Арт провокация на български художник разсмя служителите на Европейската централна банка

Арт провокация на български художник разсмя служителите на Европейската централна банка

© ReutersНай-новото попълнение в арт колекцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) – гигантско парче алуминий, подобно на скала - е дело на български художник, който обещава в бъдеще да го замени с бляскав шедьовър, разказва "Ройтерс".


В историята обаче има една уловка. Преди да създаде шедьовъра си, авторът – Недко Солаков – заявява, че базираната във Франкфурт институция трябва да изпълни всичките си цели и всички служители да са "напълно удовлетворени" - условие, което той е поставил като надпис върху скалата алуминий.


Фотогалерия: Eвропейската централна банка очаква шедьовъра на Недко Солаков >


"Това, разбира се, никога няма да се случи, защото сериозна институция като ЕЦБ никога не може да бъде удовлетворена", разказва Солаков.
Творбата, озаглавена "A Site-Specific Piece on Stand-by", ще бъде официално открита от директора на ЕЦБ Марио Драги тази седмица.


Солаков обяснява, че е искал да покаже чувство за хумор и ирония, предизвикани донякъде от строгите ограничения, съпътствали излагането на творбата в сградата.


"Не можех да използвам нищо от запалими материали, не можеше да е твърде тежко, не можеше и да е твърде високо, за да не задейства лазерните системи за сигурност", обяснява художникът.


Ръчни рисунки и шеговити надписи украсяват както творбата, така и останалата част от залата – за ужас на персонала, грижещ се за чистотата. Солаков уточнява, че не се подиграва на ЕЦБ, която счита за една от най-важните институции на ЕС.


От ЕЦБ явно харесват творбата: тя е сред трите избрани произведения, за които общо са платени 1.25 милиона евро.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK