Откъс от "Скъпи непознати" на Цвета Делчева

Откъс от "Скъпи непознати" на Цвета Делчева

© Издателство "Ерго"В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от втория роман на Цвета Делчева "Скъпи непознати", публикуван през август от издателство "Ерго". 


Цвета Делчева е автор на поетичните книги: "По нишката тънка" (1985), включена в антологията "Общежитие" (Народна младеж); "Отвъд предела" (1992) (Пан); "Изрядна нощ" (1995) (Свободно поетическо общество); "Слънцето си е на мястото" (2000) (Аквариум Средиземноморие); "За градовете и нещата" (2004) (Стигмати); "Краят на лятото, вечността" (2006) (Стигмати). "За градовете и нещата" е преведена от Георги Ангелов и издадена на френски – "Des villes et des choses" (2006) (Bénévent, Ница-Париж), а "Краят на лятото, вечността" е преведена от Габи Тийман и издадена на немски – "Ende des Sommers, Ewigkeit" (Garamond, Виена). През 2010 г. издава Делчева публикува първия си роман "Реконструкция" (Сиела). "Скъпи непознати" е нейният втори роман.


И ето, дойде този ден, предстоеше ми тази вечер да ида на откриването на посмъртната изложба на Маги, да хвърлям  подозрителни погледи към вратата, през която се влиза откъм улицата, и щом се появеше някой, да го измервам с ревнива неприязън.  
Докато другите минаваха през нея, аз щях да ги наблюдавам, точно от най-вътрешния ъгъл на помещението, повече от трийсет години не исках да имам нищо общо с хората на изкуството, на изобразителните, на визуалните изкуства, през всичките тези години се чувствах направо отвратително, дори само когато някой ги споменеше, а ето че тази вечер трябваше да се срещна с всички тези хора, от цялото това време. Трийсет и няколко години бях ги избягвал и точно сега трябваше да се изправя срещу тях, си помислих; и че наистина щеше да ми бъде много тежко да ги срещна, особено след всичко, което преживях, макар че беше повече от ясно, че тази вечер сигурно щях да срещна тези хора, за които мислех непрекъснато през последните няколко месеца. Щях да ида там и да гледам как влизат всички хора, които не исках да виждам, чието съществуване винаги ми е причинявало такива проблеми, същото се отнася и до приятелката на Маги, която ме вкара в този капан, сред тези хора, които никога не бях понасял.


Един силен човек, си казах, нямаше така да се поддаде, но аз бях изпаднал в шок след смъртта на Маги и тя се възползва от моята криза, за да направи това предложение, с което се съгласих веднага, защото тя ме нападна изненадващо, понеже вече знаеше, беше разбрала, че Маги е починала, докато е била сама, в болницата, и сигурно ме мразеше, мразеше мен и моето отношение към Маги. Нима не бях платил за най-добрата болница, за най-добрите лекари и то в чужбина? Нима не бях ѝ създал условия за работа, възможност да си купува скъпоструващите бои и материали, да  пътува по света, да плаща такси за участие в експозиции и изложби? Не дължеше ли Маги на мен всичките си постижения, които, както ме упрекваха, дори не познавах? Във всеки случай повече на мен, отколкото на тези хора, към чието внимание Маги непрекъснато се стремеше, които щяха да дойдат на тази изложба, които съсипаха последните ми месеци и дори целия ми живот, които ме докараха до това ужасно състояние, в което бях изпаднал, до тази болка, до това разочарование и този гняв.


Щях да гледам влизащите, как минават през входната врата и се отправят към Христина, която ги прегръща така, сякаш е най-естествено именно тя да приема съболезнования, свързани със смъртта на Маги. Щяха да ме вземат за човек с тежък характер, какъвто бях започнал да ставам, но знаеха ли те какво е да се измъчваш непрекъснато, докато се съсипеш, докато се превърнеш в съвсем друг човек?  По природа не съм недружелюбен, но тази вечер щях да се държа така, да бъда недружелюбен, дръпнат и дори предизвикателно наежен, щях да се опитам да се защитавам, през цялото време, откакто Христина ми беше казала, че иска да събере всички, които са имали някакво отношение към изкуството на Маги, аз се опитвах да се защитавам, а исках да се боря, да нападам тези, които щяха да дойдат вечерта, на това събиране, тези, които не бяха направили кой знае какво за Маги, но щяха да се възползват от случая, за да направят нещо за себе си, както се случва винаги когато някой човек на изкуството умре при трагични обстоятелства.


Поведението на Христина щеше да бъде отвратително, щеше да се държи така, все едно, че беше единствената, която наистина е била близка с Маги и затова имаше право да говори за нея и така, което си беше гадно, да обезличи моето присъствие,.


Защото тогава, когато се запознахме, аз бях най-добрата възможност за Маги и в крайна сметка независимо от моето отношение Маги стана художничка, независимо каква художничка, но стана такава, а не експерт в икономиката, както на мен ми се искаше, аз се бях опитал с всички сили да ѝ помогна да стане експерт в икономиката, но тя искаше единствено да бъде художничка и затова Христина ме мразеше, през всичките тези месеци не ме беше оставила на мира. Издирваше кои картини са останали у нас, има ли закупени или подарени, има ли нови, завършени картини, непоказвани досега.


И през цялото време ме гледаше подозрително. Да не би да изхвърля нещо. След толкова години съпротива срещу хората, свързани с изкуството, фактически именно тази жена ме сломи. Тя очевидно смяташе, че при друго стечение на обстоятелствата Маги навярно щеше да стане една от най-известните художнички на своето  време, само да не беше попаднала на своя инквизитор, да не беше рухнала при първия по-сериозен натиск на моя егоизъм и моята ревност, която се подхранваше от много неща, а преминаваше трудно.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Защото тогава, когато се запознахме, аз бях най-добрата възможност за Маги
  ...............
  Не можах да разбера, става дума за любов между две жени или ?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 2. 2 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  До коментар [#1] от "СДС":
  Не можах да разбера, става дума за любов между две жени или ?

  Не, авторката пише в мъжки род.
  Откъсът не ми допадна...

  Форумът е в будна кома...
 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ghost":
  Да, това го разбрах.
  Като видях ...снимка на авторката в нета.
  Не ми допадна също.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Винаги се удивлявам на хора, които говорят толкова много и всъщност не казват нищо.

 5. 5 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Може би все пак от Сиела са сторили съвсем правилно, като не са издали този ръкопис...
  Ерго е добро издателство, бутиково, но ако започне да издава такива неща, няма да просъществува твърде много. Ако не е издадена по някаква програма с помощ за издателството, тази книга ще е абсолютно фиаско като приходи от продажби.

 6. 6 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 749 Неутрално  Валяло е, ароматите още валят нагоре-надолу
  и жаждата тече между тревата

  като някакъв
  графичен знак на очакването,
  като че бях се превърнала в него,

  отварям кутията с такова вълнение
  сякаш вътре е другата половина
  от картата, от тайното писмо -

  един огромен цвят от лилиум
  плува като фуния на стар грамофон
  след някое крушение.
  преди, естествено, са били боядисвани,
  а сега през очите им
  просто прозира небето,
  а в устата им свети
  рубиненото на кръвта."

  Цв. Делчева.

  Мисля, че прозата й е като поезията й. Дълги, претенциозни изречения. Неясна идея и мисли. А може би пък аз не разбирам...

 7. 7 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Стана гаф.
  След цитата "един огромен цвят от лилиум
  плува като фуния на стар грамофон" следва друго стихотворение:

  "Гръцките статуи са по-хубави древни,
  преди, естествено, са били боядисвани,
  а сега през очите им
  просто прозира небето,
  а в устата им свети
  рубиненото на кръвта."

 8. 8 Профил на Ivailo Atanasov
  Ivailo Atanasov
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Изключително хубава и наситена с разкази и пластове книга, преди няколко дни я прочетох! Накара ме да се замисля за многообразието на човешките отношения именно в моментите, които лекомислено могат да бъдат определени като пълнеж.

 9. 9 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Като издател и аз да се изкажа. Книгата е хубава, много задълбочена и сериозна, и описва човешките и социални взаимоотношения в зората на прехода и през така нар. демокрация. Цвета Делчева грижливо е събирала факти и съдби от онова време, за да изплете нишките на задълбочен психологическо-социален роман. Всеки един образ в него, а те са много, е обоснован и пълнокръвен. И е прав Ивайло Атанасов, без да сте чели, само можете да гадаете...

  Traduttore traditore
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK