"Чайка" на Явор Гърдев открива театър "Азарян" в НДК днес

"Чайка" на Явор Гърдев открива театър "Азарян" в НДК днес

© Яна Лозева, НДКС изключителен актьорски състав и при изчерпани билети "Чайка" на Явор Гърдев ще открие най-новото театрално пространство в София - "Азарян" в НДК.


Театърът, кръстен на покойния български режисьор Крикор Азарян, се помещава в Зала 2 на двореца ще бъде "втората най-голяма сцена за качествени представленея след Народния театър", обявиха създателите й в началото на годината.


В премиерата, която е и първата самостоятелно представление на Гърдев по цял текст на Чехов, играят някои от най-известните български артисти: Снежина Петрова, Владимир Пенев, Михаил Мутафов,  Захари Бахаров, Ованес Торосян, Светлана Янчева, Христо Петков, Николай Урумов, а в ролята на Нина Заречная е Елена Телбис, която съвсем скоро ще се появи и на големия екран във филма на Ивайло Христов "Каръци" заедно с Ованес Торосян. Сценограф на представлението и главен художник на "Театър Азарян" е Никола Тороманов. 
"Един сади дърво, друг вдига къща, a трети сковава сцена, за да заживее на нея. Неметафорично. Буквално. 


Растем, съзряваме, стареем и умираме в театъра. Застанали в кръг около сцената, хванати за ръце, събрани в една световна душа.


Ние, отиващите към театъра, всъщност се връщаме у дома", пише режисьорът Явор Гърдев в програмата на представлението.


Поради сложното техническо осъществяване на представлението засега то ще се играе само днес и утре, обясниха от НДК.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK