Когато алпийският рог срещне ханга

Когато алпийският рог срещне ханга

© Швейцарско посолствоПубликата на Мюзик Кампус Балчик, на Дните на камерната музика в Габрово и SwiSSSoirée в София бе първата и единствената засега в България, която видя и чу интересната комбинация на алпийски рог и ханг. Познатият от векове стар алпийски рог и ханга, един съвременен  ударен инструмент в ръцете на двама музиканти от Швейцария: Бруно Биери и Омри Хасон.


Комбинацията е наистина уникална: алпийският рог задава тона, хангът го следва, но и не съвсем. Понякога ритъмът на ханга повлича рога напред и нагоре, като в разходка към непознати места. Разделят се, после пак се събират и припознават отново. Понякога звучат като рог и ханг, а друг път като рог срещу ханг или Биери срещу Хасон. Ориентът среща Запада, пустинен пясък край Алпите, както сочи и официалното представяне за концерта им.


Изпълнение на Бруно Биери и Омри Хасон на 10 септември SwiSSSoirée в София, първо по рода си събитие, организирано от Посолството на Швейцария и Българо-Швейцарската търговска камара.

© Швейцарско посолство

Изпълнение на Бруно Биери и Омри Хасон на 10 септември SwiSSSoirée в София, първо по рода си събитие, организирано от Посолството на Швейцария и Българо-Швейцарската търговска камара.


Бруно и Омри, музиканти на свободна практика и преподаватели по музика, намират изпълненията си като интересен начин да покажат Швейцария: алпийският рог е като визитка на страната и символ на традициите й, а хангът е нейната модерност. Най-старият и най-новият музикален инструмент на алпийската страна.
Всъщност и най-старият инструмент има много модерно издание. Бруно Биери свири на рог, изработен от карбоново влакно, тежащ не повече от  1,200 кг., сгъващ се от близо четирите си метро до около 40 сантимента за около половин минута и побиращ се в елегантна малка чанта.  Дали звукът е същият като на стария алпийски рог от дърво? Според Бруно да, твърдо да, макар негови колеги музиканти да твърдят, че дървеният алпийски рог е с по-изразителен.


Когато алпийският рог срещне ханга

© Швейцарско посолство

Карбоновият рог му дава други възможности. В част от изпълнението си той повдига рога нагоре, нещо невъзможно, ако свири с оригиналния инструмент. И още нещо, което намира много важно: модерният рог привлича публиката. "Като кажа, че свиря на рог и ме гледат странно, казват си: пак ли тези стари народни инструменти?", разказва Бруно. "Но като видят модерния алпийски рог, са силно заинтригувани". Още повече се заинтересуват, като разберат, че освен традиционните мелодии, в съчетания с ханга рогът става и за много модерна музика като блус и джаз.


Хангъг е изобретен преди петнадесет години от двама швейцарци след дълги проучвания на метални плоскости и експерименти със звука на ударни инструменти от цял свят. Ханг на бернски диалект означава ръка, изпълнява с ръце. Наглед изглежда като мини летяща чиния. Макар и с кратка история, хангът е вече много популярен в света, навсякъде изпълненията с нега жънат успех. Авторите му – швейцарците Феликс Ронер и Сабин Шерер, работят върху нов, подобен на ханга инструмент, който наричат губал.


Хангът е инструментът, който събира Бруно Биери и Омри Хасон. Двамата се срещат случайно при един от изобретателите на ханга. До тогава Бруно се е занимавал с пиано, тромпет и изпълнения с алпийски рог – не само свирене, но и пеене на мелодиите на рога. Хангът на Омри му се вижда като нова, неизследвана възможност.


Срещата има продължение: Бруно взима първия си частен урок по ханг. Разбира се, от Омри. Омри Хасон е самоук музикант, първите си музикални опити прави на десетгодишна възраст в Израел, където е роден. В Европа през 1986 го довежда любовта към швейцарка. Намира обаче начин любовта му към музиката бъде начин и за живот. "Платих му за кратък урок по ханг 50 швейцарски франка, представяте ли си", смее се днес Бруно. "Изглежда малко съм ти взел", отвръща в същия закачлив тон Омри, след като чува какво Бруно си спомня и днес за урока по ханг. Основата на цялото ритъмно богатство е двуична, както 0 и 1 при компютрите, плюс и минус при електричеството.  Всичко след това са вариации. "Сякаш Омри ми откри цяла галактика", казва Бруно. И така двамата започват да изнасят съвместни представления.


[[img:2609073]
Събира не ги само музиката, а и разговорите за музиката, общата философия за живота. Харесва им да свирят не само традиционна музика, но и модерни композиции. Обичат а експериментират. Интересуват се от местата, където свирят, от живота на хората там. Сега за първи път в България и намериха начин да останат повече от предвиденото за концертите време, за да усетят страната.


Бруно и Омри са заинтригувани от сравненията на музиката, която изпълняват, с родопските музикални мотиви и се заричат да проучат въпроса. Вече са направили малък експеримент с българския 7/8 ритъм  в своята музика. Отворени са за нови изяви в България и още съвместни изпълнения с български колеги.  Намират България за интересна от музикална гледна точка. "На музикален кръстопът сте: от една страна се усеща ориенталското влияние, от друга – класиката от Виена. И това е невероятно възможност за културата и музиката ви: да бъдат мост. Швейцария на Балканите", обобщава Бруно Биери.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Хангът много напомня на маримба и като строеж, и като звук, само дето тя не се свири с ръце, а с палки.
  А Бруно Биери доказва, че е овладял до съвършенство алпийския рог, като се има предвид, че той няма нито дупки като при кавала, нито пистони като при медните духови инструменти. Всичко става само с присвиване на устните.
  Много интересно.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на rosen303
  rosen303
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Вълшебно , ще се се радвам на още такива статии

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK