Георги Кожухаров от "Дневник" спечели първа награда от "БГ прес фото"

Георги Кожухаров от "Дневник" спечели първа награда от "БГ прес фото"

© Георги КожухаровФоторепортерът на "Дневник" Георги Кожухаров спечели първото място на конкурса на "БГ прес фото" в категорията "Фотожурналистика от чужбина" за 2015 г. и подели третото в категорията "Серии от България". Той бе отличен за репортажа си "Войната на Изток" от украинския град Донецк, както и за снимките си от бутането на ромски къщи в квартал "Лозенец" в Стара Загора.


Кожухаров печели приза в международната категория за втори път, а миналата година бе награден за фотоесе. 


Още три големи награди бяха раздадени на снощната церемония, която откри изложбата с най-доброто от българската фотожурналистика във Vivacom Art Hall. В категорията "Единични снимки" победител стана Цветомир Димов, а за фотосерии - Денис Бучел. Христо Русев получи специалната награда за млад фоторепортер до 23 години.
Георги Кожухаров от "Дневник" спечели първа награда от "БГ прес фото"

© Денис Бучел, БГ прес фото


Експозицията събира двеста двадесет и четири единични кадри, визуални репортажи и фотоесета от събития през изминалата година. Сред тях е серията на Никола Михов "Морето в нас" за последствията от наводнението във варненския квартал Аспарухово, фотографии от пътя на бежанците през България и чужбина и много други. Изложбата е част от фестивала "София фото фест" на фондация "БГ прес фото".


Фондацията организира награждаването за 14-и път, а селекцията е дело на жури, в което влизат двама български и трима чуждестранни фотографи. Това са Тамаш Зигети – президент на Асоциацията на унгарските пресфотографи, шведският фотожурналист Дийн Кокс, Звездан Манчич от "Прес фото Сърбия" и българските им колеги Никола Лалутлиев и Гаро Кешишян.


Втора награда за международна фотожурналистика получи екипът Елена Героска и Цветомир Димов за фоторепортажа "Походът на надеждата" за пътя на бежанците през Балканите, а трето си поделиха Христо Русев, Виктор Траянов и Тодор Кръстев. При единичните снимки компания на победителя Цветомир Димов правят Христо Русев, Георги Палейков, Румен Сарандев и Александър Стоянов. Никола Михов взе втора награда за серии от България, а Георги Кожухаров разделя третата награда с Любомир Бенковски-Бенджи.


Георги Кожухаров от "Дневник" спечели първа награда от "БГ прес фото"

© Цветомир Димов, БГ прес фото

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK