Открива се първата голяма изложба на Кристо и Жан-Клод в София

Артистът и покойната му съпруга Жан-Клод

© Reuters, Reuters

Артистът и покойната му съпруга Жан-КлодПървата голяма изложба на световноизвестният художник Христо Явашев-Кристо в родината му се открива тази вечер в Софийската градска художествена галерия. "Кристо и Жан-Клод: Графики и обекти 1963-2014" съдържа 130 оригинални отпечатъци и обекти, както и фотографии на осъществени проекти на артиста и неговата съпруга - общо 170 творби, подредени задочно от него в залите на галерията.


Включени са ранни опаковани предмети, макети на проекти и обекти от техни инсталации, но предимно колажни фотографии и литографии на неосъществени проекти на художниците - общо 37 на фона на 22-те реализирани мащабни външни инсталации. Някои от тях впоследствие заживяват под друга форма и на друго място, но повечето остават идеи, които свидетелстват за дългият път, извървян до опаковането на Райхстага, Чадърите, Портите в Ню Йорк, Бягащата ограда - произведения без аналог в историята на световното изкуство.


Литография от подготовката на "Заградените острови"

© Юлия Лазарова

Литография от подготовката на "Заградените острови"


Изложбата е подбрана от артиста, за да представи цялостното му творчество и е пътувала на много места по света. В България идва като изненадващ жест от негова страна и в резултат на усилията на Софийската градска галерия, спонсори и Столична община.
Паралелната програма на галерията ще представи филмите на братя Мейзълс, които проследяват осъществяването на някои от най-големите творби на Кристо и Жан-Клод, както и кинодокументалистика на български автори. Ще има и две лекции - "Кристо и Жан-Клод - следва продължение" на Лъчезар Бояджиев и
"Кристо преди Кристо: в търсене на българските корени на художника" от един от големите изследователи на Христо Явашев Матиас Коденберг, който пристига специално в България. Самият артист няма да присъства.


Официалното откриване е тази вечер от 18 ч., а изложбата е отворена за посетители от утре до 22 ноември.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 437 Неутрално

  негативно отношение имам аз към тез глупости на беглеца. добре, че е омаял богата жена, че да му се връзва на лудориите.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 2. 2 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#1] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Така е защото имаш негативно отношение към себе си, още от пуберитета, внушено от средата, в която си разъл.

 3. 3 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#1] от "彼得。斯托亚诺夫":

  КОМУНОДЕВИЯНТИТЕ създадоха отровна атмосфера, около себеси още от самото си появяване на политическата сцена в България, която усилиха до непоносимост и неприязън към всеки що беше друг, различен, демократичен и свободолюбив и неможеше да понася физическата им непоносима воня на карцерно-мазохистични изживявания в среда на унаследена умопомраченост на личностната им характеристика.

 4. 4 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Характеристиката на сталин: грандиозна посредственост и велик инат- характеристика на комунистическата общност.

 5. 5 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#1] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Абе вземи да прочетеш как са финансирани проектите му и от какво печели човека. Основните приходи от една "опаковка" идват от продажбата на неговите собствени графики и рисунки на реализирания проект. Ценители на изкуството плащат десетки, а понякога и стотици хиляди за такива негови картини. Виждал съм негови картини в Швейцария и в Щатите.

  Жизнь или Life - избор има.
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Вдъхновение идва при всеки, понякога, но малцина са тези, които го материализират, така че да е интересно, да е като дежавю или като удовлетворение за пропуснатото вдъхновение от всички. Запомнят се оригиналните идеи, какво по-добро от това да ги видим, че са осъществени от българин.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#1:"彼得。斯托亚诺夫"]негативно отношение имам аз към тез глупости на беглеца. добре, че е омаял богата жена, че да му се връзва на лудориите.[/quote]
  той не е виновен.. "Лудият и баницата"
  дано е понаучил български..

  "пази боже сляпо да прогледне "
  [quote#5:"Дразнител"]Ценители на изкуството плащат десетки, а понякога и стотици хиляди за такива негови картини. Виждал съм негови картини в Швейцария и в Щатите.[/quote]

  нищо не става без "ценители"..

  хората не знаят какво да харесват , докато не им го покажеш по Телевизора"....../ Стив Джобс/

  и в Швейцария има "ценители"

 8. 8 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 217 Неутрално

  У Хасково какви художници, какви картини, галерии, хиляди ценители, едно изкуство, една културна еуфория ... Не Йорк нищо ней!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 9. 9 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#8] от "Je suis Haskovo":

  Туй е тъй, защото примитива винаги върви, винаги е актуален!

  Кристо обаче е ЗАПАЗЕНА БЪЛГАРСКА МАРКА в съвременото световно изкуство и никой неможе да ни я отнеме, въпреки комунотъпургелите, които опитват да затрият невъзможното.

 10. 10 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#9:"convince"]които опитват да затрият невъзможното. [/quote]

  ... не знам дали и как е възможно, но вместо мазис и бат сали да напуснат България, чуствайки се неконфортно в цялостната атмосфера на страна, точно хора като Кристо и стотици хиляди като него я напуснаха! Ако имаше как България да се преоснове наново без простотия, селяния и цигания ... и без текезесянски цървули ...

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 11. 11 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 436 Весело

  До коментар [#1] от "彼得。斯托亚诺夫":

  И така да е, не стига единствено то! От опит знам, че стратегия без цел и усилия водят до разорение и мизерия. Мисля, че замахът на проектите му е впечатляващ и както се вижда, не е лесно да ги осъществи. В живота парите рядко решават стойностните и велики дела.

  Яба-даба-ду
 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#10] от "Je suis Haskovo":

  БЪЛГАРИЯ е точно такава, каквато е възможно тя да бъде и неби могла да бъде никаква друга, заради хора подобни на комунодевиантите и комуноконвергентите, които я населяват, още от преди 100 години.

  КРИСТО остава българска марка въпреки опитите за похабяването и, от същите тези недоносци, умствени и физически, които оформиха псевдопреход, убиха надеждите и вярата на хората в нормалното човешко съществуване, за което се постараха техните низходящи, чрез диващини и престъпно отношение, действия и закони.
  Христо Явашев, напусна Родината си заради тях, а не заради нея!

 13. 13 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 436 Любопитно

  Единствено съжалявам, че не е осъществил проект у нас - идеи, колкото искаш, далеч не по-малокалибрени!

  Яба-даба-ду
 14. 14 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Хубава новина. С радост ще посетя изложбата.

 15. 15 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 483 Неутрално

  За съжаление Кристо си остана единственият български автор на световно ниво. И то разбира се след като избяга. Нищо против останалите страхотни артисти които имаме, но никой не е даже близо до него.
  Новината е страхотна, жалко че не съм в София.

 16. 16 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#7] от "BG":

  Умствената ограниченост, понякога помага, за да се предпазим от лоши другарчета, но в много по-голяма степен вреди и нанася непоправими поражения, когато вече сме в по-напреднала възраст, защото става непростима, освен ако не е наследствена обремененост.

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Интересно, защо няма повече плювачи с обилно храчкоотделяне, които вместо да са горди с българкият артист, международно признат и почитан, като явление, биха могли да се изявят високо, противопоставяйки се на него, с налудните си изводи за национализъм, славянство, език и религиозност.

  Без значение, дали християнство или комунизъм!

 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Жалко, че не съм в България, да посетя изложбата. Кристо е велик творец. Още при комунизма, когато нямахме възможност на живо да видим творбите му, се възхищавахме на техни снимки.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#16:"convince"]Умствената ограниченост, понякога помага, за да се предпазим от лоши другарчета, но в много по-голяма степен вреди и нанася непоправими поражения, когато вече сме в по-напреднала възраст, защото става непростима, освен ако не е наследствена обремененост.[/quote]

  Съгласен съм
  ........
  Мъдрецът сочи Луната а Глупакът гледа в пръста му

 20. 20 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Преди години в галерия "Средец" /под Министерството на културата/ имаше изложба на фотоси на Кристо от проекта му Островите. Бяха неземно красиви!
  Затова не считам, че това е първата негова изложба у нас, по-скоро е първата му голяма изложба.

 21. 21 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Маестрото можем да опишем само с една дума - GRANDE!!!

 22. 22 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Нека първо го видим , а после да коментираме ...
  Хубаво е , сега има избор - ако искам ще отида , ако не искам насила няма кой да ме закара .
  Сещам се тук за Стив Джобс : "Наздраве за лудите . За аутсайдерите . За размирниците . За кръглите пирони в квадратните дупки . За тези , които виждат нещата различно .
  Те не обичат правилата . Те не изпитват уважение към статуквото .
  Можеш да ги цитираш , да не се съгласяваш , но не можеш да ги игнорираш . Защото те променят нещата . Те тласкат човечеството напред . За някои те са луди , но за нас са гении . Защото само хората , които са достатъчно луди да си мислят , че може да променят света , са тези , които наистина могат да го променят ."

 23. 23 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1129 Гневно

  До коментар [#9] от "convince":

  да и тая ЗАПАЗЕНА БЪЛГАРСКА МАРКА неще да говори на български -обидена била

  гошо
 24. 24 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 327 Любопитно

  Опаковането на сгради с хартия било изкуство?

  Изобщо не е световно-известен, питайте някой чужденец само ще свива рамене!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#23] от "гошо":

  По тази причина аз оценявам творбите на въпросния артист, но нищо повече. Човек, който се отрича от Родината си, не е достоен за уважение, ако ще да е литнал в Космоса. И ми е чуден целият този шум, който се вдига около него - той нас не ни харесва, но ние се натискаме.

 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#23] от "гошо":

  Човека винаги е говорил български, но не с хора като теб, защото смята, че трудно би бил разбран, не за друго, а просто много трябваше да обяснява, очевидни неща, съвсем понятни за останалите българи!...

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#25] от "Читател":

  ГОЛОСЛОВНИК, въпросният за теб, никога не се е отказвал от Родината си, а Родината му се отказа от него, щото толкова и беше умственото равнище на управлението.

  Тя роди и теб, негов сънародник, благодарение на нещастието и да роди и други алиенати, застанали и стоящи на позиции, които нито заслужават, нито могат да изпълняват, защото бяха поставени там случайно.

 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#24] от "Читател на "Раб. дело" - 1 месец баня Съни бийч!!":

  ЧУЖДЕНЕЦ си ти в собствената си страна, неразбиращ, защо и какво прави в нея, залутан в собственото си децентрирано алиениране, след известни на всички ни събития около колективното четене на вестници от мащаба на "Работническо дело" поради масово ширещата се преди, а защо не и днес първична и вторична неграмотност.

 29. 29 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#25] от "Читател":

  нарича се снобизъм

  гошо
 30. 30 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  това че не иска да говори на български не веднъж го е казвал той самия ,а че не би разговарял с мен е ясно ,той разговаря само с "българи", такива като теб ,дето щом е на английски слушат с умиление и химна на СССР

  гошо
 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#30] от "гошо":

  ГОШЕ, за какво желаеш да разговаряш с Кристо, що за фикс идея имаш и къде въобще смяташ, че може да извършиш тази процедура?
  Защо трябва да напрягаш излишно мускулатурата , заменила в голяма част една друга биологична тъкан в определените места от природата в човешкото тяло?

 32. 32 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1129 Любопитно

  той тоя Кристо не ли Христо, а и ти сам разбираш че говоря в преносен смисъл ,аз лично ни най малко имам желание да говоря с него Но съм любопитен на какъв език ще благоволи той да разговаря с нашите Киряк Стефчовски сноби

  гошо
 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#32] от "гошо":

  Да Гошо, той е и е напуснал България, заради хора като теб, мойто, щото ти не си първият, нито последният, който е много далеч, диаметрално противоположен, на напъните да се разговаря с него на неразбираем език, езикът на комунизма, пост и нео дегенеративният български, който вече не е български, а някакво негово неадекватно подобие.

  Този език се промени, измени и преобразува, фразеологично и смислово, от прословутата дата 9.9.1944 година, та чаааак до ден днешен, 70 години време, поради употребата му от безалтернативни управленски и неуправляващи дори и самите себеси алиенати, и то комуноалиенати, подхранвайки го с неадекватна за никого изразност и красноречие.

 34. 34 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1129 Весело

  До коментар [#33] от "convince":

  да ме прощаваш ама Иванчевски правопис правопис се ползва дори след 47 Така че на 9/9/44 не сменен езика
  Какви 70г комунизъм те бият у главата
  или понеже си неудачник та ти виновни комунистите
  Твоя Христо за мен не нищо друго а съвременен фанариот
  Силви Вартан хем е арменка и пак говори на български
  да не споменаваме и колко е по известна от тоя поплювко
  дето се самонарекъл Кристото щото най го е страх някой да не си помисли че всъщност е Ристо ама опакован в целофан и станиол

  гошо
 35. 35 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 463 Весело

  В интервю Кристо казва, че наистина е роден в България, но е само 1/4 българин, 1/2 македонец и 1/4 чех. "
  Така, сега да поправим грешките. Македонци няма, а българи, значи е 3/4 българин и 1/4 не чех, а чешки евреин. Което поставя още по-ребром въпроса за безродието му. Защото има един български евреин комунист лежал по затворите по царско време, после изселван, носел жълта звезда, изобщо пострадал човек заради убежденията и произхода си. След войната се емигрира в Израел, прави кариера като военен парашутист и става герой от войните. Написа книга в защита на цар Борис III /в чийто затвори беше имал удоволствието да лежи с присъди "в името на Негово Величество"/ в която признава, че Царят е спасил евреите и отхвърли всички обвинения на ционистите, талмудистите, соросоидите и сатанистите по въпроса. И като дойде в България да представи книгата си по телевизията говореше такъв прекрасен български от 40-те години и с такава любов за България, че съжалих, че веднага не го направиха почетен гражданин, а и орден можеха да му дадат. Ето това е разликата между достоен човек правещ разлика между управление и Родина и дори пострадал защитаващ истината. Предпочитам евреин - български родолюбец, отколкото българин отцеругател като Кристо. А и съвсем между другото Кристо нито е автор, нито творец,нито прави изкуство, ама темата е дълга.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK