят за България с много любов, но когато трябва да посочат типична българска черта, почти винаги е нещо негативно. "Нито един от участващите в проекта "НеБългарите" не назова като характерно българско качество онези "характерни" български качества, които българите не пропускаме да изтъкнем пред света - трудолюбие, чистота…", отбелязва и Антони Георгиев. " И мен ако ме питат - и аз няма да изтъкна като повод за "национална гордост" някоя покъртителна съвременна скулптура със святкащи очи или пък "откриването" на "чудотворна" вода, в която да се изкъпе министър-председателят.", допълва хапливо той. 

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Както се казва,има и такива българи.Да,красива е нашата България.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  Не се възполваме, за да интегрираме част от емигрантите с добро образование! Учили и работили цял живот, и сега неволята ги праща в България. Това е голям късмет, като да ти кацне птиче на рамото, но България ще пропусне този шанс. В Германия не са глупави, и без това имат недостиг на кваалифицирана работна ръка, затова са добре дошли!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Сто процента съм съгласен с японката.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Митът за еднонационалността /ЕДНОНАЦИОНАЛНОСТТА!!!/ на България пък ще се поддържа "докато има безскрупулни политици, подкрепяни от шарлатани, които правят политически капитал от най-низки инстинкти, и медии, които затвърждават клишета и стереотипи вместо да се опитат да ги анализират".

  айде-е-е-е "Дневник% ни направи ДВУнационална държава. Ама с много любов, с много америка за бг, с много грижа за човешката мисъл...

 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Дневник"- не ни замазвайте очите! За 1.5 години България е приела 16 000 бежанци- т.е. на толкова чужденци е дала статут на бежанци. Хората , за които пишете, са капка в морето! Кой нормален българин ще има нещо против хора от друг етнически произход, които : пребивават по законен начин в България, имат законен статут/ гражданство; имат законен бизнес в България, плащат си данъците в България; образовани са , имат професия и я практикуват в България и не източват българската социална система?! Г-жа от Япония да не би да има статута на бежанец, а? Защо не пишете колко деца има всеки чужденец от описаните в статията, които заедно с него живеят в България? Някой от тези чужденци да има 10 деца и да е виснал безработен само на бг. социална система? НЕ– случаят не е такъв, нали? Какво тогава ще ми приравнявате описаните в статията хора, с онези чужденци с по 10 деца и безработни, които висват на данъците на местното население?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 429 Неутрално
 8. 8 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Ей такива статии водят до разпалване на пламъка на национализма ...
  България ТРЯБВА да остане еднонационална, за да се съхрани. Сега модата е мулти-култи, права на бежанци, малцинства, хора и не знам още какви глупости. И на това ще му свърши царството.
  Страх ме е обаче какво следва. Защото всички така яростно са се впрегнали да ме убеждават, че масовото нашествие на мюсюлмани е "културно обогатяване", че ответната реакция може да е нещо с мащабите на хитлер/сталин/пол пот или някой друг подобен хубавец.
  Защото нахлуването на исляма е радикално за Европа действие. А на всяко действие съответства равно по сила противодействие ....
  Колкото до политиката на дневник - радвам се, че много малко хора се впечатляват от мулти-култи нещата.

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "stokn":
  България е унитарна държава , а всички унитарни държави са еднонационални

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#6] от "logika":
  Лейди, даваме аргументи и анализи, щедро получаваме "редакционни" минуси. А ЛБГТ-тата - само плюсове.
  Ми да сме живи и здрави. Вчера сащ вкараха ДОЖИВОТ една жена, че не венчала двама лбтаииго. Според присъдата ще лежи доживот или ще се откаже от Бог.
  В "Дневник" такава новина не може да има, тук е такава демокрация, такъв плурализъм /бай де уей, "Д", думата "Плурализъм" нещо ептен изчезна при вас. Това сигурно е от голямата ви демокрация и А за Б

 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  България е дала статут на 12800 бежанци тази година

  http://www.segabg.com/article.php?id=768312

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "...Това е отговорът на 40-годишният Саиф-ур Рехман от Пакистан. Той живее в България от 20 години и планира да остане тук. Има щастлив живот, много български приятели и обича българските традиции като именните дни, които винаги са добър повод за гости. Той е треньор по крикет, собственик на ресторант.За Саиф-ур и още 29 имигранти в България разказва проектът "НеБългарите" на Фондация Free Speech International .." Какви "имигранти"бе, "Дневник"- този човек е в България от ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ,той НЕ Е ПРИЕТ 2014 ИЛИ 2015Г. като бежанец в България! Манипулатори с манипулатори!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Идете да направите такива сълзливи репортажи с небългарите на Мария Луиза и Пиротска... щото тези които са тук, са нормални хора, с професии, с интереси, с мисли за децата си, да устроят живота си работейки, давайки и споделяйки блага...

  Облечете в носии онези в хостелите, дето продават наркотици и правят още кой знае какво пред нехаещата МИЛИЦИЯ...

 14. 14 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Поздравления за "Дневник", че е показал и едно друго лице преселниците - на хора избрали България за своя втора родина и които искат да са част от общността ни.Умни, образовани, работливи, добронамерени! Смея да твърдя, че те са хиляди!

 15. 15 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Хората, за които става дума в статията не са дори "представителна извадка" от ордите, които заливат Европа...тези са, като да занесеш проба за изследване в лаборатория...

  Форумът е в будна кома...
 16. 16 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "dragozow":

  Не, проблемът е, че ти и хората като теб смятат нормални хора за паплач, просто защото са араби/мюсюлмани/африканци/черни/кафяви/бедни.
  Не те, а вие нямате място в България.

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#13:"diegos"]Идете да направите такива сълзливи репортажи с небългарите на Мария Луиза и Пиротска... щото тези които са тук, са нормални хора, с професии, с интереси, с мисли за децата си, да устроят живота си работейки, давайки и споделяйки блага... [/quote]+++++++++++++++++++

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#14:"glaxo"]че е показал и едно друго лице преселниците - на хора избрали България за своя втора родина[/quote] С тази "дребна" разлика, че показват все СОБСТВЕНИЦИ на фирми! Нали германския икономически модел е ИМИГРАНТИ, РАБОТЕЩИ НИСКОКВАЛИФИЦИРАН ТРУД, които видите ли, имат по 10 деца и издържат семейството си само със заплатата си и които създавали БВП на България- КЪДЕ СА ТЕЗИ ЧУЖДЕНЦИ в България, защо не пишете за тях , а пишете за онези, които са станали работодатели и самите те създават нови работни места? За дебили ли ни мислите, а?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#18:"logika"]Нали германския икономически модел е ИМИГРАНТИ, РАБОТЕЩИ НИСКОКВАЛИФИЦИРАН ТРУД, [/quote] Т.е.- обикновени РАБОТНИЦИ без висше образование, които са наемни служители при собствениците на фирми....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#16] от "Tzvetozar Cherkezov":

  Свободен си да се преместиш при тях за да видиш колко са нормални.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 21. 21 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Статийка от серията "мозъчна промивка"? Знаем, че всяко правило си има изключения. Когато български роми утрепят 71 бежанци - ау, колко лоши са българите! Когато няколко имигранти се интегрират - брей, к'ви са готини! А вчера пак имаше сълзливо-сополив поток за либийския пияница. На приобщените се възхищаваме, на опиянчените - съчувстваме, а трезв анализ от някой политолог или социолог кога?

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Такива,като тези хора са добре дошли в България.Но всички не мислят такаНе всички уважават страната,в която са се приютили и хората,които ги приемат.Липсва уважение,има стремеж по-скоро те да наложат тяхното,отколко да приемат чуждото.

 23. 23 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#8:"Alkizeer"]Ей такива статии водят до разпалване на пламъка на национализма ... [/quote]

  А ха ха. Аз пък си мислех, че е точно обратното.

  Е как може да има национализъм, когато един българин възприема такъв текст толкова по-различно от друг българин.

  Извинете, но аз не искам да се родея с човека, който смята, че подобни статии са повод за национализъм. Аз мисля, че са повод всеки да намери хуманизма в себе си.

  Просто някои хора не обичат фактите, а те са, че хората винаги могат да се интегрират и да намерят нормален език и добро съжителство един с друг. Просто това не се харесва на разни феодални велможи, чието съществуване, и най-вече авторитет, произлиза именно от това хората да са разделени. А хора като този, дето го цитирам, са просто пионките в ръцете им.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 24. 24 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Е тва са 3 човека и семействата им.Не можахте ли малко повече да откриете

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 25. 25 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дневник, какво сте ни изтипосали тези хора, интегрирани, желани, образовани, на фона на другите мигранти, имигранти, "бежанции", мюсулмански завоеватели, които САЩ подкара като стадо към Европа, не за да се интегрират, а да ни въведат в Исляма.
  Не се опитвайте да прокарвате идеята, колко хубаво може да стане да живеем в едно мултинационално общство.
  Описаните в статията хора са добре дошли, "стадото завоеватели" да се качват на кораби и да заминават към САЩ или обратно в арабския им свят.

 26. 26 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Вижда ме ,че щедро се спонсорират имагинерни медии да насажда странни и направо противоконституционни мнения на читателите!

 27. 27 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Мулти култи колектив

  Де гиди... И на вас ще ви дойде реда...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#25] от "jovanoty":
  И поради каква причина САЩ са подкарали тези хора към Европа?Каква точно им е изгодата от проблеми в съюзническите им държави от НАТО в Европа?

 29. 29 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 442 Неутрално


  Според НСИ за 2014 г. броят на имигрантите в България е 26 615 души.
  Докато броят на хората напуснали България е 28 727 души.

  http://www.nsi.bg/bg/content/13036/външна-миграция-по-възраст-и-гражданство-на-мигриралите-лица

 30. 30 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 442 Неутрално


  За 2014 г. броят на имигрантите с чуждо гражданство е 17 113 души. Докато броят на хората с българско гражданство напуснали България е 23 849 души.

 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  НеБългарите са несравнимо по-добри българи от КонтраБългарите от петата колона на Москва.

 32. 32 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamilton":

  +++! Ако човек си даде труда да направи родословното си дърво, може да се учуди доста! Къде са корените ни - траки, славяни, прабългари, беден благородник, тръгнал на кръстоносен поход от Испания, Италия, Португалия или Франция? Грък, сърбин, черногорец, турчин, циганин, руснак, румънец, евреин, арменец? Има ли някакво значение? Можем да бъдем такива, каквито сме били от създаването на държавата си. Гостоприемни, понякога без избор, но гостоприемни! Граждани на държавата.
  Забелязвам едно, мафията е против това да се промени "матряла", този който самата тя създаде. За нея това би бил края! Всеки новодошъл е подозрителен, дори да е белгиец... Точно тя се бори за "чистотата" на нацията! А за това кой създаде мафията и прави всичко възможно да ни разедини, няма и да говоря...

 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#3:"dragozow"]Тези които ни показвате са интегрирани и не би следвало да има особени проблеми с тях. Проблема е в ислямизираната паплач, която ни залива, много от тях имат съвсем различни възгледи.[/quote]Ние проблеми с мюсюлмани нямаме. Българските турци и помаци не висят на бюджета да ги храни. Висят на бюджета ромите.

  Бежанците в това отношение едва ли ще бъдат по-различни от българските турци.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#11:"Barcelina #Stop islamisation of Europe"]България е дала статут на 12800 бежанци тази година [/quote]Тя може и на 100 хиляди да даде статут, но колко от тези хора искат да останат в България? Повечето при първа възможност се изнизват на Запад. За което напълно ги разбирам - 2 милиона българи направихме абсолютно същото.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 35. 35 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#15:"Ghost"]Хората, за които става дума в статията не са дори "представителна извадка" от ордите, които заливат Европа[/quote]През 90-та сред ордите заливаща Европа бяха и стотици хиляди българи.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 36. 36 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Такае, когато наши хора отиватвЗападна Европа ни боли, че националисти и популисти ги обвиняват във всички смъртни грехове. Когато у нас идват чужди ние какво правим?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 37. 37 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Омръзвало ми е от изкуствени постановки от тоя вид, станали традиция от времето на изкуствените мероприятия от отминалия период на социализъм и комунизъм! То нито социализъм, нито комунизъм, ама тъй се казваше! Това, че българите били трудолюбиви, отдавна не е вярно. Били са някога, сега - не! НЕ-българите не са тук от обич към България, а защото така са уредили живота си - всеки за себе си. Останалото са изкуствени постановки! Истината е, че колкото повече небългари идват да живеят тук, толкова по-небългарска става страната.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 38. 38 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николай Николов":

  Ти ако се чувстваш част от орда, аз не се И впрочем, като си си заминал, какво търсиш тук? Това е български сайт. Пиши си в американските/английските/немските и не се бъркай тук.

 39. 39 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Такива проекти ме радват. Дано има повече разбиране и човечност. Браво!

  количествените натрупвания водят до качествени изменения
 40. 40 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#23] от "stupid_american":

  Радвам се, че имам сънародници като теб!


  До коментар [#35] от "Николай Николов":

  И като теб!

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 41. 41 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Не знам защо Дневник постоянно ни залива със статии колко са готини пришълците.

 42. 42 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "stokn":

  Защо лъжеш? Ама бързо се задвижва антиамериканската машина. Бързо ви спускат опорните точки.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  КАКТО ВИНАГИ, неубоздани либидозни психо комплекси и хистерични хормонални припадъци на неколцина коментаторки са в състояние и могат да дават оценки, които са меродавни само за анормални псевдо националисти, популисти и ахумано настроени персони, единствено и само поради болезнени комплекси свързани с личноста им, превърнали се в трудно преодолима бариера в междуличностните им отношения.

  България ще я има и други, лоялни на нея ще застанат под знамената и, наред с цивилизационните и способности на един народ с особена историческа съдба на потъпкани свободи от две източни империи подиграли се с нейната съдба на малък, но стъпил здраво на земята народ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK