"Процесът против богомилите" открива сезона в Народния театър този уикенд

"Процесът против богомилите" открива сезона в Народния театър този уикенд

© Народен театърСлед "Духът на поета" от 2013 г. режисьорът Маргарита Младенова отново поставя текст на Стефан Цанев - "Процесът против богомилите". Премиерните му спектакли ще открият сезона в Народния театър този уикенд, 12 и 13 септември.


Цанев създава пиесата преди 47 години и животът й на сцена е кратък - не на последно място защото Георги Марков й посвещава "задочно" есе.


"Писах тази трагедия през есента на 1968 година – след като съветските и нашите танкове прегазиха Чехословакия. Пражката пролет не бе контрареволюция, а идея за "комунизъм с човешко лице", но в очите на ортодоксалните комунисти тази идея бе опасна ерес и те се разправиха с тази ерес по същия жесток начин, по който цар Борил у нас и папа Инокентий в Европа се разправиха с богомилската ерес.
"Процесът против богомилите" открива сезона в Народния театър този уикенд

© Красимир Юскеселиев, Капитал


Богомилството не е разрушителна ерес, за каквато я представят. Богомилството е морален коректив на нашата тогавашна църква, станала слуга и опора на деспотичната светска власт, превърнала Исус от защитник на бедните и онеправданите в бич в ръцете на богатите и тираните; богомилството е бунт срещу всякакъв вид деспотизъм, духовен и политически...", казва за текста си Стефан Цанев.


"Посоката на напрежение е препрочетена, сменена. [Постановката е]Не толкова апология на хората, които са готови да отидат на кладата заради убежденията си, защото това е едно учение, колкото нашата тревога по обезпаметяването на човека, изчезването на духовното от паметта", коментира постановката си Младенова по БНТ.


В нея участвагт плеяда актьори - Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Христо Петков, Христо Ушев, Стефания Колева и много други. Забележителна е и сценографията на Никола Тороманов, която зрителите вече видяха на трите предпремиерни представления в началото на пролетта. Спектаклите утре и вдругиден са от 19 ч.


Другите две премиери на Народния театър са "Лунатици" и "Дългият път на деня към нощта".


В "Лунатици" от Кен Лудвиг любителите на театъра ще видят първото излизане на сцена на Виолета Гиндева след 30-годишно отсъствие. Постановката ще се играе в Камерната сцена на 30 септември. В нея участват още Аня Пенчева и Михаил Петров.


"Дългият път на деня към нощта" е режисирана от Владлен Александров по текст на американския драматург Юджийн О'Нийл. В постановката ще участват Бойка Велкова, Стоян Алексиев, Дарин и Деян Ангелови и Ева Данаилова. Посетителите ще могат да я гледат на 7, 8, 9 октомври на Сцена на IV етаж.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK