Денонощна читалня в центъра на София? Може

Денонощна читалня в центъра на София? Може

© Георги КожухаровИскаме денонощна библиотека в центъра на София! Място, където можеш да се унесеш в приятната компания на четиво, комфортна атмосфера, далеч от шума на улицата... да си провериш имейла, да прочетеш нещо ново или просто да изпиеш чаша хубаво кафе... с богата програма за малки и големи, срещи с известни личности, работилници, представяния на книги...."


Този призив, отправян от група ентусиасти във "Фейсбук" периодично от 2011 г. изглежда е на път да намери отговор в "Перото" - нова читалня, книжарница, кафене и културен клуб в НДК, който си поставя да цел да върне литературата в центъра на вниманието - с 24-часово работно време и амбициозна програма от ежедневни събития. Откриването е от 17.30 ч. тази вечер с 24-часово литературно четене.


Фотогалерия: "Перото" - новата денонощна читалня на София >


"Перото" е под егидата на Националния център на книгата към НДК и се намира в източната част на Двореца, с приятна малка външна тераса и просторен интериор, дело на дизайнерката Ина Дамянова. 
Той оформя различните тематични секции - детски кът, съвременна българска проза, нова преводна литература, класика - българска и чужда, документалистика и особено ценната за създателите поезия, която обикновено в книжарниците се губи в общия шум.


Подборът е дело на писателите от съвета към Центъра на книгата и неговия директор Светлозар Желев, които искат да отделят ценни заглавия от морето предложения в книжарниците. Книгите могат да бъдат четени на място или закупени, заедно с питиета, от "литературния бар"


Денонощна читалня в центъра на София? Може

© Георги Кожухаров


Впечатляваща е програмата от събития, за които е отреден специален кът. От него ще бъде възобновено излъчването на "Библиотеката" на БНТ тази събота, а разговорите в предаването ще се случват пред жива публика. Всяка неделя ще има детски занимания с писатели и илюстратори, в понеделник - "Литературен гид" към най-ценните нови издания с поетесата и журналист от БНР Белослава Димитрова, в петък - "Литературен клуб Spirt and Spirit", инициативата на Любен Дилов-син и писателя Александър Секулов. Вторник, сряда и четвъртък са посветени на представяния на нови книги. 


Екипа на "Перото" признава, че не са проучвали действителния брой хора, които биха го посещавали в малките часове.


Светлозар Желев - дългогодишен редактор в издателствата "Сиела" и "Колибри" и директор на Националния център за книгата към НДК

© Дневник

Светлозар Желев - дългогодишен редактор в издателствата "Сиела" и "Колибри" и директор на Националния център за книгата към НДК


"Четенето е интимен акт, акт на особено споделяне. Когато обаче става дума за нещо важно като литература, е необходимо да се даде възможност на аудиторията да се преориентира. Така се случи с през годините с българската литература, която първоначално бе неглижирана от читатели, медии и издатели. Нашата основна цел е да генерираме отношение към качествената литература - да покажем, че книгите не са свряни в ъгъла, по улиците и площадите, както беше през 90-те. Да има истински красиви места, които провокират хората да й отделят време", каза пред "Дневник" Желев.


В тазвечершното четене ще участват над 100 човека - автори, актьори и публични фигури.​


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK